Diskuse k článku: Sumčí vábení

Diskuse k článku Sumčí vábení

Autor diskuse: Strakoš.sumci - Profil , 2.12.2012

MARUNA - Profil | Ne 13.1.2013 17:47:15

Ja po precteni teto diskuze se vas vsech chci zeptat.Jakou vabnicku si poridit???Abych nekoupil neco na hovno.

glánis - Profil | St 5.12.2012 20:28:42

Chvíli jsem čekal jak poběží tato diskuze, je to stále dokola a nikomu to nic nepřinese. Osobně se vábničce věnuji od roku 1996 a snažím se věci přijít opravdu na kloub. Nejlepší je učit se od těch nejlepších a já jsem přesvědčen, že jsou to maďarští rybáři z povodí Tisy, kde je vábnička tradiční technikou, proto dávám odkaz na níže uvedené video, které možná někteří z vás znáte. Je právě z Maďarska z poloviny 80 let. Sledujte ty přesné zvuky, ten rytmus, tvary vábniček a další detaily.
Myslím, že to bude lepší než 100 podobných článků.

fotojakes - Profil | St 5.12.2012 20:02:18

Pro někoho, kdo sumce chytá a vábničku používá tam asi není nic nového, ale pro začátečníky tam je několik rad, které jim mohou pomoci. Nebude to jako názorná ukázka od někoho, kdo to umí, ale i tak v tom vidím přínos. Ryby chytám dlouho, ale tohle je pro mě magie, myslím to zvednutí sumce ze dna klepáním "klackem" o vodu.

velkej sumec - Profil | St 5.12.2012 19:38:57

tento clanek je uplne zbytecnej

jurasoft - Profil | Út 4.12.2012 14:18:53

Strakoš.sumci >> soukromáky jsou o jiném...moje zkušenosti...to že jedu na soukromák za drahý peníze pro mě není o tom, že si tam zachytám ale že můžu chytat jak uznám za vhodné (použití člunu, echolotu a tyčovky), nikdo mě nebuzeruje za auto za prdelí, za biwak, za gril..poslední 3 roky jezdím převážně na soukromáky a moc ryb jsem nenachytal..vždycky jako na potvoru se trefím do změny počasí k horšímu...tzn, že za moje peníze může v klidu majitel nakoupit další ryby..poplatky tam bývají několikanásobně vyšší než u klasické povolenky..kde bere do soukromáku ryby nevím..ale v uzavřeném revíru 25ha stačí pár velkých ryb a zájem o chytání tam má....osobně jsem byl na brigádě 1x a to mi bylo tuším 10 let...pak sjem se zařekl, že když mám hlavu na učení, že mě bude živit hlava a ne ruce a když pracovat rukama tak jedině na vlastním...tak se toho držím...souhlas, mrvíme diskuzi...

Strakoš.sumci - Profil | Út 4.12.2012 14:13:08

jurasoft >>
Nevidím jediný důvod proč na příklad na Šumpersku, by měl někdo chodit na brigády. Cena za zakoupení brigádních hodin je 1.000,-Kč. Registrovaných členů je kolem 1500. Prosím tě při ceně 45kg za 1 kg kapra by rybám museli jen za peníze z brigád lézt hřbety z vody. Na těch pár revírech co organizace vlastní. To co jsi napsal by se přeci muselo stahovat i na soukromé revíry kde povolenka kolikrát není o moc dražší než v ryb. organizaci a přitom je tam ryb dost a dost. Řeky jsou částečně problém, ale podle vlastní zkušenosti vím, že kromě do pstruhových pásem se nedá do řeky ani šupina. Ale myslím, že tohle téma patří do plkárny a ne sem. Měj se fajn.

jurasoft - Profil | Út 4.12.2012 13:52:15

Strakoš.sumci >> úplně zapomínáš na to, že před nějakými 25 lety stál rohlík 20 halířů a dnes i 3.8 kč a že za 100 kč byla plná nádrž š120 zatímco dnes jsou to necelé 4 litry...tedy, že za stejné peníze co svaz vybírá (+- se moc nezvýšlili poplatky za posledních 10 let) dokáží nakoupit mnohem méně..ať již úklik kolem revírů na co si najímají firmy protože (ruku na srdce) kdo z nás chodí na brigádu ? a především cena ryby a přepravy stoupla několikanásobně...najdi mi rybárnu co vyrábí ryby pro nasazování do revírů a ještě mi prozraď co za druhy produkuje..když už rybárna tak s rybou na talíř...a pak stačí jeden troba co vypustí ekologicky čistý olej do řeky a je vymalováno na roky..tak jak se zastavovali různé fabriky co živočišné zbytky vypouštěli do řek tak ubývalo přirozené potravy pro ryby...druhotně..např případ kdy zavřeli mlýkárnu a hnedle kilometry na řece dolů nebyla ani jedna níťenka...

čolkař,zloch - Profil | Út 4.12.2012 11:06:42

Jako úplně základní informace pro začátečníky je tvůj článek v pohodě,dál ať si cestičku každej najde sám.

Strakoš.sumci - Profil | Út 4.12.2012 10:58:04

šmudla007 >> Ahoj. Myslím, že tento web byl z části vytvořen proto, aby si kolegové rybáři předávali informace a zkušenosti. Je mi jasné, že ryb v našich vodách je čím dál tím méně, ovšem nemyslím si je je to zcela vinou rybářů. Hospodaření mnoha organizací a vytvořené pravidla jsou zoufalé. Ekonomika je strašná. Soukromé revíry fungují v mnoha případech skvěle a při tom je na ně vyvíjen obrovský tlak a ryb je stále ve vodě dostatek. Položme si otázku kde jsou vybrané finance rybářskými organizacemi??? Ve vodě v podobě ryb do za jista nejsou. Kdyby organizace přijaté finance investovala zpět do revírů, pak by se nikdo netajil s tím jak kde co chytil a rád by se se svojí zkušeností svěřil i ostatním. Měj se fajn a hodně úspěchů ne jen u vody. Pa Strakoš.

šmudla007 - Profil | Út 4.12.2012 10:38:51

Strakoš.sumci - >> Ahoj Sumci.com,
mohl bys prosím do článku k lepeným vábničkám připsat aby lidi když se jim to rozlepí použili lepidlo epoxid? Co epoxid spojí, to ani bůh nerozdělí. Řemeslo je dobrý řemeslo, když se to dělá poctivě..i Herkules není špatný lepidlo na dřevěný věci, namočit do vosku a máš na věčný časy.
Článek se mi jinak líbil, je dobře že redakce vyškrtala věci odporující rybářskému řádu.
No a na Ebru nikomu nebude vadit když tam budou lidi kurvit vodu špatným vábením, tam stejně chytne sumce každej břídil když si zaplatí průvodce.
Já to teda podporuju osvětu aby fungující techniky přestaly být účinné, ryby je třeba učit ostražitosti. Nic tak neodradí rybáře od rybaření pro zábavu, když to co by mělo fungovat nefunguje- protože to již předtím zafungovalo rychlejšímu rybáři a ryba již ve vodě není aby mohla zopakovat chybu.
Učit lidi chytat ryby je hloupost. (c) In memorian Pepa-Čadek.
Ať berou.

Hrouzek - Profil | Út 4.12.2012 10:35:00

jurasoft >> o tom co bude na MRKu mezi články rozhoduje sám MRK, takže to co ti vadí by bylo vhodné řešit spíš s Martinem.

jurasoft - Profil | Út 4.12.2012 10:11:22

Strakoš.sumci >> asi jsi to nepochopil..kdybys napsal konkrétní výbavu pak bych to ani nedočetl...to co mi vadí, je to, že tento článek je uveřejněn mezi články mrku a přitom by měl spíš být na tvém blogu..toť celé...

Strakoš.sumci - Profil | Út 4.12.2012 9:57:13

jurasoft >> Již v posledním odstavci jsem se zmínil o tom, že sumce se naučíš na váničku s pravidelností lovit v případě, že budeš trávit hromady času na lodi a sledovat Echolot a reakce sumíků. Druhy vábniček popisovat nebudu a to z důvodu, že používám roky pouze jeden tip a ten funguje. Nevím proč testovat jiné tipy a ztrácet čas boucháním do vody nesmyslem. Za prvé si přebytečným boucháním kazím vodu a za druhé, když něco funguje na 100% proč to měnit!
Těch pár řádků které jsem sepsal nebylo uveřejněných pro to aby se člověk naučil čtením vábit sumce ani to není možné, ale pro to aby se budoucí zájemci o tuto metodu lovu nespálili při nakupování potřebného vybavení a dále aby se vyvarovaly základních chyb při samotném lovu. Názvy vybavení jsem nenapsal úmyslně. Ten kdo věří tomu, že jsem schopen dobře poradit při nákupu vercajku, si mě najde na veletrzích a nebo mi o radu napíše. Bylo mi jasné, že nemohu v dnešní době závisti a zloby napsat do těch pár řádků co by jsi měli chlapi koupit za vercajk, aby jim vydržel a nesloužil jim po první rybě pouze jako tyčka k rajčatům. Název článku si pojmenovala redakce. Měj se fajn a taky by jsi mohl pár řádků vypotit a podělit se tak o své zkušenosti z jaké koli rybolovné techniky. Strakoš.

retrívr - Profil | Út 4.12.2012 9:30:56

Strakoš.sumci >> OK.Souhlas.

jurasoft - Profil | Út 4.12.2012 9:16:31

Ač nejsem sumcař ale pamatuji si pak jsem četl daleko víc poutavější články o vábení například s popisem techniky pohybu zápěstí, s různámi typy vábniček a jeden dokonce s testem různých vábniček..a co si pamatuji tak obyčejná zavařovačka v ruce znalého dokázala vydráždit víc sumců než vábnička z jednoho kusu vzácného dřeva...není třeba popisovat co pícháš na háček ale když má článek název Sumčí vábení pak bych předpokládal, že se v něm něco o tom vábení dočtu. Je mi úplně ukradený jakej prut používáte, zajímá mě jen to "vábení" tzn. jak donutit sumce aby se zvedl ze dna a vydal se k hladině se kouknout co je k snědku..a je úplně jedno jestli mu budu do vody posílat jen peletu za odměnu jako psovi při "pac" a nebo se ho snažit chytit...ještě jsi mohl napsat co za konktétní značky výbavy máte a byl by to článek z 2 poloviny 90 tých let...

Strakoš.sumci - Profil | Út 4.12.2012 7:31:28

retrívr >> Tvá reakce je oprávněná když si myslíš, že vábnička má být z jednoho kusu dřeva. Ovšem k nám do kempu jezdí ročně mnoho zákazníků kteří dovezou koupené patvary a slepence na základě toho, že jim to poradil kamarád nebo prodavač, v nějakém malém krámečku. Proto si myslím a jsem o tom přesvědčen, že je potřeba na to začínající rybáře upozornit a to i na volbu dalšího vybavení. Znám i ze pár případů, kdy chtěl někdo začít z vábničkou a prodavač mu klidně nadělil sonárek za 3.500,-Kč, který neměl ani funkci stínování. Článek není zaměřen pro ty z Vás kdo již slušné nebo základní zkušenosti mají, ale pro ty co chtějí začít. Pa Strakoš.

Strakoš.sumci - Profil | Út 4.12.2012 7:22:23

trubadurek >> Ahoj Vábení nejde rozepsat každý se musí prochytat sám. A to tím, že budeš ranec hodin na vodě sledovat echolot a reakce sumců na základě tvého vábení. Jak bude v roce 013 šas, natočím jak vyklepávám sumce k záběru od začátku do konce. Měj se fajn.Strakoš.

retrívr - Profil | Po 3.12.2012 21:47:49

Strakoš.sumci - >> No tak já na sumce jezdím tak třikrát do roka, tak nejsem určitě odborník. Ale určitě si nemyslím, že vábnička musí být z jednoho kusu dřeva, ač i takové převážně mám.Jinak jsem nic nového nepoznal.Některé rady byly opravdu základní.

trubadurek - Profil | Po 3.12.2012 21:38:12

Nezlob se na mě, ale tohle není článek... Pár strohých informací a několik fotek. Čekal jsem, že trochu rozvedeš styl vábení atd... Pro mě veliké zklamání...

glánis - Profil | Po 3.12.2012 21:37:14

Strakoš.sumci >> Tyto postoje já nepodporuji, výsledky vidíš sám.

Strakoš.sumci - Profil | Po 3.12.2012 21:03:10

glánis >> v kompletním článku bylo více info včetně videa. Redakce ovšem nechtěla a naprosto ji chápu vložit všechny informace na tento web a to z důvodů, že vše není úplně podle regulí rybářského řádu. Na stránkách mrk.cz je registrovaných hodně moralistů (chudinka okoun ty jsi do něj píchnul háček a podobně), že sem nešlo vložit prostě vše.

glánis - Profil | Po 3.12.2012 20:37:34

Strakoš.sumci >> Začátečníkovi tvůj článek možná nastíní danou problematiku, ale rozhodně jsi problém nepopsal vyčerpávajícím způsobem, což bych od profesionála očekával. Potom si kladu otázku proč psát takové články?

glánis - Profil | Po 3.12.2012 20:29:41

Zlejšek >> A jo sakra, ale zoufalé to s ní bylo také

Zlejšek - Profil | Po 3.12.2012 19:41:07

glánis >> to je oliheň beznaděje, ne zoufalství:-)

Strakoš.sumci - Profil | Po 3.12.2012 17:49:43

glánis >> důležité u chobotničky je co píchneš na háček. Na jaře na Ebru nej fungují vnitřnosti z candáta v Č.R pijavice nebo rousnice. Dále je důležité v pravou chvíli a ne moc razantně proutkem pohupovat.
Jestli jsem těch pár řádků napsal tak, že to začátečníkovi nic nedá, pak už nevím jak to popsat a zafunguje pouze do detailu natočené video.Pa Strakoš.

glánis - Profil | Po 3.12.2012 16:38:34

Sumec ulovený na 1. fotce na tzv. plombteaser je pro mě zázrak, zkoušel jsem tuto jak s kamarádem říkáme "oliheň zoufalství" mockrát, ale nikdy záběr nepřišel. Je pravda, že jsme ji zkoušeli jen u nás.

Jinak je to hezký příklad článku s nulovou informační hodnotou.

CT Timata - Profil | Po 3.12.2012 11:12:11

BuBu99 >> v pohode

BuBu99 - Profil | Po 3.12.2012 10:41:01

OG >> tak já to tak nestudoval ale u nás to zakázané neni

OG - Profil | Po 3.12.2012 10:36:02

BuBu99 >> Na Labi, resp. na hlavním toku, které ve správě MO Pardubice se taky nesmí používat echolot http://www.rybsvaz.cz/?page=reviry%2Freviry&lang=cz​&fromIDS=&typ=mpr

BuBu99 - Profil | Po 3.12.2012 10:32:32

CT Timata >> nevšiml sem si že mluvíš o Slovensku....-)

CT Timata - Profil | Po 3.12.2012 9:14:02

BuBu99 >> od doby, kedy bola vydana vykonavacia vyhlaska k zakonu o rybarstve, teda o roku 2006, az to teda nebolo zrusene, o com teda neviem...

BuBu99 - Profil | Po 3.12.2012 9:01:01

CT Timata >> od kdy je to zakázané??

CT Timata - Profil | Po 3.12.2012 8:47:31

sice nie som sumciar, ale myslim, ze pouzivanie sonaru pocas lovu je u nas zakazane, tak aby niekto zbytocne nemal kvoli tomu problem.