Do Libereckého kraje se vrací vydry. Rybáři jsou z nich ale nešťastní

SlavnýLovecPampalini - Profil | Út 28.5.2013 14:26:53

Mates PB >> rozemlet a zadělat do boiljísu jinak to nevidim

Stopař - Profil | Út 28.5.2013 8:05:23

Mates PB >> Přesně jak píšeš.V našem státě to je zcela normální že se utrácej dotace za úplné zhovadilosti a potom se vydají dotace na nápravu škod z původních dotací a tak dokola a pro přírodu to je ohromnej zásah kterej je tak hlubokej že příroda se s tím jen tak nesrovná.
Nerad se koukám k sousedům a napodobuju je ale v ledas čem mají ti naši sousedé pravdu a dělají to mnohem lépe.

Mates PB - Profil | Út 28.5.2013 7:42:57

SlavnýLovecPampalini >> No, nějak se ty dotace musí zužitkovat, spousta lidí se na tom spraví finančně. Ještě pořád jsou v budgetu peníze na rovnání a bagrování (čti znásilňování) řek. Až tyto dojdou, spojí se opět pár chytrých hlav, udělá se budget nový na zakrucování a zpřírodňování řek a pojedeme zase znovu od začátku. Dobrej článek je o tom v posledním Raubířství, taky jsou tam fotky revitalizace po česku a po bavorsku.

SlavnýLovecPampalini - Profil | Po 27.5.2013 15:17:47

mimochodem každej den jezdim z Varnsdorfu do Liberce a nazpátek vlakem přes Hrádek, Chrastavu, Machnín... dříve tam bývala krásná řeka, dneska se to reguluje jak o život(každej den tam stojej bagry a řeka je zkalená(což rybám taky nepřidá), některý úseky jsou úplně zničený... nevím jestli tohle je zrovna vhodný prostředek proti povodním, já myslím že kdyby se dalo pár chytrých hlav dohromady, tak by to šlo udělat i jinak

SlavnýLovecPampalini - Profil | Po 27.5.2013 15:13:07

Každej dobrej hospodář se snaží vyhubit škodnou, jenom tady jí krmí. Regulace je potřeba, ale tu obstarávají rybáři, takže potočák se v dnešní době prakticky nemůže přemnožit. Ať si jsou na větších tocích, ale malý říčky vyhuběj, protože stavy potočáků jsou tak nízké, že se nestačí obnovovat nové generace. Když připočtu přirozený úhyn, ryby odnesené rybáři, regulaci toků, nedostatek přirozené potravy, znečištění, tak se nemá co vytírat. Navíc vydra, volavka, kormorán jsou predátoři, kteří zabijí spoustu ryb i bez toho aby je sežrali, takže v konečném důsledku jich zabijí mnohem víc.

kanydza11 - Profil | Po 27.5.2013 14:46:45

MO Frýdlant :)Nevím jestli tam hlavně škodí Vydry! Už by se některý lidi měli zamyslet jestli už to nedělají moc dlouho a hlavně proč z té organizace skoro všichni utekli

Chosé 2 - Profil | Po 27.5.2013 12:35:04

pfly >> Máš pravdu kolego.To už před lety postihlo produkční rybáře v Jižních Čechách, no ale možný úbytek ryb v podvědomí MŽP nebyl důležitý. I dnes pokud to není ryba soukromá nebo produkční, tak v hlavách státních úředníků je to ryba ničí. Možná na počátku stála popularizace televizního serálu ve Večerníčku o Vydrýskovi. Rázem dostali roztomilá zvířátka zelenou. Kam vítr tam plášť, to je pořád do kola.

pfly - Profil | Po 27.5.2013 8:50:10

Chosé 2 >> Možná bývalo...
Ale v tom článku mají zásadní chybu a sice že je kriticky ohrožená.To platilo tak možná před 15lety.Jako obvykle legislativa chrápe,stejně jako u kormouše.
Jediné pozitivum proti kormoránovi je,že hodně velké škody udělá vydra jen ve zhuštěných obsádkách.Na běžných tocích přeci jen funguje ještě teritoriální chování.Takže hlavu v pejru z toho budou mít hlavně produkční rybáři.

Mates PB - Profil | Po 27.5.2013 8:48:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

rover >> Já bych i mohl eventuelně o Frýdlandském hospodaření například na řece Smědé i něco napsat, ale nemá to za mák smyslu. Ale doufám, že za to hospodaření jednou někdo shoří v pekle podélně i příčně.

I když před chvílí jsem se dočetl, že za všechno můžou kormoráni, volavky, vydry a v neposlední řadě i poláci :-)))) No a já bych ještě přidal imperialisty a jaro, léto, podzim a zimu.

Mates PB - Profil | Po 27.5.2013 8:46:38

pfly >> ÁÁÁÁÁ cha cháááá :-)))


Přeju vydrám hodně štěstíčka a ať se jim u nás líbí.

rover - Profil | Po 27.5.2013 8:45:41

Mates PB >> Na frýdlantských sádkách, které jsou mimochodem uprostřed města, by se to určitě spočítat dalo :-)

pfly - Profil | Po 27.5.2013 8:43:05

Mates PB >> Průměrná roční výtěžnost z ha je kolem 150-200kg.Tam se nějaké krmení vydry ztratí...Takhle jednoduše to funguje.

Mates PB - Profil | Po 27.5.2013 8:30:44

Mě by zajímalo, jestli si ty ekoteroristi nechali udělat nějakou studii o rybí obsádce, jako aby ty vydry nemuseli žrát odpadky u popelnic....

DORFI - Profil | Po 27.5.2013 8:25:37

Jj,mohu potvrdit,včera jsem byl na revíru Mlýnice,tam vydra také řádí,na břehu ležel kapr s uhryzanou hlavou,docela macek,mohl mít tak 50 cm,škoda takové ryby.Co to tam sleduji,tak tam je vydra tři roky.

Chosé 2 - Profil | Ne 26.5.2013 10:23:03

Tak Vydra je hodně plachá. Vždy na našich vodách byla, ale její přítomnost se dala zjistit většinou pouze ze zbytků ryb a stop v zimě na sněhu, kdy si vybrala k přezimování tůňku, kde byla zásobárna potravy.No a když té potravy byl velký dostatek, tak vzhledem ke své vrozené hravosti loví i pro zábavu, podobně jako celá řada rybářů. Vybírá si pouze měkké části a zbytek ryby nechá volně ležet.V článku dle mého názoru jsou nějaké mě nelogické rozpory, jak se Vydra z Jižních Čech dostala do Českého Ráje ? Do Frýdlantu se mohla dostat po Smědé z Polska, ale už tam dávno předtím byla.Nad Višňovou směrem k hranicím byly následky řádění vyder vidět už před lety.
Živou Vydru jsem viděl ve volné přírodě možná jednou na zlomek vteřiny, ale nutrii, norka, nebo ondatru poznám bezpečně.

Popelos - Profil | Pá 24.5.2013 14:08:24

Můžu potvrdit návrat vydry do Lib. kraje. Před rokem jsem byl na rybách v Chrastavě. Byl jsem zabrozen v půli řeky a stál jsem pře tůní. Když jsem protahoval malého streamera tou tůní a měl ho téměr u sebe, tak najednou se z hloubky tůně cosi velikého řítí proti mě a vynoří se tak metr přede mnou. V tu chvíli jsem si málem pustil do broďáků :-) :-) :-). Takže ty potvory tu jsou a umí pořádně vyděsit :-) :-) :-)

MAXXSKATER - Profil | Pá 24.5.2013 7:09:09

U nás tady na revíru na místní řece nikdy vydra nebyla, ale někdy minulý rok nebo v minulých letech je sem dovezli ochránci přírody alias zelené mozky a vysadili je tady. Je to smutné, že člověk pak chodí po březích a nachází jen kusy ryb a hlav v místech, kde dřív vydry prostě nebyly. A když by to měli zaplatit, tak dělají mrtvého brouka.

mirmen - Profil | Pá 24.5.2013 1:28:17

Recept z roku 1881:

Omej dobře několik kusů stáhnuté vydry a nech je ve slané vodě ovařit. Pak nech na kastrolu na másle do hněda usmažit jednu drobně skrájenou cibuli se dvěma vrchovatými lžicemi strouhaného domácího chleba, přilej k tomu 2 decilitry vína, trochu octa a hrachové vody tolik, abys měla zahoustlou omáčku, okořeň ji trochu tlučeným pepřem, drobně nakrájenou citronovou kůrou a tlučeným květem, vlož vydru do toho a nech ji ještě zvolna vařit.
Pak ji vyndej na mísu, posyp ji kapárkami.
Kdyby byla omáčka řídká, přidej do ní kousek jíšky

arnošt - Profil | Pá 24.5.2013 0:18:23

Já mám kamaráda a ten se jmenuje Vydra.Není říční,ale Karel.Neškodí,nežere ryby z potoka a nedáví jiné predátory,ale normálně chodí do práce a i daně platí.
A pak že to s Vydrama nejde... ;-)

Heatley - Profil | Čt 23.5.2013 19:05:27

Vydra tady nemá co dělat,stejně jako kormorán...není tady pro ně místo...

Kreja - Profil | Čt 23.5.2013 17:27:08

V posledních době jich však utěšeně přibývá.... tak to nás moc neutěšuje
iv>