Rybáři se přou s ekology o kormorány

Autor diskuse: DAVISS - Profil , 7.3.2012

xpeedee - Profil | So 10.3.2012 11:27:32

Firetiger >> A nezapomínej taky na myslivce na MZe...ti se tomu taky brání zuby nehty - být to lovná zvěř, jdou všechny účty za náhrady za nima....Kdyby byli na MŽP frajeři, řeknou, ať zruší důslednou druhovou ochranu a cca ještě 5 let budou náhradu hradit oni.....potom by to začalo být alespoň trochu průchodný....

xpeedee - Profil | So 10.3.2012 11:25:08

Je to pořád dokola....spíš mě zaujal ten poslední odstavec...

,,Jeden pták sežere denně půl kila ryb. Jen v Královéhradeckém kraji způsobili vloni přemnožení ptáci škodu za 400 tisíc korun, kraj rybářům za škody vyplatil téměř milion korun. Jejich odstřel je tu povolen pouze v nejexponovanějších lokalitách."

arnošt - Profil | St 7.3.2012 22:15:40

Kormorána netřeba střílet...stačí ho jen plácnout lopatou... o))) Úkladně,zezadu...

DAVISS - Profil | St 7.3.2012 20:12:00

Dr-Voštěp >> Převažující složkou v potravě volavky popelavé jsou ryby různé velikosti i mrtvé (preferuje), požírá však také obojživelníky, měkkýše, hmyz a jiné bezobratlé, malé ptáky a savce, občas plení i hnízda vodních ptáků, často loví hraboše na polích a tím je užitečná. Škody na tekoucích vodách jsou zanedbatelné, přesto rybáři vyvíjí silný nátlak na povolování jejich odstřelu. Kořist většinou polyká vcelku, pokud je však příliš velká, vyvrhuje ji a snaží se ji spolykat znovu.

Tolik Wikipedie ....
http://cs.wikipedia.org/wiki/Volavka_popelav%C3%A1


Na podzim můžeme spatřit v okolí rybníků celé skupiny volavek v polích. Pozorujeme-li je dalekohledem, zjistíme, že tito lovci ryb dovedou obratně chytat i hraboše. Nehybně stojí u nor a každou chvíli zmizí jeden škodlivý hlodavec v jejich útrobách. Zdá se, že v době přemnožení hrabošů dávají volavky přednost lovu hrabošů před tradičním lovem ryb.

Zajímavě píše o vlastnostech volavky Dr. Hanzák v knize Světem zvířat II - Ptáci 1, kde na straně 112 cituje Dr. Jirsíka: "Volavka je velmi opatrný pták, kterému se těžko dostat na dostřel. Ráda hřaduje na vysokých stromech, nebo ji vidíme stát nepohnutě se zataženým krkem na mělčině ve vodě. K ostatním tvorům je velmi nesnášenlivá; co zmůže, to zabíjí. Proto ji nelze chovat jen tak volně na dvoře, kde je drobná drůbež. Moje zajaté volavky dovedly chytat znamenitě vrabce, jestliže se přiblížil neopatrně k voliéře. Člověku je velmi nebezpečná útokem zobáku do oka; stejně tak psům. Prodloužených zátylních per se dříve používalo k umělým chocholům. V různých pramenech se dočteme, že volavčí maso je odporné chuti, avšak není tomu tak. Okořeníme-li je, je zcela dobré. Není cítit rybinou a není odporné."

http://www.priroda.cz/lexikon.php?detail=627

HmmmmTakJooooo - Profil | St 7.3.2012 16:46:10

Vasek az mu skonci sichta na hrade tak to ekologum urcite vysvetli ...

Odin - Profil | St 7.3.2012 16:39:15

vystrilet ty hajtry.

Dr-Voštěp - Profil | St 7.3.2012 16:36:12

U nás na Svitavě 2 přes zimu jich pár střelily je tady povolen odstřel ale moc se do toho nikdo nehrnul bo je to časově náročný. Ještě bych uvítal kdyby sme mohli zredukovat stav Volavek, protože těvh je tady víc než dost. Dělají nám velké škody na chovných potocích kam vysadíme na podzim z malých potůčků ročka PO a ty mrchy šedivý nám to přes zimu vyžerou i s dotací na predátory kterou dostáváme v počtu 3000 ks PO roček. Tak že ty volavky tady vlastně máme jen pro to že jim nabízíme neustále bohatě prostřený stůl. No a co na jaře přelovíme toho je trocha a vesměs jsou to ryby větší které do potoka vyjelyza třením. Stabilně tu máme asi 10-15 volavek od září až do dubna a někdy i přes léto. Za lonský rok bylo na Svitavě 2 uloveno dle sumarizace pouze 220 ks PO a to je nejmín za posledních několik let. Jde to totiž stále z kopce už asi 8 let.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 7.3.2012 16:35:40

kapr97 >> nechci

kapr97 - Profil | St 7.3.2012 16:15:24

Netipa - poslední hrdina MRKu >> To je nápad... Nechceš jít do politiky??

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | St 7.3.2012 16:10:53

kapr97 >> Tak to je bezva přístup. Zrušíme všechny živočichy, co se nám nelíbí, jelikož můžem. Já bych zrušil nejdřív pižmoně. Co pro mě kdy udělali? Jsou chlupatý a smrděj. Pryč s nima.

kapr97 - Profil | St 7.3.2012 16:08:20

Goce >> na co nechávat?? necháš 5 a ty sv*ně se opět namnoží..

Goce - Profil | St 7.3.2012 16:05:32

Studuju obor Ekologie a ochrana krajiny, ale kormorány bych střílel. Samozřejmě bych nějaký nechal .

Firetiger - Profil | St 7.3.2012 11:59:50

Rybáři se s ekology přou trošku jinak nežli dříve - když se posledně revidovala vyhláška ochrany, tak meziresortním připomínkovém řízení ministerstvo životního prostředí (zastupující zelené šílence) navrhlo ochranu zrušit - ale ministerstvo zemědělství (zastupující produkční rybnikáře) na ochraně trvalo a tak jí stále máme.

Škoda, že podporu na ministerské úrovni umí sehnat pouze ochranáři a produkční rybnikáři, za zájmové rybáře nekope nikdo...

MANĎÁK - Profil | St 7.3.2012 11:46:33

To je dost že se tady konečně vobjevili kormoráni.
Nedávno jsem byl na Vltavě a samej kormorán,to samé na Berounce a rybníky sou jich doslova plný. na videích je jedno videiko z Plzně jak tam kormoráni drancujou ryby.
Vystřílet je na úplný minimum a bude klid. nikdo nám rybářům ty škody za uhynulý ryby nedá.
a zaryb'nuje se pořád stejně mál....