Vychovali jste obludu internetových diskusí a ta vás sežrala

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 20.10.2012

retrívr - Profil | Po 22.10.2012 11:44:32

Mrknato >> No úplně nevím, jestli Ti rozumím.Mě šlo jen ne příliš hlubokou myšlenku.Tedy o to jak se zde prezentuje, reaguje skupina, bohužel ne úplně malá, která si hojí svoje komplexy, bolístka dělá jméno všem rybářům. Takto prostoduchých seskupení bohužel moc není, to mne mrzí nejvíc. To nemluvím o pocitu příslušnosti k něčemu, někomu a pocit cti.Nic víc, nic míň.

Martin M. - Profil | Po 22.10.2012 0:49:28

Sven >> tohle prece neni o mazani "jiny nazoru"

Sven - Profil | Po 22.10.2012 0:38:21

Martin M. - >> já jsem to četl.
Je mi jasné, že by to mohlo mít nepříznivé dopady a také jsem to dole zmínil.
Ale mám obavu, že se stejnou nevolí bude přijímáno i každé radikálnější omezování projevu a také se to může projevit odlivem členstva.
Lidi sem chodí, protože to tu funguje, tak jak to funguje. Kdo se chtěl zapojit, ten se už zapojil. Nevěřím, že omezením balastu v diskusích, se zvýší frekvence příspěvků, příležitostných diskutérů.
Např. mně se tu líbí a proto sem chodím.
Jistě, jsou tu drobnosti ke kterým bych mohl mít výhrady ale uvědomuju si, že jsem tu jen hostem a tedy je nijak zvlášť neřeším. Ale pokud by mě někdo několikrát za večer smazal, protože mám jiný názor, tak mě to určitě také otráví.
Když očistit, tak podle mě radikálně. Jinak to nemá smysl. Jinak je lepší to nechat být.
Popravdě, vůbec ti to dilema nazávidím.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 23:09:11

vokounek >> autori diskusi toho opravdu v rozumnem ani nekonecnem case mnoho nesvedou - tam se osvedcilo jedine: diskusi jim zamknout a cekat, dokud si ji sami nevycisti.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 23:06:20

Sven >> pokud si fakt prectes ten clanek, tak tam uvidis, ze podobnymi omezenimi docilis, ze ti na webu zustanou jen zavislaci, kteri bez toho nevydrzi. Rozumny uzivatel, ktery chce napsat radu jednou tydne, nema zapotrebi se ti legitimizovat. On chce udelat dobry skutek, ne vydelat jako na Aukru.

vokounek - Profil | Ne 21.10.2012 23:05:40

Martin M. >> musím priznať že sa mi tento nápad s poradňou páči a je to podla mňa krok dobrým smerom. nedokážem ale posúdiť akú reakciu byt to mohlo mať v hlavných diskusiách. tam už moja predstavivosť nesiaha :)
inak sa mi čiastočne páči názor Svena a pridal by som známkovanie jednotlivých autorov diskusií a otázok aby si ich motivoval k starostlivosti o ich výtvory..

Sven - Profil | Ne 21.10.2012 22:59:03

Martin M. >> souhlasím ale je extrém.
Jméno a bydliště je možné celkem spolehlivě ověřit např. systémem, používaným na Aukru.
Aby to nebolelo, tak poštovné na náklady zájemce o členství.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 22:54:15

vokounek >> autor otazky jiste nemusi byt ten, kdo rozhodne, co je a co neni kvalitni zapis. Casto je to zacatecnik, ktery ani neumi kvalitu rozpoznat. Vize muze byt takova, ze zapisy autorizuje skupina vybranych uzivatelu, kteri budou nazor pokladat za tak zajimavy, ze se pod nej takrikajic podepisi - tedy pokud se nenajde nikdo, kdo by se pod takovy zapis podepsal, nebude zapis zverejnen. Nebo treba shoda nekolika clenu poroty. Dokazu si to predstavit napr. v Poradnach, kde nebude zadny poradce, pouze autorizacni skupina (tvorena napr. z dnesnich poradcu) - poradce uz nebude travit svuj cas psanim odpovedi na dotazy, ale pouze vybere nejlepsi odpovedi z publika.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 22:50:16

Sven >> viz clanek z bleskovky - terorista se klidne podepise.
Navic pravost udaju je velmi tezke overit.

Sven - Profil | Ne 21.10.2012 22:42:40

Martin M. - >> já bych očistu začal zrušením anonymity členů.
Sice by by bylo možné dál v diskuzích používat přezdívky ale v kartě by bylo uvedeno pravé jméno, příjmení a obec nebo město.
Jsem přesvědčený, že vše by se vyřešilo samo.
V současnosti je běžnou praxí, že jedinec, kterého zdejší samoočistný proces semlel a vyvrhl ze svého lůna, se jednoduše přihlásí pod jiným nickem a jede se vesele dál...
Případně má pro podobný účel založeno účtů několik. V minulosti jsem zaznamenal a upozorňoval až na deset souběžně zakládaných účtů, jednou osobou najednou.
Otázkou je, zda by takový radikální řez, nezlomil MRKu vaz.

vokounek - Profil | Ne 21.10.2012 22:35:34

Martin M. >> to máš isto pravdu a hlúposti treba mazať len sa mi viac páči postupnosť aká funguje napr. tu na mrku. príspevok sa pridá automaticky a je viacmenej treba mať argument na to prečo ho niekto skryl.
ak by niekto mazal dobré príspevky ktoré však nevyhovujú jeho názorom tak to môže mať za následok velký odlev diskutujúcich. kdežto ak ho ani nepustí bude to pokryvená realita a ani nebudeme vedieť že názor môže byť aj iný a to len preto, že autor sa nestotožnil, nesúhlasí a preto nám ho neumožní prečítať..

takže radšej dodatočne skrývať ako púšťať len to čo mi vyhovuje. ale toto sa fakt týka skorej politických diskusií..

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 22:21:19

vokounek >> ja se asi budu opakovat, ale to ze si nenechas u sebe doma v obyvaku srat na koberec, nema s cenzurou ani s levici ci pravici nic spolecneho :-)

Mrknato - Profil | Ne 21.10.2012 22:20:42

retrívr >> A jsme u jádra. Začalo to v dětství s bábovičkou.... Problém je stále stejný i v rybařině. Proč má o rybařině rozhodovat, hodnotit ji ten, kdo mně kdysi, či nedávno rozšlápl tu "bábovičku" a teď se chystá znovu? Kdo řekne co je v rybařině správné, dobré a co špatné? To podle mě mohou naznačit i názory v diskusích. Problém je, že na to mají různé názory různé složky, státní instituce, zájmová sdružení.

Neznalec, ten napíše dotaz do poradny.........

vokounek - Profil | Ne 21.10.2012 22:17:29

Martin M. >> ja myslím že do určitej miery je to zaujímavý nápad. fakt že v malom teda napr. v mojej otázke by som nepustil ďalej keci o futbale ak sa pýtam na ryby. na druhej strane by mohol internet prísť o privilégium slobodného média pretože ako vieme najvýznamnejší inzerenti reklám ako mobilný operátori, banky, poisťovne sú kompletne pravičiarske a na weboch ktoré sa venujú politike bude zúriť najtvrdšia cenzúra presne tak ako v tlačených médiách či televízii. je mi jasné že si môže každý založiť vlastný web ale dopadne to tak isto jak s novinami. majitelia firiem ktoré by aj súhlasili s levicovími názormi webu a boli by aj ochotný riskovať svoje meno (prtože ho označia za komunistu, stalinistu a čo ja vie čo) ho neufinancujú pretože lavicové názory si prisvojujú do velkej miery ekonomicky slabšie vrstvy spoločnosti. tie však tvoria takmer polovicu obyvateľstva. avšak je známe že takmer 40% bohatsva sveta má v rukách jedno percento ľudí. a keďže peniaze sú moc ide o cestu ako ju aplikovať na médiá. náklad na vidanie jedných novín je niakych 30 kurún. to že stoja 10 je vďaka reklame. noviny čo nebudú hájiť zaujmi velkopodnikateľov a teda pravice prídu o reklamu a? je vymalované. pretože noviny čo hája záujmi chudobných budú za 40 kurún (30+zisk) nepredajné. to znamená že kto sa bude chcieť živať webovou stránkou nebude mať reklamu takže si bude museť nájisť prácu a web bude realizovať popri zamestnaní.

pls. toto ber len ako úvahu nad budúcnosťou nemá to s rybárskym webom asi nič spoločné ale myslím že to nemá ani odkaz na článok. dík za priestor :)

retrívr - Profil | Ne 21.10.2012 21:55:53

Martin M. - >> Reaguji na Tebou zadanou otázku, k tomu nemusím nic číst, názor mám svůj. Je velmi jednoduchý.Vadí mi jedna jediná věc, to je pár hovad, která kazí jméno všem ostatním. Když to čte " neznalec", či někdo mimo rybařinu, tak musí mít opravdu prapodivný názor na rybářský národ. Nic víc, nic míň.

fotojakes - Profil | Ne 21.10.2012 21:52:56

Musím říci, že diskuse na MRKu jsou skutečně v klidu oproti Novinkám a podobným informačním serverům s diskusemi pod články. Na druhou stranu už i zde se objevují jedinci, kteří některá témata okamžitě zasypou svou "moudrostí". Bohužel se na tyto jedince nabalují další a další, kteří už povětšinou názor ani nemají, ale když to píše jejich diskusní vzor, tak ho musí následovat. Tím většinou věcné komentáře končí, protože s těmito hrdiny od klávesnic se nikdo rozumný dohadovat nechce. Krásně to je vidět pod články, kdy jsou tam dva dny pozitivní, nebo neutrální reakce a ve chvíli, kdy se objeví první negace, tak následuje lavina podobných komentářů.

Sám cenzuru nemám rád, ale stejně tak mi vadí, když někdo shazuje práci druhých (články, videa a pod... ) a přitom nic podobného nikdy nevytvořil. Tím nemyslím věcné komentáře, které třeba upozorní na nedostatek, ale ty negativní bláboly bez argumentů, které kolikrát nemají s tématem nic společného.

Musíme si uvědomit, že ty komentáře čte daleko více lidí, než kolik se jich zapojuje a co je asi nejhorší, že mnoho z nich jsou mladí, kteří si své názory a pohled na svět teprve formují. Pokud jim ukážeme žumpu, tak nemůžeme čekat, že budou lepší, ba naopak, budou chtít své negativní vzory trumfnout a tak dno žumpy ještě prohloubí.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 21:38:53

Mrknato >> ty to furt chapes jako diskusi, v tech ja problem nevidim. Mozna je matouci, ze vse na MRku mame pojmenovane jako diskuse, ale rozlisuj to na otazky a diskuse. V otazce chces predevsim radu, v diskusi si chces popovidat. Pokud v diskusi o vyvoji rybariny u nas bude nekdo psat o hlasech komunistu, je to v poradku.
Prinosem diskuse, ktera je otazkou, neni moznost zapojeni lidi s ruznymi nazory, ale zapojeni lidi, kteri znaji odpoved. Pokud do otazky o volbe navijaku na sumce nekdo napise, ze sumec je skodna a nemel by se poustet, tak to neni "ruzny nazor" k otazce, ale blbost, ktera by mela byt odchycena drive, nez se ji nekdo chytne.

Mrknato - Profil | Ne 21.10.2012 21:28:49

Martin M. >> No, tak já si myslel, že pro pokec pár lidí slouží privátní diskuse, ale nerozumím tomu samozřejmě. Je ale jasné, že na "jádrech, pokecech" někdo z uzavřené "komunity" může těžko přijít s nějakým zajímavým, novým tématem.Témata nemusí být jednosměrná a udělat z nich právě toto, snažit se o to, když podstata bývá vždy složitější je divné. Např. argument, že komunista Kováčik se zasadil o zachování rybařiny, jakou jme znali a nedovolil její rozklad je ještě přípustný? Může se o tom tady hovořit? Pravda, rybařinu to nikam neposunulo, ale zakázat tady o tom mluvit není divé?

Přínosem diskuse je už její charakteristika a možnost zapojení lidí s různými názory. Pokud se některé její atributy "zimpotentní", pak se asi už o diskusi nejedná. Názory, že něco bylo dříve lepší, horší jsou názory a pokud bych je nemohl uvést v celé šíři, např.v kontextu se socialismem, fašismem, kapitalismem, je asi něco špatně......

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 21:13:00

Soulfish >> rozdil je v mire nastvanosti autora zapisu jak na moderatora, tak na cely MRK. To bys koukal, jak se nekteri dokazi vztekat, kdyz jim neco odeberes (cokoliv), treba i smazou profil nebo zacnou kolem sebe kopat.

Soulfish - Profil | Ne 21.10.2012 21:10:55

Martin M. >> však by nebylo vidět, kdo to odstranil,
jinak je mi celkem jedno, zda by se to nezverejnilo hned nebo smazalo az zpetne - vysledek je stejny

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 21:05:56

Soulfish >> ten nekdo_zbehly by pak byl v kolektivu velmi obliben... To uz je lepsi tahle varianta, kdy neni nic videt a zobrazi se jen to, co ma nejakou hodnotu. Navic diskusi nezaplavi nekontrolovatelny flamewar, zatimco jsi na obede a nehlidas ji.
Navic nikdo nemuze byt nastvany, ze mu nekdo neco smazal - proste jen moderator neshledava jeho zapis prinosnym a vyuziva svou moznost pustit jen to, "pod co se podepise", ze je to rozumny nazor.

Soulfish - Profil | Ne 21.10.2012 21:01:22

Martin M. >> na dýmkovém fóru, jehož jsem také členem, to funguje stejně jako tady na MRKu - tedy s přezdívkama. Jeden rozdíl tam ale přeci je - ti dýmkaři jsou takoví celkově klidní lidé, nenadávají si do masařů (ani nic akvivalentního v dýmkách není) a pokud se něco v hádku zvrhne, tak to bývá třeba jen přátelské pošťuchování "dunhill vs zbytek značek"..

co se týká otázek - jsem pro, aby někdo v problematice zběhlý pročistil diskusi od "zbytečných" zápisů, protože to hledajícímu následně usnadní práci :o)

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 20:59:30

Mrknato >> Za zumpu jadra rozhodne nepovazuji, tam si pise 10 lidi, kteri se znaji, a ostatni to neobtezuje. Zumpa je napr., kdyz nekdo do teto diskuse k bleskovce napise, ze nesnasi cenzuru a ze to je jak za komunistu. To neni obohacujici nazor, ktery je potreba ukazovat tisicum ctenarum, ani nikam rozumne diskusi neposouva. Spis mi pripadne, ze doticni clanek ani necetli.

Mrknato - Profil | Ne 21.10.2012 20:47:20

Martin M. >> A můžeš mi říci o čem se tam diskutuje? Jestli někdo hovoří o diskusích na netu, jako o "žumpě", pak mým názorem je, že to jsou tyto všeobecné diskuse o ničem, nebo o věcech velmi plytkých.

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 20:41:13

Mrknato >> napr. "otazky", ktere jsou prvoplanovite zadany jako dlouhodobe diskuse - napr. ruzna jadra, fan kluby apod.

Mrknato - Profil | Ne 21.10.2012 20:36:39

Martin M. >> Pokud vyjmeš otázky+ odpovědi, komentáře k článkům a videím, tak kde zde na MRKu máš nějaké jiné "diskuse", tedy o jakých, takových diskusích hovoříš?

Pan Hlavenka, pokud jde o toho samého člověka, který byl šéfredaktorem časopisu CAD, tak tento produkt hovoří asi za vše. Jaké jsou jeho dnešní postoje k diskusím nevím, ale v onom časopisu byly nulové. (Chvili se tam zkoušlelo okénko názorů a nápadů)...... Píšu o letech časopisu CAD 1990- 1995.

Pěn_a - Profil | Ne 21.10.2012 20:29:32

Na internetu se pohybuji od roku 1997 a myslím, že diskuse na MRKu má velice dobrou úroveň a moderování nepotřebuje. Jeho výhodou je poměrně úzká specializace a to, že rybáři jsou tak trochu "zvláštní lidé", tak trochu klidnější. Nemám strach, že by se to dostalo tam, kde jsou diskuse na Novinkách, Parlamentních listech, iDnes a podobných zpravodajských serverech.
Mylím také, že MRK může pomoci i dobrým věcem, jako např. záchrana karasa obecného, ve které se snažím angažovat. Nikde jinde není možné získat informace o lokalitách s jejich výskytem než na MRKu od ostaních kolegů.
Situace na MRKu je sice dobrá, ale je dobré být ve střehu. I specializovaný web může ztratit úroveň, tak jak se to stalo třeba na Grafice, kde jeden člověk dokáže znechutit diskusi stovkám lidí.

nofish - Profil | Ne 21.10.2012 20:00:51

Martin M. >> Ale jo. J8 to pochopil, ale komentáře stejně většinou končí diskuzí :-)
Jenže si vem jednu věc. Tady jsi na relativně odborném webu a lidi co píší příspěvky by teoreticky měli mít co říct. Řeči mimo jsou jasné, ty jsou navíc. Ale zase k videu se rozjede diskuze, která může být přínosem. A poznej pak co za komentáře je pro lidi přínosem, když víš o tématu víc než oni. To je pak úplně konec :-)

Martin M. - Profil | Ne 21.10.2012 19:51:47

nofish >> nebavime se o diskusich jako takovych, ale o komentarich (ke clanku, videu...) a o otazkach+odpovedich. Jestli je potreba mit 500 diskusnich zapisu, v kterych malokdo ma cas a naladu dohledavat odpoved k dotazu, nebo 10 nejlepsich odpovedi k tematu.

nofish - Profil | Ne 21.10.2012 16:44:27

Martin M. - >> Jakákoli diskuze, kde jeden člověk (nebo úzký okruh) rozhoduje co se zobrazí, není diskuze. Je to hloupost. Už pro skoro jistou nemožnost neutrálního pohledu na texty, Rozdíl je, když se mažou příspěvky mimo téma, nebo s ilegálním obsahem.
Podobně jako snahy identifikovat pisatele. Je pěkná věc, když se člověk veřejně ztotožní se svými texty. Ovšem je tu i druhá stránka věci, A to dohledatelnost informací a názorů jednotlivých pisatelů. V době kdy se dá dohledat na netu hromada věcí si člověk defakto musí hlídat co, kde, vůbec zveřejní.
Jasné je, že tu jsou občas zápisy, které jdou mimo dané téma (téma diskuze). Ovšem aby někdo rozhodoval o tom co je pro diskuzi ještě přínosné a o tom co už ne, to už je jaksi za hranicí "práva na vlastní názor".
Tak asi takhle :-)

bremic - Profil | Ne 21.10.2012 6:18:26

Má to jeden háček. Pakliže nebude zveřejňován i všechen ten balast, lehce potom můžeme nabýt dojmu, že je v diskuzi napsané vše co k tomu diskutující chtěli říci. Ti kterým slouží paměť nebo měli možnost si každý den číst Rudé právo plné optimistických prognóz a odsouzeníhodných činů, nepoužívali slovo editor. To slovo bylo cenzor. A cenzor si nesmí myslet že je poslední sovou z Athén. Proč si lidé přečtou a účastní se diskuzí plných slátanin, zábavy, zážitků,urážek nebo pochval tisíckrát raději, než smlouvu o úvěru, který je zadluží na několik desítek let? Není to taky tím že ta smlouva je napsána také pod "stylistickým" dohledem? Je tak nezajímavá, že ji nikdo není ochoten číst a dočíst.A to je záměr.A téměř vůbec se o nich nediskutuje, protože téměř nikdo neví co v nich přesně je.
Tady na Mrku je každý autor či zadavatel článku-diskuze svým editorem-cenzorem a je na každém jak si to nechá, nebo nenechá přerůst přes klávesnici. V případě větší míry názorové cenzůry třetí strany bych se určitě takových diskuzí neúčastnil, protože by se stali jakousi další úvěrovou smlouvou

P.S. Kolik slov člověk musí použít, aby mohl říct: Ano, takhle jsem to myslel.

Batuta - Profil | So 20.10.2012 23:12:21

S článkem souhlasím. U MRKu je situace trochu jiná v tom, že zde jsou diskuse tím hlavním, základem celého serveru. Netuším, jestli to byl původní záměr, nebo je to "přirozený vývoj", neb nepamatuji počátky MRKu, ale myslím, že v současné situaci by přílišná editace diskusí mohla spíše uškodit. Na druhou stranu bych přivítal, alespoň u hlavních diskusí (kromě plkárny), kde se dají očekávat reakce k věci, důležité a zajímavé informace k dané rybolovné technice, redukci balastu, kterého tam je dost. U ostatních diskusí si to ani moc nedokážu představit, kdo a na základě jakého klíče by tuhle práci dělal. U privátních diskusí samozřejmě žádnou editaci nepředpokládám.

Martin M. - Profil | So 20.10.2012 22:41:08

Toto je první, pokusná diskuse, ve které se váš zápis po odeslání NEZOBRAZÍ, ale čeká na schválení moderátorem.

V této konkrétní diskusi zviditelním jen věcné názory, které se týkají výše uvedené bleskovky. Např. zkušenosti z jiných diskusních webů. Názor, že souhlasíte či nesouhlasíte s tím či oným (tj. vaše stanovisko), zde není dostatečný názor pro jeho zveřejnění.