Rybí přechod na říčce Hané

Autor diskuse: JaMi - Profil , 18.3.2013

madeintomik - Profil | Čt 21.3.2013 18:35:26

S&F - pescador >> No jen bych upřesnil , že ta poslední fotka je z jiného potoka . Nicméně je tam jasný rukopis - vykácet , narovnat , zasypat lomovým kamenem a to vše pro ochranu občanů před povodněma . Du blejt :-(

Ladineeek - Profil | Čt 21.3.2013 17:54:09

S&F - pescador >> Mluvil jsem o stabilizaci břehového opevnění - kamenná rovnanina (s vyklínováním), dlažba na sucho, nábřežní zídky v intravilánu, kde není možná jiná cesta - větší vody by erozně rozrušila břehy s komunikacemi, podezdívky plotů apod. Opět připomínám mluvím pouze o intravilánu. Přírodní úseky nelze v intravilánu bohužel prakticky obnovit, leda vystřílet lidi a zbořit domy - něco jako když se násilně odsouvalo německé obyvatelstvo. To leda. Průběžné odstraňování nánosů z koryt je naprosto nutné, stávající koryta potoků v intravilánu často nepoberou ani dvouletou vodu..... venku je bohužel úplně jiná politika co se týká pozemků, není všechno rozprodané mezi soukromé subjekty a lze tedy nabízet půdu na výměnu a realizovat velké revitalizační akce. zadržování vody v krajině není jen v revitalizacích stávajícíh toků, ale spíše v budování soustavy obtočných nádrží, tůněk, rybníčků..........opět narážíme na problém, že je všechno rozprodané a když už má někdo snahu, úřady a hlavně ochrana přírody nadiktuje tak nesmyslné podmínky, že se na to každej raději vykašle.

Hm na těch fotkách lze najít skutečně na první pohled chybné kroky, to nezastírám....... každopádně to, co jsem zatím projektoval, můžu říct, že až na pár výjimek, bylo prospěšné.....

S&F - pescador - Profil | Čt 21.3.2013 16:26:30

pumposh >> Vyjadřuju je myslím,že dostatečně jasně k pracím a činnosti povodí Moravy. To prvně.
K podrobnostem k věci ? Jak tristní. Mě nezajímá jestli Franta dostal víc do kapsy jak Josef ... Vidím jen výsledek práce a následný dopad na okolí a přírodu vůbec a jestli něco nazvu odlesňováním na výsledku těchto prasáren nic nemění ani odborný a vzdělaný název.

pumposh - Profil | Čt 21.3.2013 16:20:18

S&F - pescador >> Takže prvně jedna věc "někam" si posílejte svoje známé a ne mě, ať je jasno. Věc druhá, já se vyjadřoval pouze k bývalému jezu v Nezamyslicích, ne k obecné činnosti Povodí Moravy. Jsem sice VH technik, ale i rybář a na některé věci mám jiný názor než můj zaměstnavatel. Vidím, že vodohospodáře moc nemusíte, ale když už se k něčemu vyjadřujete, tak si zjistěte podrobnosti. A výrazy jako "odlesňování toků" jsou spíš úsměvné, než aby vedly k zamyšlení.

S&F - pescador - Profil | Čt 21.3.2013 16:20:16

Ladineeek >> Stabiluzuje narušená místa .... krásná věta. Zregulovat přírodní úsek plný meandrů,vykácet a prodat dřevo z míst kde voda tekla po staletí stejně a nikomu to navadilo ani neškodilo. Investice do rybího přechodu ... třeba konkretně na řece Dyji v Břeclavě 30 mil.korun který je naprosto nefunkční.Nebavím se o dalších menších říčkách a potocích a takových je stovky v ČR .... Vyčištění nánosů z koryta řeky který se vytvoří ten sám na stejném místě hned po první větší vodě .... Je to jen prohospodařování peněz a myslím si o tom svoje.
O ochranářích se už bavit nehodlám vůbec. Ten kdo prohlásil větu - Zrušte ochranáře a zachráníte přírodu věděl velice dobře co vyřkl.
Btw - Nejvíce se mě líbí jak se někdo vrátí pln nadšení a vypráví o tom jak někde venku mají nádherné meandrující řeky .... u nás se jede stále po "bolševicku". Co nejrychleji se zbavovat vody z krajin už tak dost suchých. Ne ... to opravdu nemá cenu o tomto debatovat. Loňská sucha a nejen ta, naprosto ukázala prospěšnost těchto projektů.
- dovolil jsem si půjčit pár fotek od kolegy.
jak píšeš: staré,nemocné a nevhodně rostoucí dřeviny - hlavně v místech kde široko daleko není nic a nikdo komu by to škodilo.
http://www.mrk.cz/Data/Pics/2012/93/684861_26e65.jp​g
http://www.mrk.cz/Data/Pics/2011/114/524353_a1e72.j​pg

Před - http://www.mrk.cz/Data/Pics/2011/114/524352_4721d.j​pg

Po - http://www.mrk.cz/Data/Pics/2011/114/524347_25a8c.j​pg

Ladineeek - Profil | Čt 21.3.2013 15:51:38

S&F - pescador >> Hele ono je to trochu složitější. Nevím sice přesně, jak účelně hospodaří nebo nehospodaří Povodí Moravy, ale obecně správce toku musí udržovat svoje investice v pořádku. Tzn. čistit vodoteče od sedimentu, opevněné břehy od starých, nemocných nebo nevhodně rostoucích dřevin, opravuje stávající opevnění nebo stabilizuje narušená místa. To je prostě jeho povinnost ze zákona. Obecně můžu říct, že z těhle prací žije poměrně dost živořících stavebních firem a dělají to v současnosti prakticky na dolní hranici cenové realizovatelnosti. V současnosti za tím fakt nehledej žádné podvody nebo nekalé úmysly. Samozřejmě druhá věc je potřeba směřovat snahu co k možná k maximální možné revitalizaci uměle narovnaných toků, snížit rychlost odtoku z povodí apod. Objem peněz, které je na to třeba sehnat by nebyl takový problém jako je bohužel v současnosti problém majetkový - prostě není kde to realizovat. Vše je skoupené soukromníky, nikdy to nechce prodat za "normální" cenu, každej chce jen vydělat na příležitosti majland. A to nemluvím o některých paradoxních rozhodnutí ochranářů, kteří třeba v našem CHKO, kde bydlím, zamítli revitalizaci potoka jen kvůli výskytu česneku medvědího, kterej by šel jinak úplně bez problémů přesázet jinam.

S&F - pescador - Profil | Čt 21.3.2013 13:48:16

pumposh >> Jako technik "vodohospodářů" asi jinak mluvit nemůžete Že ? Miluju doslova výroky vodohospodářů kteří se stále řídí výrazy "poručíme větru,dešti ...
Jestli regulace,odlesňování a srovnávání toků je prospěšné pro ryby a přírodu vůbec tak běžte někam. To,co provádí povodí Moravy je do nebe volající. Jsme na ryb.serveru tak vpomenu XY naprosto nefunkčních,zbytečných a drahých ryb.přechodů za miliony a pod.
Skluzy .... ,srovnání toku a odlesnění. Při větším dešti to je jen jako skluzavka a následná vodní lavina .... pak je sucho.Jen třeba těmato zásahama se povodí Labe u na území ČR zkrátilo o 14km. Opravdu je to tak nepochopitelné ?

pumposh - Profil | Čt 21.3.2013 13:30:20

S&F - pescador
Co jste napsal není úplně pravda. Nevím to úplně přesně, ale přelivná hrana balvanitého skluzu v Nezamyslicích byla jen minimálně snížena oproti původnímu jezu. Ten navíc již dlouhou dobu nesloužil svému účelu a voda tekla pouze přes pravobřežní štěrkovou propust a tak hladina v nadjezí byla paradoxně níž než v současné době. A nad skluzem je voda hlubší než byla, jelikož došlo k odtěžení nánosů. Neříkám, že původní torzo jezu nemělo svoje kouzlo, ale zrovna tento konkrétní počin nebyl od Povodí Moravy zase tak špatný krok jak píšete. Můj názor :-)

ferda 01 - Profil | Po 18.3.2013 22:27:02

V obci Nezamyslice na mostě odbočíš vlevo na polni cestu.

S&F - pescador - Profil | Po 18.3.2013 8:22:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tak tohle povodí Moravy opravdu umí. Regulece, vyčištění břehů a hlavně co z nejrychleší odtok vody z krajiny. Jezy nebyla taky žádná sláva ale v období sucha alespoň zadržely nějakou vodu a ryby měly možnost najet do hlubší chladnější vody a nějak přežít.Paradoxem je,že tohle se děje za finanční podpory státu a našich slavných ochranářů.
- http://www.ochranaprirody.cz/wps/wcm/connect/befe9b​004edc6bbe858a95672be44f84/1/1+Celkovy+pohled+u+vst​upu+do+rybiho+prechodu+%28foto+autor%29.jpg?MOD=AJP​ERES&CACHEID=befe9b004edc6bbe858a95672be44f84/1

http://www.ochranaprirody.cz/wps/wcm/connect/befe9b​004edc6bbe858a95672be44f84/2/2+Kyneta+pro+min+pruto​ky+%28foto+David+Vesely%29.JPG?MOD=AJPERES&CACHEID=​befe9b004edc6bbe858a95672be44f84/2

pes.hasky - Profil | Po 18.3.2013 8:03:46

nevíte někdo, kde konkrétně se nachází? rád bych na něj mrknul. vpravo, vlevo od silnice na Víceměřice? pravý nebo levý břeh?