Podle jihočeských vědců se dají chovat tisíce ryb na malém prostoru s malým množstvím vody

Strugi - Profil | Út 11.2.2014 12:21:14

No myslím ze nic nového...v podstatě se jedná o aquaponi systém.. Kdy v malém množství vody chováme ryby s vyšší obsadkou ryb. A voda prochazi přes filtr či zahonky se zeleninou tudíž se využívá odpad hnojivo tedy exkrementy jako živiny pro rostliny a rostliny dodají kyslík rybám..vzájemná symbioza. Již je několik farem nejen v čr hlavně v zahraničí. Převážně se chovají pstruh,tylapie mořská,sumecek am.,kapr.

aleš vavřina - Profil | Út 11.2.2014 11:43:08

fotojakes >> Zde s tebou musím v téměř všech bodech souhlasit. Je pravda, že "běžný" zákazník je unešen kvalitou duhákových nebo lososích brojlerů a zároveň uhrnuje nos nad kaprem nebo bílou rybou vyprodukovanýma v našich rybnících. Běžnému konzumentovi chutná prestiž a propagace, kvalita toho co strká do pusy je až druhořadá. ALE přeci právě proto nebudeme naše tuzemské konzumenty klamat. Dle mého je jen na nás rybářích dát kaprovi odpovídající prestiž, jakož i rybníkářskému řemeslu jako takovému. Zde bohužel musím objektivně konstatovat, že mediální aktivita nejrůznějších ekoteroristických organizací je o několik řádů vyšší a propracovanější - a to se odráží i na mínění široké laické veřejnosti.

fotojakes - Profil | Út 11.2.2014 11:26:27

aleš vavřina >> to čištění vody je promyšlené dobře a dokonce i ten odpad (usušené sedimenty) se dají dále použít třeba jako hnojivo. Ekonomicky nejvýhodnější je podle studií recirkulace za těch 100-200 mega.

To je ten paradox, který z toho celého plyne, chov kapra je některými označován jako produkce brojlerů a přitom když přepočteš kusy a celkovou masu v rybníce na jeho plochu, zjistíš, že u drůbeže, krav a kdo ví čeho by si s podobnou hustotou chovu dostal označení bio:-)

Tu kvalitu a jedinečnost stejně posoudí jen ten, kdo to může porovnat s rybou rostlou na přirozené potravě. Nebo myslíš, že krom sportovních rybářů baští okouny, candáty a sumce běžný zákazník marketů? Duháky z granulí si drtivá většina konzumentů velice chválí a ještě mají pocit, že baští pstruha z potoka:-)

Na druhou stranu se musíme podívat na recirkulace i z jiného pohledu. Do ČR je dovážen třeba candát z východu, ale protože cena je zhruba na 1/3-1/2 ceny candáta z naší produkce, mám takové tušení, že tam někde v bývalé ruské federaci křižují řeky a jezera velké sítě.

aleš vavřina - Profil | Út 11.2.2014 11:01:27

fotojakes >> Voda znečištěná chovem ryb? No fuj a ještě jednou fuj! Odpadní voda z těchto provozů sice může mít přechodně zhoršenou kvalitu, ale není zas tak těžké vrátit vodě tu kvalitu, jež měla před vstupem do provozu. Samozřejmě že je třeba ještě kalkulovat ekonomiku provozu.
Jinou otázkou je reálné využití recirkulace jako prostředku k produkci potravinové suroviny pro lidský konzum. V recirkulaci máš různé rybí druhy, ale krmíš je velmi podobným krmivem - je to spíše produkce "rybích amarounů". A zde jsme u základní myšlenky mé původní otázky - jakým způsobem musí být chována ryba aby ji bylo možno označit jako ekologický produkt? Dle mého se při produkci ryb musí na přírustku podílet přirozená potrava minimálně 50%. Přirozená potrava dává rybí svalovině druhově specifickou příchuť, vůni, konzistenci, ... - prostě vše, co činí svalovinu každého rybího druhu gastronomicky jedinečnou.

fotojakes - Profil | Út 11.2.2014 10:01:01

aleš vavřina >> že se voda z těchto provozů nebude pouštět dál oběhu znečištěná:-) Psal jsem tu o tom v diskusi pod pranýřováním rybníkářů:-) Nejdříve se chov ryb v rybnících pořádně pošpiní (ekologická katastrofa a podobně) a pak se lidem ukáže relativně snadné a čisté řešení. Navíc je na recirkulace myšleno i v novém OP Rybářství 2014-20, kde čeká slušný balík eurovek. Akorát těch firem, které to umí dobře, je na trhu opravdu málo, ale zase se jim bude dařit:-) I když jim do toho začínají fušovat soudruzi z číny.

I když recirkulace považuji za dobrý krok, tak tady se nemůžu zbavit pocitu, že se dívám na velkou lobistickou akci pár firem.

Jo a pokud myslíte, že se na tom dá zbohatnout od nuly, tak studie co jsem četl uvádí, že smysluplná investice jsou recirkulační zařízení s velkou kapacitou v hodnotě 100-200 milionů korun:-)

vydra Lucky - Profil | Út 11.2.2014 9:47:50

Tak nějak mi to připomíná chov prasete v chlívku. Také husu babička cpala šiškama ... a proč kapra neustájit do saku a necpat kuličkama ? To ještě nezkoušeli ??? Tady se vedou války, jak kpříka opečovávat na nafukovací kapřpodložce a teď tohle. Chlívek na něj, na zmetka. Jak dosáhne K70, máznout po hlavě.

aleš vavřina - Profil | Út 11.2.2014 9:17:14

"Počuvajte Kefalín a čo si představujete pod pojmem ekologicke?"