Muž našel v Zálužném spoustu raků

Autor diskuse: mates202 - Profil , 9.8.2012

Nerodia - Profil | So 11.8.2012 17:11:47

knedlicek12345 >> Tak tak vypadá v reálu rybaření .Přenášení ryb z jednoho působiště na jiné ,nedokonalá očista oděvu ,lovného náčiní ,atd.Za nějaký čas budeme dětem jen v muzeu ukazovat naše původní raky.Tak se všech rybářů zcela vážně ptám to opravdu chcete to takhle nechat ( začíná to raky a končit to bude rybami -už některé druhy ryb také začaly mizet )

Bedrun - Profil | Pá 10.8.2012 13:57:08

Nerodia >> neschopnost určit druh není jen u raků, mnozí si neví rady ani o jakou rybu jde. Toto vychází z toho jakým způsobem se provozují vstupní testy k rybářskému lístku, já to absolvoval a nechápal co je možné.

Nerodia - Profil | Pá 10.8.2012 13:33:04

knedlicek12345 >> Ono jde o to že ani členové RS neznají rozdíly mezi raky, pro ně jsou všichni raci chráněny .Tak že kdyby to bylo součástí zkoušek tak by se časem i ty nepůvodní druhy udržet v přijatelných mezích (vůbec si nedělám naději že by se je podařilo vyhnat z našich toků).Já sám dělám besedy z dětmi a když jim ukáži živého raka tak první otázka je jak je možné že ho mam když je chráněný ,a to se týče i dospělých lidí.Moje zkušenost je že opravdu neznalost je tak velká že by se už mělo začít s tím něco dělat.A ne se vymlouvat na jiné osoby a nějaké instituce ,každý rybář přece také musí znát druhy ryb( a vůbec nezáleží jak se dostal k lísku).Hold je to o pohodlnosti lidí ,já jsem si zaplatil lístek tak jdu lovit ryby a co je kolem to mě nezajímá,a ještě se budu rozčilovat že je tam málo ryby.Tak že a závěr Vám přeji aby jste s tím dlouho vydrže a za nějaký rok měl co lovit .

Nerodia - Profil | Pá 10.8.2012 13:16:29

Saddám >> Ani se Vám nedivím.Já sám vím o lokalitách kde se vyskytují všichni naši raci ( samozřejmě ne na jedni lokalitě ale každý zvlášť).

Saddám - Profil | Pá 10.8.2012 12:27:47

Také mám lokalitu s rakem říčním. Nicméně nepovím.

knedlicek12345 - Profil | Pá 10.8.2012 11:54:32

Nerodia >> Zdravím vás,
jedna věc je něco říkat a druhá dělat. K čemu by byla nějaká změna ohledně vydání ryb. lístku jak píšete, když by to nikdo nehlídal ,jestli to tak opravdu je.... Mluvím zase z vlastní zkušenosti, co jsem se ptal spousty rybářů, tak 90% lidí co jsem se zeptal, žádný zkoušky nedělalo.Další příklad, volal jsem kůli pytlákovi do rybářske organizace , kde se voda nacházela a a voda jim prej nepatří...Akorát jsem dostal číslo na hlavního správce rybářske stráže, že od něj bych měl dostat číslo na jednoho ze dvou placených RS ,kterí prý mají být na telefonu 24hodin denně, toje rozdíl oproti normální RS jak chápu,ale problem byl v tom že onmi číslo na žádnou RS nechtěl dát, na internetu jsem ho taky nenašel.Takže podlě me toje placená funkce kterou nikdo nedělá, alespon teda v praze a hlavní RS je kreje, Takhle to vidím já.A patřím do skupiny která zastává názor , že ja bych sbírat raky neměl, já jsem rybář ,chytám ryby. O tuhle situaci s raky by se měli starat práve ochranáři přírody , kterí jsou za to placeni a svaz , který za to může jak píšete.Děkuji za vás názor a už k tomu nemám co říct, takže bych to tímhle ukončil, jelikož my to tady spolu stejně nevyřešíme :-)

paia - Profil | Pá 10.8.2012 9:59:30

rak signální je oblíbenou pochoutkou tloušťů, alespoň v Anglii tomu tak je a díky tomu tam mají ty pěkny kusance...

Saddám - Profil | Pá 10.8.2012 9:58:27

Nerodia >> A tímto se dostáváme k otázce ,,Lze vlastně lovit nepůvodní druhy živočichů? " Co se raka signálního, pruhovaného nebo např.kraba vlnoklepetého (tuším) týče, asi bych s jeho lovem ze strany rybáře problém neměl. To samé se týče s použitím výše jmenovaných, jako nástrahy.
Stejně, jako mi nevadí, když někdo zastřelí vzduchovkou potkana, proč by mi mělo vadit, když zastřelí nutrii nebo želvu nádhernou. Co nato zde přítomní nimrodi? Lze?

Nerodia - Profil | Pá 10.8.2012 9:45:09

knedlicek12345 >> Váš příspěvek je na jednu stranu pochopitelný ,ale na druhou stranu jsem pro, aby lidé lovili raky a to v těchto řekách Vltava,Berounka a Sázava.Asi se teď ptáte proč,, odpověď je velice snadná v těchto tocích jsou již jen raci pruhovaní.
Vy asi patříte do skupiny lidí, kteří by nejraději chránily vše ( kormorány,nepůvodní raky, atd)a pak se rozčilujete, že nic nikde není .
Na šíření nepůvodních raků našem území má vinu i ČRS když v 1980 dovezl ze Švédska 1000ks raka signálního a i řada rybářů se na tom podílí, když nedodržují minimální zásady ochrany našich raků .
Na druhou stranu si ČRS uvědomi,l že račí mor je veliký problém a vydal brožurku o tomto problému.
Podle mě by nikdo neměl dostat rybářský lístek bez toho, aby neabsolvoval vědomostní test o rozeznávání raků u nás ( každý rybář musí znát ryby tak by také měl znát raky).

knedlicek12345 - Profil | Čt 9.8.2012 16:07:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Pochybuju že ten člověk je pytlák, spíš mu nedochazí, že timhle dá tip pytlákům kam vyrazit na raky.
Já taky veděl, kde bejvavalo rance raků v několika místech v praze a okolí, jak se o tom dozvěděj lidi, začnou tam chodit ukčka nebo činani s igelitkama a sbírat je o stošest.A prostě Když to člověk nahlási na fízly, tak ty tam nemůžou bejt 24hodin denně a hlídat to, maj totiž duležitejší věci na práci a to dávat slušnejm lidem pokuty za blbosti...A raci už zůstali na posledním míste, co vim a to opravdu pár kusů.Tipuju že jich zůstalo tak 0.5% prostě bída oproti tomu co jsem tam viděl před 5ti rokama, to sem obešel břeh a všude kolem dokola na 1m čtverečním bylo minimálně 5 -15 raků . A tědka sem rád že na celý vode najdu jednoho nebo dva raky... Ten Kdo píše takový zprávy by zasloužil dostat pár facek aby se mu rozsvítilo, že dává prostě tipy lidem kam na něj.Stejný je to s houbama. chodí čim dál tim víc lidí, neveděj jak je sbírat, ničej podhoubí, tam kde sem veděl že furt rostly už nerostou .Achjo, za chvili tu už budem mít jenom cizí raky a sumečky americký .