Diskuse k článku: Rybářské nástrahy - Těstoviny

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 29.5.2013

JaLi - Profil | Čt 18.7.2013 13:03:54

SlavnýLovecPampalini >> Přesně to jsem chtěl napsat i já. Občas si taky vezmu kolínka a když nejdou, tak z nich užmoulám těsto. Ke strouhance přidávám vanilkový pudink nebo někdy i samotný. V jednoduchosti je síla.

marmyš - Profil | Ne 9.6.2013 13:00:09

doktor škodná >> Pěkné,taky bych se rozepsal,ale to do těstovin nepatří. Jen ještě--od kolika rybaříš? K těm těstovinám,po skorouvaření vysypat na nějakou hadru a přehodit rohy(zakrýt). Po pár minutách pěkně dojdou-po uvaření je neoplachuji,jen scedím a zabalím.

doktor škodná - Profil | Ne 9.6.2013 10:10:17

marmyš >> Děkuju Ti za poklonu k mému věku. Ke zmínce o odchodu do důchodu vnuka. Já jsem fatalista a tak si myslím, že každá doba nese své podmínky. Já jsem část dětství prožil ve válce. Taky to nebyla jednoduchá doba. Tak hodně radosti z rybaření. Pavel Kuna, proto u rybníka škodná. Toho doktora mi taky někdo občas připomene. U rybníka je to ale k ničemu.

marmyš - Profil | Út 4.6.2013 18:40:38

Je lepší kolínka obarvit na žluto. Kdysi jsem dělal šulánek těsta a nacpal ho do něj.

marmyš - Profil | Út 4.6.2013 18:38:48

doktor škodná >> Prý starý pán:-) můj vnuk v tvých letech bude mít dva roky do důchodu:-)

doktor škodná - Profil | Út 4.6.2013 18:10:58

Článek mě vrátil 60 let zpět, kdy jsem po válce začal s tátou rybařit. Kolínka byla klasika a to se strouhankou. Nastražoval jsem je na kolečko. To se 2 malá kolínka prostrčí jejich dírkou na odpovídající háček dnes 3/0 a oni na háčku vytvoří kolečko, špičku zapíchnout do stěny kolínka proti sklouznutí. S tímto způsobem jsem měl ještě nedávno uspěch, ostatní nastražovali do křížku. Kolínka jsem rozdával, ale kapři brali jenom mě. Kaprům se líbilo kolečko. malé rybky to nezdolaly, a tak když záběr tak kapr. Zkuste. Dnes když si z nostalgie uvařím kolínka, tak na kraj kolínka nastrčím žížalu, počkám až proleze, propíchnu háčkem napříč, žížala je fixovaná nechám na každou stranu 1 cm žížaly a pak se dějou věci.Děkuji za navození vzpomínky. Jsem starý pán 72 let a stále rybařím.

carp tech. - Profil | Po 3.6.2013 19:58:02

taky chytam jedny na sladko a druhý v pálivé paprice víc berou na pálivou

brčál - Profil | Po 3.6.2013 9:07:01

já bez kolínek ani k vodě nejdu.udělal jsem si takovou směs-strouhanku,vanil.cukr,skořici,vanil.puding, smíchám s horkýma kolínkama,nechám vystydnout a razím k vodě.docela na to jdou....

kerek - Profil | Ne 2.6.2013 11:33:05

ty obrázky jsou parádní, až bych je snědl :) za 1

SlavnýLovecPampalini - Profil | So 1.6.2013 10:45:00

tym >> Milan Tychler - >> já se většinou snažím aby ta nástraha byla co nejpřírodnější, takže po uvaření je zapráším jenom čistou strouhankou a při lovu na feeder je dávám i do krmítka, mimochodem z takových kolínek ve strouhance se dá jedoduchým rozmačkáním udělat perfektní těsto pro lov na plavanou které krásně drží na háčku a ryby na něj jdou ještě lépe než třeba na obyčejné těsto z rohlíku

zvědavec - Profil | Pá 31.5.2013 20:09:14

:-)) S kolínky jsem začínal chytat v 70. letech. To jsme je uvařili "tak akorát", obalili ve strouhance, ti "lepší" je obarvili žlutou potravinářskou barvou a hurá k vodě. Krmítka tehdy nebyla a stačilo prohodit vodu pár hrstma a úspěch se většinou dostavil. Loni jsem je občas zkusil s tím, že jsou neokoukaná a chytil jsem na ně velké prd. Ani cejni je nechtěli. Proto mne občas napadá zda už i ty ryby nejsou zpitomnělé reklamou na koulíz a pelety. Ještě tak tady u nás fungují luštěniny, kuku a občas kroupy, pařená houska nebo burizóny. A vyrazit bez krmítka jako kdysi? Tak to je rybařina na hodně dlouhé lokte. Dopředu podotýkám, že i přes svůj věk se snažím různě experimentovat, ale musím dát za pravdu svému staršímu a již zesnulému kolegovi. Ten tvrdil, že rybařina nemá logiku a čím déle ji provozuje, tím méně o ní ví. Tím chci říci, je dobré zkoušet starší nástrahy, ale nikdo od nich nemůže čekat zázraky.

rybomil - Profil | Pá 31.5.2013 9:09:16

Na kolínka lapu snad od doby co existují, podobně na pufiny, polévkové kuličky. Teď jsem je po vícero létech ocenil při chytání kapře na pstruhovce. Nee že by nebyli kapři na MP, ale nějak mi nesedí bojovat pořád o místo. Jen vysekám, upravím flek, už mi tam někdo leze, což na pstruhovce není. Kromě běžné bílé jsem už na ně vyháh i jesenka a bolena. Je to vděčná nástraha, stejně jako kroupy. Používám jen ty od jedné cizí firmy, po uvaření nasypu do vlastního mixu futra. Zato na brambůrek jsem nechytal už min. 10 let, na propagovaný rohlíkáče, navíc v nějakým dipu tvrdě dlabu.

tomato - Profil | Čt 30.5.2013 22:09:39

unudle >> Tak si kukni testy potravín.... Potom uvidíš ;)

unudle - Profil | Čt 30.5.2013 21:04:27

Kobarid >> Máš pravdu. V LIDLu je žrádlo dobrý opravdu jen pro ryby a pro prasata.

Byron - Profil | Čt 30.5.2013 20:56:33

Musím panu Tychlerovi vysekout poklonu, neboť zabil dvě mouchy jednou ranou ... nebál se, ač uznávaný rybář, ovládající mnohé z moderní rybařny, připomenout starou, mnohými opovrhovanou nástrahu, kterou kdysi a možná i dnes , používají jenom "přízemní krmítkáři", a zároveň jednoduchou, přesto zcela úplně vypovídající formou, poradit těm, kdo rádi zkusí něco zcela obyčejného a přesto geniálního v dnešním, přemodernizovaném světě, a to i rybářském... Já sám, mimo jiné , na těstoviny chytám stále, používám ten menší rozměr kolínek, která krátce povařím se lžičkou oleje, a po zcezení je prosypu strouhánkou či kokosem, nic víc... a výsledek je více než dobrý... ještě jednou díky .. Petrův zdarec a záběrů ranec

pepson - Profil | Čt 30.5.2013 19:32:41

Výborná vec tie kolienka! Kupujem tie "semolinové",sú menšie a ťažko sa rozvaria,ale aj tak ich vždy kontrolujem s háčikom v ruke,aby som sa trafil do správnej konzistencie.Posielam za 1.

mzxy - Profil | Čt 30.5.2013 17:52:42

také je vařím ve vodě se žloutkovou potravinářskou barvou, na Orlíku ve větší hloubce na tuto barvu cejni reagují lépe naž červenou nebo zelenou...dobrá je i citronová...do vody při vaření přidám špetku soli a cukru, mletý anýz, po uvaření zcedím, nafouknu větší mikrotenový sáček, do něj nasypu strouhanku, někdy přidám lžíci sušeného mléka nebo syrovátky, na cejny je dobrá skořice, atd...sáček uzavřu a řádně protřepu, až se těstoviny důkladně obalí...
Záběry cejnů jsou poctivé, čihátko letí až k prutu, po záběru kapra i třetina prutu pod hladinu...
Vnadím prakem, soustavně a systematicky, malým prakem 5 - 7 kolínek, nožem je krájím napůl, protože strouhankou kolínka uzavřou a zůstává v nich vzduch
Na kolínka obalená ve strouhance s koriandrem moje manželka v jedno zářijové odpoledne v roce 2005 ulovila za 3 hodiny na Orlíku 26 stříbrných karasů o velikosti 33-42 cm

mipa - Profil | Čt 30.5.2013 17:47:58

tym >> Milan Tychler - >> těstoviny jsou dobrá nástraha, ale i návnada, stejně jako pro mnohé ostatní "retro nástrahy" - těsta, brambory, hrách ... :-)
sám jsem s nimi nikdy nepřestal chytat, někdy je dokonce používám více jak "komerční" nástrahy a s pěknými úspěchy, protože ryby již zapomněly a na vodách s rybářským tlakem to je pěkné a pro ně vítané odlišení ... a na místě krmeném "retro" si z mé zkušenosti jiný moc nezachytá, pokud samozřejmě nepoužije též bramboru, hrách ... takže zbývá jediné, nebát se jich, šlapou ... :D-)))))

Kobarid - Profil | Čt 30.5.2013 13:10:13

kolínka - konečně pořádná nástraha, která mně neopustila po celou dobu mé rybařiny. Jen pan Tychler opomenul poznamenat, že né všechna, ktera jsou na trhu k mání, jsou také vhodná na lov ryb.
Postupným "experimentováním" jsem zjistil, že nejlepší jsou z LIDLu - optimální velikost, solidní tloušťka stěny kolínka a dobrá struktura těsta. Ono je totiž nejhorší přijít k vodě a zjistit, že uvařená kolínka sice pěkně vypadají, ale nedají se vůbec nastražit na háček, protože jsou "jakoby z papíru" a okamžitě se trhají a praskají, takže na krmení jsou sice dobrá, ale na chytání to s nimi není.
Kolínka nebarvím, ale občas přidám do hrnce snítku libečku, nebo anýz a z jara pak sypu do sáčku s uvařenými kolínky granulovaný česnek, který zdá se, rybám ve studené vodě chutná.

andrei11 - Profil | Čt 30.5.2013 13:03:12

Ako pisu ostatni, clanok mi pripomenul detstvo, kedy sme na kolienka chytali v lete velmi uspesne. Z cestovin sme na krmenie pouzivali aj slovensku ryzu (ak niekto nepozna: http://www.mpc.sk/slovenska-ryza). ked sa necha trosku tvrdsia dobre drzi na haciku a plotice a ina biela ryba sa isli pomaly zabit. Na bic to bola rybacka bez zastavenia ;).

clanok samozrejem za 1.

RobertoZ - Profil | Čt 30.5.2013 12:47:00

Na cestoviny chytám tiež , po uvarení ich poprášim karpixom a sú hotové.
Fungujú perfektne.

Rytíř - Profil | Čt 30.5.2013 10:26:02

splavek >> naprosto přesně,moje slova v jednoduchosti je síla.Ale dneska vlastně ta jednoduchost je jinde.A sice asi tak,na trhu je mraky kuliček a všech možnej těst a bůhví čeho,takže drtivá většina sáhne po hotové nástraze at už kvůli času a pohodlnosti,nebo reklamní masáži.Taky pomatuju dobu když jsem obaloval kolínka ve strouhance,šup do pytlíku k vodě a ty lopatáky nato...

stano170 - Profil | Čt 30.5.2013 9:21:00

Ked som bol estemaly chlapec chodieval som na jeden rybnik blizko domova kde vpodstate okrem kaprov nic ine nebolo. Niekto by povedal ze univerzalna nastraha na kapra je jednoznacne kukurica no na tom konkretnom rybniku neviem preco ale na kapre platili len a jedine cestoviny. Ked clovek nahodil z kukuricou tak mohol cakat aj tyzden a nic nechytil. Ale ked tam dal cestovinu tak to bola tutovka ze ked bude plavat okolo kapor tak ho ma. K vode sme si nic ine okrem cestovin nenosili.. nejaka kukurica ako som pisal alebo dazdovky,hnojaky cesto, gulicky.. bez sance. Jedine cestoviny a ulovok bol isty. Tuto sezonu som si uvedomil ze nejak zabudam na tradicne nastrahy a nosim kolienka zo sebou k vode hned vedla kukurice a musim povedat ze ryby nato reaguju lepsie ako na kukuricu.

tucnak11 - Profil | Čt 30.5.2013 8:36:04

Chytam na těstoviny uš 30 let,je levna jednoduha a tady malo použivana,barvim je take, jen malo.Většinou na kolinka, do otvoru přydavam špageti a kolinko je ještě pevnějši špageti 2-3 mm delši vypada jak šnek s ocasem,chystam si to večer,vezmu krmeni přetřepu přes sito a ten prah s krmeni nasypu na kolinka zamiham a do rana v hladničce dozrava.

Holatko2 - Profil | Čt 30.5.2013 7:40:30

Ahoj a diky za pekny clanek.Ja na kolenka chytam casto na matchu a pevny splavek a zarybarim si pomalu vzdy slusne,je to nastraha k nezaplaceni.Uz semi nekolikrat stalo ze rybari kolem se divi jak zemi to celkem bere¨-)Jo anyzove jsou porad v kurzu.

tym - Profil | Čt 30.5.2013 6:36:19

MAXXSKATER >>
Naprosto souhlasím. Vždyť rybařina není jen o kaprech.

MAXXSKATER - Profil | Čt 30.5.2013 4:16:43

Minulý týden jsem je z nostalgie opět vzal sebou na Labe a přišel jsem tomu opět na chuť. Sice nejsem nějako starej - alespoň si tak nepřijdu, ale už jsem na nějaký čas nechytal, naposledy s tátou a dědou a to už může být takových 15 let. Výhodu vidím hlavně v tom, že se dá i z malého množství této návnady celkem dobře prokrmit a příznivá je i jejich cena - v porovnání teda s peletami, boilisem atd. Dá se to dobře zatraktivnit medem, strouhankou atd. Při tom všem shonu dneska za velkými rybami si už spousta lidí nedokáže ani užít lov cejnů, plotiček atd, které s velikou ochotou přijímají tuto návnadu. :-)

Urbo - Profil | St 29.5.2013 22:09:00

Bacha at neproschnou. Chytal jsem na ně na rybníku a jak proschly, tak se v dutině zachytí bublina a při prokrmování začnou vyplavávat na hladinu. Už se mě stalo, že je kapříci brali i z hladiny.

retrívr - Profil | St 29.5.2013 21:38:20

tym >> Milan Tychler - >> Já na těstoviny nechytám často. Ale naopak hodně mých kamarádů má velké úspěchy, nemluvím o násaďácích.Tobě děkuji za oprášení normální rybařiny, tedy velmi úspěšné. I já to vnuky učím, protože chci aby byli rybáři. Dál to není třeba rozebírat, byla by to asi i zbytečná diskuze. Rybáři ví o čem. Za mne dík.Nic víc, nic míň.

robbie - Profil | St 29.5.2013 21:24:10

Takisto úspešne používam kolienka, dávam na háčik aj s nimi vnadím, hned po uvarení ich premiešam zo škoricovým cukrom a zabalím do sáčku.

Dóla - Profil | St 29.5.2013 21:20:54

Taky chytám na kolínka a často s úspěchem. Hezký článek!

rikox - Profil | St 29.5.2013 21:16:51

Oldschool prostě. Vrátilo mně to do začátku 90. let :) Kolínka ve strouhance s anýzem a vanilkovou trestí :)

PepaK - Profil | St 29.5.2013 20:51:08

Klasika. Když jsem byl děcko a to je 30let zpět, tak se na ně chytalo skoro všechno a občas se taky kilo kolínek na rybách během dne snědlo. Dělaly se s vanilkovým cukrem nebo skořicí. Nevím, zda to v článku zaznělo, ale ty vnadící se nesmí obalovat, protože se pěkně zalepí a tím pádem dokážou slušně plavat a na řece to múže být problém:).

Unkas - Profil | St 29.5.2013 20:43:11

tym >> Milan Tychler - >> Chtěl bych přidat jenom poděkování za připomenutí této klasické nástrahy.Taky jsem na ně už leta nechytal, tak se jdu podívat jestli doma vůbec nějaké jsou. :-))

Rybatorstr - Profil | St 29.5.2013 20:30:52

tym >> Milan Tychler - >> Občas je také zkusím, kdysi byly hojně používané, ale ,, zázračné ,, koule a pelety je tak trošku vytlačily na okraj. Používám na ně med a perníkové koření. Nádherná vůně a hlavně = fungují :-))

splavek - Profil | St 29.5.2013 20:12:28

tym >> Milan Tychler - >> Musím se přiznat,že po dlouhých letech jsem se vrátil k těstovinám,tedy při lovu ryb.A úspěchy jsou stejné jako před léty.Většinou používám malá kolínka,vařím z melasou a obaluji strouhankou s perníkovým kořením.Za málo peněz hodně muziky,prostě v jednoduchosti je síla,v dnešní době"nabušených" nástrah a návnad,se jaksi zapomíná na ty jednoduché a léty prověřené.