Diskuse k článku: Karas stříbřitý

Diskuse k článku Karas stříbřitý

Autor diskuse: Jan Nevoral, Lukáš Kalous - , 30.10.2012

Jovánek - Profil | St 6.3.2019 17:22:49

Bacha >> Fujtajksl, já se ho štítím.Toho bych do huby nedal.

Bacha - Profil | Út 5.3.2019 22:00:28

Jovánek >> Mají také výborné vnitřnosti:-) Takže tělo do salátu a vnitřnosti do polívky, nebo usmažit:-)))

Bacha - Profil | Út 5.3.2019 21:58:02

Na toto téma jsem loni psal semestrální práci. Bohužel, zřejmě je realita poněkud složitější. Nechci s autory polemizovat, protože co se týče triploidní populace mají pravdu. Jenže celou dobu výskytu, a to je už myslím sto let, tady nebyla generace triploidů. Ta je tady, tuším, zhruba 30 let. Jak se to stalo jsem se nikde nedopátral.

Dědek - Profil | Út 5.3.2019 21:42:51

Jovánek - Profil | Út 5.3.2019 21:28:30

Karas stříbřitý je mrmlid primerosčitý a já se vlastně divím, že když lovci přijde ryba nad 30 cm, jde hned do ML. Nechápu, nevím proč tak konají. Mají ho hned rozšlápnout a ne se s tím vytahovat v ML, točit stupidní videa o této stupidní rybě. Tak je možná dobrá na trojhák na sumce. Víc úcty si nezaslouží a nezaslouží si víc úcty ani lidé, kteří jej vyzdvihují jako výbornou sportovní rybu.

torwald - Profil | Čt 8.11.2012 22:57:23

alfonz42 >> Ahoj, je to prosté. Pokud by se karas rozmnožoval nepohlavně, tak by to znamenalo, že z jeho tělesných buněk (somatické bb) může vzniknout nový jedinec. Tomu tak přeci není. Ryba nevyroste z upadlé šupiny, svalové buňky či enterocytu. Nový jedinec vzniká v tomto případě výhradně z buněk pohlavních - gamet, tudíž jde o pohlavní rozmnožování.

Gynogeneze je pouze jednou z odchylek pohlavního rozmnožování, kdy se ve vývoji jikry neuplatní samčí genom, byť je přítomen.

U obratlovců se nepohlavní rozmnožování také vyskytuje a to ve formě polyembryonie. Což je proces, kdy po oplození jednoho vajíčka (pohlavní rozmnožování) dochází při rýhování (mitotické dělení bb) k rozpadu na dva a více shluků buněk (nepohlavní proces) a tyto shluky se dále vyvíjí v nového jedince - tak vznikají jednovaječná dvojčata. V tomto případě jde již o buňky somatické. Je zajímavé, že pokud tento jev nastane velmi časně do 3 dnů po oplození - bráno u člověka - má každé emrbyo svou vlastní placentu, pokud však vajíčko již niduje na děložní sliznici a teprve poté dojde k rozpadu mají dvojčata placentu jednu - např. u pásovců zcela běžné. Z tohoto letmého exkursu a článku rovněž je jasné, že toto se u karasa stříbřitého neděje, pže tam z jedné jikry (vajíčka - oocytu), seč pseudooplozené, vzniká jedna ryba.

Prostě článek není ani ryba ani rak. Napůl populární, napůl věděcký, avšak se špatnou terminologií. Hlavně ať nějaký maturant či student obecné biologie 1. ročníku VŠ u zkoušky neřekne, že karas se rozmnožuje nepohlavně, mohlo by to pro něj mít neblahé následky (někteří v diskuzi níže už pomalu chtěli psát DP :D )

alfonz42 - Profil | St 7.11.2012 18:50:17

torwald >> Vůbec tomu nerozumím, ale věřím ti.

torwald - Profil | St 31.10.2012 21:31:50

torwald >>

torwald - Profil | St 31.10.2012 20:07:26

Také souhlasím s tím, brát článek s rezervou. Je tam mnoho mylných informací, respektive dost špatně nomenklaturně zvládnutých. Karas stříbřitý se rozhodně nepohlevně nerozmnožuje. Vždy se jedná o pohlavní rozmnožování, protože do něj vstupují gamety, nikoliv somatické buňky!!! To, že gamety mají abnormální sádky chromozomů, je věc další. Takže na diplomku se, prosím, ani neinspirovat... :D.

PTR - Profil | St 31.10.2012 11:26:46

Pokud mohu, tak přidám svoji trošku do mlýna. On to opravdu není problém KO "udělat", ale získat čistý generačky a hlavně místo, kde stříbrňák není, to je už trochu něco jiného. Vodu mám , ale zatím nemám zdroj na generačky ( kde jsem byl, tak nabízeli stříbrňáky).

(o)_(o) - Profil | St 31.10.2012 10:17:23

Prosím, článek raději berte s rezervou. Jsou tam ukvapené nepravdivé závěry jako například tvrzení, že je KS jen triploidní (3n). U KS se vyskytuje tzv. diploidně-polyploidní komplex, tozn., že v populaci KS můžeme nalézt 2n, 3n a xn jedince!

Hanis93 - Profil | St 31.10.2012 1:02:50

osel.cz, odkud zřejmě článek pochází, je jedna z nejdůvěryhodnějších vědeckých stránek. Nové informace jsou tam vždy rychleji a nenajdou se tam takové nesmysly jaké jsou ve většině tištěných periodik pro "normální" smrtelníky. Zde postrádám trochu chutě od rybářů se něco nového učit. I ten komu tyto věci nejsou cizí musí velmi často ten slovník nebo vyhledávač použít a ty termíny si prostě najít. :) Genetika je těžká věc na pochopení a vědci stále spoustu věcí nechápou také. Víc takových článků a třeba se jednou lidi naučí dřív myslet než jednat těma rukama!

Sven - Profil | Út 30.10.2012 21:55:19

fotojakes >> ahoj. To na čem pracuješ si opravdu zaslouží uznání.
Osobně jsem u nás ulovil svého posledního obecňáka (jikernačku) před cca 5 lety a od té doby jsem o žádného nezavadil. Pustil jsem ji, přestože byla buď zdegenerovaná anebo v mládí těžce poškozená.
Po ocasní ploutvi i s částí násadce nebylo ani stopy a namisto toho, se ji jako kompenzace, několikanásobně zvětšila řitní ploutev. Jinak byla v kondici a tedy snad schopná tření..
Zato na stříbřitého jsem narazil na všech našich i ostatních revírech na kterých jsem lovil.
Je dnes prakticky všude a v hojném počtu a už i v solidních velikostech. Největší měl 48 cm.
Také by mě zajímalo jak to s ním vlastně doopravdy je.
Může být, že v tom kolotoči nějakou roli sehrává i leckde vysazovaný, občas uprchlý a nezodpovědnými rybičkáři zavlečený, bazénový, příbuzný, Carassius auratus auratus.
V každém případě, pokud se dozvíš něco nového a rozhodneš se to tu publikovat, rád si to přečtu.

Salzman - Profil | Út 30.10.2012 21:49:22

díky, zajímavé a konečně srozumitelné......oceňuji schopnost přiblížit poměrně sofistikované téma širokým masám(to je opravdu umění) díky ještě jednou

Trdlik - Profil | Út 30.10.2012 21:47:09

Ciffik >> jeste jsem nenarazil na karase kluka...

nofish - Profil | Út 30.10.2012 21:08:33

fotojakes >> tak karase nejde neumět udělat. Když ho teda seženeš. Kde nepůjde karas, nepůjde už snad nic. Osobně si nepamatuju, kdy jsem ho naposled chytil.
Vím, že ti to připadá, že jdem mimo téma. Ale podle mě to mimo téma zas tak moc není. Protože by bylo možná dobré i zmínit, že karas stříbřitý by defakto neměl být vůbec vracen do vody. Už i vzhledem k "černé listině nepůvodních, invazivních, druhů". Pak bysme se jednou totiž mohli dočka toho, že takovýhle článek bude brán jako čistá teorie a vědci se budou bavit tím, jak je stříbrňák "zajímavá" ryba :-)

fotojakes - Profil | Út 30.10.2012 21:02:05

nofish >> Bohužel v té první části máš pravdu, ale to už je úplně mimo téma, tak to necháme být. Názor na to máme myslím stejný.

Tu tvou teorii už zkouším:-) Jinak ta druhá skupina existuje a není malá, jen se o tom nemluví. Důležité je propojit ty chytré hlavy a ty, kteří to oddřou u vody, aby se dalo připravit něco pro ty, kteří by na tom chtěli makat, ale neví jak na to.

nofish - Profil | Út 30.10.2012 20:43:08

fotojakes >> Víš jak to je taky tak trošku s karasem? Je jedno jakým způsobem vytlačí toho obecňáka. On se do té vody nějak dostal. A ne omylem. Dostal se tam úplně stejně jako amur, tolstolobici atd.... Věř nebo nevěř, když jsou u svazu pitomci a sypou/sypali to do revírů, tak se pak nelze divit. Takže podle mě je nejdůležitější prostě najít obecňáka a ohlídat si ho a k tomu je na čase konečně kontrolovat hospodaření svazových "hospodářů".
Vím, že těch teorií okolo karase je víc, ale podle mě je nejrozumnější prostě pár let prát do vody obecňáka a zakázat pouštět stříbrňáka. Pak se totiž teorie buď potvdí, nebo vyvrátí. Teorií je totiž spousta - viz článek, ale těch lidí co hdoí karase do rybníčka, nechají ho vytřít a odkrmí plůdek, ti prostě nejsou :-) Má totiž neblahou zkušennost že chytré hlavy píšou články, ale hlupáci makají rukama a jsou za nima výsledky - nic proti nikomu, to je prostě taková zkušennost nic víc :-)

fotojakes - Profil | Út 30.10.2012 20:31:41

nofish >> nn, v diskusích narazíš opravdu na odborníky na vše:-)

Nehledám články na netu, hledám osobní kontakty na lidi, kteří tomu snad rozumí. Tady jsem se jen přes článek dostal k někomu, kdo se o toto téma zajímá.

Tak třeba ta drobnost (mezidruhové křížení KO a KS), která se v těchto dvou zdrojích liší je dle mého poměrně zásadní. Pokud stříbrňák vytlačí obecňáka jen díky vyšší reprodukční schopnosti, potravní konkurenci a podobně, tak je to ještě relativně řešitelné (častým vysazováním, odchytem KS a pod...), ale pokud dochází k mezidruhovému křížení a potomstvo je spíše "stříbrné", tak ti sebevětší snaha nebude k ničemu, tedy pokud nejsi schopen stříbrňáka trvale odstranit z dané vody.

Šinic - Profil | Út 30.10.2012 20:27:13

na mě je tenhle článek moc "učenej" a tím pádem nepříliš záživnej, ale informace o karasech mě zajímají. V našich polabských tůních jich bylo vždy mraky, ale v posledních letech nějak mizí jak sníh na jaře. Například docela nadávno jsme tu měli záhadný úhyn několika tisíc kusů. Osobně chytám převážně v rostlinách, tedy jejich teritoriu. Jemňoučkou plavanou. Vždy jsem jich nachytal plno a letos: pouhé 3 ks, všechny přibližně stejně velké, slabých 40cm. To je opravdu na pováženou.

nofish - Profil | Út 30.10.2012 20:17:28

fotojakes >> tady jsou odborníci jen na kaprařinu, ale jenom na chytání. Na karasy tu odborníci nebudou :-)
Já jen abyste se nepustili na trošku moc tenký led. Pokud jde o tohle, tak to jsou prosté fakty a není co řešit. Maximálně se lid rozdělí na dva tábory v názoru an nějaký detail a hotovo. Ale na netu jsou i články kde jsou napsány fakt nesmysly, bacha na to :-)

fotojakes - Profil | Út 30.10.2012 20:08:15

nofish >> Jak jsem z korespondence pochopil, autoři jsou ze zemědělských fakult, takže pravděpodobně učí, proto to možná zní jak učební text:-)

Nj, to s pojmy mě nenapadlo, tak nějak si to pamatuji, ale je fakt, že pro mnohé to bude španělská vesnice.

Vím na co narážíš, ale právě proto bych dal rád dohromady co nejširší spektrum informací. Ono je mnoho věcí, které rozdělují i skutečné odborníky na dva tábory a tak se nemůžeme divit, že je tolik informací klamavých. Na druhou stranu lepší něco zkusit, než se o problémech jen dohadovat v diskusích. Tady máš odborníků na ledacos celé zástupy, ale jen málo z nich to zkouší řešit mimo teoretickou rovinu. Ten zásadní rozdíl je v tom, jestli řekneš já bych to udělal takto, nebo podívejte se jak to dělám a jak to funguje.

nofish - Profil | Út 30.10.2012 19:47:20

fotojakes >> podle mě je tohle článek tak jako učební text, ne pro rybáře co se chce dozvědět něco o karasovi. Člověče dostal jsem se do půlky a utekl od toho. To je jak když se člověk učil na maturitu a ne text na oddych po práci :-)
Přeloženo do češtiny. Mi tu hlavně chybí vysvětlení pojmů před článkem. Aby člověk vůbec chápal co čte :-)

Btw: jen tak mimo. Dávěj si na takové články bacha. Mi to připadá jako sesumírované obecné vědomosti, ovšem takhle se často objevuji chyby. Stejně tak na netu najdeš hromadu "odborně" sepsaných článků plných nesmyslů. - to je jen takový "poznatek".

fotojakes - Profil | Út 30.10.2012 19:35:44

Sven >> podobnou otázku jsem autorům zaslal, protože mě to zajímá z hlediska karase obecného. Po přečtení článku mi přišla jako blbost, že karas stříbřitý zlikviduje obecňáka v dané lokalitě tím, že "infikuje" jeho DNA až náš původní karas po pár generacích zmizí.

Kolem karasů je mnoho fám a polopravd, proto bych rád získal použitelné informace, sesumíroval je a uveřejnil. Měl by to být začátek projektu podobného tomu, co se děje kolem lososa. S tím rozdílem, že tady půjde jen o zajištění informací, rad k jeho chovu a jeho rizikům (například to mezidruhové křížení). Dále také vytvoření čistého generačního hejna (včetně testů DNA) a následná distribuce potomstva zájemcům k rozjetí vlastních chovů a jednou snad i vysazování do revírů.

Už asi rok pracuji na získání čistých KO a vypadá to, že mám zatím dva zdroje. V tuto chvíli mám v jednom komorovém rybníce cca 100 ks + 400 ks ve vlastním revíru dvouletého (údajně opravdu čistého) a na jaře bych měl dostat několik kusů dospělých jedinců ze zahradního jezírka.

Narozdíl od lososa to není o penězích, ale o tom chtít něco udělat, když máme tu možnost. Stačí, když budou k dispozici kompletní informace, čisté generačky a chuť se do toho pustit. Nějaký malý rybníček, kde by se jim mohlo dařit najde spousta organizací i jedinců.