Diskuse k článku: Je kaprové krmení opravdu na kapry?

Autor diskuse: Redakce - , 1.7.2012

Opavak1 - Profil | Čt 2.5.2013 7:25:04

Furt mi nejde do palice, jak je možné, že kapr "jede" po tak exotických vůních jako je banán nebo ananas. Dyť se s tím nikdy nemohl potkat a jako zvíře by měl být nedůvěřivý. Máte někdo nějaké srovnání mezi "exotikou" a "klasikou" jako je rybina, moučňáci se šrotem atd?

Peca Kroměříž - Profil | Ne 22.7.2012 10:07:16

Dobrý den,

nedávám přednost kupovaným šrotům... Míchám si šroty sám doma.;) Nakoupím si toho levně ale dost a mám chutnější věc než s shopu a přidávám ještě koupený posilovač a taky táhám kaprů a kapříků ..;) Včera jsem byl jen tak a vytáhly jsme s kamarádem kolem 10 kapříků jeden..;) Na pšeničné klíčky smíchané s moukou taky jsme s tím krmily..;) Ale to chytám já každý chytá jinak..;) A ať se daří s každým krmením..;)

LosPafkos - Profil | Čt 5.7.2012 10:52:26

Dneska zakrmeno vařenýma kroupama se strouhankou (přehnal jsem to z kroupama do polévky ) a jak to jezdilo. Zkrmeno tak 10,- káčé a taky to šlo.Né vždy je nutné tam cpát krmení od Mercedesu :--)))

Martin M. - Profil | Čt 5.7.2012 10:18:30

mazdič >> v tom nejsme ve sporu.

TonyK - Profil | Čt 5.7.2012 7:53:11

Petr Havlíček >> Petr Havlíček - 4.7.2012 10:28:59 >> Tak jsou nekde dobre schovany :-)

A ted vazne. Z toho co mam ve sklepe v regalu, bych asi vzal Sonubites Method Mix. Smrdi to velmi intenzivne rybinou, kapry a cejny to nalaka docela rychle a parkrat jsem uz videl, ze to zafungovalo i v konkurenci s kvalitním plavačkovým krmením. Kdyz to formickou priplacnu na methodove krmitko, tak je spotreba docela mala a i ta hrsticka by na par nahozu vystacila.

Se selektivnima smesema tipu StickMix vetsi zkusenosti nemam. Osobne selektivnost az tak neresim. Zajima me spis objemova tezba v trihodinovem intervalu :-)

mazdič - Profil | Čt 5.7.2012 6:02:31

Martin M. >> Když to bere tak třeba lisovaný rohlík,ze svých zkušeností jsem zjistil že 20% je návnada a 80% je místo chytání stačí nahodit o 2,3m blíž ke břehu nebo dál a všechno značkové krmení je o ničem,znalost daného revíru se žádné směsi nevyrovná myslete si co chcete taková je má praxe

Petr Havlíček - Profil | St 4.7.2012 10:28:59

TonyK >> a co když žádný neuvidíš?

TonyK - Profil | Út 3.7.2012 22:36:24

Martin M. >> a jake krmeni bys pouzil, pokud bys mel jen hrsticku navnady a na jedno jedine nahozeni do 15 minut chytit kapra?

Žádné, podival bych se kde jsou a snazil se je trefit anglanem na propad :-)

Milda - Profil | Út 3.7.2012 22:20:48

Fishky >> Nazdar Ríšo.
Něco bych k tomu měl,tady k té polemice.
Od bobulí jsem víceméně před 2.lety utekl ke krmelcům,ať už klasickým,feederovým či methodovým a změnil styl docházek(z víkendovek a delších lapaček na krátké chytačky,ale mám tak možnost navštívit spoustu míst a moc mě to tak baví-ale to jen tak mimochodem a úvodem).
A beru sebou téměř vždy někoho(přítelkyni,otce,bráchu atd.),kdy mi jde hlavně o to,aby si ten člověk zachytal a užil si to,ale přece jen vždy doufám i v nějaké pěknější ryby.
A i když mě mnohem více lákají říční ryby a kaprů jsem nabažen,tak třeba loni jsem byl často nucený kvůli nepřízni počasí a vysokému průtoku chytat na stojácích právě ty kapry.
No a častokráte jsem se přesvědčil,že ona kvalitní směs má něco do sebe.
Používal jsem prostě methodmix na rybí bázi a něčím ho "řízl" a jindy jen nějakou klasickou směs,kde jsou hlavně oplatky,partikly atd.Téměř vždy jsem ještě do směsí přidal nějaký tekutý posilovač,většinou na sladké bázi-prostě mi šlo i o to zachytání většího počtu ryb.
A nemohl jsem si nevšimnout,že se směsí s tím methodem chytám povětšinou jak více,tak solidnějších kaprů.Možná to je tím,že do krmení s rybinou do toho tolik bílá ryba nejde a dostanou se tak k tomu i kapři,ale těžko říct.
Neříkám,že jsem tahal s tím "lepším" krmením macky,ale třeba s tím klasickým krmením kapříky většinou 35-50cm a často bílou rybu(hlavně cejny),s tím methodem jsem málokdy lapl kapra pod 50cm,většinou 50-60cm,větší jen málokdy a popravdě jsem už takové větší ztrácel(a bílou rybu jsem na to chytl vyjímečně).
Jo,nejsou to ti maconi,na které je člověk zvyklý z bobulí,ale to mi vůbec nevadilo.Plnilo to přesně to,co jsem si přál-tedy pěkné zachytání bojovnějších kousků pro toho,koho jsem vzal sebou.Lapli jsme jich vždy více kusů za pár hodin(někdy 5ks, jindy i 15-20ks takových kaprů).Ale pokaždé bylo znát,že je kvalita a možná překvapivě i kvantita na straně lepšího krmení- bavíme-li se o kaprech.
Stejnou cestou se ubírám třeba k parmám a větším říčním druhům ryb,kdy jsem přesvědčen,že platí to samé,ale na to nemám výsledky a zkušenosti a z pár ryb nejde hodnotit.Ale věřím tomu tak.
Že je na fotkách krmení DB,to neberu jako reklamu.On taky výběr krmení na rybí bázi je u nás velmi žalostný(a ještě asi nějaký čas bude) a právě snad jen u DB se dá něco vybrat,potažmo je nedlouho na trhu krmení od Bait-Techu,kde se dá něco vybrat(samozřejmě mají třeba nějaké methodmixy i naši výrobci bobulí,ale k tomu si krmítkáři těžko najdou cestu a muselo by se to asi hodně reklamovat a to by se ani v konečném důsledku pro ty výrobce asi nevyplatilo-ale to neposoudím).
Ano,cena je vysoká,to je fakt.A nabízí se otázka, jestli není lepší si koupit rybí moučky a něčím je nastavit a udělat si tak své rybí krmení....Jenže na toto se nejde dívat jen svým pohledem.Za jedno se dostat na dobrou cenu mouček znamená vzít větší balení a to samé u dalších surovin.No a za druhé spoustu rybářů nemá prostory to skladovat a možnost míchat doma,kdy by je protějšek vypoklonkoval z bytu...Já ty možnosti třeba mám a zkouším si taková krmení letos míchat,ale umím se na to podívat pohledem těch,co tu možnost nemají.A i tak si koupím prostě další a další "lepší" krmení,kdy si budu chtít něco rychle namíchat a nebude se mi chtí hrát s vlastním krmením.
50kg kuku versus dražší krmení ani srovnávat nejde.Já si třeba neumím představit, jak šlapu v terénu 2-3km pěšky s plnou polní na flek(a chodím tak často,abych měl od lidí klid.Je to sice namáhavé,ale je to daň za ten klid a tak to beru) a k tomu táhnout hafo kuku ;-) Kdežto krmeního mám třeba 2kg a to mám pohodlně v batohu.
Nechci to dále rozepisovat,i tak jsem toho napsal zbytečně moc,ale snad je srozumitelné,co jsem tím chtěl říci.
Nevím,kdo článek psal a je mi to jedno,ale s autorem ze svých zkušeností souhlasím.
A že je stručný? Nechť je,to podstatné tam je a není přece nutné furt lidi vodit za ručičku a dávat jim podrobný popis a rozpis až pod nos.Tady autor lidem ukázal určitou cestu a je jen na každém,co si z toho vezme...

marius - Profil | Út 3.7.2012 21:15:56

Leta jsem chodil a chytal ryby stylem,který mě naučil soused- rybář. Sednout, nahodit,nekrmit/překrmíš!/ policajt.../kapra musíš ""vysedět"/. Moc jsem nechytil / nevadilo, ryby nejíme/, ale potom se vkradla nuda, zkrátka jsem si koupil lehký prut, splávky... a je to - zase už leta- prima. Proč ale píšu, - docela tu řeku znám, moje vycházky sotva přesáhnou tři hodiny, a zkoušel jsem už ledacos, ale je opravdu rozdíl : nekrmit vůbec, střílet pravidelně - třeba malůčko/ červy,konopí/, nebo směs- a je opravdu značný rozdíl jakou- jednu dobu jsme to vážně prožíval,zkoušel a zkoušel- teď už ne /dneska je mi jedno, jestli chytím jednu nebo deset ryb, jsem tam prostě rád, jsem vůbec rád, že jsem/. Velmi často- v určitém období téměř pravidelně- na konci vyměním malou nástrahu za výrazně větší /nejčastěji rohlík/ a příjde kapr.Nevím, jestli je nutné sáhodlouze přemítat nad informacemi, které byly v článku podány. Každý, kdo to tu čte přeci není závodník či elitní rybář , ale ani blbec. Na adresu článku: jsou věci, které platí všeobecně velmi často- třeba jako : je-li to dražší , bývá to lepší - kupodivu.

Lee-Haney - Profil | Út 3.7.2012 17:33:14

U mě je to jen reklama nic víc.Jestliže budu chtít rybářům opravdu poradit a napsat zajímavý článek tak napíšu článek kde dokážu z obyčejného šrotu s přísadami udělat něco víc a za o dost lepší peníze.
Na druhou stranu jsem rád že takový článek není,proč taky.Rybařina je i o zkoušení a ne jen o tom přijít na mrk přečíst pár článků a je to doma.Jak napsal tuším Pepa.č ,učit lidi chytat ryby je blbost.Na druhou stranu napsat článek který se dá shrnout jednou větou že dražší krmení je lepší mi přijde taky zbytečné publikovat.
Ale tak co,jsou tu i horší...

Chosé 2 - Profil | Út 3.7.2012 16:39:51

Juraj >> To už by nebyla skrytá reklama .

Sven - Profil | Út 3.7.2012 16:34:34

Fishky >> :-))))

Fishky - Profil | Út 3.7.2012 15:56:58

Sven >> prostě si kup drahý šrot a budeš chytat, jinak nezachytáš :-)
PS: nejlépe od DynamiteBaits ;-)

Martin M. - Profil | Út 3.7.2012 15:54:02

Sven >> proste normalni lov kapru.

Sven - Profil | Út 3.7.2012 15:48:43

Martin M. >> ta doporučení se týkají lovu násaďáků ? :-)

Juraj - Profil | Út 3.7.2012 15:45:05

Martin M. >> Dej tam dotečně prosím i fotky s krmením od jiných značek, pokud ho teda má redakce vyzkoušené. Snad tím utichnou dohady.

Martin M. - Profil | Út 3.7.2012 15:33:57

Sven >> kde je rec o trofejnich kaprech?

Juraj - Profil | Út 3.7.2012 15:01:36

Martin M. >> Nene. Nejvyšší tuning je X-21, co by základní krmení. :-))

Sven - Profil | Út 3.7.2012 14:09:30

Petr Havlíček >>
Pokud vyrazím na dvě hodinky, s vidinou úlovku většího kapra, (a o něm tento článek je) vyrazím zcela jistě na vodu, kterou dobře znám.
V tom případě vím kde ho hledat a nebudu si ho plašit bombardováním krmítkem nebo koulemi nástrahy.
Nanejvýš použiju např. jen několik zrnek kukuřice nebo špetku červů do praku anebo nebudu vnadit vůbec.
Pokud vyrazím na dvě hodinky na neznámou vodu, pak ano, pak použiju nějakou lepší směs, např. od mého oblíbeného Marcela ale nebudu tak pošetilý abych si plánoval úlovek velkého kapra.
Budu rád za jákýkoliv záběr, jakéhokoli druhu a budu dalek toho abych se je snažil zapuzovat selektivní návnadou a nástrahou. (Ale o nich tento článek není).
Na dvě hodinky, si jdu zachytat ryby a ne lovit trofejní kapry.
Proto si nemohu pomoci, ten článeček je podle mého názoru jen skrytá reklama na DB....

Petr Havlíček - Profil | Út 3.7.2012 13:38:01

Martin M. >> a někdy nepomůže ani to :-))

Martin M. - Profil | Út 3.7.2012 12:47:19

Petr Havlíček >> a nad nejvyssi radou od sensasu je jeste jedna pricka a tu zabira pulka pytliku posilovace v 100ml krmitku :-) Uz mlcim :-)

Petr Havlíček - Profil | Út 3.7.2012 12:39:13

Fishky >> ta moje poznámka byla míněna všeobecně k různým tady uvedeným radám.
Přestože tě neznám jinak, než tady na Mrku, myslím si, že jsi dost zkušený rybář, aby jsi věděl, že těžko můžeš porovnávat kilo závodního krmení s 50 kg kukuřice.
Přesto to zkusím. Když půjdeš na dvě-tři hodiny k řece, tak si lépe zachytáš s tou kilovkou dobrýho krmení. Protože to krmení ti přiláká ryby k háčku. Když půjdeš k řece na týden v kuse, tak bude asi lépe použít 50 kg kukuřice, která ti "udrží" rybu při pravidelném krmení a kilovka krmení by byla hodně málo.
Kukuřici na háček můžeš dát i při použití tý kilovky např. Dynamit Baitsu, proč ne. Stejně tak žížalu, červa ...
A že dražší krmení je prostě lepší? To snad ani není třeba komentovat. Prostě kilovka (nejvyšší řada) od Lorpia, MVDE, Sensasu ... je prostě výrazně, výrazně lepší, nežli krmení (krmítkové směsy) od různých rádoby kvalitních směsí neznámých výrobců. A to už vůbec nemluvím o těch co si doma namíchají tři šroty dohromady a nasypou tam vanilkový cukr.

Martin M. - Profil | Út 3.7.2012 12:38:04

Fishky >> opravdu netusim, kolik lidi je schopno a ochotno varit a hazet do vody 50kg partiklu. Bavime se o chytani s krmitkem, kdy se rybar rozhoduje, kterou navnadu ma zvolit pro lov kapra. Nechce chytat amury na rakos, pstruhy na musku nebo kapry s 50kg kukurice, chce pouzivat krmitko a my mu davame informaci, ktera navnada je nejucinnejsi.

Mimochodem desitky kg partiklu jsem zkrmil mockrat a ze by v statisticky vyznamnem vzorku pripadu do 2h od kapru vrela voda a nezastavil jsem se, to si teda moc nepamatuji.

Fishky - Profil | Út 3.7.2012 12:19:08

Martin M. >> nejde mi o chytání "zadara", jde o to, že když jsi vyčlením řekněme na lov 200,- tak zda za ty dvě kila za směs udělám stejnou parádu jako kdybych je utratil za partikl. Když do vody pošlu půl metráku partiklu, tak mi tam ta voda bude vřít a vesměs se nezastavím - stejně to funguje i u těchto směsí? resp. co se frekvence týče, jen s tou výhodou, že se nemusí tolik krmit, resp. že tím se nekrmí vůbec - jen "hrst" k nástraze... ?