Diskuse k článku: Pohled pod hladinu – VD Letovice

Autor diskuse: Redakce - , 22.11.2014

jarek2 - Profil | Pá 28.11.2014 11:26:37

Hanss >> S Lazinovem máš pravdu ostatní obce se připojili.
Jsem místní a spravuji jeden oplocený,soukromý,pobřežní pozemek asi 1 ha a proto jsem se některých veřejných jenání zučastnil. Zástupci MO tam nebyli. Sám jsem rybář a musím se stydět, bohužel, za hodně našich kolegů. Místní občanské združení pořádá každý rok na jaře úklid břehů přehkady, uklízí především školní mládež rodiče,učitolé a seberou několik kontejneků na náklaďák. Já několik let už nechodím, uklízim těch 200 m břehu co mám na starost,
zato coloročně a odnesu každou docházku cizí odpatky, ročně určitě několik pytlů. Dokud jsem na úklid chodil rybáře jako skupinu, třeba plnící pvinnou brigádu jsem neviděl. Ono je jednodužší třeba v Brně zaplatit za brigády 300 kč s odůvodněním není kde. Skusil jste někdo někoho upozornit aby po sobě uklidil, ja ano, právě na břehu toho oploceného soukromého pozemku označeného tabulemi a to jsem se dověděl jaký jsem vyvrhel a nebýt kus chlapa se psem možná i dostal, byli 3. Tvrdím, většina odpatků na břehu je od rybářů nikdo jiný nepřinese bonduelku, sklenice a kelímky od červů atd. Místo planého cancání o tom co je táboření a co ne, se raději všichni zamysleme, jak nesedět u vody na smetišti.

Hanss - Profil | St 26.11.2014 16:18:17

No jo no, slušní přespolní rybáři co by rádi přes noc, protože to mají třeba z ruky a co si po sobě vždy uklidí a dodržují pravidla mají smůlu... Bohužel, je to tak, mrzí mě to, jezdil jsem přes noc na Křetínku řadu let a moc rád, ale nenadělám nic. Hodili nás všechny do stejného pytle!
Je pravda, že nejednou jsem byl svědkem, jak tam rádoby rybáři dělaly takový brajgl, že mi to hlava nebrala jak se někdo může tak u vody chovat. To ani nemluvím o těch čundrácích a mlaďoších co si tam jedou na jednu noc vylít hlavu, pálí ohně a zanechají tam všechen bordel, co během nočního mejdanu vyprodukují. Tito lidé tam ale budou jezdit dál a žádná vyhláška jim v tom nezabrání…
Když jsem byl na Křetínce letos v létě, bavil jsem se s několika rybáři, ale i RS a některými místními občany a jednoznačně vyplynulo, že hlavními strůjci vyhlášky jsou Lazinovští, respektive jejich starosta. Já osobně bych tomu i věřil. Jejich nevraživost k přespolním rybářům jsem nejednou zažil. Ten kdo nevěří, ať se vypraví do té jejich hospůdky v zátoce, nadhodí téma vyhláška a bude se divit, co si na přespolní vyslechne ...

splávkař - Profil | Út 25.11.2014 11:41:22

hraji >> Ona ta Křetínka leží někde v tropickém pásmu kde se koupači válejí kolem vody více než cca tři měsíce v roce??
To v našem pásmu profitují místní obchodníci z koupačů max 60 dní v roce, jinak buď zavřou či jsou vděční za každého zmrzlého, hladového rybáře ktzerý nevyšel s kuřivem, plynem či alkoholem, který přijel na víc než pár hodin s řízkem a termoskou.
Je ale pravda, že i těmto místním vadí to, jak roste rybářům sebevědomí právě díky povědomí, že ten kdo jim dal povolenku i ten kdo ji může kontrolovat jejich chování u vody nijak neřeší ani jinak nezohledňuje a tak vlastně nemají co ztratit. Před těmi se tam místní myslím brání, jak sám píšeš MO, svaz jim v tom obvykle příliš nápomocní nejsou:-(

nofish - Profil | Po 24.11.2014 16:31:15

hraji >> asi jo... víš moc dobře, kde jsem to vzal, na mrku, co se píše na mrku, to je pravda :-)

hraji - Profil | Po 24.11.2014 16:30:15

Jarda Š. >> v případě Křetínky jde především o ochranu rekreantů, ze kterým mají místní podnikatelé zisk, před rybáři, ze kterým nikdo v obci celkem nic nemá.
Prostě předcházení konfliktům mezi koupajícími se lidmi a rybáři.
Takových omezení bude časem víc, protože rybáři bohužel dělají všechno pro to, aby byli trnem v oku ostatním "uživatelům" vody a přírody

hraji - Profil | Po 24.11.2014 16:27:11

nofish >> kdepak jsi tuhle definici našel? Další produkt neskonale tvořivé fantazie rybářů?

nofish - Profil | Po 24.11.2014 16:17:33

kakr >> Ono chrápat pod širákem, když je nad ránem kosa jak... taky není úplné terno, občas :-)
JardaŚ odpověděl docela rozumně. Něco takového mě právě zajímá.
Co je bivakování po rybářsku vím... to je to bezpodlahové stanování.

nofish - Profil | Po 24.11.2014 16:14:53

Jarda Š. >> ok, díky za informaci.

splávkař - Profil | Po 24.11.2014 14:32:16

hraji >> To je pro mě nová informace, že zákaz stanování vydaly Letovice aby místním občanům, rybářům nezabírali místo pro stan ti přespolní občané, rybáři.
V reálu tam myslím šlo o to, že tam místní byli smutní z toho, co tam zejména členové různých MO MRS s pocitem neohroženosti s povolenkou v kapse vyváděli s blaženým pocitem, že tohle je to moderní rybaření. Tobě se jednání takových kolegů očividně také nezamlouvá, jak je patrné, sami se v rámci společného postupu od snah o nápravu distancujete a necháváte ostudu svých členů řešit jiné.
Já vím, že máš v rukávu 111argumentů proč to tak je, proč to jinak nejde a já je také asi znám. Znám ale i obce a správce jiných břehů kteří po marných snahách a ignorování ze strany MO kterým svou vodu často i za značně výhodných podmínek poskytovali pro zábavu svých členů či hospodářský profit a jednoho dne řekli dost a poslali MO k čertu. Dnes se tam taky třeba loví, hospodaří ale bordel si tam nikdo nedovolí nebo je obratem uklizen. Nikdo nejezdí rolníkům po zasetých polích, neparkuje tam, kde to někomu oprávněně vadí, netřeba vyhlášky a nařízení....
Vím, že mluvím o malých pro svaz zanedbatelných vodách, ale jako ukázka, že to lze i jinak to slouží.
Nakonec ani soukromé revíry pro členy oné či té MO obvykle nevypadají tak jako revíry společně svazové na kterých loví ti samí lidé...
Jsem názoru, že by svaz měl brát sousedy vod na kterých hospodaří jako partnery aby nemusely třeba obce vymýšlet jak třeba formou podobných vyhlášek před svazorybáři ochrání své občany neb kdyby došlo na lámání chleba tak se za svazorybáře žádný soused nepostaví.

Jarda Š. - Profil | Po 24.11.2014 13:46:42

hraji >> Ono nejde jen o některé neukázněné rybáře, ale zejména o "všelijaké pobudy" (bezdomovci a zfetovaní či opilí "čundráci"), kteří, když se utáboří u vody, tím rybářům znepříjemňují chytání a nerybářům procházky kolem vody.

Jarda Š. - Profil | Po 24.11.2014 13:39:50

kakr >> Vůbec nejsme v rozporu, problém je právě v tom, že to, co si rybáři zvykli nazývat bivakováním, je z hlediska platné legislativy táboření, ne bivakování.

hraji - Profil | Po 24.11.2014 13:36:17

splávkař >> zase mnoho slov, ale realita je taková, že obec chrání zájmy svých občanů proti jiným občanům, rybářům.
Bez ohledu, co si myslíš, já situaci na této vodě znám z osobních návštěv. A vím, čeho jsou rybáři nejen na této vodní ploše schopni, a toto omezení považuji za správné a rozumné.
Na tento tvůj text jsem reagoval: "Ano, vyhlášku vydala obec ale předpokládám, že tak učinila v úzké součinnosti s MO, možná na základě jejího podnětu. "
A věř, že tento zákaz určitě nevzešel z podnětu MO MRS. A o to mi šlo. Zbytek jsou zbytečné řeči a domněnky.

kakr - Profil | Po 24.11.2014 13:31:27

Jarda Š. >>
A tím co jsi napsal nemám problém.
Ale hangáry které v sezóně vyrostou okolo vody a stojí tam po několik měsíců mají do přístřešků hodně daleko...

Jarda Š. - Profil | Po 24.11.2014 13:27:26

kakr >> Malý stan nebo jednoduchý přístřešek je možné k bivakování použít, ale jen v případě, že ho večer postavíš a ráno po přespání hned složíš. Dle předmětného verdiktu soudu je bivakování součástí tzv. obecného užívání přírody, kterým se rozumí pěší pohyb po neoplocených pozemcích ve volné přírodě, ke kterému není zapotřebí žádné úřední povolení ani svolení vlastníka pozemku, ovšem podmínkou je, že jím nesmí docházet k poškozování porostů nebo jiného majetku ani k ohrožování chráněných rostlin, živočichů a krajinných prvků.

kakr - Profil | Po 24.11.2014 13:10:42

Martin M. >>
Jak jsem koupil,tak prodávám. Je to stažené z netu.
Jen se vždycky musím lochčit, když se začnou rybáři dohadovat, že stan bez podlážky je bivak a ne stan.
Nijak se o stanování u vody nezajímám, mám už to za sebou. Ale za komančů nás VB vyháněla ze stanů od Dyje (Valtrovice - Krhovice) i pokutu jsme platili. Přesunuli jsme se na pozemek, tehdy patřil MO ČRS Brno 5 ve Valtrovicích a tam nám daly švestky pokoj. Když se uvedl do chodu Mušov, tak bylo naprosto nemyslitelné vjet k vodě autem, nebo postavit stan. Měl jsem tehdy od CHKO Pálava povolen vjezd a to bylo terno jako výhra v loterii.

Martin M. - Profil | Po 24.11.2014 12:53:05

kakr >> hm, tahle definice bivakovani v tom dela jeste vetsi chaos ;-)

kakr - Profil | Po 24.11.2014 12:42:25

Táboření není to samé, co bivakování

Pojem „táboření“ je oficiálním pojmem používaným legislativou a vyjadřuje přenocování za zvýšeného komfortu použitím přístřešku, především stanu, a další doprovodné aktivity, jako je např. rozdělání ohně apod. Je-li příslušným zákonem zakázáno tábořit, jsou zakázány automaticky všechny v tomto odstavci popsané doprovodné činnosti k táboření. Pro možnost realizace táboření v přírodě však lze za určitých okolností obdržet výjimku, např. pro pořádání dětských táborů.

Pojem „bivakování“ není oficiálním legislativním pojmem a jeho zavedení úzce souvisí s popisovaným verdiktem soudu. Podle nového výkladu zákona vyjadřuje přenocování pod širákem za sníženého komfortu bez použití přístřešku, bez rozdělání ohně a bez zanechání jakýchkoli odpadků v místě přenocování. Upřesníme-li více „přenocování pod širákem“, jedná se o přespání za použití nanejvýš spacího pytle a podložky. Není-li vysloveně zakázáno bivakování či nocování, nepotřebujeme pro přespání pod širákem žádnou výjimku. Místo bivakování je vždy nutno opustit v nenarušeném, původním stavu.

Bonny6 - Profil | Po 24.11.2014 12:27:13

Díky za rady, snad to nějak zmáknu :-)

Jarda Š. - Profil | Po 24.11.2014 12:03:21

Bonny6 >> Když si někde na břehu rozložíš tzv. bivak s lehátkem na pět dní, pak z hlediska právních předpisů nejde o bivakování, ale o táboření. Je-li v daném místě stanoven zákaz táboření zákonem (zejm. CHKO) nebo obecní vyhláškou, tak tam nesmíš tábořit ani se souhlasem vlastníka, nejde-li o pozemek, který je pod oplocením s rodinným domkem nebo chatou.

splávkař - Profil | Po 24.11.2014 11:50:25

Bonny6 >> Když se domluvíš s majitelem pozemku, dodržíš všechny související předpisy tak si tam můžeš postavit vedle patrového bivaku i zpracovnu ryb a výrobnu kuliček. Před buzerací z různých stran tě neochrání ani domluva s pánembohem.

Bonny6 - Profil | Po 24.11.2014 11:38:10

splávkař >> Díky, chápu že na soukomém pozemku nemám co dělat, ale když je na lokalitě zákaz bivakování a já se domluvím s vlastníkem pozemku, tak mohu bivakovat a RS mě může pouze kontrolovat, ale nikoliv buzerovat za bivak?

splávkař - Profil | Po 24.11.2014 11:19:21

Bonny6 >> Zjednodušeně by se dalo říct, že se na to zeptáš majitele, správce pozemku na kterým se hodláš ubytovat. Ten je veřejně dohledatelný a sám jestli máš třeba svoji zahradu, byt, bys nebyl rád, kdyby ti tam zahnízdil kdekdo a ještě by se cítil dotčen kdyby se ti jeho počínání jakkoli nezamlouvalo.

Bonny6 - Profil | Po 24.11.2014 11:08:39

Když už zde zabíjáte do této problematiky, může se zeptat kde zjistím jestli se na mnou vybrané lokalitě pro týdenní lov může bivakovat, či ne? Díky za info

Jarda Š. - Profil | Po 24.11.2014 10:40:38

nofish >> Obec z důvodu ochrany veřejného pořádku může vyhláškou zakázat i bivakování, odůvodněné to ale je např. v městských parcích, ve volné přírodě by bylo sporné, zda nejde o překročení zákonného zmocnění.

splávkař - Profil | Po 24.11.2014 9:46:00

hraji >> Ale já předpokládám zcela správně, ty si ale zase špatně domýšlíš
Už jen ta tvoje druhá věta mi z úst zřejmě vysokého svazopapaláše vystihuje jak je ve svazu nastaveno pojetí sousedského soužití(věc nevyhnutelná a neměnná) rybářů a občanů.
Nemohu si pomoci, ale v tomto případě mi zájmy občanů i rybářů přijdou víceméně podobné neb poslední dobou obecně některými skupinami taky rybářů přijímanou kolonizací břehů revírů, i na pozemcí k nimž nemají žádný vlastnický vztah, kde se již od pohledu mění pobřežní pásno, zbavují ho vegetace a zaplavují nánosem odpadu nepovažuju za sebemenší součást VRP a jsem přesvědčen, že opatření které jsou proti tomu činěna by měly být společnou prací majitelů pozemků, jejich správců a těch co tam VRP zaštiťují.
Píšeš, že obce vydaly vyhlášku aby bránily občany před rybáři! Rybář není občanem? Kdo je tedy víc?? Jsou to myslíš dvě skupiny s odlišnými zájmy které spolu mají bojovat? Jestli tam u vás nemáš zatím nějaké příklady vod kolem kterých dnes mohou svazorybáři chodit tak se psem, nikoli s pruty neb odmítali dialog s vlastníky, nedodržovali základní pravidla sousedského soužití, poškozovali majetek který nebyl jejich a nechali po sobě ještě uklízet tak se zastav, já tě kolem takových vod tu v okolí provedu.

hraji - Profil | Po 24.11.2014 8:45:33

splávkař >> předpokládáš úplně špatně. Obec, respektive obce, vydaly vyhlášku právě aby bránily zájmy občanů proti rybářům.

mahdi - Profil | Po 24.11.2014 8:25:41

A kde je ten pohlad pod hladinu?

kakr - Profil | Po 24.11.2014 8:08:29

nofish >>
Vyhláška je obecní, RS není kompetentní kontrolovat její dodržování. K tomu je určena MP a osoby pověřené obcí.
Můj zcela laický pohled na bivakování = nouzové přespání horolezce navázaného na lanech při zdolávání hory. Nic moc pohodlného.
Bivakování "po rybářsku" je stan 3x2m s podlážkou či bez ,vybavený osminohým lehátkem, stolečkem,
vařičem a ještě dalšími nezbytnosti pro nouzové přespání.....

nofish - Profil | Ne 23.11.2014 21:23:42

LosPafkos >> jj. Jasně. Ale tak já psal Kakrovi. U něj nečekám, že nechápe o co jde. Spíš jsem chtěl vědět, jak to tam mají napsané. Jestli zákaz stanování, nebo co tam je.
Bivakování po kaprařsku není stanování, to občas hraničí se zakládáním nepovolených staveb a černých skládek...

LosPafkos - Profil | Ne 23.11.2014 20:52:57

nofish >> zřejmě myslíš toto,to máš pravdu. http://g.cz/muzou-vam-zakazat-prespat-pod-sirakem/
Ale bivakování po kaprařsku je normálně stanování.

tvistr - Profil | Ne 23.11.2014 20:39:27

Musím napsat , že letos jsem byl po třiceti letech na Křetínce a vůbec jsem ton tam nepoznával ... olkolní lesy zmizely , kolem břehů žádná vegetace , misto toho pláže jak na Mácháči...prostě hnus. Jezdili jsme tam před mnoha zimami na okouny a mám tam okyše 53cm, takového jsem od té doby nechytil. ... nedovedu si představit na tomto lidmi upraveném místě bivakovat. Jo a že jsme národ udavačů, konfidentů , špiclů není nic nového ...

nofish - Profil | Ne 23.11.2014 19:15:17

kakr >> technická. Bivakovat, jako že spát pod širákem ti nemůže zakázat ani obec, ne? Jestli si pamatuju ten rozsudek, kde se to řešilo. Ne že by mě to nějak trápilo, ale zarazilo mě, že v tom rozsudku myslím bylo, že ti to vlastně nikdo zakázat nemůže.

Batuta - Profil | Ne 23.11.2014 14:58:49

Jedná se o společnou dohodu příslušných obcí, tj. Letovice, Lazinov, Křetín a Vranová. Pravdou je, že veškerá ustanovení vyhlášky jsou kontrolována a postihována namátkově, viz. příspěvek níže...

Starc55 - Profil | Ne 23.11.2014 14:45:19

fifidel >> A to jako na tebe?

fifidel - Profil | Ne 23.11.2014 13:52:48

na to stanovani dejte pozor hlavne naproti lazinovu jedna nejmenovana osoba vola okamzite policii

splávkař - Profil | Ne 23.11.2014 9:13:48

kakr >> Ano, vyhlášku vydala obec ale předpokládám, že tak učinila v úzké součinnosti s MO, možná na základě jejího podnětu.
Tento postup se mi líbí na rozdíl od stále častějšího postoje, že s bordelem, kempováním, parkováním, kálením,..... kolem revírů na nichž hospodaří a loví členi nemá nic společnýho a nijak nehne.

kakr - Profil | Ne 23.11.2014 8:46:56

Dovolil bych si opravit poslední větu článku.
MO MRS Letovice nerozhodla a ani nemohla rozhodnout o zákazu stanování ,bivakování a všech forem táboření. Rozhodla obec Lazinov v jejímž katastru se nádrž nachází.
http://www.lazinov.cz/Vyhlasky/Vyhlaska-Lazinov-201​4-1-o_zajisteni_ochrany_ZP.pdf