Diskuse k článku: Retro pstruhová sezóna!

Diskuse k článku Retro pstruhová sezóna!

Autor diskuse: Stredo - Profil , 28.4.2012

Pepé - Vsetín - Profil | So 9.11.2013 22:21:42

Zdravím,
i když je článek starší, dostal jsem se k němu až dnes, a to i tak náhodou. Každopádně díky zaň, pěkně se četl a přikládám fotku oněch Heintz_ových třpytek.
Ať se líbí...

FraF - Profil | Čt 3.5.2012 10:51:05

A co loví tento závodník s vlascem 0,10mm? Musí za každou cenu nalovit,aby se umístil.
Pravdou je,že se některé techniky prolínají,takže některé muškaření připomíná plavanou,v jiném případě přívlač s vlascem vzdáleně francouzskou nymfu kříženou se streamem. Až na ten naviják a prut,že.
Já se musím přiznat,že jsem konzervativní,rád muškařím s muškařským navijákem a šňůrou,rád házím s muškařskou šňůrou,je to tradice několik století a s despektem(ne nedůvěrou) hledím na někoho,kdo se vyžívá v chytání podměrečných,malých ryb,ve výjimečných případech ve zdlouhavém zdolávání větších ryb,aby nepřišel o body či zážitek.K té konzevativnosti patří i ing.Šimkem propagovaný názor,že lipan se má chytat na mušku,pokud možno suchou.Komu se na ni pod nohami zvednul lipan,ví, o čem mluvím.Že to mnohdy nejde? Nemusím přece chytit za každou cenu.
Přívlač,proč ne,ale zkus na to torzo pstruhů a lipanů muškařit a třeba retro.

Stredo - Profil | Út 1.5.2012 22:53:51

Dakujem za vsetky pripomienky, obzvlast uzivatelovi FraF v ktoreho prispevkoch k teme bolo skutocne vela zaujimavych informacii. Rad by som uviedol na spravnu mieru jednu vetu z clanku, ktoru citujete.

"Ještě trochu - k tvé zmínce o pohledu na přívlač,že se na ni dívali s nedůvěrou a že to přetrvává,i když moderní jemná přívlač se začíná velmi podobat muškaření......."

Nechem sa pustat do polemiky ako co myslel autor knihy, urcite mu nechem vkladat do ust "nedoveru k privlaci" pisem o nej z dovodu, ze ju stale medzi rybarmi obzvlast starsimi jednoducho citim a denne o nej pocuvam. A v com vidim priklon jemnej privlace k muskareniu? Ak si napriklad vezmete ligove pravidla pre privlacove sutaze, maju pretekari zakazane ( aspon v SR ) pouzivat perie, nakolko by sa ich nastrahy takmer vobec nelisili od niektorych typov musiek, co vsak na beznych vodach neplati. Takze ak vidim privlaciara lovit na 0,10 silone s muskarskym hacikom zatazenym muskarskym tungstenom na ktorom ma vlastnorucne naviazanu patentku tak to skutocne povazujem za posun smerom k muskareniu. O tom aky vyrazny ten posun je mozme skutocne dalej diskutovat

FraF - Profil | Út 1.5.2012 21:14:51

Ještě trochu - k tvé zmínce o pohledu na přívlač,že se na ni dívali s nedůvěrou a že to přetrvává,i když moderní jemná přívlač se začíná velmi podobat muškaření.......
nevím kdo se na ni díval s nedůvěrou,propagátor sportovního rybářství v Československu ing.Zdeněk Šimek určitě ne (mimo jiné jezdil na Oravu s Heintzem na hlavatky před 2.sv.válkou)),akorát nepovažoval na našich pstruhových vodách přívlač za stěžejní techniku,jen doplněk muškaření...a tak je to všude ve světě,musíš se s tím smířit,hlavní lovnou technikou na pstruhy je muškaření.Srovnávat moderní jemnou přívlač s muškařením zkrátka nejde,nemá to nic společného,přívlač by mohla být jen posunem a výzvou k technice která na pstruhové vody patří - muškaření. Tím myslím muškařský prut,šňůru,návazec,muškařský naviják,umělé mušky,nahazování muškařskou šňůrou.
Jak vidím posun přívlače?Mohu hodnotit,zažil jsem ho a zažívám.Technický posun je opravdu markantní a kladný.Pak je posun negativní.Není co a mnohdy kde chytat.

sliver - samolibý vůl - Profil | Út 1.5.2012 20:34:15

Stredo - >> to je neuvěřitelné. Přečíst si jedinou tenoučkou Šimkovu knížečku a vytvořit takový paskvil ? Ani nevíš, co je Heintzka ? Až pobereš trochu rozumu, naliskáš si za tohle sám. Pokud ti ještě není 15 let, tak všechno beru zpět, v kartě věk nemáš.

FraF - Profil | Út 1.5.2012 20:09:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V r.1967 jsem už pár roků chytal,ale knihy Zdeňka Šimka jsem v té době ještě neznal.Dostaly se mně do ruky až později a byly a jsou pro mě tím nejlepším,s čím jsem se v literatuře o rybařině setkal.V roce 1967 určitě přívlač nazačínala,měla za sebou již mnoho desetiletí ne-li staletí provozování.Můj dědeček např. ve dvacátých letech 20.stol. chytal t.zv.temžským způsobem,šňůru stahoval do kožené kapsy.Vydání z roku 1967 je jen pokračováním objevné knihy Chytání pstruhů,lipanů a hlavatek z r.1946..Nutno přihlédnout k době v které jsme tenkrát žili,jak dlouho trvalo než se kniha vydala a o možnostech autora ovlivnit vydání a někdy i obsah.Proto když retro,bylo by třeba se vrátit ke knize z r.1946,uvést celé hodnocení Zdeňka Šimka přívlače na pstruhových vodách,jeho vztah k rybám a sportovnímu rybářství.
K nástrahám - v r.1946 uvádí umělé nástrahy třpytky,jež bývají z plechu,perleti či umělých hmot
umělé rybky(napodobeniny rybek) z kovu,celuloidu,kůže,dřeva,gumy,hedvábí a pod.
Heintzův blýskač-třpytka - plíšek tvaru rybky,v mírném proudu blýská tato třpytka ze strany na stranu,v silnějším se otáčí .Pro pstruhy 5,5 a 6cm.
Ještě je mám schované.Nahradily je woblery,ale myslím si,že by to na ně šlo i teď.
Pro zajímavost - vlasec 0,30 měl nosnost 3,5 kg (1963).
Co se týče popisu Zdeňka Šimka kde hledat ryby,jak se chovat u vody,k rybám,kolegům, není co měnit,vše to platí a mělo by být vzorem pro každého rybáře.

Royale with Cheese 31,95 - Profil | Po 30.4.2012 12:14:56

Mě by zajímalo, na co asi chytal Martin Hollý st.( teda myslím že to byl on), když přinesl Lautmannce čerstvé pstruhy v Obchodu na korze.

pouzy - Profil | Ne 29.4.2012 21:23:20

Pochopitelně že pokrok v rybařském sportu šel kupředu,ale určitě ne všechno je lepší.Určitě ten klídek a vůbec ta atmosféra u vody musela být v té době podstatně lepší než dnešní obložené vody s rádoby rybáři s auty za zadky a u aut se srocujících v družných debatách o tom kdo co má za trofejní kapři či jeseteři.!

esoxx - Profil | Ne 29.4.2012 21:22:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Československé pstruhové nástrahy Re-fly - Morava, Metuje, Vydra, Kanada, Torpedo a Otava z přelomu 40. a 50. let minulého století.

daniel2117 - Profil | Ne 29.4.2012 21:09:11

Já sem teďka u nás na rybníku potkal pána - tak kolem 70ti roků a ty navijáky, které měl na prutech musely snad pamatovat první republiku!!! Na to sem fakt čučel. Samozřejmě se nesměju, protože je mě jasné, že rybám je uplně fuk, co je na prutu za naviják.

Mike1977 - Profil | Ne 29.4.2012 20:18:03

Přiznám se, i když je mi 35 let, tak jsem před 5 lety spadl přímo do "nové doby". Otec přítulkyně, cca před 25 lety dlouholetý aktivní rybář, mi ukazoval na půdě ( a to se divím že je to netknuté), na co tenkrát chytali. Jemný prot byl tak odhadem 60g, silon 0,20, plandavky ale mikro. Když jsme mu ukázal na co se chytá dnes, nevěřil že se na to dá něco chytit. Prý tenký silon, klacek do větru, a vidět smáčka nebo nymfu...ho rozesmálo, a pořád nevěřícně kroutil hlavou (až do doby když jsem pár pstruhů donesl). Ale největší výbuch byl, a to sem nepatří, když jsme mu předváděl chytání na vlas...tak to už rezignoval...hold asi ta dlouholetá stará garda 70+, co už nechytá dlouho, tomu neuvěří, jak to vše šlo dopředu....

Stredo - Profil | Ne 29.4.2012 16:23:02

Ta Heintzka sa mi skutocne paci, viem si uplne zivo predstavit ze by som ju zavesil na silon aj dnes. Len asi v trochu inej farbe. Kazdopadne vdaka za fotku ak niekto este najdete akekolvek zaujimave foto, alebo info o podobnej retro vybave sup sem s nim.

Kreja - Profil | Ne 29.4.2012 11:12:40

dobrý návrat do dětství i já mám těch letitých knih několik i nějaký ten letitý cajk je ještě doma J.

BadAlien - Profil | Ne 29.4.2012 11:06:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

tzv. Heintzka je toto:-)..

jericho - Profil | Ne 29.4.2012 0:40:17

jo knížku Sportovní rybářství od Šimka z roku 1967 ještě mam ,dobrý počtení
iv>