Diskuse k článku: Mladý a úspěšný – Darrell Peck

Autor diskuse: fotojakes - Profil , 2.10.2013

aleš vavřina - Profil | Út 19.11.2013 6:36:32

Jarda Š. >> No to je to - co je mírou "hodně se naučit"?Možnost získání povolenky na klubovou vodu je relevantní argument, byť ve své věcné podstatě (dle mého) zcela směšný a alibistický. Inu jiný kraj, jiný mrav.

aleš vavřina - Profil | Út 19.11.2013 6:34:07

perch2 >> Taky jsem se setkal s touto službopu v našich podmínkách, ale vždy honorovanou spíše nějakými naturáliemi (např. zajištění dopravy a koupě povolenky na Dyji 6). Vzhledem k tomu, jak dlouhá byla doba strávená rybolovem a jaký byl materiální efekt pro poskytovatele služby, tak se jedná spíše o odměněnou pozornost.

Jarda Š. - Profil | Po 18.11.2013 23:25:35

aleš vavřina >> Když do toho někdo chce investovat peníze, aby pár dní chytal pod vedením zkušeného průvodce, od kterého se může hodně naučit, je to jeho volba a nemusí to být vůbec špatná investice. V Anglii jde navíc o to, že nejlepší revíry jsou klubové a není snadné na ně získat povolenku. Certifikát o absolvování rybářského kurzu u některého věhlasného rybáře může napomoci (vedle nezbytné záruky některého zasloužilého člena klubu) k jejímu získání.

perch2 - Profil | Po 18.11.2013 23:02:33

aleš vavřina >> s tou "výukou" lovu ryb nebo tomu podobné průvodcování funguje i u nás. Znám jednoho pána co průvodcuje na jedné české přehradě. Jeho služeb jsem osobně nevyužil,přesto z pozdějšího rozhovoru jsem se dozvěděl, že i tento typ služby se u nás pomalu rozmáhá. Ovšem prý se tím zatím rozhodně živit nedá.

aleš vavřina - Profil | St 9.10.2013 9:44:03

Mne z článku zaujal ten poznatek, že v Anglii se uživí lídé výukou techniky lovu ryb, v daném případě kaprů. Vždyť to kouzlo začátků se zkušenějšími kolegy je neopakovatelné a motivuje vnitřní snahu o zdokonalení se. Dle mého názoru přijít a říci : "Jsem tu, mám xxx(x???) liber a nauč mě býti rybářem!" - to je absolutně ujeté a nemá to nic společného s tím, co dle mého, by rybařina měla přinášet.

Nebo až tak daleko došla komerce jež v mozku nových abonentů cechu Petrova vyhlodala závit jež velí - "Nebudeš-li hned chytat trofejní ryby tak nejsi hoden tuto činnost vykonávat a selhal jsi!" Opravdu si nedokážu racionálně vysvětlit, co je příčinou daného chování. Chápu např. návštěvu kurzu pro zvládnutí techniky ovládat muškařský prut - to je o naučení se techniky, ale myslet jako ryba a umět se do ryb vžít, to nenaučí žádný kurz na světě.

Pro ty místní "hnidopichy" - nemluví ze mě závist za pěkné vybavení jiných, to co mám "uložené" v japonských přívlačových reelech od Shimana by mohlo být relevantním a i akceptovatelným důvodem k mému zbavení svéprávnosti.

Asi budu muset se na čas přestěhovat do Anglie a inzenzivně nasávat místní rybářskou atmosféru.
Za sebe bych můj vjem z rybaření nejlépe stručně hrnul jako duševní obrodu vycházející z návratu k lovci, z poznání, pobytu a účasti při koloběhu dění v přírodě, a tyto duševní vjemy občasně zakončit chutnou kulinářskou tečkou z výkonu této činnosti.

mascha - Profil | Pá 4.10.2013 20:48:46

mně přijde ujetej... ale jeho cesta...

fotojakes - Profil | Pá 4.10.2013 11:20:25

Looki >> to je právě ta volba každého a házet všechny do jednoho pytle se slovy, že to je fraška mi přijde ujeté. Když ty peníze někdo má, tak ať je přeci utratí za chce. Ono je tohle ve všem, v každém koníčku jsou ti, kteří si koupí to nejlevnější, nebo naopak druzí, kteří chtějí své peníze rozházet za rybařinu.

Vem si focení, tam má spousty amatérů vybavení v ceně nového auta, nebo airsoft, kde většina hraje s kvérem za tři litry, ale jsou borci, kteří mají flintu za desítky tisíc a originální armádní výstroj třeba i včetně nočního vidění. Najdeš to prostě všude a stejně tak se napříč sporty a koníčky objevují hlasy jako ten tvůj.

A pokud jsi dobře četl, tak Darrell dostal právě otázku, jak to je u nich v Anglii, protože podle časopisů a webu to vypadá, že tam mají to nej vybavení opravdu všichni.

jirkazez - Profil | Pá 4.10.2013 8:33:14

Looki >> Je omyl vztahovat to na kaprařinu jako takovou nebo na kapraře. Je to v jednotlivých lidech a je jedno, kterou techniku provozují. Ale máš pravdu, že v kaprařině jsou ty ceny nejvyšší. Teď například byla v bazaru malá elektronická zavážecí lodička, kde původní pořizovací cena byla 64 tisíc. To ať se na mně majitel nezlobí, ale u mně je magor. Na druhou stranu, když jsou mezi námi lidi, kteří jsou ochotní si to koupit, nedivím se vyrobcům či prodejcům, že ty ceny tak šponujou.

Rybatorstr - Profil | Pá 4.10.2013 8:17:00

Looki >> Ono to bude samozřejmě i věcí peněz, protože každá reklama něco stojí. Ale volba je na každém z nás - nechci - nekoupím a jedu tak, jak to baví mě :-))
Ať se ti daří :-))

Looki - Profil | Pá 4.10.2013 8:02:09

fotojakes >> jo,ona se vyviji tak akurat k cim dal tim drazsim komponentum a zamarena prevazne na obři kapry.Mi neprijde normalni,ze napr.kilo boilisu stoji pětikilo!! nebo bylbe hlasice co umi jen pipat stoji 15k...co tam uvnitr asi je? no ja to vim co tam je...jeden maly plosny spoj v hodnote 150korun! Neco jineho uz pak je kvalita bizuterie, ta musi byt kvalitni.ja nerikam ze to je špatně, ale ono uz mi prijde ze kaprarina je věcí boháčů co si mohou dovolit vrazit do vybavy stovky tisic.Je ale zajimave,ze se to deje spise jen v clancich na netu,protoze u vody nevidno zadnych vetsich vymozenosti a lidi lovi s vybavenim ktere vypada jak z minuleho tisicileti....teleskopy,ohnute a rezave vidlicky atd (nebavim se o soukromych vodach-ty jsou mi buřt a nepovazuju to za rybarinu). Takze vlastne jak rika Bicák podemnou, kazdy chyta po svem.
Pro me se rybarina (a hlavne moderni kaprařina) stala pouhou fraškou na koníček,kterym rybarina opravdu je.
p.s. otazkou ale je,jestli bych taky kupoval to nejdrazsi pokud bych na to měl!?? a kdo vi,treba ze me mluvi jen zavist,to at posoudi kazdy sam.

Bicák - Profil | Čt 3.10.2013 19:51:18

fotojakes >> jak rikas v tom je tak krasa kazdy chyta po svim

fotojakes - Profil | Čt 3.10.2013 19:44:57

Looki >> rybařina se v určitých směrech vyvíjí, stejně jako všechno kolem nás, i když základ je stále stejný a stejný zůstane. Věda se z toho dělat nemusí, každý si to může dělat po svém, v tom je to kouzlo. Někdo bude vymýšlet nové věci a někdo bude celý život chytat stejně, tak jako chytal jeho děda i otec.

Looki - Profil | Čt 3.10.2013 19:04:26

co se stalo s rybarinou? to se musi delat věda i z tak obycejne veci jako jsou ryby??