Diskuse k článku: U svěráčku - „Conehead Octopus“

Autor diskuse: Ála Richie - Profil , 23.1.2013

tomm - Profil | Ne 27.1.2013 12:05:58

bambusový dědek >> znám ty chobotničky, ale ty co mám vypadají stejně jako ta co jsi mi na ni dal odkaz, ale jsou teda hodně tvrdé, oproti těm mým nožkám od Wapsi je to úplně nesrovnatelné. Možná je to ale tím, že mé chobotničky jsou už nějaký pátek staré. Zkusím si koupit ty nožky od Jisi. Ale díky za typ.

bambusový dědek - Profil | Ne 27.1.2013 11:56:32

tomm >> Nejde ani tak o tvar, jako o tuhost, která je daná fyzikálními vlastnostmi materiálu a průřezem (plochou). Dlouho jsem na takové lury používal pásky z mořských nástrah typu chobotnice. Jsou v mnoha barvách, ale takové mušky je třeba držet odděleně, ten materiál leptá plasty na bázi polystyrenu a pod. Vláčkaři to dobře znají...

http://www.raven-fishing.cz/cz/product/more/1847_um​ele_nastrahy_more/x2/chobotnice/ede0012/

tomm - Profil | So 26.1.2013 21:48:58

Ála Richie >> Díky, vyzkouším.

Ála Richie - Profil | So 26.1.2013 21:47:26

tomm >> Ahoj Tome, jasně no problem :) Beru je od Jisiho... S menším průměrem JISI a silnější ZEMAN.

http://www.musky-muskareni.cz/rubber-legs-gumove-no​zicky-jine-umele-materialy-vazaci-materialy.html

tomm - Profil | So 26.1.2013 19:49:42

Ála Richie >> Ty gumové nožičky co používáš mají kulatý průřez, že jo? Prozradil bys mi prosím co je to konkrétně za výrobek? Já mám nějaké s hranatým průřezem od Wapsi a přijde mi, že se to chová trochu jinak.

Pepé - Vsetín - Profil | So 26.1.2013 19:24:22

Ála Richie - >> ahoj, nikdy jsem nevázal, nemám k tomu ani potřebné vybavení, ale tato Tvá "kuchařka" U svěráčku je vynikající počin, protože mně podobným jistě pomáhá k tomu, aby si své mouchy dokázali navázat. Díky za všechny, kteří se sní přiblíží kýženým výsledkům. Já si alespoň pěkně počtu :-)

Ála Richie - Profil | So 26.1.2013 14:48:27

Chlapi klid :)
Pravdu máte oba... V článku jsem napsal to, co jsem napsal, takže netřeba opakovat (tím myslím ten upgrade starých vzorů, co zastává se mnou i tomm).
Bambusák má pravdu rovněž, nicméně já osobně jsem se nikdy nesnažil veřejně nic kopírovat, nejsem takový typ člověka, který by se chlubil cizím peřím a nalhával si nějaké "vlastní zásluhy".
Někdy se mi stalo (hlavně v úplných začátcích), že jsem z minima materiálu a znalostí navázal jednu ze "svých originálních mušek", kterou jsem později objevil někde v literatuře, jako starý známý a osvědčený vzor a mé dojmy z "vlastního vzoru" byly fuč :)
Myslím si ale, že to je zkrátka součást vývoje. Vždy jsem se např. klasickým vzorům bránil a snažil se vyvíjet a vázat něco nového... S postupem času si pomalu ale jistě uvědomuji, že až zas tak něco nového vyvinout úplně nejde. Už ani neexistuje doba, kdy by se daly dávat muškám originální názvy po vzoru starých anglických a amerických fly patterns, neboť většina mušek více či méně vychází z něčeho, co už tu bylo nebo je.
Toto ale ani není úplně cílem mých článků, které píši... Jak jsem si všiml, vy oba ten cíl snad chápete... Podělit se s něčím vlastním či méně vlastním s těmi, kteří o to stojí a něco si z toho chtějí odnést. Ti, kteří nechtějí - nemusí, nikde nikomu nic nenutím! :)

Mějte se fajn a díky za tyto diskuze!

bambusový dědek - Profil | So 26.1.2013 13:40:22

tomm >> Zvlášť, když se nemá proč bránit, LOL.

tomm - Profil | So 26.1.2013 12:34:33

bambusový dědek >> I Ála v tom článku píše, že jde jen o detaily, to opět nikdo nezpochybňuje i když ve výsledku je podle mě rozdíl diametrální, to je jedno, o tom se přít nehodlám, protože je to jen domněnka. Moje reakce nebyla myšlena jako něčí ochrana, protože nepochybuji, že autor se bez problémů dokáže ubránit sám.

bambusový dědek - Profil | So 26.1.2013 12:13:40

tomm >>Alův strímr není od Hegerova v zásade odlišný. Jde o detaily. Podle mne jsou to stejné mušky. Už jsem psal, že barevných variant má já sám víc. Vázal jsem si tuto mušku už jako emigrant v USA. Tam to bylo dost populární a rybářské obchody to nabízely v různých velikostech a barvách, i když ta černá byla nejběžnější. U nás se v té době taková guma vyskytovala akorát v teplácích. Ale daly se řezat tenké pásky z jiných materiálů. Kamarád to tak dělal.
Napsal jsem o tom mladým ne pro jakousi univerzální "pravdu". Ta bila zabita na Piavě, ale pro rozšíření obzoru, protože ti, co neznají jiné, jsou často v omyle, že vše, co vidí tady, je absolutní novinka. Aspoň takové jsou některé reakce, těch, kteří to tady viděli po prvé..
Já Alovu zásluhu nezlehčuji. To, že o mušce napíše pěkný článek s fotopostupem vázání a podělí se o zkušenosti s používáním, je chályhodné. A pomáhá to hlavně mladým, ale i starší potěší. Mi se do takových věcí nikdy nechtělo.
Myslím, že tvá reakce jakéhosi "ochránce chudobných" nebyla potřebná.
Takové kecy, nech na Šláfnberga.

tomm - Profil | So 26.1.2013 10:51:47

bambusový dědek >> To že se wolly buggery občas vážou s kónickou hlavičkou asi ví každý, kdo někdy listoval v muškařských knížkách. Viděl jsem i pár vzorů, které měly naznačené nohy z různých materiálů. Každý kdo není úplný začátečník asi ví, že se autor nejspíš někde inspiroval. Ono totiž není úplně snadné dnes něco uvázat s tím, aby před tebou už někdo někdo něco podobného nevymyslel. Tahle muška je možná inspirovaná nějakou podobnou té, kterou jsi sem dal, ale jinak je to úplně něco jiného. Já myslím, že právě takovéhle inovace už tak vyzkoušených a funkčních mušek jsou daleko přínosnější, než vymýšlení nových. Právě třeba tím, že nožky a hlavička jsou oproti tělíčku kontrastní a nožky jsou navíc pružné a ve vodě pracují, je Álův streamer naprosto odlišný od toho Hegerova. Domnívám se, že odlišný bude i úspěšností při lovu. Není podle mě na místě Álův přínos zpochybňovat, nebo zlehčovat. Ale chápu, že sis nemohl pomoct a musel jsi mladým vysvětlit kde je pravda:-)

bambusový dědek - Profil | So 26.1.2013 9:38:19

Jo, abych nezapomněl - pro "mladé", co si snad myslí, že Ála je "otec objevitel".
Není.
Ála netvrdí, že tu mušku vymyslel, možná i tu chobotnici vložil do názvu jiný.
Ale Ála ani skromně nepíše, odkut "to" má a mladí jsou možná v omylu.
Rozhleděnějším známý Rudi Heger, má tuto mušku v různých variantách už dost dlouho v nabídce ve svém katalogu.
Já jsem tu mušku "vyčetl" asi v publikaci "1000 mušek" vydané nakladatelstvím Umpqua snad před více jako 20 lety (tu je jejich web:http://umpqua.com/products/flies).
Amíci ty gumové nožičky používají už dlouho.

Z katalogu Rudiho Hegera je přiložená fotka.

SamecC - Profil | Pá 25.1.2013 16:29:14

Moc hezký streamer s vázáním a muškařením začínám o tohle je pro mě dobrý tip.Už jsem si jeden udělal sice bez peří kohouta ale myslím že to nedopadlo tak strašně. :)

wop - Profil | Pá 25.1.2013 0:50:40

Ála Richie >>
:-DDDDD kdyby mi to vzal lední medvěd, tak se z toho spíš podělám já :-)

bambusový dědek - Profil | Čt 24.1.2013 17:12:51

Mates PB >> Já používám, kromě celočerného a olivového (pijavice) provedení, nejčastěji kombinace skládající se z černého, nebo červeného marabu, černého nebo červeného tuleně a černého nebo červeného peří (myslím sytě červeně obarvený skalp). I černé tělo s červeným srdíčkem (a la bibio) je dobré, ba lepší jako jednobarevné. Variantně je možné používat kombinace sytě žluté, či oranžové s černou.
Hlavička nemusí být nutně kónus, i kulička z wolframu, či mosazi udělá službu (já jsem rozdíl nezjistil). Ty gumové střapaté nožičky jsou významným atraktantem. Používám je i na jiné velké mušky. Třeba na larvy pošvatek.
Výborné jsou v obchodech strakaté od Orvise.

bambusový dědek - Profil | Čt 24.1.2013 16:59:35

pfly >> Je toho asi málo, co jsem nevyzkoušel, Za ta dlouhá léta, co rybařím, jsem prošel jistým vývojem, daným zkušenostmi a dlouhodobým pobytem v zahraničí, změnami v technickém vybavení nabízeným trhem, výmysly v technice rybaření...Bylo těch změn hodně za ty roky.
I v lovu se strímry (nebudu se zmiňovat o lurách, zonkrech a jiných odrůdách). Pominu li sušení, které při dnešní eutrofizaci vod praktizuji zřídka a spíš v pozdním podzimu, nejradši chytám mokrou muškou (a často velkou, třeba jako je tahle), nebo dlouhou nymfu, protože mne ten krátký bagr příliš nebaví.
Těžké potápivé šňůry nerád používám, i když je mívám s sebou. Spíš na plavající šňůru přidám těžkou potápivou hlavu. A ještě bčastěji používám plavající šňůry a těžší nástrahy.
V posledních letech chytám Francouze a tenkaru. Na staré kolena dělám pokusy. A ryb je málo. A rybářů hodně. A co teprve vydry, kormoráni...
I budoucnost je horší, jako bývala.

Ale už toho nenechám. Zase mám absťák. Jak to trochu povolí, půjdu za tloušti.

Ála Richie - Profil | Čt 24.1.2013 16:24:49

wop >> Hlavně tam nedávej toho tuleně celýho, rapidně by se zvětšila silueta a šli by po tom spíš lední medvědi, než trouti :D:D:D

wop - Profil | Čt 24.1.2013 15:46:52

Mates PB >>
JJ, taky tám dám jiný matroš - tělo tuleň a hlavně ty nožičky, ale Richiehho základ je dobrej :)

z toho se vokouni a siveni poserou :-D

Mates PB - Profil | Čt 24.1.2013 7:36:37

Pro mě zajímavá chobotnice, už při sjíždění vázacího postupu jsem začal uvažovat o jiných materiálech, samozřejmě se zachováním původních proporcí.

tomm - Profil | Čt 24.1.2013 7:29:34

Ála Richie >> Díky za radu. Myslel jsem si to:-)
Pěkný článek, už se těším na další, tvoje mušky jsou krásné.