Čeští vědci chtějí pomocí náhradních rodičů odchovat ohrožené druhy jeseterů

splávkař - Profil | So 22.11.2014 22:18:57

Toto je jistě záslužné, pro obor přínosné a v případě úspěchu jistě i v širším měřítku použitelné, ALE zároveň dokládající smutnou realitu doby kdy se místo prevence hasí...
Vědci to ale jistě zvládnou, jesetery nedají, pak se pustí na mamuty , dinosaury a třeba jednou dojde i na nezajímavé druhy jako je třeba karas obecný, pstruh potoční, lipan které i díky nastavenému systému svazohospodaření nemají na růžích ustláno.
Jeden Jihomoravský, zřejmě vysoce postavený svazopapaláš mi tu nedávno připomínal kolik zvířecích druhů ročně na Zemi vyhyne a podivoval se nad tím, že by někdo očekával, že se svaz pokusí tento přirozený jev nějak mařit.
Na druhou stranu vědci budou mít díky svazorybolovu a evidenci úlovků k dispozici přesný přehled kdy a kde byl uloven poslední kus daného druhu a třeba se jim díky spolupráci zainteresovaných složek podaří získat i část zamrazené tkáně s genetickou informací (třeba výměnou jednoporcových filátek za sedmiporcové filety z lososa) od našeho kolegy svazorybáře. Oné pracovité MO bych z grantů jako poděkování vyslal z Budějovic na výročku tank(cisternu, samosebou) .
Přeji jim ať se jeseteři daří, poprosím je aby to pak včas utnuli(přijde mi, že jeseterů máme v zemi dost).

Pepé - Vsetín - Profil | So 22.11.2014 21:32:50

tak snad se to podaří a když neproběhne přímo návrat ryb do volné přírody, tak se jim podaří ochránit genetický materiál pro snahu příští.