Čeští vědci zašili úhořům do břicha vysílačky

Autor diskuse: rover - Profil , 7.9.2012

mirmen - Profil | Út 18.10.2022 10:08:02

Ve SCIENTIFIC REPORTS 13.10.22 zveřejnili článek o MIGRACI ÚHOŘŮ ( překladač do češtiny pomalejší ).

Výzkumníci zašili vysílačku do nekolika migrujících samic.
Zdroje energie přestaly fungovat někde v okolí Azorských ostrovů.
Zkusili tedy odchytit další úhoře v okolí Azorských ... A jednomu z nově oznacených se podařilo dostat až k Sargasovému moři.

Snad projde odkaz

https://www.nature.com/articles/s41598-022-19248-8

mirmen - Profil | Út 18.10.2022 10:03:06

Ve SCIENTIFIC REPORTS je nový článek o MIGRACI ÚHOŘŮ.

Zašili vysílačku do migrující samice.
Přestala fungovat někde v okolí Azorských ostrovů.
Zkusili odchytit úhoře v okolí Azorských a jednomu z nově oznacených se podařilo dostat až k Sargasovému moři.

Snad projde odkaz
https://www.nature.com/articles/s41598-022-19248-8

Venca888 - Profil | Ne 9.9.2012 21:53:45

piskothonza >> Na tom nesejde-nepochopils... tady šlo přece o to, že on, jako rybář kterej proseká hubu x-stum rybám ročně pro svojí zábavu, nazve prasárnou implantaci vysílaček v zájmu vědeckýho poznatku, kterej může přispět k záchraně rybího druhu...

loveckaprů - Profil | So 8.9.2012 14:18:44

Soulfish >> no, myslím, že ti chybí všechny nformace, tak doporučuji si ještě jednou přečíst článek, pod kterým teď diskutujeme :))))))))) tady přikládám zase já jednu citaci...

„Počty neustále klesají, momentálně je jeho stav (úhoře) na jednom procentu ve srovnání s populací v osmdesátých a devadesátých letech,“ upozornil Musil.

Soulfish - Profil | So 8.9.2012 14:11:22

loveckaprů >> tak znova :)

Podle současných odhadů však jeho početnost klesla na pouhé 1 % stavu populace, jaká byla před sto lety.

zdůraznil bych tuto část "PŘED STO LETY"

loveckaprů - Profil | So 8.9.2012 13:51:34

kakr >> rád se na to trochu podívám. A ano, je třeba brát v potaz i sníženou schopnost reprodukce, úhyn monté a úhyn ryb samotných v důsledku nemoci. Požehnaná to doba, kdy bylo v našich vodách 100x více úhořů, než je dnes. Závidím vám kluci, že jste si v té době stihli zachytat.... :))))

kakr - Profil | So 8.9.2012 13:46:13

loveckaprů >>
Někdy v době tvého narození, začalo to na vranovské přehradě. Literatury najdeš na netu dost.
Hlístice je zákeřná v tom, že je v mezihostiteli (bílá ryba) a po sežrání úhořem se vyvine v dospělce, který napadá (provrtá) plynový měchýř.
Také cena monté šla mnohonásobně nahoru.

Pvl - Profil | So 8.9.2012 13:42:20

kakr >> Dnes jsem mimořádně ani do karty nekoukal :o§)) Pravda pravda pane kolego :o§))

Pvl - Profil | So 8.9.2012 13:41:15

loveckaprů >> Já ti nechci tvrdit a ani nemůžu , že je to tak jak se píše Nebo jestli máš pravdu ty . Protože to nevím :o§) Třeba "nasadili" méně procent (úmyslně ) Ono ldyž nějaké procento zahyne -potom i reprodukce se rapidně sníží . To je také potřeba brát na zřetel .

loveckaprů - Profil | So 8.9.2012 13:36:25

kakr >> to je právě to, samozřejmě o tom tím pádem nemůžu mít ani zdání :))) BTW. kdy to tedy zhruba bylo?

loveckaprů - Profil | So 8.9.2012 13:25:25

Pvl >> čau, uznávám, že vlivem takovéto katastrofy by mohla úhoří populace výrazně klesnout. Setina je ale stále opravdu neuvěřitelná. Nicméně v daném tématu se moc nepohybuji, takže tady spekuluji a fabuluji bez jakéhokoliv podkladu. Tzn. Je velmi pravděpodobné, že melu blbosti, jen mi to prostě nepřipadá za takto krátkou dobu prakticky možné. :))))))

kakr - Profil | So 8.9.2012 13:23:25

Pvl >>
Když úhoře ve velkém napadla hlístice a padali po tisících, nebyl "loveckaprů" na světě.

Pvl - Profil | So 8.9.2012 13:19:16

loveckaprů >> Nezapomeň ,že uhoři byli postiženi nějakou nemocí -- už nevím ve kterém roce začala . Vypadalo to že nebudou vůbec --alespoň podle toho ce se psalo .

loveckaprů - Profil | So 8.9.2012 13:06:34

Soulfish >> Jakkoliv mi to připadá neuvěřitelné, a ačkoliv mi profesoři vždy vytýkají nehodnověrnost wikipedie, stejně musíš uznat, že 80.-90. léta nebyla před 100 lety. Před 100 lety nebyli Vodní díla (ne v takovém rozsahu), která by znemožňovala migraci úhořů. Ta už ale v 90.letech byla. tzn. Je Kravina aby (jak tvrdil pan Musil) klesl jejich počet na pouhé jedno procento za posledních 20 let :)))))

Razgy - Profil | So 8.9.2012 9:51:54

jak vlastně chutná taková vysílačka? :-))

jinak každej pokus má smysl. horko-težko se dnes zachraňuje to, co se desetiletí kur-v-lo. skusit se musí všechno. pak až de říct, že to prostě nejde.

Soulfish - Profil | So 8.9.2012 9:50:22

loveckaprů >> http://cs.wikipedia.org/wiki/Úhoř_říční#Jed (odkaz je toto celé)
nevěřící Tomáši :))

zde konkrétní odstavec :
Rozšíření a početnost
Úhoř vždy patřil k hojným říčním druhům a v přímořských zemích se dokonce stal významnou hospodářskou komoditou. Podle současných odhadů však jeho početnost klesla na pouhé 1 % stavu populace, jaká byla před sto lety.[15] Početnost úhoře na jednotlivých územích a jeho rozšíření úzce souvisí s mořským prouděním, které mladé jedince do Evropy rozšiřuje, tudíž největší populace se nacházejí v severní části kontinentu a směrem na jih a východ počty ubývají.

v odkazu je uvedena za odstavcem i nějaká citace (tedy pramen, ze kterého bylo to 1% převzato)

kakr - Profil | So 8.9.2012 9:18:27

Tyranožížalopes >>
Bubláš z mrákot. (copyr. M.D.)

Kolega Hanes pregnantně popsal vo co gou, díky za osvětu.
A pamatuj si, koho chleba jíš, toho píseň zpívej.
EU dává do dotačního programu na nákup monté pěkný balík, tak se nediv, že chce vědět z jakou návratností lze počítat. Možná nevíš, ale dotace na monté se nevztahují na Povodí Moravy.
Proč asi??

Není to náhodou dyškrymynácija rybolovců markrabství moravského?

Soulfish - Profil | So 8.9.2012 9:02:58

Tyranožížalopes >> na těch grantech / projektech většinou moc "úvazků" není a většina peněz je určená pro nákup "vybavení".
Z tohoto programu byli zaplacení pravděpodobně pouze výzkumníci a nejspíš to nebyla žádná hitparáda. Za získané výsledky můžou, ale nemusí, získat nějakou odměnu navíc.
Takže si z toho NIKDO nekoupí žádné extra nové a lepší auto, než jaké by si koupil i bez toho projektu (fakt to není žádný extra vývar).

Děkuji Ti, předvedl jsi klasickou rétoriku člověka, který o tom fakticky NIC neví, ale myslí si, že tomu rozumí :) Nebo ses někdy na řešení nějakého grantu/projektu podílel, máš tušení o přibližném rozpočtu a tedy i víš, na kolik extra aut tam je? Pochybuju...

Soulfish - Profil | So 8.9.2012 8:45:28

Cloud >> jo tak přechody u všech takovýchto těles by byly fajn - o tom žádná

"Přemýšlel si někdy, Nad tím, aby se raději například před turbínou(nebo náhonem), byly hustější česle.To by stačilo ne?"
ne, nepřemýšlel, protože by to podle mě nemělo smysl (hustý = rychle ucpaný a had se protáhne i "klíčovou dírkou")

Ládin - Profil | So 8.9.2012 0:46:37

Salmo1 >> a co teprve miliony zažraných a ustřihaných 2/0 háků v tělech 40cm tkaniček, jejichž hroty trčí bokem těla ryby ven, či dokonce vzrostlých úhořů ulovených metodou chyť a pusť že?

Cloud - Profil | So 8.9.2012 0:37:52

Já to vidím v létě na chatě často!
Ráno v stanu jdu se vykoupat u nás na Stropnici pod Veselkou,kde je turbínka,a cestou zpátky si po noční bouřce mohu nasbírat u splavu pár pěkných špalíčků Ůhořů na oběd.
Někdy je jich fakt dost! :-((

Salmo1 - Profil | So 8.9.2012 0:36:14

Sedmdesátce samic úhořů postavíme tryznu, nicméně nám ukáží a to doslova kudy vede cesta.Celá akce měla proběhnout už před desítkou let.Co mě zaráží je to, že běžným rybářům leží v žaludku sedmdesát vysílaček jako nepřirozeno, ale nevadí jim miliony samců vysazených v podobě monté, kterým má cesta končit v deltě řek a ne někde u Harrachova.Jsme to divná cháska my rybáři.

Tyranožížalopes - Profil | So 8.9.2012 0:25:07

Cloud >> spis bych rek ze HanesT uvede dalsi fakta u nejakyho jinyho clanku :-)

HanesT - Profil | So 8.9.2012 0:24:29

Cloud >> neboj, letos budu udit jen 4 úhoře původem z Orlíka a Blanice u Vodňan. Pro ně je myslím lepší, že budou k užitku, než kdyby je semlela VE ČEZ Orlík.

Cloud - Profil | So 8.9.2012 0:20:01

Tyranožížalopes >> No, a ty vysílačky nám vyloví HanesT který jim dá odbornou koupel v NaCl a pak je i zbaví ostatních parazitů v kouři! :-))

Tyranožížalopes - Profil | So 8.9.2012 0:13:19

Cloud >> podle me ty penize co do toho vyzkumu investujou mohl rovnou hodit do te reky a sledovat jak lidi skacou do vody aby je vylovili ... ze stovky uhoru na kterych vyzkum provedou nedoplave ani jeden za cesky hranice. precejenom ten rozmer te trubicky je v pomeru zminovanych uhoru moc velkej na to aby jim v nicem nebranil ... takze temato uhorema se nakrmi par dravcu a za mesic vedci budou mit 100 tecek na mape ktery se jim nepohnou protoze vysilacky budou lezet nekde na dne reky nebo treba doopravdy u nejakyho rybare doma jako suvenyr .. i kdyz na trubicce je napsana adresa s prosbou o vraceni :-D

HanesT - Profil | So 8.9.2012 0:08:29

Takže páni! Jelikož o tomto výzkumu něco vím, uvedu několik faktů:
1. V posledních dvou letech dostává ČR, potažmo ČRS dotace na vysazování monté z EU. Toto monté je pak možné vysazovat do toků, které byly označeny jako průchodné, (viz. stránky územních svazů a MO) tzn. že např. do povodí Vltavy nad ÚN Vrané nakupuje ČRS z vlastních prostředků a platí za něj řádově vyšší ceny.
2.ČR, jakožto členský stát EU musela vypracovat tzv. národní plán hospodaření s úhořem (název není zcela přesný). Na základě něj byla např. zvýšena míra úhoře a zavedeno hájení. Díky němu byly možné výše zmíněné dotace avysazení 2-3 násobného množství monté v posledních dvou letech ve srovnání s lety předchozími.
3. Je samozřejmé, že když EU dá dotace, chce doložit zda je dotace účelná, tedy jestli se skutečně dotovaní úhoři mají šanci vrátit do moře za účelem reprodukce. Tento výzkum není nápadem J. Musila, ale je financován MZe na základě požadavku EU, jako poskytovatele dotace.
4. Zvolený způsob monitorování, je zřejmě jediný možný, jak toto uskutečnit.
5. Zjistí-li se, že % úhořů, kteří překonají překážky při migraci je malé, následovat budou 2 - 3 věci: zastavení dotací, tlak na nápravu popř. sankce pro ČR.
6. Začne-li na vodní elektrárníky (provozovatele MVE) tlačit EU, bude to jistě účinější než cokoli může být podniknuto našimi zkorumpovanými úřady. (Z vlastní zkušenosti mohu říct, že většina provozovatelů MVE jsou hovada, ženoucí se za ziskem bez ohledu na vodní živočichy)
7. Výsledky mohou být dva: zastavení dotací = vysazování pouze malého počtu monté, na které bude mít ČRS prachy (zastavení zbytečného dotování úhořů, kteří budou rozemleti v MVE), nebo zlepšení podmínek pro poproudovou migraci úhořů (viz. zmíněné odstávky turbín či vedení většího % vody přes hranu jezu).
8. Jirka Musil je zároveň člověkem, který pro MZe zpracoval zmíněný tzv. národní plán hospodaření s úhořem, díky němuž se sem dovezly milióny ks monté. Sám mi říkal, že má špatný pocit z toho, že napomohl vyššímu dovozu monté do ČR, bez možnosti zlepšit šance úhořů na návrat na trdliště. Tento výzkum může napomoci ke zlešení (viz. bod 7).
9. Vzhledem k osobním zkušenostem s viatlitou úhoře i použitím podobných vysílaček u jiných ryb (např. i lipana) se domnívám, že mortalita označených ryb v důledku provedeného zásahu nepřesáhne 5 -10%.
S úctou a pozdravem
Honza Turek
FROV JU

Cloud - Profil | So 8.9.2012 0:04:52

Tyranožížalopes >> jo,je to tak! Spolupráce je s okolím,ale peníze jsou určený na daná místa.
Je to výzkum na dlouho!
Do té doby se nám tu začnou možná i vytírat :-))A vysílačky budou mít doma lovci jako suvenýry.

Tyranožížalopes - Profil | Pá 7.9.2012 23:55:09

Cloud >> kdyz na to nema ceska republika proc se nespoji v tom vyzkumu s rakouskem nemeckem a okolnima statama kdyz tady de prece o vyzkum? rek bych ze na tom s uhorema tak spatne neni jen to cesko takze by to prospelo vsem co se na tom podileji ... a mohlo by se tim zachranit daleko vic uhoru...

Cloud - Profil | Pá 7.9.2012 23:52:30

Jinak!Šíře zábran(česlí),Určuje Evropská Unie!Nevím to přesně,ale je to kolem +- 5-7cm.(teď už nevím)
Dále doporučuje elektronické a akustické plašiče Ryb před tyto česle.
Nevím jak se pak po nasazení těchto "plašičů",bude nám chytat před hrázníma tělesama???

Cloud - Profil | Pá 7.9.2012 23:39:31

Tyranožížalopes >> Myslím,že pravdu teď nemáš.Je tam spousta lidí co jim jde o hady!
Jen nejsou prachy na dalekosáhlejší výzkum!

Jinak dnes se dá vydělat na všem! Ale tohle je v myšlení už hodně moc dlouho!