Diskuse k článku: Fenomén jménem boilie

Diskuse k článku Fenomén jménem boilie

Autor diskuse: fotojakes - Profil , 27.12.2012

Fidy - Profil | Út 1.1.2013 11:28:46

Hudne hezky clanek.Penize nejsou vse. Domaci bojli je nekdy mnohem lepsi nez to drahe kupovane, a hlavne ta pohoda ze sve prace. a berou na nej take dobre.

JAMESON BOND - Profil | Ne 30.12.2012 12:37:49

bambusový dědek >> tak to je nádherná vzpomínka a krásně napsaná...

woodpecker - Profil | Ne 30.12.2012 12:23:35

bambusový dědek >> Vidim, ze mas kupu zazitku a pekne pises. Nechtel by jsi taky napsat nejaky clanek?

mipa - Profil | Pá 28.12.2012 18:12:42

fotojakes - >> krásné shrnutí o bojlízu a opětovné vyzdvižení starých pravd okolo něj ... a tak doufám, že si to mnozí "místní diskutéři" navždy zapamatují a několikrát si to přečtou :-)))

bambusový dědek - Profil | Pá 28.12.2012 13:26:00

Já jsem asi jeden z prvních, možná dokonce první, co vařil koule ve střední Evropě.
Datumy jsem si nepsal a můžu se trochu seknout, o rok, dva. Už mi paměť neslouží jako v době, když jsem studoval, jako emigrant od komárů, v Heidelbergu fyziku. Freddy Wilton experimentoval s koulemi někdy začátkem 70. let.
Já byl koncem 70. let ještě úspěšný mladý inženýr v ČSSR a občas jsem zašel na ryby. Kapr mne tehdy, stejně jako dnes, příliš nezajímal. Zorganizoval jsem jednomu chemikovi z výzkumu začátkem 80. let cestu do Londýna. Měl dohodnout technickou část smlouvy o nákupu spektrálního atomového analyzátoru Perkin Elmer (stále to dělají - http://www.perkinelmer.com/default.xhtml), určeného především na analýzu olejů ze zkoušek motorů pro tanky a pod. Holt na obranu před agresívním imperialismem prachy byly. Když ten specialista odcházel po posledním pomazání, zeptal se, co mi má přinést. Už tehdy jsem hlavně muškařil. Říkám "něco na ryby, na mušku". Ale nemyslel jsem to vážně. Po 10 dnech se náš mladý vědec vrátil a nedonesl vizoura, jak bylo zvykem při cestách za hranice všedních dní, ale jakýsi magazín. Ňákej Fishing. Že prej nevěděl, co koupit, že byl v obrovském rybářském šopu v Londýně a všichni tam kupovali ten časopis.
Tak jsem pěkně poděkoval a šoupl to do šuplíku. Až po čase jsem to začal studovat a slintat nad reklamou. U nás jsem v té době nakupoval mušky ze Znaku a ořezával je a vázal na ty háčky vlastní mušky.
Byly tam i obrázky jakýchsi kuliček navázaných na háček pomocí koňské žíně, jak pravil komentář. Ten článek jsem si nechal přeložit od profíka. Freddy Wilton popisoval cestu k myšlence a objevu mimoháčkové nástrahy na tenkém vláknu a pokusy s lovem kaprů v soukromém rybníčku. Do té doby jsem o tom neslyšel. Zaujalo mne to. Podle popisu v článku, jsem si sehnal proteinovou směs, co požírali kulturisti, přidal tvaroh, vejce, červenou barvu do těsta, vanilkový cukr a rumovou tresť. Vonělo to pěkně, bylo to červené, ale když jsem z toho udělal kuličky (v naolejovaných dlaních) a házel je do vřící vody, rozpadaly se. Tak jsem je vrazil do trouby upéct. Vůně pěkná, ale ony ty koule plavaly na hladině...Pečení...
Ale i tak jsem s nimi ten rok v srpnu chodil intenzívně cca 2 týdny večer na ryby. Koule jsem vázal na desítku Cormoran Cortest, zarážkou bylo stéblo trávy. Olovo jsem navázal na pevno cca 40 cm od háčku, koule se tedy vznášely přibližně tolik nade dnem. Celé ty 2 týdny jsem chytal cca 5 kaprů za interval od 21. do 24. hodiny. Byl jsem na vodě nejúspěšnější. Kapři byly většinou okolo 40 cm. Všechny jsem pustil. Protože boilies byly plavající, nemohl jsem s nimi vnadit. Krmil jsem trochu šrotem a kukuřicí, ale jen málo. Okolní rybáři ode mne chodili koule somrovat, ale protože je chtěli napíchnout na háček a koule praskaly a drolily se, kroutili hlavami. Mimoháčkovou montáž považovali za úplnou blbost.
Pracovní zatížení a množství cest, mi neumožňovali věnovat se pokračování v experimentech. Muška měla přednost. Až po více letech, když jsem nuž byl v Némecku, jsem uviděl v rybářském šopu koule od Balzera či od DAMu. A prodejce nevěděl, co to v krámě má. Dokonce jsem mu nakreslil, jak se to montuje...
Už je to dávno...

ondrouss - Profil | Pá 28.12.2012 12:57:33

fotojakes - >> Pěkný článek, ač na boilie nechytám, s chutí jsem to přečetl. Nejlepší je ten závěr, ten by si měli někteří rybáři přečíst vícekrát a zamyslet se nad tím. Není to jen o top koulích, ale hlavně o znalostech a zamyšlení proč to či ono funguje, kde, kdy a proč.

fotojakes - Profil | Pá 28.12.2012 11:05:20

nofish >> toho se nebojím, že by nebylo co dělat:-)

nofish - Profil | Pá 28.12.2012 11:00:38

fotojakes >> ok, tak ať se dílo daří. Hlavně si nějaké články nech na zimu, až bude -20. To nebude co dělat :-)

fotojakes - Profil | Pá 28.12.2012 10:58:39

nofish >> jeden článek ze zahraničí, který se odložil a málem upadl v zapomnění:-) Byla by to škoda, je na odborné úrovni a navíc s praktickým pokusem na rybách.

nofish - Profil | Pá 28.12.2012 10:50:14

fotojakes >> co?

nofish - Profil | Pá 28.12.2012 10:49:57

PYTLAKS >> no já ty metráky tahám. Metráky teda ne, ale nešetřím :-)
Tam už je to spíš o přímých dotazech. Protože krmíš prostě jak slepice. Hodíš, sežerou, hodíš další.
Jak reagují na různou skladbu? Podle mě je to těm rybám jedno. Kolikkrát totiž reagují už na příjezd auta k rybníku. Na sádkách přímo snad nikdo kapry ve velkém nevykrmuje.

Jedno mám ale třeba vypozorované. Pokud mají dost přirozené potravy (plankton, bentos) nejeví skoro zájem třeba o obiloviny. Ale jak říkáš. Třeba v medikovaných krmivech jsou určité látky, které ryby "pobízí" k jejich sežrání. Otázka je, jak moc to funguje.

fotojakes - Profil | Pá 28.12.2012 10:41:57

nofish >> teď jsi mi něco připomněl:-)

fotojakes - Profil | Pá 28.12.2012 10:39:11

PYTLAKS >> Ty zkušenosti z chovu a dokonce i testování jsem tam popsal, ale to co zajímá tebe je na úrovni výzkumáku a musel by to nejdříve někdo vyzkoušet, aby se o tom dalo psát:-).
V praxi to funguje jak popsal nofish a je zbytečné z toho dělat vědu. Krom teploty ti dobu trávení ovlivňuje i množství kyslíku ve vodě. V pstruhařství a podobných intenzivních chovech v řízeném prostředí se krmí dávka, která se počítá z tabulky podle teploty a množství ryb.

PYTLAKS - Profil | Pá 28.12.2012 10:37:08

nofish >> nežeru to,jen by mě třeba zajímalo víc to krmení,jak ryby reagují na různé druhy krmení a jejich skladbu,třeba ten betain je něco jiného na sádkách kde je krmíš jak brojlery a něco jiného na svazovce,ale ten instinkt je podmíněný stejně,o to mi jde,sypat metráky pšenice,kukuřice jak na sádkách to jde samozřejmě taky,ale tahej to k vodě

FOUSATEJ HAT - Profil | Pá 28.12.2012 10:36:30

fotojakes - >> Hodně dobře napsanej článek.

nofish - Profil | Pá 28.12.2012 10:16:17

Forex >> nepochopil jsi... ty ryby jsou úplně stejné... zbytek jsou jenom reflexy. A tak jako si naučíš na rybníce kapry na zvuk házení obilí lopatou, tak je na revíru naučíš vnímat napíklad nějaké chuti, zvuku, jako nebezpečí. Jsou to furt jenom podmíněné reflexy, nic víc.
Mohl bych ti vygooglit odkazy na učebnice (už si názy nepamatuju a určitě už jsou nějaké ové), ale to zvládneš i sám. Stejně je to tak že učebnice a praxe jsou dvě naprosto rozdílné věci. A co jedinec/rybník, to jiná praxe :-)

Forex - Profil | Pá 28.12.2012 10:09:23

nofish >> No jako určitě máš pravdu, šupíci na revírech jsou někde jinde než násaďáci, co se týče chování a krmení. Klidně přidej název nějakých knih, to já si rád počtu

nofish - Profil | Pá 28.12.2012 10:05:33

fotojakes - >> článek fajm. A hlavně konečně zas po nějaké době článek z neutrálního pohledu. Jsem rád za to, že tam zaznělo i to, jaký má vliv na růst ryb. Někdy to proberem dál. Růst, roznožování, chování ryby atd :-)

nofish - Profil | Pá 28.12.2012 10:03:51

Forex >> pro tebe to samé. Hoši, existují učebnice. Proč je přepisovat na mrk, když je to všechno v praxi stejně úplně jinak? :-)

Forex - Profil | Pá 28.12.2012 10:02:09

fotojakes - >> Taky bych se přimlouval za to co napsal pytlaks. Článek super, o tom žádná, ale o boilies jde dohledat mnoho informací, mnohem více než z oblasti chovu a krmení :-)

nofish - Profil | Pá 28.12.2012 10:01:11

PYTLAKS >> moc to žereš. V chovu se krmí způsobem "hlavně se s tím nesr*t". Dostanou, sežerou, dostanou další. Pokusy o nějaké propočty dělají jenom "chytráci" co vylezou ze školy a ani neví jak vypadá lopata. Nebo výzkumák. To je prostě fakt... :-)
Na jaře to roztaje, trošku jim tam hodíš a když žerou tak dostávají pořád víc a víc. Když nežerou, tak se podíváš proč (nemoc, velké množství přirozené potravy...) a počkáš chvilku. To jsou kapři z chovu, ti jsou blbí. Kapři v revírech jsou něco víc, jsou chytřejší, mají nadpřirozené schopnosti - alespoň podle některých pánů kolegů :-)))

PYTLAKS - Profil | Pá 28.12.2012 9:54:49

jen si myslím,že hašpica to rozjel dřív tu propagandu a chytání než zelenka,ale ten to rozjel komerčně a s videama,jinak k článku,jednoduše popsán fenomén bojlí,kdo se v tom teprve začíná orientovat,tak mu to určitě pomůže,mi by spíš pomohly zkušenosti z chovu,napiš o tom nějaký článek,jak se ryby krmí,při jaké teplotě a za jakou dobu zase začnou žrát po prvním krmení,jak dlouho jim trvá trávení obyč,šrotových pelet oproti výživovému krmení složeného z živočišných a mléčných proteinů nebo jen obohacené o nějaké aminokyseliny vysílající potravinový signál např.betain

meteor - Profil | Pá 28.12.2012 9:22:20

fotojakes - >> pěkné shrnutí. Jde vidět, že angažování tvé maličkosti do redakce mrku.cz byl vyloženě krok správným směrem :-) palec nahoru...

Kocháč - Profil | Pá 28.12.2012 8:51:05

fotojakes >> Jako souhrn k fenoménu boilies dobrý, dalo by se napsat pokračování a rozebrat jednotlivá témata, byl by to článek na x pokračování.

arnošt - Profil | Čt 27.12.2012 22:48:40

Hezky napsáno... Každý,i ten kdo lovu kaprů na boilies moc nefandí,musí uznat,že tato metoda je geniálně jednoduchá a znamenala v jistém smyslu průlom v rybařině,tedy alespoň v kaprařině určitě.Není to zas až taková věda,jak se to na začátku tváří.A ani ty kuličky nejsou nic z jiné planety nebo něco nadpřirozeného,jak někdy čteme v reklamních kampaních.Ty jsou kolikrát spíš určeny začátečníkům nebo hodně velkým laikům.A ty ceny??? To je sám o sobě námět na další zajímavý článek...

Jarda Š. - Profil | Čt 27.12.2012 22:42:00

Martin M. >> Ještě si pamatuji, že tam bylo sušené mléko a rybí moučka.

fotojakes - Profil | Čt 27.12.2012 22:39:56

NeBeroun alias Qwert >> Díky za rozšíření obzorů.

Martin M. - Profil | Čt 27.12.2012 22:38:33

Jarda Š. >> ano, zakladem byla strouhanka a sojova mouka.

NeBeroun alias Qwert - Profil | Čt 27.12.2012 22:33:27

fotojakes >> nazdar :-) jen k vlasové metodě.. trvalo to dlouho než ji začali používat.. angláni celkem dlouho rybařili s bojlím na ramínku háčku.. tehdy nepoužívali do koulís žádná "tvrdidla" jako dnes :-)

stíhačka - Profil | Čt 27.12.2012 22:14:04

Jarda Š. >> Jardo, já nevím co říkali v televizi, to jestli se vyplatí dělat boilies doma a sám si přece musí každej spočítat sám, ne? Mě osobně se to doma vyplatí, na závody nechodím

Jarda Š. - Profil | Čt 27.12.2012 21:38:27

stíhačka >> Nedávno jsem v televizi slyšel názor, že vařit si doma se vyplatí jen na závody, že na normální chytání stačí komerční.

Jarda Š. - Profil | Čt 27.12.2012 21:22:06

fotojakes - >> Pokud si dobře vzpomínám, tak první článek o lovu kaprů na boilies byl v Rybářství už někdy v 1. polovině 80. let a byl tam i nějaký recept, jak si ho uvařit.

Rybatorstr - Profil | Čt 27.12.2012 17:47:03

fotojakes - >> Ahoj, skvěle podaná pravda, která funguje již nějakou dobu. Jen na to někteří asi pozapomněli nebo ji prostě nechtějí vidět. Ono samozejmě - také se jedná o byznys, tudíž zde bude stále do určité míry ukazovat směr reklama, ale je jen a jen na nás, nakolik se jí necháme ,, zvyklat ,,. Za mě velká 1 s pěti *.