Výtěr mníka jednovousého ...

Autor diskuse: xmac - Profil , 4.2.2012

xmac - Profil | Út 7.2.2012 21:07:04

spekstr >> Jo už to vidím,ty jsi z Moravy, tak to je jiná, tam máte vlastní svaz a koukám, že taky pěkně maskuje .. Stejný šmudlové jak u nás :)

spekstr - Profil | Út 7.2.2012 21:01:41

xmac >> bouzel v radu to nemam,mam ho pred sebou a vcera sem ho dvakrat prohledl a nic.samozrejmne at lovi rakusaci treba dinamitem,uvedl sem priklad.kraje reviry uz slovickaris,vis jak sem to myslel. jedno vim jiste ze mnika uz si nedam at mas pravdu ci ne,hlavne ze se to dozvi i ostatni

xmac - Profil | Út 7.2.2012 20:44:37

spekstr >> Tak letos už to v řádu máš, co dělají v rakousku a jaké tam mají podmínky je jejich věc ne? Jinak výjimka se nevztahuje na kraje, ale na revíry...

spekstr - Profil | Út 7.2.2012 20:34:12

xmac - >> na to ze muj prispevek ani tak nepatri do diskuse vyter mnika,se to docela rozjelo,nakonec snad budem zase o trochu chytrejsi,alespon ja.jeste ohledne toho reviru kde sem chytal neni to tak davno co se tam mohli lovit dravci celorocne,o kus dal Rakousti kolekove z vesela plundruji reku cerenama jake pamatuji snad jen nasi dedove,ani si netroufnu odhadnot rozmer ale metr na metr to urcite neni.jiste neznalost zakona neomlouva, ale v nasem kraji je vyjimka doba hajeni od 1ledna do 15brezna mira 30cm tak to proste je v radu ktery sem dostal k povolence.mnika u nas nikdo nevysazuje.kolegove nemejte me to za zle.

hering - Profil | Po 6.2.2012 21:40:36

valcha186 >> Vyjímky na chov mníka nějaké jsou a i na jeho lov.Nemusí to být nutně svázané.
Ono by bylo vhodné na MŽ kdyby ten seznam alespoň jednou za dva roky aktualizovali.A chovali se pružněji.To jaký byl stav rybích společenstev v době schválení dotčené vyhlášky již nyní neplatí.
Nejokatěji je ta zkostnatělost či snad nechuť anebo možná i záměr nic se seznamem ohrožených druhů nic nedělat jasně vidět u Kormorána Velkého.Ten tam určitě nepatří už dávno!

hering - Profil | Po 6.2.2012 21:25:10

RST >> Ahoj :-D Bavil jsem se s územním hospodářem a ten mi tvrdil,že změny v BP vázané třeba jen platností pro územní svaz musel předkládat k posouzení/schválení (nevím jak to přesně pojmenovat) na příslušný krajský úřad odbor ŽP potažmo zástupcům MZE na KÚ. A myslím,že si nechávají předkládat kompletní znění BP na každou sezonu.

RST - Profil | Po 6.2.2012 11:26:54

Mrak >> No u nás právě není a mnozí si myslí že pokud je v BP uvedeno hájení a nej. l. míra tak ho můžou z vesela lovit........ a to mě celkem s.re. I mi vysazojeme mníků poměrně dost loni jestli se nepletu nějakých 2600 Ks ale jak říkám tu výjimku na odlov nemáme.

Mrak - Profil | Po 6.2.2012 11:19:25

RST >> Čau Ferdo nevím jak u vás ale u nás výjimka je.U rybářských revírů,kde je v popisu uvedeno MNÍK,je na základě výjimky KÚ Středočeského kraje č.j.8406/OŽP-10416/03-Sy,povolen odlov mníka jednovousého.Nejmenší lovná míra mníka je stanovena na 40 cm,doba hájení od 1.11.do31.1.U nás na revíru to platí.Mníka vysazuji každý rok a poměrně dost se loví.

valcha186 - Profil | Po 6.2.2012 10:37:41

RST >> Dokud je v seznamu ohrožených druhů, tak s tím nic dělat nejde. Musel by se vyškrtnout a nebo by proto musel být doopravdy pořádný důvod na vyjímku. Ve více případech v jiných věcech MZ nedalo žádný souhlas.

RST - Profil | Po 6.2.2012 10:27:19

valcha186 >> Asi by i dal, ale myslím že problém mníka je někde jinde než v pouhém udělení výjimky. Dokud je v seznamu ohrožených druhů, tak z větší části platí jeho vysazení EU v rámci svých fondů...... tak proč to tak nenechat vždyť o peníze jde až v první řadě.

valcha186 - Profil | Po 6.2.2012 10:21:33

hering >> Já jsem přesvědčen, že na to ani nikdo vyjímku nedá.

RST - Profil | Po 6.2.2012 10:04:37

hering >> Nechci se hádat, ale jestli se nepletu tak MZE nemá s bližšími podmínkami nic společného. Bližší podmínky vydává uživatel revíru a neznám právní předpis podle kterého by je měl nechat komukoliv schvalovat. Jediné co si musí nechat schválit příslušným úřadem ( a nemusí to být nutně MZE) jsou výjimky ze zákonů a nebo vyhlášek, pokud by je chtěl použít v B.podmínkách........

nofish - Profil | Po 6.2.2012 9:37:43

hering >> Teď jsi na to "kápnul". Kdyby se ministersto staralo o to co má, tak by to tam nikdy nebylo. Pořád tak trošku nechápu proč to za ty roky nedali do řádu, nebo do dodatku který vychází každý rok. Stačila by jedna věta. Neznalost zákona neomlouvá, ale řadový člen nečte zákony, on te to co mu dá svaz, kterému platí za rybolov. V tomhle (i jesen) je problém ne u řadových členů.
Zajímalo by mě, jestli takový fakt třeba zazní na schůzi nějaké MO, nebo jestli ani tam nemají tušení jak to je.

hering - Profil | Po 6.2.2012 9:29:23

nofish >> Též nazdar :-D Já ho ani tak zas moc nepeskuji,že si toho mníka nechal.A ani,že on (asi řadový člen) nemá tucha o nějaké vyhlášce,ale že to u nich nezná RS to mi hlava nechroupe.Vždyť těch diskuzí ohledně hájení mníka tady bylo....
Nakonec to byl asi důvud proč se na RADĚ ČRS probrali a do BP to pro letošní rok jasně uvedli..

http://www.rybsvaz.cz/?page=rybarsky_rad&lang=cz&fr​omIDS=

Zde výtah:

I. Doby hájení některých dalších živočichů

Celoročně jsou hájeni:

1. losos obecný,

2. celoročně jsou chráněni dle vyhlášky č. 395/92 Sb. (jedná se pouze o seznam vybraných druhů živočichů):

a) mihulovci a ryby: cejn perleťový, drsek menší, drsek větší, hrouzek Kesslerův, jelec jesen, ježdík žlutý, mihule potoční, mihule ukrajinská, mník jednovousý, ostrucha křivočará, ouklejka pruhovaná, piskoř pruhovaný, plotice lesklá, sekavčík horský, sekavec písečný, střevle potoční, vranka obecná, vranka pruhoploutvá,
b) bezobratlí: rak kamenáč, rak říční, rak bahenní, perlorodka říční, velevrub malířský a škeble rybničná,
c) obojživelníci.

Jinak blbost svazů? Tam asi taky,ale hlavně na Min. zemědělství,které upravené BP taky musí schválit! Proč jim to nevadí? Protože to zřejmě ani nečtou...

nofish - Profil | Po 6.2.2012 9:05:25

hering >> nazdar. :-D nevytahuj tu ohrožené druhy. Hlavní je jedno. Je to blbost svazů. Není problém kterýkoli rok to do dodatku napsat, nebo přímo do řádu. Nechápu proč to do teď nikdo neudělal. Byl by klid. Lidi kolikkrát nemají ani tušení že ty ryby brát nesmí.
Znalost zákona neomlouvá, ale lidi si platí svaz aby jim ten rybolov zprostředkoval taklže je to hlavně jejich blbost.......

hering - Profil | Po 6.2.2012 8:56:34

spekstr >> Za to,že neznáš vyhlášku 395/1992 nemohu,za to,že jí neznají ani členové ryb. stráže,no to ani raději komentovat nebudu!!!Ale udělám Ti zde výtah toho co je pro rybáře celoročně hájené.

Za druhy kriticky ohrožené se prohlašují:

drsek menší - Zingel streber
drsek větší - Zingel zingel
hrouzek Kesslerův - Gobio kessleri
mihule potoční - Lampetra planeri
mihule ukrajinská - Eudontomyzon mariae
sekavčík horský - Sabanejewia aurata

Za druhy silně ohrožené se prohlašují:

ježdík dunajský - Gymnocephalus baloni
ostrucha křivočará - Pelecus cultratus
ouklejka pruhovaná - Alburnoides bipunctatus
sekavec písečný - Cobitis taenia

Za druhy ohrožené se prohlašují:

cejn perleťový - Abramis sapa
jelec jesen - Leuciscus idus
ježdík žlutý - Gymnocephalus schraetser
kapr obecný (sazan) - Cyprinus carpio
mník jednovousý - Lota lota
piskoř pruhovaný - Misgurnus fossilis
plotice lesklá - Rutilus pigus
střevle potoční - Phoxinus phoxinus
vranka obecná - Cottus gobio
vranka pruhoploutvá - Cottus poecilopus

Jsem přesvědčen,že vyjímku na lov ohroženého druhu nemáte.



hering - Profil | Po 6.2.2012 8:35:51

No tak vytírat mníka je poměrně snadné,co už snadné není,je vyrazit z ochranářů vyjímku k chovu :-((( Paradoxně, jeho dnes už zbytečná ochrana,brání většímu rozšíření a vysazování do tekoucích vod.Přitom by stačilo vyřadit mníka ze seznamu ohrožených druhů a v BP nastavit celoroční hájení. Lovit by se nesměl stejně jako dnes (jsou sice vyjímky),ale líhňařům by se ulevilo od papírování s úřady!

Jovánek - Profil | Ne 5.2.2012 22:41:45

spekstr >> Jo,když můžou ostatní,tak já ne,viď?
Jinak chYtat a do hlavY.

xmac - Profil | Ne 5.2.2012 22:28:06

spekstr >> Je na čase tam poslat kontrolu :)

spekstr - Profil | Ne 5.2.2012 21:39:46

xmac >> no to vis ze bych si stiku nevzal,asi zacinam chapat co tim myslis.no ale stim hajenim sme dostal,a nechapu proc clen rybarske straze co chital 2m ode me je drti nozem do hlavi a ctvrtka rybaru z mesta co na ten usek reky chodi uz roky to tam tak funguje.na morave je asi neco jinak?

xmac - Profil | Ne 5.2.2012 21:29:52

spekstr >> Nejde o odbornost a to jestli to byl mlíčák, nebo jikrnačka. Ani to, že jsi ho chtěl ochutnat ti nezazlívám. Jen mi řekni, vzal-li by jsi si teď štiku, kdyby jsi ji chytil poprvé a měla třeba 80 čísel a nikdy by jsi ji neochutnal. I kdyby tam byla výjimka, tak je hájenej. Neříkám, že občas neudělá každý nějakou botu, ale je to třeba alespoň uznat, nepsat v trofejích fair play a vůbec nedávat zbytečně hloupý příklady. A o tření to je taky kapitola sama pro sebe ... Letos se třeli kolem vánoc například...

spekstr - Profil | Ne 5.2.2012 21:18:42

xmac >> no asi budes odbornik s klidnym svedomim ti odepisu ze to byl mlicnak,a to ze sem chtel ochutnat neco co jsem jeste nejedl ze me nedela hrisnika.mozna su prasak ale urcite ne u vody ale respekt ze se toho chitas.mimochdem treni probiha trochu pozdeji nekdy v teto dobe ps najdes to v knize obecne rybarstvi.joo ale na nazor ma pravo kazdy jiny kraj jiny mrav :0

Sven - Profil | Ne 5.2.2012 20:43:50

spekstr >> stejně jako xmac .... :-(

xmac - Profil | Ne 5.2.2012 20:40:05

spekstr >> Vzhledem k datu, pozadí fotky a tvému přiznání, bych v trofejích dal s klidnou duší palec dolů. Stoprocentně ta ryba byla plná jiker a před výtěrem, což je maximální prasečina ..

kakr - Profil | Ne 5.2.2012 10:08:34

š 1203 >>
Platnost patřičných vyhlášek o výběru daní také není zrušena, přesto se za "normální" považuje daně neplatit. Pochopitelně nemám na mysli nějaké daně v jednotkách, či desitkách tisíců.
Správné "neplacení" začíná někde na hranici 100 000 až nekonečno.

Co je proti tomu nějaká vyhláška 395/1992Sb:-)))))

lada78 - Profil | Ne 5.2.2012 10:03:52

š 1203 >> Vyhláška stále platí ale jde požádat o vyjimku.

š 1203 - Profil | Ne 5.2.2012 9:51:53

Mník je hájený celoročně.Platnost vyhlášky 395/1992Sb. a její přílohy nikdo nezrušil, podle ní je mník hájený.

flekos - Profil | So 4.2.2012 21:52:34

Tomáš - Tom >> Ahoj- a u me si gazda, frajer,mistr,borec, atd.......

spekstr - Profil | So 4.2.2012 15:26:03

zravim loni pred vanoce jsem mnika ulovil poprve v zivote je to skvostna ryba,jeho lov me natolik uchvati ze jsem kdy to jen slo vyrazel lovit dalsi a dalsi skoro kazdou vychasku se me darily 3-4ks jen velikost kolisala,vzal jsem si toho prvniho a ostatni i okolo 50cm jsem poustel.kdo si bere mensi jak poul metru tak je prase.ps:zabery byli akcni na feeder

Tomáš - Tom - Profil | So 4.2.2012 13:46:40

Opravdu mník je nádherná a tajemná ryba a i já jsem jejímu kouzlu propadl již zhruba před 15 lety.Taky jsme se v té době potýkali s nesmyslnými zákony a dokonce nám inspekce životního prostředí hrozila pokutou,nicméně jsme to ustáli a vytírali mníky dál.Vytíral jsem je asi 10 let nyní již nevytíráme,protože se již vytírají sami a je jich dost a o plůdek bohužel byl zájem pouze minimální.Jinak podle mých zkušeností se dá na 0,3 ha rybníčku odchovat i 50 tis. kusů rychleného mníka.Při dobrých podmínkách mohou mít ročci po zimně i 30 cm.plodnost těchto ryb je neuvěřitelně vysoká od velkých jikernaček se dalo získat i přes milión jiker.