Diskuse k článku: Pstruhová Ohře 8 – aneb KPO po roce

Autor diskuse: Martin Brčák - , 16.8.2013

Drozďák - Profil | St 4.9.2013 11:03:38

boriak >> když si přečteš preambuli KPO, jsou jeho záměry okamžitě bez problému čitelné. Jedna z mála aktivit, která nemá žádné jiné cíle než ty, které jasně a srozumitelně deklaruje. Spekulace nejsou namístě.

Navíc není problém přispět pouze na Po a tím způsobem aktivně převažovat aktivity sdružení na tobě sympatičtější misku vah. Máš tu možnost jinde? Možná ano, ve Svazu to ale jistojistě realizovat nemůžeš :-)) Ani v našem, ani u Vás.

boriak - Profil | St 4.9.2013 10:49:10

prečo KPO vysadza duhaky? ide im o rieku s povodnymi druhmi alebo len zatraktívniť rieku pre rybárov? ...........

stilet - Profil | St 28.8.2013 8:17:27

Mrknato >> V Česku ale i na Slovensku je několik P revírů, které svými parametry dovolují život dostatečného počtu trofejních lososovitých, většinou vznikly jako druhotný produkt vodních staveb, ale i u nás jsou místa přírodní. Jsou známé a aby zůstaly atraktivní i při velkém ryb. tlaku je myslím možné udělat několik opatření a jedním z nich je omezení odnosu ryb z těchto revírů (např lovná míra 30 - 40 cm a 1 ks za docházku nebo tak něco). (Zase naopak vysoká míra na běžném revíru tento revír připraví o ryby a i rybáře a revír bohužel skončí jako polomrtvá voda.)
Ale v Česku a i na Slovensku je většina P revírů, které svými parametry dovolují život lososovitých, ale nedovolují nějaký přehnaný počet trofejních (i ten název trofejní evokuje, že taková ryba není běžná). Ten "hlad po slušných rybách" je sice v pořádku, ale tyto revíry nejsou schopny dostát těmto požadavkům v celé své delce. Takže co - nasypeme do malých úseků produční "slušné" ryby. Jenže co s tím většinovým zbytkem revírů, na které už nezbydou peníze? Kašleme na ně? A co na to podmínky dekretů a tedy státní rybářský orgán? Co na to nějaká rybářská čest ve vztahu k vodám? Toto řeší komerční pstruhodromy - chceš chytat jen trofejní ryby a nehodláš se zdržovat "přemlouváním" pstružího starce 30+ na potoku - tak jeď na soukromák. Znám pár rybářů, kteří nemusí za hoďku na jednom místě vodit 5ks 40+, ale raději se toulají po řece a opravdu loví, užívají si tu (svazovou) možnost toulat se řekami a když najdou to správné místo, vyjede jim po nástraze i ten trofejní,,,,
Tohle je běh na dlouhou trať, a ano, kromě toho, že Výborům Územních Svazů vyčítám neúměrné krácení financí na násady pro vlastní spotřebu, tak jim vyčítám, že se ani náznakem nesnaží myslet na budoucnost, nebo alespoň se pokusit reagovat na přítomnost a v klidu si jedou podle not z dob, kdy bylo všechno všech a přitom ničí. (možná se těší, že se tento čas vrátí - což při pohledu na politickou scénu ČR není vyloučeno).

Mrknato - Profil | Út 27.8.2013 23:32:57

stilet >> Dobrý večer, překvapil jsi mě, asi mě znáš víc, než já sám sebe..... MO jako spolky, kde se přirozeně sdružují lidé mně nevadí, naopak. Kolik takových MO ale je? Až na vyjímky se jedná o výdejny povolenek a místo, kde je zhospodařována velká část prostředků svazu. Cca 60% MO má své revíry a pak je otázkou pro koho se chovají ryby a hlavně jaké ryby a proč se musí zarybnění z velké části realizovat mimosvazovými rybami .... Kdo je dnes SHMO? Proč takový terminus, který je úplně mimo realitu ještě obsahují stanovy?

Možná se pletu, ale pak není dostatečně jasné, co je zájem svazu a jeho členů? Je to územní rybolov, rybolov na separé revírech MO, mimo územní rybolov, chov pro chov, aby se legalizovalo vyrovnané hospodaření svazu, nebo ty všechny ostatní cíle svazu jako je ochrana přírody, výchova dětí, práce s invalidy, sportování, zájem o frončaft s ostatními svazy, či podnikání..... Tento článek ukázal, že nejen na pstruhovkách je "hlad" po slušných rybách, po původních, které MO nejsou schopny zajistit...... Když ne MO, tak kdo?

No a poslední věc. K čemu by byl relativně dražší PO, když jak píšeš, si rybáři chtějí ryby odnést domů? Nestačí pro takový účel průmyslová ryba, která dosáhne velikosti 30cm za dva a půl měsíce, oproti pěti letům u echt PO?

Zajda - Profil | Út 27.8.2013 22:25:17

V letech 1978 - 1984 jsem v Žatci bydlel. Nedávno jsem tam zase zabrousil a zašel jsem se podívat i k "vodě"...A ejhle, jak se chytalo pod jezem v Žatci...Bylo to 21.7.2008. Ten jeden boreček se aspoň snažil nenechat se za žádnou cenu vyfotit...A za tu chvíli, co jsem se u jezu dole ve městě motal, nebyla tato loď, ze které se chytalo, jediná...Tihle byli prakticky v rybím přechodu..:-(

stilet - Profil | Út 27.8.2013 7:53:25

Mrknato >> Dobré ráno,
jo, jde o možnost lovit a TAKY O NADĚJI MÍT CO ULOVIT, jinak je nějaké placené členství ve Svazu jen vyhozením peněz. Sedět u vody, kde ryba není můžu i zadarmo a bez prutu a výsledek, co se týče úlovků, bude stejná nula. Není to ten případ co píšeš. Naopak, díky funkcionářům ÚS a jejich strachu o teplé fleky se celý systém udržuje ve stavu jako za socialismu, všichni jsme si rovni, jen někteří rovnější, respektive, kdo ví, ten si urve a ti ostatní troubové nech platí.Když se přidají peníze do kasy ÚS, ti si z nich odeberou hlavně větší díl a do zarybnění půjde zase jen zbytek.
Tvůj odpor k MO, o jejichž práci víš něco z doslechu a k tomu si přidáš nějaký průser nějaké MO ze sta jiných, co jsou v pořádku je podivuhodný a neumím si ho vysvětlit. Bez těch zatracovaných MO by už v Česku žádný svazový rybolov nebyl. Buď u problematiky jsi moc blízko, nebo až příliž daleko....
Za 110,- Kč chovám PO taky, je to přibližně svazová cena, ale to Ty jistě víš, když jsi zde jmenoval ty chovatele. A taky víš, že se tady celou dobu bavíme o tržních velikostech PO ze sádkových chovů a tam se Ti za 110,- akorát vysmějou....

Mrknato - Profil | Út 27.8.2013 1:46:21

stilet >> Podívej se, kupříkladu mně je jedno, jestli si odneseš ty, nebo kdokoliv jiný od vody 200 kg ryb a já jen 2kg. Jde o možnost lovit. Je to skoro nemlich jako se svobodou. Někdo jezdí do ciziny každý měsíc a jiný 1x za 10 let. Všichni ale můžeme.....

Takže, kdo tedy platí násady, abych se nezesměšňoval? Že si ÚS nechávají víc, než by jim stačilo, je asi pravda, ale to samé máš s Radou ČRS a i MO.....

Vůbec nejde o to, komu se peníze hodí, ale odkud ty peníze co rybáři platí přesměrovat do revírů. Je jedno, kdo to bude dělat. MO to určitě nedokáží, nedohodnou se. Pak zbývá ÚS, nebo Rada. Ale může to být kdokoliv jiný, kdo zaručí stejný rozsah přístupu na "státní" vody. Až mně takový subjekt ukážeš, tak třeba změním názor.....

Za 110,- Kč/kg chovají třeba lososovité ryby u nás v Rokytně, Kunvaldu, Pekle na Zdobnici.... Jistě že komerční chovatel má ceny o cca 20% vyšší, než MO, ale také má ryby daleko vhodnější pro lov, tedy větší a má také daleko větší sortiment druhů ryb.

Je jasný, že si všechny složky na apanáž přivykly a jen tak se jí nevzdají..... Jednou z možných cest jsou třeba nové stanovy, o kterých se kupodivu vůbec nemluví a organizace spolků bude mít zcela jiný základ než dnes, pokud vstoupí v platnost nový OZ.

stilet - Profil | Po 26.8.2013 22:12:00

Mrknato >> Servis pro 20% masařů, kteří odnesou od vody 75% všech ryb. A co že ti ostatní?...ti přece platí a chodí se k svazové vodě odreagovat a když občas něco chytnou mají vánoce -. to je ten Tvůj servis Územních svazů.
A Tvé fabulace o násadách, odchovaných MO, co platí územní svazy, vždyť už se zesměšňuješ. Ú Svazy si 50% peněz ponechají (dle Tvého vyjádření) pro svou režii a z druhých 50% platí celou násadu dle ZP. Platí ji dodavateli, tedy externímu, nebo třeba MO, jež násadu ještě vyrábí. A externí dodavatel mívá navíc vždy vyšší ceny, než to co dostane produkční MO.
Nevím o jakém pstruhu z továrny mluvíš, v okruhu 200 km není PO pod 220 Kč/kg a opět prosím, prozraď mi, kde se dá koupit za 110Kč/kg a pokud možno alespoň se základnimi doklady a veterinárním osvědčením.
Možná bys mohl číst odpovědi celé, nepsal jsem, že P. Bednář je chovatel, ale že si u něho koupíš vše potřebné k chovu PO, ale to znalí věci vědí....
Tady se pořád vrtí kolovrátek, jak by se Územním svazům hodily peníze od MO a jak by je hezky přerozdělily a jak by tady bylo krásně zarybněno. Nyní není zarybněno, protože si dle Tebe MO nedá sáhnout na vlastní peníze a Územní svazy polovinu peněz na zarybnění prošustrují ...tak jak z toho ven?

Mrknato - Profil | Po 26.8.2013 16:03:34

stilet >> Servis pro 20% rybářů? A kde tedy chytá těch zbylých 80%? Na soukromácích MO? I z tvého vyjádření vyplývá, že by se mohlo zarybňovat víc... A o tom je tato diskuse. Na co je dobré nechávat MO 900,-Kč od každého člena. Co z těchto peněz je použito pro území rybolov? Vždyť i ty násady co odchovají MO zaplatí ÚS, tedy my všichni..... A právě MO nejsou schopny i s tímto dárkem odchovat to, co územní revíry potřebují. No a pak samy MO popichují členi, jak jsou ekonomicky bité a jak by to bylo lepší, kdyby si šmoulily samy na svém..... Nebylo by to lepší, možná pro zase nějakých 20% rybářů.....


EDit: Hovořil jsem o pstruhu chovaném v továrnách.... viz to, cotipsal kakr. V ZP je pstruh obecný.....
No dobře, když je tedy p. Bednář tak dobrý chovatel, co mu brání dodávat své ryby svazu, pokud budou mít parametry těch z venku?

stilet - Profil | Po 26.8.2013 15:53:29

Mrknato >> A k Tvé předchozí jsem odpověděl již předem tak zopakuji:
- "Předpokládám okamžité námitky, že PO2 z potoků stejně doroste až za dva roky do lovné velikosti a .. dožije se této velikosti jen zlomek a td. O tom jsem nepsal, ale to zohledňuje právě výše ZP, aby byla ryba po maximální rozloze revíru a byly tam pokud možno všechny ročníky zastoupené, ne jen v každém přístupném místě ze břehu vysypaných 20ks hladových granuláčů. ...zebytobyla ta Ekologie a trochu i ta Etika?"

- Prozraď, kde se dá koupit kilo PO z venku za 110,-Kč? Ihned tam jedu a ruším chovné potoky. Dnes nestačí ani dvojnásobek!!! Skus se trochu pohlídnout po situaci na trhu.

A z potoků se vždy ZP plnil a pokud v nich nehospodaří neználek a správce z nich neudělal kanál tak se z nich bez velkých nákladů splnit ZP dá i teď. Jen nesmí šetřiví krajští hospodáři dělat pokusy s levnými 1/4 ročky z polska a plůdkem z ukrajiny či jiné pr..le a tak podobně. Ještě pořád je sposta funkčních líhní i s dobrými líhňaři, u p. Bednáře se dá koupit vše pro odlov a pak stačí parta 10 lidí a otočí každý rok třeba 10 tis PO2. Práce viď - to je to sprosté slovo, když přece dnes se dá vše koupit. Tak ten svaz zrušme rovnou a počkejme si na pstruhodromy za málo peněz.

stilet - Profil | Po 26.8.2013 15:36:40

Mrknato >> stilet >> Když jsme ještě u J. Kudláka, tak si přečti znovu, jakou rybařinu nevylučuje, např. těžbu lososoidů dle článku K. Křivance : http://www.monfish.com/rozhovor-s-jaromirem-kudlake​​m

Jen se tě zeptám, kdo podle tebe skutečně zajišťuje rybářům servis, aby měli co a kde lovit?

Tak jen krátce a od konce: Územní svazy nyní zajišťují servis pouze asi tak 20% rybářům, kteří si hlídají násadové doby a na revírech jsou včas, ti odnesou od vody min 3/4 celé ulovené kvóty za peníze všech ostatnich plaících členů. Zbylých 80% rybářů pak paběrkuje co v revvírech zbylo - takový je servis ÚS...to je má odpověď. (Ta % se lehce liší svaz od svazu, ale jinak jsou skoro nachlup stejná).
Pana Kudláka jsem citoval v jedné myšlence, pokud se budeme chtít přít o jeho život a dílo, musíme postoupit dál....

Mrknato - Profil | Po 26.8.2013 15:23:11

stilet >> Když jsme ještě u J. Kudláka, tak si přečti znovu, jakou rybařinu nevylučuje, např. těžbu lososoidů dle článku K. Křivance : http://www.monfish.com/rozhovor-s-jaromirem-kudlake​m

Jen se tě zeptám, kdo podle tebe skutečně zajišťuje rybářům servis, aby měli co a kde lovit?



Mrknato - Profil | Po 26.8.2013 15:08:19

stilet >> Z každého občas vypadně nějaké moudro, i z p. Kudláka. V učitém ohledu s ním souhlasím a to je odpor k CHaP, závodění, jako skvostu a směru, kterým by se měla rybařina ubírat. Naprosto s ním nesouhlasím v názorech na privatizaci revírů, kdy by privatizanti rozhodovali, kdo bude na vodách patřících všem, lovit.

Já mám zase jiné poznatky a to, že z potoků se již nedá splnit ZP a musí se nakupovat zvenku. Musí se jít s agregátem i do revírů, potoky nestačí (viz obě Orlice) a pak to, co se nasadí, se druhý rok sloví a vysadí za peníze nás všech znova...... Tam, kde se vysazuje potočák slovený z chovných potoků a chovných úseků, se vysazují kusy ve velikosti 10-20cm. Vyjímkou jsou kousky 20-25cm. Tyto ryby se loví cca 1/2 roku a pak zmizí...... (u nás je všude v ÚS míra 27cm). Vysazení sic (rádo by) původních potočáků vede pouze k tomu, že se tak nějak po česku splní ZP, ale rybáři nemají co lovit, tedy nejen lovit, ale i něco si ponechat. Proto si myslím, že celá šaráda se svazočiností MO na pstruhovkách revirům spíš škodí, než pomáhá. To, co platilo v roce 85 už dnes neplatí, ani kdyby to říkal p. Kudlák.....

Píšeš, že dříve se zarybnilo 30km a dnes jen 4km. Ano, protože dříve bylo vysazování pouze doplňkem, ale dnes tvoří základ obsádky a navíc MO dříve nehrály takového zanďoura, jako dnes, do "jejich" separátních revírů šlo minimum prostředků, v porovnání s dneškem. MO dnes rabují prstruhovky, aby ÚS přeprodaly jeho pstruhy a veškeré "své" prostředky směřují do svazočinnosti mimo P revíry a chov orientují na kapř a své pstruhové kapříny. Jen se zkus podívat, kolik se na pstruhovkách loví kaprů! A v tom samozřejmě nejsou soukromé revíry MO! Nebo chceš tvrdit že ta kvanta "pstruhových kapř" vysazuje špatně hospodařící manager z ÚS? ...))) Pak se nediv současnému stavu pstruhovek . Tohle p.Kudláka nechává klidným.....

No a když zmiňuješ ing. Kudláka a naplnila by se podle jeho plánů privatizace revírů a z lovu by byli vyšachovaní někteří místní rybáři, myslíš, že by si privatizant ponechal molocha - MO a nechal by mu oněch cca 900,- Kč z každého člena, které saje MO jako klíště z územního rybolovu? Já myslím, že ne.....

Jistě 10cm potočák stojí cca 10Kč. Vysazený do sportovního revíru je k ničemu, míry 27cm nedoroste. Vyjímky necháme na jindy. PO2 od profi chovatele už atakuje míru a PO s průmyslovými kořeny může mít i 35cm. Kilo z venku stojí okolo 110,-Kč. Svazový není o moho levnější. Podle mě nelze hospodařit, jako se hospodařilo v roce 1985. A bohužel na takovéto hospodaření jsou nastaveny ZP.......

stilet - Profil | Po 26.8.2013 12:18:04

kakr >> Že se mění prostředí je jedna věc, ale díky správcům potoků, kteří opravdu spravují a docela stačí, kdy opravují staré, fungující stupně a udržují sklon toku v zákonem daných mezích, se voda v potocích udržet dá i dnes. Kde si správci toků svou práci nedělají, je jim ji potřeba připomenout. Oni slyší.

kakr - Profil | Po 26.8.2013 12:13:07

stilet >>
Nevím jak u vás, ale u nás jsou velké problémy s vodou. Prostě je jí málo, nebo není vůbec a potoky vysychají.

stilet - Profil | Po 26.8.2013 12:11:39

kakr >> No piplat se s domácím potočákem....pokud je vytřený opravdu domácí PO, tok na chov je dostatečně členitý tak tolik práce s tím není, to mi věř. Navíc začínají se probouzet CHKO a introdukce nepůvodních živočichů se dostává na pořad dne....mávnutí ruky nad potočákem ještě není konečné....doufám

stilet - Profil | Po 26.8.2013 12:05:58

A asi nejdůležitější návrh pro udržení svazorybolovu je SNÍŽENÍ POČTU PONECHANÝCH RYB a to nejspíš v poměru ke komerčním cenám ryb.

kakr - Profil | Po 26.8.2013 12:04:41

stilet >>
Omlouvám se, těch 30km jsem přehlédnul.
Nicméně rád se budu mýlit, ale stále si myslím, že klasický PO to má spočítané....
Těch "šílenců", kteří jsou dodnes ochotni se v potu tváře zadarmo starat o odchovné potoky stále ubývá.
Nebo si fakt myslíš, že se v komerčních revírech bude někdo piplat s násadou potočáků, když je dostane koupit hotové?
Je to jen o penězích navíc současná cena P povolenky neodpovídá nákladům na revíry.

stilet - Profil | Po 26.8.2013 11:54:11

kakr >> Cituji: " Nyní má organizace velkoryse zarybněné asi 4 km revírů granulovaným PO.! ....ale z celkových cca 30 km revírů, že...
Jiné PO za pár let nebudou právě díky této hloupé politice pokusit se vyrovnat komerčním subjektům a nasypat na pár míst "pořádné" ryby, místo těch odchovaných, co dorůstají trofejním velikostem pomalu. Aby nám neodcházeli členové na komerční revíry.
Kdo na komerční revíry chce a bude na ně mít půjde tam. A kdo chodí 15 x za rok na ryby a Svaz po něm chce 2 500,- a on se bohužel netrefí do týdne kdy se "nasypalo" tak na komerční vodu půjde nakonec taky, protože ve svazových revírech nebude už vůbec nic, co by občas potahalo za vlas. Nakonec ve svazorybolovu opravdu zůstanou jen masaři, protože pro ně je komerční voda drahá a sazení si umí pohlídat. Celá filozofie svazorybolovu padne na hubu...
Edit.: je několik dobrých návrhů, jak zatraktivnit svazové revíry, či úseky chyť a pusť, či mírově hájenými úseky, ale ta možnost KDYKOLIV V PRŮBĚHU SEZÓNY MÍT ŠANCI RYBU ULOVIT je myslím pro členy jedna z rozhodujících.

kakr - Profil | Po 26.8.2013 11:40:59

stilet >>
O počtech kusů nebyla zmínka, právě naopak, napsal jsi -
Nyní má organizace velkoryse zarybněné asi 4 km revírů granulovaným PO.

Svazocena za PO2 se odvíjí (MRS) podle délky v cm, 5000ks za 55 000kč u vás je cena hódně dobrá.
PO2 z velkochovu se dá koupit mnohem levněji než za 200kč/kg. Existují množstevní slevy:-))

Vůbec nezpochybňuji, že na P vodu by se průmyslové ryby neměly vysazovat. Jenže jsem realista a za pár let jiné nebudou.....

stilet - Profil | Po 26.8.2013 11:30:51

kakr >> Jde tak trochu o počty. A o peníze.
ZP je např na fiktivní revír dle dekretu 5000 ks PO2. Což je dle platných svazocen 55 000,-Kč a to většinou bývá taky plán.
Jenže cena komerčních ryb je (budu skromný) 200,-Kč/kg, tj. 275 kg za 55 000,- když budu velkorysý tak je to asi 900ks.
Plnění ZP a tedy podmínky dekretu pouze na cca 18% ....co na tom není zřejmé?

Předpokládám okamžité námitky, že PO2 z potoků stejně doroste až za dva roky do lovné velikosti a .. dožije se této velikosti jen zlomek a td. O tom jsem nepsal, ale to zohledňuje právě výše ZP, aby byla ryba po maximální rozloze revíru a byly tam pokud možno všechny ročníky zastoupené, ne jen v každém přístupném místě ze břehu vysypaných 20ks hladových granuláčů. ...zebytobyla ta Ekologie a trochu i ta Etika?

kakr - Profil | Po 26.8.2013 10:41:15

stilet >>
Plně chápu Tvé rozhořčení na nasazení "produkčních " potočáků.
Jen nechápu o jaké vědomé porušování ZP se jedná, zákon, ani vyhláška nerozlišuje mezi PO2 z chovného potoka a PO2 ze sádek.
Původní druhy jsou oba dva........ten krmený granulemi nespadl z nebe:-))

stilet - Profil | Po 26.8.2013 10:27:34

Mrknato >> Nedávno jsem tu někde zaregistroval odkaz na rozhovor s nestorem muškařů, moudrým člověkem Ing. Kudlákem. Jeho poznámka o třech dámách - Ekologii, Ekonomice a Etice, které musí jít ruku v ruce při činnosti rybářů je naprosto přesná. V tuto chvíli však naprostá většina činností ČRS směřuje pouze k Ekonomice a na nějakou Ekologii či dokonce Etiku se z vysoka kašle. Svazy se pokouší konkurovat komerčním subjektům, ale to asi nepůjde za situace , kdy se Svazy až tak komerčně chovat nemohou, protože na počátku jejich vzniku stála možnost provozovat koníčka za rozumné peníze....(je to jako do lázní : za komerční cenu v plné "palbě"/ nebo "na pokladnu" za standart), tento fakt začíná unikat i mnoha funkcionářům ÚS, a pak jejich činnost spěje k zničení toho standartu.
Jedna nejmenovaná větší MO odchovávala a vysazovala desetitisíce "divokých" PO2 z chovných potoků dlouhé roky a cca 30 km dlouhé P revíry byly dlouhodobě zarybněné a udržované v docela slušném živém režimu. Najednou se objevila možnost nasadit produkční PO, sice taky PO2, ale vyrychlené krmivem na 30+. Nyní má organizace velkoryse zarybněné asi 4 km revírů granulovaným PO, na chov domácích PO už nejsou peníze, protože se utratily za drahé násaďáky, tak jde chov domácích PO rychle do kytek a 80% revíru je prázdná. Je otázkou času, kdy toto vědomé porušování ZP bude po zásluze odměněno odebráním dekretu. (protože si na zajímavý kousek revíru třeba brousí zuby nějaká komerční skupina). Navíc, tady už zůstala jen činnost LOVIT, ale já si myslím, že prvotní předmět činnosti Rybářských svazů přece je širší : "CHOVAT, CHRÁNIT, LOVIT A SOBĚ PŘIVLASTŇOVAT".

Mrknato - Profil | So 24.8.2013 15:24:37

stilet >> Já nelobuji za ÚS a jejich čilimníky, ani nemám nějaký zištný, nebo vedlejší důvod, jen jiný systém, který by efektivně fungoval, široko daleko nevidím. Také jde o to, kdo a odkud se na systém rybařiny dívá. Důchodcům stačí návesňák, nebo rybník za humy, Pražákům je vhod voda kdekoliv, dobře zarybněná a prostá místních darmojedů. Pak je tu ale většina, která za rybami jezdí v rámci kraje a mnozí i v rámci republiky, jenže jední chtějí jen kapř, jiní pstruhy a jiní zase dravce. To, že se dekrety uklidily na kraje, zajišťovalo levný, rozmanitý a dostupný lov.
Ryb z moha a mnoha důvodů ubývá, nestačí je jen chránit, hájit, předhánět se v dolních a horních mírách a omezování lovu. Musí se jich zákonitě vysazovat více a v širším spektru, než dosud a k tomu jsou potřeba peníze. Jediná relevantní diskuse je, jak je do revírů dostat. Způsob popsaný v tomto článku mě přijde hodně zvláštní, když peněz ve všech složkách svazu je dost a dost.
Ještě jsem zapoměl na jednu skupinu jednoduchých rybářů, kteří vidí řešení v posílení profiRS a tvrdých trestech za přestupky, čímž budou uklidněni, že když neloupí oni, nebude "loupit" ani nikdo druhý. Též velmi početnou skupinou jsou rybáři z MO, která má separé revíry a jsou něco jako "kozel zahradníkem".... Na to si myslím, že je těch peněz plynoucích z územního systému škoda.

Sven - Profil | So 24.8.2013 13:55:26

Siven Polní >> ahoj a dík :-)
Ono někdy stačí k zavdání příčiny opravdu málo..
Ondyno se mi nastěhovala do garáže sršní rodinka. Stačilo se jen přiblížit a startovali jak Hornety z USS Enterprise na Bagdád. Zřejmě usoudili, že když už tu neútulnou nemovitost zhodnotili architektonicky dokonalou, baňatou vestavbou, získali i právo držby..
Mno, tak abych to neprotahoval. Dostihovou terminologií vyjádřeno "tuhý boj"..
Skore: jeden zásah na straně agresora, stoprocentní ztráty na straně obranců...

stilet - Profil | So 24.8.2013 8:46:45

Mrknato >>Citace: " Co se týče použití peněz za povolenky společného rybolovu do rozpočtu a spotřeby ÚS, tak tady je velká mlhovina. Když porovnám, co ÚS může vybrat za povolenky plus redistribice za CS lov, tak těch 17 milionů u nás by opravdu odpovídalo cca 50% z cen povolenek !!!!!. Na druhou stranu, když svazosystém přiřknul MO skoro litr od jednoho člena, Radě 5 milionů a skoro 90 milionů z CS rybolovu před jeho dělením redistribuce, tak přece ÚS nezůstane stranou........"
Jo, to bude ten háček, o který se přeme - Ús nezůstane stranou a něco si odebere.... k podrobnému rozpočtu jednotlivých VÚS není jednoduché se dostat, ale když se projde najdou se neuvěřitelnosti - a rozumím funkcionářům ÚS, že by se chtěli dostat k penězům MO - to by byl teprve vývar...
Jen nech si MO ty peníze ponechají, až to Výbory Územních Svazů dovedou kam to směřuje, budou to jediné finanční možnosti jak začít z novým (spolkovým čí jiným) systémem.

Mrknato - Profil | Pá 23.8.2013 18:23:42

stilet >> Nevím jak u vás, u nás je to s členskými zcela jinak. 55% si ponechá MO, a zbytek se dělí mezi ÚS cca 30% a Radu cca 15%. Peníze za územní povolenky jdou bez nějakých drobných za výdej povolenek uživateli. Zcela jinak to je ale s CS a CR povolenkami. Tam se peníze převádí Radě ČRS a ta si nejprv ponechá, co uzná za vhodné. Radě to nikdo neschvaluje, jako ÚS. (viz statut CS rybolovu) a teprv pak zbytek přerozděluje (redistribuuje) dle úlovků na jednotlivé ÚS. Brigády a jejich náhrady jsou přijmem MO (snad až na ZčÚS, tam si ÚS bere pětikilo, pokud to neuzušili).

Takže celkovým přijmem z peněz od rybářů je pro MO cca 940,-Kč (700+120), ÚS 60,-Kč a Rady cca 20,-Kč. Což je zcela jinak, než jsi psal ty.

Co se týče použití peněz za povolenky společného rybolovu do rozpočtu a spotřeby ÚS, tak tady je velká mlhovina. Když porovnám, co ÚS může vybrat za povolenky plus redistribice za CS lov, tak těch 17 milionů u nás by opravdu odpovídalo cca 50% z cen povolenek. Na druhou stranu, když svazosystém přiřknul MO skoro litr od jednoho člena, Radě 5 milionů a skoro 90 milionů z CS rybolovu před jeho dělením redistribuce, tak přece ÚS nezůstane stranou........

Tři složky je moc a trochu to připomíná tři rádce z pohádky Pyšná princezna...... Čím méně lidí a složek bude u lizu, tím více půjde do revírů. U těch brigád to má ještě jednu pikanterii. Tyto prostředky jdou u cca 60% MO do jejich "soukromáků". Pokud by "platili brigádu pro možnost koupi územní povolenky a pak ještě brigádu MO, aby si mohli koupit povolenku na jejich soukromák, možná by MO jednaly jinak.

Když to shrnu, tak samy MO nejsou schopny zajistit společný územní rybolov, ryby se nechají nakoupit na trhu, (pokud jsou poptávány) levněji, než v současnosti od MO, tak jako zbytná složka mě přijde MO..... a jejich +940,- Kč od každého, použitelných k přiřazení k povolence, což dělá cca + 200 milionů a když by se přičetlo pár desítek milionů z nabubřelého rozpočtu Rady, tak tu máme opravdu funkční a dostatečný rezervoár zlaťáků pro nákup ryb. Jediné co by vyžadovalo dořešení, je dohled nad cca 2x větším objemem peněz, se kterým by hosporařil uživatel a je jedno, jakou formu by měl.

stilet - Profil | Pá 23.8.2013 16:08:26

Mrknato >> Peníze za povolenky a členské známky od rybářů si nenechávají MO na svých účtech, ale podle stanov a vnitřních předpisů je předávají VÚS příslušného kraje (krajské hospodaření), který je přerozdělí. Částka za známky Radě a sekretariátu VÚS na provoz. Peníze za povolenky pak komplet VÚS. Konference schvaluje rozpočet VÚS . Pokud Konference schválí navržený rozpočet, že 60% peněz za povolenky VÚS použije na své 13 a 14 platy, služební vozy, automatickou valorizaci platů a odpovídající stravenky a cestovné na výjezdní zasedání, je jasné, že na zarybnění (na něž jsou peníze z povolenek apriori určeny) toho moc nezbude.
Ty peníze nemizí v MO, ty mizí v nehospodaření VÚS.
Argumentace VÚS, že kdyby měly peníze z brigád, hospodařily by lépe...? (víc ryb do vody atd.) je veselá....

Řízek 5,21 - Profil | Pá 23.8.2013 15:22:05

Mrknato >> no jo no:-))
jinak k 70 nepodporuji:-).
btw-ta privatizace-bylo to myšleno tak, že se svaz jako snaží na poslední chvíli, když hrozí nějaká ta privatizační diskuze.
Lidi sou obecně nasraný, že se o vody stará blbě, tak za 5 min 12 začal konečně něco dělat.
ovšem podle tebe je to blbě, bo si to vynutilo MO:-)
mě je to v zásadě jedno, hlavně, že ta nějaká, podle mě rozumná opatření, byla schválena.

Mrknato - Profil | Pá 23.8.2013 15:07:50

Řízek 5,125 >> Řízek 5,21 - 23.8.2013 14:26:55 >> Teď jsi mi připoměl vyprofilovaného WaM z počátků aktivit K70. Tehdy mě také jeden "řízek" (ne ty) řekl, tak si taky založte nějakou horní míru, třeba u pstruha a chraňte si je, jako my kapř a jen nezáviďte...... Dlouho jsem se smál a když jsem si na to vzpoměl, nebo mně to někdo nějak asocioval......

Mrknato - Profil | Pá 23.8.2013 15:02:01

stilet >> Pane kolego, mně se zdá divné, když z cca 2200 mých korun a každého z rybářů, předaných soukolí ČRS jde na zarybnění cca 650,-Kč (Ve Vč.ÚS od 37000 členů jde na zarybnění cca 17 milionů, to jsou údaje z webu).

Já jsem členem ČRS, abych mohl lovit za velmi rozumný peníz na takřka všech řekách, říčkách a přehradách. Co s tím má společného 1.máj? Nechci svazovou školku pro děti, kolekce od ČRS na Vánoce, rekreaci od svazu, řízečky na schůzi, výlet s chutným obědem placený MO, nechci být závodníkem a nechat si platit cesty do cizozemí .......chci jen lovit ryby. Nevím jak znáte a sledujete vztahy MO- ÚS- Rada, ale těch cca 1550,- Kč od každého člena které nejdou do zarybnění je znát. Nevím jak vnímáte vztahy mezi rybářským hospodářem ze zákona a rybářským hospodářem dle stanov v každé MO. Pak by jste jen těžko mohl vinit krajské výbory, i když ani ty nejsou bez viny za špatný stav revírů. Vy si myslíte, že všechny MO pustí uživatele k hospodaření na jeho revírech, které MO považují stále za své? Pokud by jste o tom něco věděl, nemohl by jste toto psát. Souhlasím, že současné hospodaření není ideální, ale mohlo by se změnit, kdyby od každého člena nešlo do "vody jen 650,-Kč, ale např. střízlivých 1.500,-Kč.
Jasně že to pepiky nezajímá, ty mají brigádičky za tři kilča v tackles qelbu a ještě slevu na bolelíz, můčky a oleje. Proto to pepikům vyhovuje a Pražské MO plní i "lopaty, darmožrouti a vohnouti" z venkova. Proto, aby se pepik odlišil už nenosí jen prádlo Simms, Orvis, ale přispívá. Podle mě to není nutné, ale jak píše v článku p. Brčák, chystá se debata o privatizaci řek a tak je dobré být in a být vidět. Zajímavé je, že v jediném svém vstupu pod dekou Řízka to popřel......

Pokud by jste četl pozorně, tak jsem způsob zarybňování zkrze peníze chválil, jako jediné, i když to nemá systém. Je to odklon od klišé, že nejsou generačky, řádí fenomém, kormorán, pytláci..... Tady na Ohři to neplatí, protože se sází na dřevo?

Dlouhodobě si myslím, že územnímu rybolovu chybí peníze, které mizí v hospodaření MO, Rady a tam je potřeba hledat, vč. způsobu zapojení ÚN Orlík do společného rybolovu. Víte kolik je všech lidí v Radě a i při zlomku aktivistů utáhnou tento obrovský revír. Utáhnou ho penězi a proto o nich hovořím.

V dávných dobách, po zavedení krajského hospodaření šel výrazně nadpoloviční podíl peněz rybářů do revírů a bylo to znát. Tehdy neměly MO své vody (až na vyjímky), tak proč by nešlo se k tomu modelu vrátit? Šance by tu byla, mají se připravit nové stanovy .