Dokážeme si ještě něčeho vážit?

Autor diskuse: JaČ - Profil , 24.3.2014

Michalovec - Profil | St 10.9.2014 21:47:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Článek, který pokud by nenapsal tento autor, pravděpodobně bych to udělal já sám. Avšak přiznávám, že bych neuměl a asi ani nechtěl být tak objektivní, jako to víceméně v celé lince předvádí on. Slušný zodpovědný člověk dělá neustále tu samou chybu - stojí skálopevně v objetí objektivity, nepáchá výtrhy z kontextu a namísto (dnes již nutných) pohružek a radikálního presu volí mírnější cestu abstrakce, eufemizmů a volání po opravdu efektivní legislativě pevnějšího stisku. Ta však, jak inteligentní člověk dobře tuší a ví, nikdy nepřijde. Proto jsou všiváčci vždy ve výhodě, neb s podobným nikdy neztrácejí čas...
Občas je nutné bít na poplach, rozšafně, ale důrazně. Občas neuškodí i šibalským kalkulem kvantifikovat takovým způsobem, že se nejeden z ignorantů takříkajíc chytí za rypák. Občas je i občanská odvaha jen kopím s otupělou špicí, co bestii nijak nezraní.

V jakých příčinách shledávám důsledky současné (v článku pregnantně popsané) situace na našich vodách:
- Naprosto neopodstatněná a netolerovatelná arogance některých osob, způsobená - jak jinak - absencí určovatelů zdravých hodnot ve společnosti.
- Orientace na hedónizmus vždy a všude - carpe diem, po nás potopa atp.
- Naprosté vymizení tzv. hlídacích psů, místních chlapíků, kteří rozuměli přírodě a jakékoliv nepřístojnosti některých rybářů dokázali sami rychle eliminovat či promptně přivolat představitele zákonné moci.
- Rybářská stráž? Jen největší celorepubliková autogramiáda
- Různá cizojazyčná pytlačící verbež, jež břehům vtiskne podobu smetiště, na kteréžto vlně nečistoty si pak bez hlubokých úvah zasurfuje i jinak relativně uvědomělý rybář.
- Mediálně pervazivní dlouholetá reklamní kampaň podnikatelů v oboru "nedáme kaprům klid nikdy a vůbec nikde". Zřejmě mě někteří v tomto zainteresovaní nebudou mít rádi, či mi zde dokonce bude vymazán profil, leč naprosto upřímně přiznám, že mi již jako junákovi bylo zcela zřejmé, kam tato intenzifikace, profesionalizace, elektronizace a jistým způsobem i dehumanizace rybolovu v honbě za "specimeny" nakonec dokráčí a jaký dopad bude mít na ryby, na vodu, na břehové prostory i na ty rybáře, pro něž nejsou environment a krásno přírody jen prázdnými pojmy. Na druhou stranu si umím vážit všech těch z řad obkličovatelů kaprů (a dnes stále častěji i sumců), kdož se nechtějí vzdát pozitivního přístupu ke všemu živému a kvůli "pěkné" fotce či pár babkám nehodlají zaprodat svou duši... ďáblu, mamonům, dobře zamýšleným "odchylkám"...
- Chyba je v nás, v rybářích, kteří leckdy se suchým polknutím přecházejí nehoráznosti jiných s dočasně vzletným pocitem úlevy, že si přece nebudou ten dnešní den dělat s nikým zle. Srdce buší ve stále zvyšující se frekvenci, šlachy vedoucí k pěstím podivně tuhnou a zase povolují, slušných slov v představách už se nedostává a nohy přeskakují zvednout tělo jako dvacetikilovou skořápku. Umíme si ještě pořádně zašpinit ruce, nebo už vlastně ani nejsme chlapy?

Michal

Carlo62 - Profil | So 5.4.2014 8:13:56

Kromě toho prvního odstavce, který je jako vystřižený z normalizačních seriálů typu Vyprávěj, nebo Zdivočelá doba se článek dal docela číst a s většinou názorů souhlasit. Nepochopím ale ,kde bral pisatel inspiraci pro odsuzování všeho co bylo před převratem. Asi žil v jiném Československu. Já mám zkušenosti jiné, a můžu zodpovědně říct, že tolik zákazů, omezení nařízení , co platí dnes za minulého režimu nebylo a nebyli ani potřeba. A hlavně se tolik nekradlo, nebylo tolik tunelů prokopaných z republiky na různé Kajmanské ostrovy, do Monaka, na Seychely a bůhvíkam ještě .Tehdy totiž ještě lidé byli většinou slušní, nezkažení, a zákony dodržovali jaksi automaticky, nikoli pod kuratelou postihů a zákazů. Dneska je to daleko horší- jen tak namátkou si vzpomenu např.. do lesa se nesmí vjet, všude kde se dřív svobodně jezdilo jsou dnes závory s otvíráním pro novodobé vyvolence ,stanovat se venku nesmí, rozdělat oheň u přehrady se nesmí, Nic se nesmí a přitom situace u vody je horší a horší. Větší bordel, igelitky , PET flašky, mnohdy pneumatiky, staré hrnce, pohozené pytle plné odpadků od chatařů jak odjíždí doma nechce se jim platit za odvoz, podél silnic, atd atd. Musím zodpovědně prohlásit, že to dřív nebylo.

pasty19 - Profil | Pá 28.3.2014 9:34:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JaČ - >> Pěkně a hlavně pravdivě napsané tak, jak to chodí. Není to zaměřené ani na jednu skupinu, ale jako zhodnocení všeho, s čím se můžeme u vody setkat...Na to, že nejsi kaprař o tom docela hodně víš :)

Sven - Profil | Čt 27.3.2014 19:30:33

Juraj >>Juro u mě v pohodě :-))
Je pravda, že jsme si delší dobu nenapsali... Já tě na seznamu stále mám a jsem tomu rád :-)

Juraj - Profil | Čt 27.3.2014 19:23:38

Sven >> Ahoj. To číslo je sice poněkud zkreslené, nicméně tady nejde o to kdo sem přispívá, ale o to kdo tu čerpá informace.
Nemám poslední dobou moc času a tak sem moc nechodím.
Asi před měsícem jsem promazával seznam přátel. Teď si asi moc nepomůžu, ale je to tak, že mě pár lidí nakrklo a přitom se svezli i ti u kterých jsem si nemohl vybavit jak přátelství vzniklo, protože mezi námi dlouho neprobíhala žádná komunikace. O to víc mě mrzí, když si to někdo pamatuje a váží si toho. Jsem tak trošku slon v porcelánu. Zpátky už to vzít nejde.
Pokud můžeš, tak prosím přijmi mou omluvu a jestli ti to není proti srsti, tak si tě tam hned dávám zpět.

Sven - Profil | Čt 27.3.2014 19:13:07

Juraj >> Ahoj Juro. Přihlášení versus aktivní, jsou podle mého názoru dva zcela rozdílné pojmy.
Já považuji za aktivní ty, kteří sem napíší minimálně jeden zápis týdně a ne ty, kteří jen monitorují.
Počet připojení, rovněž o ničem nevypovídá. Např. jen já, jsem se dnes připojil minimálně 5-6 x.
Jak jsem už psal, 67 817 zaregistrovaných členů, je podle mého názoru poněkud zavádějící údaj.
Mnozí ze zaregistrovaných, tu mají dva i více profilů, (v minulosti jsem registroval i jedince s deseti), řada z nich se za měsíce i roky ani nepřihlásila. Řada z nich už ani nežije...
Pokud mě považuješ za něčího nohsleda, je to tvůj problém.....
Pokud se tvé osoby má poznámka dotkla natolik, že sis mě vymazal ze seznamu přátel, je mi líto ale je to tvoje volba...
To tedy bylo velmi křehké "přátelství"... :-)
No, měj se.

FRANK71 - Profil | Čt 27.3.2014 19:01:56

Juraj >> ale to se nacita, kdyz se odhlasim a zase prihlasim, tak to nacte nebo ne. Ale urcite je zde vic nez tisicovka.

computerfish - Profil | Čt 27.3.2014 18:55:12

Juraj >> No přesně ti to nikdo neřekne. Ale přes 10 000 je reálné číslo i když někteří tu mají zřejmě i více účtů. Stejně jak na té pomatené ksichtí knize.

Juraj - Profil | Čt 27.3.2014 18:31:31

Sven >> Na Mrku, že je aktivních tisícovka lidí? Teď jich je přihlášených přes 1200 a jen dnes tu bylo přes 16 000 lidí. Víš já nemám rád nohsledy, který dělají výrazným osobnostem "advokáty". Tak se prosím mezi ně neřaď. Hraji se do sporu radši nepouštěl a dobře věděl proč.

JaČ - Profil | Čt 27.3.2014 0:10:16

Sven >>
Budeme uvidět :-)))

Sven - Profil | St 26.3.2014 22:55:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JaČ >> Přidám se rovněž :-) Moc dobře si to napsal.
Teď už jen aby si z toho čtenáři něco odnesli...

JaČ - Profil | St 26.3.2014 22:50:33

petr66 >>Díky :-))
Na to, že si řekneš svůj názor přede všemi, přece nemusíš být žádným buřičem.
Prostě to tak cítíš a jestli si za tím i pak stojíš, tím líp.
Ať ti berou :-))

petr66 - Profil | St 26.3.2014 22:35:03

JaČ >> přeji ti "Petrův zdar"
nejsem žádný buřič diskutér , ale tentokrát jsem si to nemohl prostě odpustit .
Když jsem si v duchu přehrál svých skoro 40let na rybách - u tvého článku mne zamrazilo.
Jsou to prostá a jasná fakta . Děkuji za něj .
Tak ať ti to "kouše"😉

Sven - Profil | St 26.3.2014 22:29:05

figura >> ..." domluvit za nejaky prohresek,udělat zapis a v nejhorsim sebrat povolenku.On existuje problem na MO clena ktery prisel o povolenku v tom, ze papiry za par dni dostane za flasku nebo za necopodobneho......"

Toto je sice hojně rozšířený ale zásadní omyl....

§ 16
Oprávnění rybářské stráže
Rybářská stráž v rybářském revíru je oprávněna:
c) zadržet
1. povolenku k lovu osobě, která se dopustila porušení povinnosti stanovené tímto zákonem.....

Rybářská stráž má tedy právo a povinnost zadržet povolenku jen a pouze za porušení povinnosti stanovené zák.99/2004 Sb. V žádném jiném případě.
Přestupek vyřeší buď na místě, v rámci blokového řízení (pokutou) nebo předá podklady přestupkové komisi, příslušného správního orgánu, která v dané věci povede řízení a vydá rozhodnutí.
V žádném případě není v kompetenci MO řešit přestupky proti zákonu.
Kárným orgánem I.stupně je v případě ČRS, dozorčí komise příslušné MO.
Ta může s přihlédnutím k příloze č.3 Jednacího řádu ČRS, přestupce potrestat pouze duplicitně.
Výbor MO, pak není k řešení přestupků už vůbec kompetentní....
Rovněž tzv. zápis do povolenky, je ryze lidová tvořivost RS. Žádný předpis to RS neukládá ani ji k tomu nezmocňuje.

JaČ - Profil | St 26.3.2014 22:16:55

Dobrý večer všem zúčastněným.
Nechtěl jsem svým článkem jitřit žádné emoce a popravdě - obával jsem se, jak zásadní reakce s jak důraznými argumenty se tady následně strhne.
Chtěl jsem jen nabídnout k zamyšlení několik podnětů, které jsem za roky rybařiny nasbíral.
Překvapila mě kultivovanost a takt diskutujících a to mě jen utvrzuje v přesvědčení, že ještě není tak zle a nějaká vůle a snaha věci řešit nám není cizí.
A zaznělo tady - dokonce několikrát, že bez potřebné dávky pokory a sebereflexe se prostě neobejdeme.
Taky to, že pokud máme nastavena nějaká pravidla, byť se nám zdají možná na dnešní dobu nepružná, mají stále důraz a měla by být opravdu tím naším "desaterem"
A taky, že pokud chceme být dobrými hospodáři, musíme si výsledky svého snažení také náležitě hájit před těmi, kteří z nich chtějí jen těžit.
A co je mi úplně nejbližší - že každý musíme začít sám u sebe a svým příkladem k tomu vést i ostatní.
Já věřím tomu, že to tak opravdu je - pokud budeme sami chtít, máme šanci to ustát a prostředků na to máme dost - jen se je musíme naučit lépe a efektivněji využívat.

figura - Profil | St 26.3.2014 21:48:49

Ono neni problem jit kolem vody udelat nejakou kontrolu,pokecat,domluvit za nejaky prohresek,udelat zapis a v nejhorsim sebrat povolenku.On existuje problem na MO clena ktery prisel o povolenku v tom, ze papiry za par dni dostane za flasku nebo za necopodobneho. ,,Trestny tribunal'' by se mel soustredit na jedno misto.

petr66 - Profil | St 26.3.2014 20:44:17

Mrknato >> až na posledních 5 slov -- máš pravdu .
Konec je proti mému přesvětčení ... myslím že vznikne prostě šachový pat ... i když jsem pochopil ty otazníky na konci .....
Já bych prostě začal řešit To - co má řešení rychlé . Vymetl bych od vody různý plevel - bylo by prostě "čistěji" .

Mrknato - Profil | St 26.3.2014 20:30:41

petr66 >> Každý má asi jiný hodnotový žebříček. Já si přírody vážím a ryba, to je pro mě takový bonus, doklad o tom, že příroda je ještě přírodou, ne akváriem, ZOO, kam platíme vstupné......, protože to jinde už neuvidíme na vlastní oči.

Když nikdo nenutí uživatele, aby se staral o všechny revíry, rozvíjel a podporoval původní druhy, tak kdo by měl selektivně nutit z úrovně státu, aby rybář dodržoval "přání" uživatele??????????

petr66 - Profil | St 26.3.2014 20:20:28

Mrknato >>
sorry , na filmové prezentace nemám opravdu čas . Nechtěl jsem vyvolat nějaké vášně😀
Jezdím dnes více rybařit na zahraniční řeky a jezera , takže je s čím srovnávat .
Nic víc nic míň .. Můžeme mít rozdílné názory - to je vpořádku ...
Základem bylo opravdu "Dokážeme si ještě něčeho vážit ?"
odpovědí je : jak kdo 😀 a jak čeho .
Tak pěkný večer
Možná se někdy potkáme u vody /muška/ a zjistíme , že ty rozdílné názory na pár věcí nejsou tak
zásadní jak se dnes zdá .....

Mrknato - Profil | St 26.3.2014 20:07:14

T.L.Y. >> Nevím kdo je ten Vševěd, také ho hledám.

Mrknato - Profil | St 26.3.2014 20:06:12

petr66 >> Určitě nám jde o hodně podobné věci. Já zastávám názor, že vody a ryby patří státu, tedy nám všem za stejných podmínek. Nemohou být na jižní Moravě jiné, než na Severní Moravě, nebo v Severních Čechách..... a jsou...... Stát zaujal pozici mrtvého brouka a když některá složka (KÚ v Ústí n/L.) vystrčí růžky, hned přes ně dostane.....))))

Profi RS má stejné pravomoce, jako ta "dobrovolná". Podle mě kombinace profi a dobrovolné RS povede k tomu, že se na to ta dobrovolná vyprdne a bude vykonávat funkci formálně. Možná usuzuješ z některých filmových prezentací, ale to s RS jezdí i Policie. To je o něčem jiném.....

RS prostě uživatel potřebuje, stejně jako hospodáře, aby mu byl povolen VRP. Nikdo neřeší, kdo RS a hospodáře má platit, kdo je má vzdělávat, komu přímo podléhají... atd.

T.L.Y. - Profil | St 26.3.2014 19:48:09

Mrknato >> odpověď se snad sama nabízí, někdo musí mít profit, kdo je prosím ten děd vševěd?

petr66 - Profil | St 26.3.2014 19:47:39

Mrknato >> v této odpovědi tě BERU , nic proti ....
Alespoň je vidět kam jsme to nakonec dopracovali.
Jsem si na tuty jistý - že tobě i mě jde v podstatě ve výsledku o totéž : o změnu , aby se rybaření
vrátila zpět sama podstata.. to je relax ..koníček ...vztah k přírodě...
Pouze dílčí změny sice nic zásadně nevyřeší , ale mělo by se začít alespoň od nich..
Nechodíme prostě k vodě jako do lednice ... nejsem ortodoxní Chyť pusť , ale to neznamená
že by se neměl změnit tento systém , který mi více než koníček připomíná drancování....
Někdy se opravdu nestačím divit kolik vandráků má povolenku a co si u vody dokáží dovolit.
Nikdo mne ale nepřesvětčí o tom , že kontrolní systém tak jak je nastaven prostě nefunguje !!
Rybaření a odpočinku u vody se věnuji opravdu intenzivně - a mít za posledních cca 5 let a možná
300 zapsaných docházek slovy 1 kontrolu -- je prostě něco špatně !
Nezlob se na mne , ale profi stráž by se prostě chovala jinak , není to všelék VÍM , ale pomohlo by to

Mrknato - Profil | St 26.3.2014 19:35:29

T.L.Y. >> To se musíš ptát někde jinde. Vzorek pro nějaký "průzkum", aby to průzkum byl, má svá pravidla. Jaká pravidla má tato studie netuším, ale její výstupy jsou hrubě zkreslené.
Když už se budeš ptát na to plýtvání, tak se zeptej děda Vševěda, proč svaz chová všude možně i nemožně kapra cca 2x dráž, než by ho mohl nakoupit od profichovatelů.....

Mrknato - Profil | St 26.3.2014 19:30:47

Denny >> Mám obavu, že si tady RS a svaz usurpuje moc, jako měly kdysi Lidové milice. Jejich oprávnění a kompetence také neřešil zákon, ale pouze tehdejší "uživatel" této země.....

T.L.Y. - Profil | St 26.3.2014 19:27:20

Mrknato >> pokud se provádí sociologický průzkum, tak na nějakém vzorku respondentů, pokud Soc.ekon. studii zpracovala Mendelova univer.v Brně, tak jak je možné, že data vyplňovala pouze podobně smýšlející skupiny rybářů(asi na sekretariátech či kancelářích MO),
potom se ptám,jak je možno takto neuváženě plýtvat finančními prostředky.

Mrknato - Profil | St 26.3.2014 19:23:53

petr66 >> Z pohledu dvou, tří revírů, kde se rybám daří, máš pravdu a souhlasím s tebou. Jenže kolik asi rybářů "obslouží" několik takových revírů? 30ha pstruhovka je pro 450 rybářů..... Náš svaz jich má 250 tisíc........
Dodržování pravidel je základ a stačí bohatě dodržovat zákon a vyhlášku. BP, jsou nesmyslnou pseudoochranou, která nic neřeší. Pokuty jdou státu, ne rybářům a bohužel nikdo tady neřeší, kdo je za současný stav odpovědný? MO, ÚS, či Rada ČRS?

1) MO mají povětšinou nějaký ten svůj soukromák, byznys a i ten výkon některých čiností pro uživatele na územních revírech, je byznys MO, žádná dobročinnost.
2) ÚS mají hospodařit, ale toto své právo jaksi nemohou uchopit, jelikož se ho z výše uvedeného důvodu drží MO..... ÚS nemůže MO přikázat co mají dělat, co chovat.... Musí jim pouze přerozdělit většinu peněz.
3) Rada ČRS je sice hlavou svazu po linii stanov, ale do hospodaření jednotlivých uživatelů zasahovat nemůže a ani moc nechce......

Já zastávám názor, že jestli něco pročistit, tak svazoordnung. To žádná RS nezajistí. Nemůže od vody ani vyhánět opilé a hlučící rybáře. Jako osoba úřední nemůže ani postihovat nepořadek, parkování a rozdělávání ohňů. Jestli to někde, nějaká RS dělá, pak může i podezřelého zadržet, vyslýchat a mučit..... To už tu také bylo....

petr66 - Profil | St 26.3.2014 18:44:17

Mrknato >> kdybych si měl vybrat více vysazených ryb na revíry nebo
razantní dodržování pravidel za účasti profi RS ... Omlouvám se , ale hlasuji pro B
i s tím rizikem - že rapidně pročistíme základnu 😀 , myslím že jsme se dostali do stavu , kdy
jakýkoliv pokles o "chásku" která si říká RYBÁŘI - v důsledku vymetení možná i 10-15%
členů --- zbytek těch normálních musí pocítit ve zlepšení stavu u vody ...
Je to možná razantní stanovisko - ale nestydím se za něj .
Byla doba né tak dávno , kdy jsem byl pevně přesvědčený že největší predátor na pstruh.revírech
je vydra a černý pták -- byl jsem naivní... největší predátor je rybář ...😀
Pokles členské základny není pouze o vysazování ryb . Myslím , že nastává doba tento chlív trochu
vyčistit -- a začít třeba od ťech takzv. rybářů - kteří mají naše pravidla prostě naháku .

Denny - Profil | St 26.3.2014 18:11:43

Mrknato >> Dobre napsane.Jen bych dodal.ze zadna,ani profi RS nebude mit odpovidajici efekt,aby se neco rapidne zlepsilo v chovani lidi,dokud se nezmeni zakony a ti,kteri je vedome porusuji se nezacnou opravdu bat pripadnych postihu. Ano mit strach z postihu!! A lide se prestanou bat,az se u vody zacnou chovat slusne a to slusne chovani jim bude pripadat normalni.

Mrknato - Profil | St 26.3.2014 17:56:13

nerf >> lapp - 26.3.2014 17:48:35 >> Asi po 50té bych se opakoval...... Jen tak pro nástin. Kapra a sumce přibývá, štiky je skoro stejně, díky stojákům a ostatních ryb ubývá a to téměř "kvadrofoně"...... V tom ani sebelepší RS nepomůže, protože tam, kde nejsou ryby se žádné večírky a ani nájezdy lovců nepořádají. Odprdne to pár propálených revírů, kam svaz ve své velkodušnosti vysazuje násobky násad dle ZP.....

Edit : z řek mizí okoun. plotice, podoustev, pstruzi, lipani, někde i štiky, cejni a další. Tyto ryby se dříve nevysazovaly, nebo jen minimálně, ale dnes by se vysazovat měly.