Diskuse k článku: S feederem za línem

Diskuse k článku S feederem za línem

Autor diskuse: Petr Chadraba - Profil , 4.8.2012

Miky26 - Profil | Út 14.8.2012 21:52:03

Před dvaceti lety byl na třebonských rybnících a řekách jako Nežárka lín rybou běžnější než kapr.Nežárka má pro líny úplně ideální podmínky.Tahali jsme jich z výlovů do našeho návesního rybníčku po igelitkách. Je to prostě tím, že MO cpou všude kapry po nákladácích a na ostatní ryby kašlou. dnes při výlovu o lína nezavadíš. Dříve jich byli tisíce a jako čapíci jsme se jich nasbírali.Nemyslím si, že by se před dvaceti lety hospodáři lépe starali o vodu než ted ,naopak.Je to spíše tím, že množství nasazených ryb zpět do vod si zjednodušují zůžením vysazených druhů na kapra. Je sice desetkrát více rybářů, než bylo před dvaceti lety, ale MO kašlou na to co do vody vysadí. Jde jim jen o zisk.Stačí mi ty kaprodromy ve srprávách MO kde vysolíš dvojku za rok a i kdybys hodil hovno na háčku vždycky vytáhneš jednoho konzumního.
Největší průšvih je že se při vysazování nevychází z dlouhodobého průměru např za deset let,ale z aktuálních statistik z povolenek. Je to nesmysl. Stačí nájezd kormošů, povodeň revitalizace řeky a je vše o 100% jinak.

Martin M. - Profil | Pá 10.8.2012 10:29:46

Curculio >> lin je uplne normalni ryba, ktera je schopna rust na temer jakemkoliv MP reviru, pokud jich tam bude dostatek a nebudou do roka vychytani. Ano, ma radeji rostliny a prekazky, ale to asi kazda ryba. Samozrejme, ze ten zbytecek linu, co nam zustal, se soustredi prave kolem tech rostlin, ale pokud by jich v reviru bylo 50kg/ha, tak vsichni v rostlinach byt nemohou.
Kde je chyba? Staci si uvedomit, ze linu probiha rucne napr. z kybliku, v lepsim pripade z vanicky, a nasazovani kapru z nekolika nakladaku.
Pro lepsi ilustraci treba tento dokument:
http://files.mrspodivin.webnode.cz/200000853-122d51​3273-public/N1.jpg
Dyje 4A je typicka voda na liny, presto se jich tam nasazuje 300kc L2 (dvouleta ryba, odhadem do 20cm) a kapru se nasazuje 40 metraku.

EDIT: podle te tabulky snad ani zadni lini nasazeni nebyli - slo jen o plan, ktery nebyl naplnen. Zato kapru se nasadilo o polovinu vice nez se muselo.

Curculio - Profil | Pá 10.8.2012 10:19:35

Souhlas s Fairakem. Já si myslím, že líni v řadě revírů chybí proto, že tam nenacházejí vhodné podmínky pro reprodukci. Je to ryba, která potřebuje vodní rostliny a nejlepší jsou pro ni takovéty zanedbanější vody. Jakmile je koryto moc vyčištěné, řeka narovnaná, bez zátočin a tůní, není to ono. Podobně u rybníků, kde je dalším faktorem přerybňování. Jakmile kapři a amuři zdecimují veškeré porosty vodních rostlin, lín tam dlouho nevydrží. A to samé platí pro jiné organismy (žáby, vážky...). Znal jsem pár pěkných rybníčků, které se za pár let změnily v páchnoucí tekutinu, kde zůstaly jen kapři. Radši ani nemluvím o tom, že se místy používají herbicidy proti "vodní trávě".

fairak - Profil | Po 6.8.2012 18:07:48

jo a taky je se treba podivat jak ty nase vody vypadaj kolikrat,sterilni nadrze kde,kdyz nedej boze bude nejaka halouzka ci mensi pole rakosu,tak se stejne najde nejaka ku.da ktera to musi vytahat ven aby to nezavazelo v chytani,tak kde se ten lin ma teda schovat,kdyz mu nezbyva nic jinyho nez lezet u dna a cekat az ho ten sumik nasaje,ale tvrdit je ze to pro sumce korist cislo jedna?ze ma na jeho ubytku nejvetsi podil?tak vymlatime sumce ven a sem zvedavej na co si budou lidi stezovat pak!!!!!jo a jeste je se potreba podivat na pristup rybaru,linek ma 28cm a chlapek uz ho strka do vezirku nebo denni linit je 7kg tak proc ho nesplnit kdyz berou,ze?????lidi si za to muzou samy!!!!!!!jinak clanek pekny,libil se mi :-)

Obiš - Profil | Po 6.8.2012 9:27:36

Letos sem chytal nějaké líny pro svoji MO. Mám slíbeno,že se na porzim vrátí zpět do původního revíru a navíc s kýblem násady. :) Na to si dohléééédnu. :)

fotojakes - Profil | Po 6.8.2012 9:25:38

Poušťák >> ono to bude rozhodně vodu od vody, protože na velkých jezerech, hlubokých pískovnách bude mít sumec jinčí pole působnosti než lín. To co píšu byl zkoušeno na rybníce, kde se prostě potkávají častěji. Ale souhlasím, že větší zásluhu na tom mají lidé.

Poušťák - Profil | Po 6.8.2012 9:15:37

fotojakes >> Sumcovi je Jirko jedno na co útočí a sežere klidně svýho syna.Obiš má pravdu a ve Francii je línů tři pr..dele a sumců hafo.Je to v lidech,nic míň nic víc.

fotojakes - Profil | Po 6.8.2012 9:11:08

Obiš >> Krom toho, že to je vidět na revírech kde byl vždy lín a kam se sumec začal vysazovat, tak je to ověřeno pokusy na komorových rybnících. Do komory se vysadil určitý dravec (štika, sumec, candát) a mix ryb vhodných jako jeho potrava (okoun, lín, kapr, perlín a plotice) a sumec vypucoval lína skoro do kusu:-) Souhlasím, že to rozhodně není jediný důvod a určitě by si lín zasloužil větší pozornost při hospodaření. Na svůj revír mám v zarybňovacím plánu stejný počet línů jako kaprů a líny dávám tříleté, takže to jde. Plán sice určují úředníci, ale dá se o něm jednat a navrhovat jeho změny.

Obiš - Profil | Po 6.8.2012 8:40:25

Pěkný článek. Jen mě trochu zarazilo,jak rychle si byl hotový s tím, proč jich v našich vodách tolik ubývá.,, Za vše můžou sumci a sumčaři...." Jo, to víš,že máš z části pravdu.To se hádat nebudu,ale není pravda,že sumci žerou hlavně líny.... To je blbost. Znám lokality,kde je sumců dost a línům se tam krásně daří. Myslím,že hlavní problém,je malá produkce línů MO. Které se hlavně zaměřují na kapra a ostatní ryby jsou na druhé koleji. Navíc i velikost sazených línů je problém. Když napereš do vody ročky,tak ti je z velkého procenta vyzbírají okouni,candáti pak štiky a když nějaký doroste,tak pak se o ně začnou rvát ti sumci a sumčaři. No je pravda,že už na ně moc nezbývá. :)

Jarda 7 - Profil | Ne 5.8.2012 15:40:32

Krásný článek.Dávám za jedna.Bohužel tady na Labi jsem lína nechytil už dlouho.

jirkazez - Profil | Ne 5.8.2012 9:33:58

Pěkný článek, ale pokud chci chytat líny do deseti metrů od břehu, nesahá lov feederem ani po kotníky lovu na splávek. Alespoň z mého pohledu.

bednaa - Profil | So 4.8.2012 15:37:23

pekne napsane urcite to skusim :)diky davam 1

Papin - Profil | So 4.8.2012 13:22:24

Pěkný článek a fotečky Petane:-)