Profesionalizace rybářství - odborníci místo politiků

Autor diskuse: rover - Profil , 25.10.2013

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 19:58:39

nofish >> Já o tom diskutuju, také to neřeším. Jde jen o názory, pokud by k nějakému řešení mělo dojít, tak aby byl člověk "vždy připraven"...) A několikrát se to hodilo......

nofish - Profil | Po 28.10.2013 19:32:33

Mrknato >> Víš, že z tebou v hromadě věcí souhlasím. Taky některé nechápu. Ale neřeším to, nic s tím nenadělám a tak se snažím dělat alespoň to, co zvládnu.

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 12:20:19

computerfish >> Pane blábolile, operační program rybářství se nevztahuje na hlavní město Prahu. Že to nevíte není moje chyba.

Edit : Voni vás tam v tý EU už taky asi moc dobře znaj.

http://eagri.cz/public/web/mze/dotace/operacni-prog​ram-rybarstvi-na-obdobi/

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 12:04:18

nofish >> Já mám rýmu jako hrom a tak budu dnes doma. MO má smysl, pokud hospodaří sama. Pokud je jen za pár střbrných organizátorem členi pro držitele dekretů, tak taková MO ztrácí smysl. Ale souhlasím, že to nejsou peníze svazu, ale ani MO. Jsou to peníze členi. Prvořadý zájem členi je o společný rybolov. Proto rybáři rybaří, no a tady MO nemůže peníze svých členi pro rybaření použít. Takže ani ryba ani rak, pouze status quo z roku 1975
Stejně jako MO, tak i ÚS a i Rada může ryby nakupovat a i třeba chovat. Mě jen zaráží, že pro jeden jediný a úspěšný územní rybolov tu máme TŘI složky a ty tři složky zhusta utrácejí.......

computerfish - Profil | Po 28.10.2013 11:52:51

Mrknato >> Já už na vás reagovat nebudu pane všemoudrý. Já mám rád fakta. Měl byste je občas nastudovat a neztrapňovat se. Například viz odkaz a mnoho dalších. Ale s vámi je jakákoliv diskuze zbytečná. Končím.
http://www.fondyeu.eu/prijemce-dotace/22284-cesky-r​ybarsky-svaz-uzemni-svaz-mesta-prahy

nofish - Profil | Po 28.10.2013 11:35:02

Mrknato >> K pěstování kapř se nevyjadřuju. Až se někde sejdem, dáme pivo, vezmem papír a půjdem počítat. Asi si v tom nerozumíme a já to tu jako takové ani řešit nechci. I u svazu se dělají levně ryby. Horší je, že pak následně se s nimi dějí "zajímavé, papírové, prodražující věci".
A s tou smysluplností na 100% souhlasím. Máš pravdu. O tom to celé právě je. Největší absurdita je, že svaz neutrácí své peníze. Ten územní. Vždyť majetek mají spíš MO. Myslím nákupy vybavení. A k nákupu ryb má peníze od koho? Zase od MO - od členi do společné kasy. Kurňa to je jak kdybysme ÚS ani nepotřebovali. Jen MO a pár kanclíků v Praze jako velení :-) Další věcí je zase ten první bod. Firma bude moooc dobře uvažovat a pořítat, jestli to a tamto z těch dotací koupí, jestli to fakt potřebuje. Svaz by z dotací taky mohl udělat prachy. Zkusit rozjet vlastní chov některých ryb v halách a pak je sypat do vody. Ale už vidím jak si tam mezi sebe pustí lidi co o rybařině něco ví, aby ten projekt měl smysl a byl výdělečný :-)
S tebou se taky loučím, jde se na ryby ...

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 11:32:19

computerfish >> Protože žiješ v daleké Praze, která m.j. nemá nárok na dotace asi nevíš, že to, co tu popisuje Nofish drží svazový rybolov po kupě a je pravdivé. Jestli se to má změnit, tak se to musí nahradit něčím jiným, lepším, ale pro koho? Čilimníci nemají zájem, těm to vyhovuje. S tloušti, lipany, tvoje bláboly nemají vůbec nic společného.

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 11:25:25

nofish >> On je rozdíl v tom, že u firem o smysluplnosti rozhoduje vlastník a ostatním je po tom prd. U svazu by o tom měli rozhodovat členi. Protože to nemůže fungovat smysluplně (K70, vyšší lovné míry vs. podpora původním druhům) je na pořadu dne profesionalizace svazu. Pak by možná stoupla i efektivita chovu svazoryb (už by se "nepěstovaly") a nikdo z členi by nemohl rozkládat a kundit rybolov jen pro uspokojení své úchylky.....

Cena musí obsahovat všechny náklady, investice, opravy a mzdy, vč. zisku pro rozvoj. Proto svazocena násad není cenou, ale jen lízátkem pro oblbnutí členi. Pak si musíme odpovědět, proč MO tak ochotně "pěstují" kapř. Něco v tom musí být, když dotují cenu jiného subjektu do jiného rozpočtu.... copak za to asi mají?

Barbusek - Profil | Po 28.10.2013 11:21:46

koukám, další otázka zralá na ignor...

nofish - Profil | Po 28.10.2013 11:18:33

computerfish >> nehodlám to tu dál řešit, když se na to oba nedíváme nestraně. MImochodem, mluvil jsme o obojích dotacích. Jak pro svaz, tak pro firmy. Jdu radši na ryby. Konec.

computerfish - Profil | Po 28.10.2013 11:15:08

nofish >> Asi jsem nepochopil. A co by jsi v těch lapadlech asi nachytal za deset let, když se teď ofrňuješ nad dotací za úhoří monté? Toho bych se rád dožil. Dotace dává EU, využití zařizuje územní svaz. Pláčeš, že se to dělá špatně a přitom tvrdíš, že u toho jsi nebo o tom něco víš. Takže kritizuješ dotace protože to vy děláte špatně? Divná logika. Ale jsou i jiné územní svazy, kde si dotace pochvalují a pokládají je za smysluplné. Takže kritizuj tam, kde máš a nezobecňuj na všechny.

nofish - Profil | Po 28.10.2013 11:07:44

Mrknato >> To chce klid. Kdyby se mi chtělo, tak mu tu můžu začít sepisovat jak u svazu, tak u firem dotované nákupy co jsem viděl a můžem diskutovat o jejich smysluplnosti.... Ale mi se nechce, nehodlám nikoho špinit, když se choval v rámci platné legislativy.

nofish - Profil | Po 28.10.2013 11:06:04

computerfish >>
1) papír toho snese.... A jinde než na papíře nikdo to vysazení monté nezkontroluje. Vím jak místy vypadá "vysazení na přesně určené místo" a taky k čemu to bude. A je mi to jedno, protože tady u nás stejěn zase padnou. Nejsem blbý a já si pamatuju úhoří lapadla a jejich lov. Je možný i dnes, mimochodem.
2) Dotace do rybářství jsou z EU, tak i ze státu. I když ty z EU už je asi nahradily. Proč nebrat, když dávají? Protože nic není zadarmo, ani dotace. A jednou se bude vše vracet...
S tím vysazováním nad plán, je to komplikovanější, než by se ti mohlo zdát pane kolego...
Nějaký základ o dotacích mám a tak vím, jak vypadají v praxi, ne od stolu. Ať už jde o dotace zařízení u svazu, nebo u firem. Není vše tak bohulibé, jak se zdá když víš okolnnosti, nebo jsi přímo u toho.

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 11:04:40

computerfish >> Ano a nebyly by ani penze, brambory, hrušky a jablka ..... ((((

computerfish - Profil | Po 28.10.2013 10:41:00

nofish >> Mýlíš se kuchaři.
1) Monté se vysazovalo do přesně určených lokalit. Stačí si to v operačním programu ověřit. Vysazování se provádělo z jednoho prostého důvodu a naštěstí o tom nerozhodovali mudrcové z MO. Protože sem vždy úhoř patřil a má patřit nadále. Já ještě pamatuji dobu na rozdíl od tebe, kdy se úhoř odlovoval například na Orlíku a dospělí úhoři měnili za monté.
2) Dotace nejdou z ČR ale z evropské unie. A dotují se všechny země, nechápu, proč bychom nabízené peníze nevzali, když jde o dobrou věc. A nezapomeň na to, že sportovní rybáři mají vody většinou jen pronajaté od státu a o tom, zda nasazovat nebo nenasazovat a co rozhoduje státní správní orgán. A je to tak dobře. A nebyli by úhoři, v Ohři by nebyli tloušti a nebyli by možná ve vodě ani lipani nebo potočáci. A vysazuje se nad rámec zarybňovacího plánu. Pokud to pokládáš za špatné, tak tomu fakt nerozumím. A že mají některé sádky možnost si koupit nějaké zařízení, proč ne.

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 9:50:56

Turňa >> Neboj, něco malinko o tom vím. Ale podle mě je vždycky lepší začít dřív, než začne být pozdě. A vztahy to naruší vždy. O tom je celá filosofie.

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 9:46:41

glánis >> Pokud jsi produkční rybář v nějaké firmě, tak to samozřejmě chápu.

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 9:44:54

kakr >> Já "jako svaz" bych peníze bral, v tom s tebou souhlasím, ale jako člen se ptám a mám na to právo, jak svaz s těmi miliony naloží, co to zlepší v revírech a o kolik méně zaplatím za povolenku, nebo brigádu. U nás v Rokytně pěstuje soukromník duháky a siveny v zemědělských halách zkrachovalého JZD a jede jako dráha. Jde o to, to využít a pokud těmito dotacemi klesne cena ryb a zvýší se jejich produkce, tak toho využít a neutápět peníze v neperspektivních chovech MO, jejiž produkce pro konečného "zákazníka-rybáře" je dražší, než u profi chovatelů. To blábol být nemůže. Jisté je, že tyto řeči mohou někomu vadit, stejně jako vadili kecy, že země není plochá...)))

Turňa - Profil | Po 28.10.2013 9:38:51

Mrknato >> Pavlíku, nebudu ti nic vyvracet, stačíš si v mnoha případech sám. Petrův. Víš společenský vývoj a vztahy v jeho rámci jsou asi trochu víc složitější než je můžeš pochopit. Ale to už je nad zkoumání základní filosofické otázky.

glánis - Profil | Po 28.10.2013 9:38:45

Mrknato >> Tohle mě nezajímá. To jsou marginálie.

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 9:36:12

glánis >> Souhlasím, že dotace profesionála nevytvoří, ale mohou tento proces ve svazu nastartovat. Je to šance. Strkat 2x tolik peněz do MO za stejné množství kapra, kterého lze koupit, mě přijde hloupé. Hloupí mě přijdou i ti, kteří to obhajují. Peníze se nevyvádí, jen se hospodaří vědomě neekonomicky. a je to rozhodnutí pár lidí, posvěcené členskými schůzemi, uplacené řízečky a kapříky v igelitkách, tak že to formálně plní cíle svazu.

glánis - Profil | Po 28.10.2013 9:31:11

Turňa >>
Přesně tak, pan Havel neví o čem píše.

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 9:29:48

Milý Turňo, zaráží mě tvá vytrvalá omezenost v chápaní společného rybolovu, kterého se tak jako tak nějak, chtě nechtě, ve vašem špecifickém kraji účastníte. Tento článek, který označuješ za blábol právě upozorňuje, na možnost jak snížit cenu produkce a ještě ji zvýšit. Jistě že to jde proti zájmům čilimníků z MO, kteří se na dotacích též přiživili a tak všechny s jiným názorem onálepkujeme jako blábolili......

glánis - Profil | Po 28.10.2013 9:29:13

Mrknato >>
Mám pocit, že se příliš držíš obsahu článku, který je, jak jsem již naznačil poměrně nekvalitní. Je pochopitelné, že získání jakékoli dotace profesionála nevytvoří a automaticky neznamená, že získáním dotace dojde ke snížení cen. To je jen novinářská zkratka.

Pokud někde dochází k tomu, že ze svazu někdo vyvádí peníze, je to špatně. Pokud je to pravda a víš o tom nevidím sebemenší problém upozornit na to vedení svazu nebo policii ČR.

kakr - Profil | Po 28.10.2013 9:22:56

Mrknato >>
Ty woe, jedno staré přísloví říká - hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere -
Zkus si to převést na operační program rybářství......

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 9:19:36

glánis >> No tak pokud mezi úspěšnými žadateli o dotace z operačního programu Rybářství jsou i složky svazu, měla by profesionalizace a snižování ceny proukce platit i na ně, nebo ne? Jsou to fakta, nebo jen pocity?

Nalévat peníze do subjektu, ze kerého účelově vytékají omrzí, viz výsledek voleb. To potom můžeme penize nalévat kamkoliv, do zdravotnictví, stavby komunikací, odkupu privatizovaných nemovitostí, atd. I do svazu. Uvědomuje si někdo, že cena násadových ryb se nerovná pro peněženky členů ČRS jen její proklamované svazoceně? To je kritika z mé strany.

Turňa - Profil | Po 28.10.2013 9:10:29

glánis >> Naprosto s tebou souhlasím, pokud si někdo pozorně přečte článek pana Havla tak zjistí, že na agrárních stránkách nemá co pohledávat, protože jeho obsah samotný je blábolem - chybí mu tedy to základní po čem autor volá - profesionalita.

glánis - Profil | Po 28.10.2013 9:04:10

Mrknato >> Obecně svaz tradiční akvakulturu samozřejmě provozuje, ale recirkulace jako takové minimálně nebo vůbec. Článek je se svým titulem, tedy "profesionalizace rybářství" poměrně zavádějící, protože rybářství je u nás cca 150 let plně profesionalizováno.

Pokud jde o svaz, je to v první řadě zájmové sdružení, ve kterém převážná většina členů nic nedělá, jen chytá ryby a za to platí. Ti aktivnější zastávají různé funkce, většinou zdarma. Ve vyšších patrech svazu profesionálové působí. Podpora zmíněná v článku je míněna skutečně pro profesinální chovy. Svaz má řadu jiných možností(z jiných programů) jak získat evropské peníze a pokud vím je velmi úspěšný.

Neustálá kritika svazu, která je zde často k slyšení, je v řadě případů neoprávněná a jde většinou jen o pocity pisatele než o fakta.

Mrknato - Profil | Po 28.10.2013 8:51:43

glánis >> Ale akvakulturu provozuje i svaz, je to mezi hlavními cíly svazu. Recirkulační chov "průmyslové" ryby je to, co může zajistit levnou rybu jak pro konečného spotřebitele, na jeho stůl, tak pro svaz, jako násady. Tomu silně fandím. Pak je ale ve svazu nutné se začít na průmyslovou (násadovou) rybu dívat jinak a změnit toky peněz ve svazu, aby bylo umožněno peníze rybářů investovat ekonomicky a nechovat dobrovolnicky totéž, při daleko větších nákladech, které platíme všichni. Takže ona ta diskus není až tak mimo.

Edit : a ta profesionalizace může změnit i svaz, měla by. Prosím nezaměňovat profesionalizaci s privatizací.....)

glánis - Profil | Po 28.10.2013 8:41:09

Přečetl jsem článek a pak diskusi, která byla ,jak již to bývá zcela mimo téma článku. Kdo se zajímá o profesionální rybářství (tedy chov ryb), tak ví, že v období 2014-2017 bude z unijních peněz podporována zejména akvakultura, hlavně recirkulace. Tento trend je dobrý a umožňuje novou progresi v rybářství. Je předpoklad, že vznikne řada nových chovů, bez potřeby velkých vodních ploch, jako je tomu u konvenčního rybářství. Mimochodem, řada z nich již funguje a prosperuje.

A jak na tom mohou vydělat svazy a sportovní rybáři? Přímo asi moc ne, nevím o tom, že by svaz plánoval výstavbu nějaké recirkulace, ale i to je možné. Výhoda bude v dostupnosti násadových ryb, třeba candátů nebo smluvního odchovu monte, reofilních druhů a dalších.

Rozhodně je to pro rybářství pozitvní.

nofish - Profil | Po 28.10.2013 8:32:28

Mrknato >> Ty mě občas "vylučuješ" taky :-)))
Hele mi je to všechno celkem jedno, stejně to neovlivním. Ale chápu dotaci na nové kádě, když MO má potenciál vyprodukovat třeba 50q kapř a nějakou tu zubatou čudlu k tomu (neřeš náklady, soukromý subjekt, stát je neplatí, netvoří zisk, vždyť je to jedno). Stejně ty dotace nejsou 100% ceny. 50-70% nebo kolik bylo maximum ne, nebo ještě méně?
Nechápu dotaci na to, co je povinností svazu jako celku. A to je zarbnění podle plánu. Členů je dost, peněz taky. Jestli nejsou peníze, za prvé jsem pro pořádný audit, kde teda jsou a za druhé pak třeba zdražení povolenky. Dotace na sport? I když ty jsou od státu. Na co? Kdo chce sportovat ať si zaplatí. Já si taky musím zaplatit vstup na zimák, když chci jít bruslit :-)
Jestli se dává nad plán a nesmyslně (třeba ti úhoři) tak ať nám na to ta EU teda dá, pokud to vyžaduje. Protože jsou to vyhozené peníze a stejně nám to dali jen proto, že chtějí aby ti úhoři došli k nim (teoreticky) a oni je pak mohli lovit a sežrat. Ovšem jestli tomu tak je, asi pánové přestřelili a podcenili čechy a jejich vychcanost. Ti to třeba i papírově dali do řek, ve skutečnosti ale do stojáků a přehrad, talespoň já vím o takových případech.