Diskuse k článku: Prigl, nebo Prýgl?

Diskuse k článku Prigl, nebo Prýgl?

Autor diskuse: GRUPA - Profil , 9.3.2013

Prigl, Prýgl, Prygl ?

A) Prigl !17%

B) Prýgl !20%

C) Prygl !48%

D) nevím, nebo to neřeším15%

Od 11.3.2013 hlasovalo 60 čtenářů.

Duš - Profil | So 22.11.2014 21:19:50

Hluboký omyl. Dycinky a jedině Prýgl.
P R Ý G L - dámy a pánové.
Z německého prügel = klacek. K čemuž nabádá tvar jezera.
Při vyslovování se to vlastně nepozná. Ale když někdo napíše prígl, tak to teda je pecka. Bez ohledu na původ, vždyť i česky je to na flastr od soudružky učitelky.

GRUPA - Profil | St 13.3.2013 9:55:57

piroh >> je to složitý problém, my rybáří ho řešíme jen okrajově. Musíš dotazy směřovat na Povodí Moravy.

piroh - Profil | St 13.3.2013 9:51:59

Musím pochválit článek. Dost zajímavých věcí. Ze vším bych souhlasil. Měl bych jen jedno a to ke kvalitě vody. Zajímalo by mě kolik procent je dáváno rybám (bílá ryba) za vinu, že voda tzv. kvete? Myslím, že to nebude nad 3 procenta. Vinu na tom má několik věcí v daleko širším měřítku. Od r.1940 se usazuje bahno, které nikdo nikdy pořádně nečistil, co trativody chat a ostatních objektů v okolí? Vsakuje se to do přehrady od 40 roku. Co kvalita vody přitékající do přehrady-kolik chybí čističek? Nikde jsem nečetl kolik kdo udělal kontrol uvedených chat, jak se to vyřešilo, kolik bylo uděleno pokut za vypouštění odpadních vod do řeky potažmo do trativodů kolem přehrady. Kde je napsána kvalita-rozbor vody přitékající do přehrady?
Je mě jasné, že daleko jednoduší je slovit ryby a vymluvit se, že rozrývají bahno.

hany83 - Profil | Út 12.3.2013 20:10:24

woodpecker >> Nemyslim ze je to bonzovani. Vsechno je to lidech, kdy by vsichni byly normalni jednou za cas si vzali čerstvého kapra na obed tak nemusi byt zadne pravidla. Ja taky po nikkom nervu otocim se a myslim si o nem svoje, ale priznam se ze mi zkazi den.

čokoládový lanýž - Profil | Út 12.3.2013 18:51:55

doliz >> II. vydání je z roku 1990

čokoládový lanýž - Profil | Út 12.3.2013 18:41:31

doliz >> pracuje se na tom, jen to musím najít

retrívr - Profil | Út 12.3.2013 18:20:35

Biker >> Tomu věřím, byla to nadsázka.

doliz - Profil | Út 12.3.2013 18:18:38

čokoládový lanýž >> Sem s ní!

Biker - Profil | Út 12.3.2013 16:04:24

retrívr >> Tady se nikdo nehádá :)

Biker - Profil | Út 12.3.2013 15:57:55

martinmxx >> a to je co za chujovinu ???? :)))

retrívr - Profil | Út 12.3.2013 15:29:04

GRUPA >> No to je snad jasný.Vím, že nejsi za zelena utržený.OK. Já vám tu soudržnost přeju.

GRUPA - Profil | Út 12.3.2013 15:25:06

retrívr >> ono to není tak horké. ¨:-)

retrívr - Profil | Út 12.3.2013 15:23:54

GRUPA - >> Tak ahoj, docela se Ti povedla otázka.Něco jsem přečet,něco se dověděl, nad něčím zasmál.Můj osobní, zcela nezaujatý názor. Prostě moraváci jsou svoji, budou svoji, jednu skupinu mi to připomíná , i když ne v takové míře.Prostě jste v mnohém jiní, tím nemyslím špatní.Tak si tu vodu tam sjednoťte na Prygl, což je bezrsporu nejjasnější.Když budeš potřebovat krkonošáka jako rozhodčího, tak dej vědět. Jsem neúplatný. Měj se,

woodpecker - Profil | Út 12.3.2013 15:22:38

hany83 >> Vzdyt o tom jsem psal. Je to povoleno. Tecka. Pokud se nikdo nebude snazit to zmenit, tak je na ho..o to rozmatlavat. Dejte hromadne podnet na miru 50cm/40ks za mesic a je to. Mne udela radost kazda ryba a nemusim ji hned brat domu. Znam frajera, co na privatnim rybniku(chyt a pust) vyraboval za mesic 40 stik. Jedine co jsem s tim mohl delat, zrusit jakykoliv kontakt s tim "rybarem". Ale nechodim za nikym a neukazuji na nej "to je ooon". Proc? Protoze jsem nemel ten zaludek a nenabonzoval jsem ho. Takze proto: informovat, ale nekritizovat.

vendys-vt - Profil | Út 12.3.2013 14:27:28

GRUPA - >> Prygl ... pokračování ...
Špicový lochec taky béval, dyž házela plaváčka nejaká navondulovaná frajla. Borec se potopil, doplaval k ní, a eště pod vasrem shodil trenéry a na delfína na ňu pak vystrčil chlupaté džestr. Ta z té nečekané čučky měla takové škovanec, že si vosumkrát lokla kvetócího vasru a málem nedobrázdila na Sokolák beach.
Na jednom loďáku - nemůžu ani po tolika járech profláknót kde, vytahovali na podzim borci z vasru molo. A najednó mezi glajzama na spóštění šífů sumór jako prase. Hned byli všici jak lovci mamutů po půlročním kopání lochny. Vidina betálně fišlové chálky se v nich probudila na plný pecky. A tak borci hópli po tom slizónovi, keré neměl kam zahnót. Vymundal je všecky, protože to byl dovopravdy slizón - sedmdesát kilců živýho flajšu - a eště betálně nasrané. Pak mu nakonec, aby ho dostali museli dat ťafku kromplem do hrbu - jináč to nešlo. Nekdo je ale špizoval a celý to prolátl véškám. Nikomu nic tenkrát nedokázali, protože fósáč už byl dávno schálované, ale tenkrát za totáču se nic dokazovat nemuselo. A tak ten loďák musel pro uklidněnó zařídit přes svoju sponzorskó fabalu pro Svaz fišlařů z Pryglu zadax sál na bálový mecheche.
Na Pryglu bévávalo vasrový vochranný pásmo, ale to už je taky pali. Vasr z Pryglu už neglgáme a to je konečně něco pro radovanec, protože sténě do něho všici včetně čoklů házeli bruncnu.
Na Pryglu se vegetilo, aji dyž byla kaltna pod nuló. Dyž vasr zatuhl jak borec po litru rumunska, vytasily se rygy, dyž byl sníh tak běžkařský bretle a valilo se dat záhul kostř. V palušách pak probíhalo rumenige a to nekdy aji s čajem.
... pokračování ...

GRUPA - Profil | Út 12.3.2013 14:14:18

vendys-vt >> to kopčíš, nebo někde opisuješ? Víš jak byl zakončenej ten článek, ke ktrýmu je tahle diskuze?
?
Zkus si to přečíst.
;-)

vendys-vt - Profil | Út 12.3.2013 13:56:33

GRUPA - >> ... Prygl... pokračování...
Kdy se brněnskýmu pryglu začlo říkat Prygl s velkým pé nikdo asi už negóme, prostě jednó ho tak nekdo nazval a bylo. Na Pryglu bévala dycky čurina. Plno pryglů - tedy čuriny z Pryglu se motalo kolem šífařské flotily. Ty šífy měly za totáču takový šťavnatý názvy - Úderník, Mír, Moskva, Kyjev, Pionýr a kdoví co eště. Jednó pré nekdo přemaloval Úderníka na Bulača a v přístavu si teho všimli až po dvóch kolech. Pro vosádku na Sokecké pláži to byl velké lochec. Taky se uprostřed Pryglu vobjevil prázné paras a nikdo dodnes neví, jak se tam dostal, prostě ráno se tam hompal na vasrůvce úplně vymetené, ani na retchu nenašli nikoho zašitýho - šorfec jak z Bermudskýho trojúhelníku. Na tech parníkách bévaly taky "Bengálský noci". Loď vodjela doprostřed Pryglu a tam čechrovanec, trsaná, lítající fišle přes palubu, ale do štatlu ses přes vasr nedostal. Probíhaly storky, že borci ufachčili fróša přes palubu a kraulovanec k suchozemcům. Co na to špinky, flétna, love a raky, vo tým už se nahantýrovalo. Z tech šífů se taky skákalo jako ze starý šaliny. Hodils číhačku třeba u mola na Monte capu a jak paras vopóštěl hródu, tak ses lapl zábradlí a nasadil čekačku až bociš pude po tobě. Furt klídek, šponovals ho, a až po tobě šahal klepetem taks tam teprve hópl. Nikdy nešel za tebó, protože nemohl vopustit posádku a taky by si namočil námočnickó šolnu.
Dyž valils na Prygl hodit cédáka, tak mívals taky šlajznu, no a vod té ti vodpomohly záchytný tymple už v Bastru, kde bévala konečná smyca šaliny. Škopek sis mohl hodit na Hvězdě, u Richarda, u Šťávy, kde helfovával aji Rudi anebo až v přístavu u bufny. Na samotným Pryglu bévalo tech záchytnéch paluší taky hafáč - Samka na Rakovcu, U lva, bufál na Sokecu a nébetálňéší vbosvěžovna na Osadě U Šuláka. Tam se chytal bronz přímo u škopku na sicnách.
... pokračování...

GRUPA - Profil | Út 12.3.2013 13:50:30

Biker >> myslíš?

Biker - Profil | Út 12.3.2013 13:43:09

GRUPA >> to muselo bolet :)))

GRUPA - Profil | Út 12.3.2013 13:38:40

vendys-vt >> anketa a síla argumentů, mě nutí přiznat, že Prygl, je Prygl. :-)

vendys-vt - Profil | Út 12.3.2013 13:35:30

GRUPA >>
Pavel Číča Jelínek psáno okolo r. 2000 - opsal jsem z knihy Velká kniha lochecu (vo štatlu a hantecu):
Prygl
Před šedesáti jařinami štatl eště žádné prygl neměl. To tenkrát v té zmole, kde je teďka hafo vasrůvky, stával Kníničské lont. Bublala tam Švarcava a na škopek se ze štatlu klapávalo šórem až do Rokle. Štyry járy hoknili sajtny bóchačů jako barevní než ten prygl ufachčili. Stálo to pré 59 melónů, což byly tenkrát těžký kačáky. A ten prygl nazvali podle teho zatopenýho lontu - Kníničské prygl. Ve štyricátým járu minulýho století ho tedy dafachčili, aby mohl držet vasrůvku a vyrábět šalinu - tedy šalinu na svícení.
Vona tenkrát probíhala zrovna druhá těžká celosvětová mela dyž Nácci v pětačtyřicátým dostávali buchec a kopny, tak ten prygl chceli vodbóchnót do luftu. Dovedete si představit, co by to ufachčilo se štatlem - těžká vlna, rola pali, Padovec pali, Rivec a Pivec v gébišu aji s Vystecem a celá vosada z Bastru, Komína, Jobska, Žabin a Oltecu by mohla svoje cajky hledat nekde ve vasrůvce u Pálavy. Kdo by nevzal kramle na Špilas, mohl kraulovat s fišlama pár pěknéch kiláků a lapnót se nekde v Blajkecu věže kirchecu a házet čekačku, až vasr vopadne. Ale von tam byl jeden takové šikovné borec s příhodným ménem - jak říkajó nabití latiníci "nomen omen", keré se tedy menoval Šikula Fanóš. Von to tenkrát nejak šikovně zmákl, aby to neřachlo a ta skoro čtyřcetimetorvá zeď zůstala aji s tó vasrovicó za ňó zachovaná pro další štatlařský pokolení.
... pokračování...

čokoládový lanýž - Profil | Po 11.3.2013 22:14:41

doliz >> mám doma taky knihu štatl, ale mnohem starší vydání, zítra dodám fotku.

dun - Profil | Po 11.3.2013 21:51:36 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zde máte na začátku jak velká a kam měla dosáhnout voda z prasklé hráze.
Dá-li se tomu věřit...


hany83 - Profil | Po 11.3.2013 19:21:12

kakr >> Jo to mas pravdu

kakr - Profil | Po 11.3.2013 19:15:21

hany83 >>
Ryby nejím, vůbec.
Jinak povolenka kterou jsi zde viděl je jen slabý čajíček......
Ale lovec nic neporušuje a je na něm co s kapry dělá.

hany83 - Profil | Po 11.3.2013 19:11:26

kakr >> Snad nechodis na ryby kvuli masu jjesttli jo tak zkus veprové nebo lososa ten je vyborny ja si chodim na ryby odpocinout.
S rybáři, kteří ryby zásadně neberou nebudu delat nic. Myslis ze nekdo sni sam dvacet kaprů za mesic?
Ja to chapu jsem češi je to nase povaha byl jsem ve svedsku a tam to jde