Plotice v kuchyni - mikromasařina v praxi

Diskuse ke článku Plotice v kuchyni - mikromasařina v praxi z blogu smudla.mrk.cz

Autor diskuse: šmudla007 - Profil , 9.1.2012

Myš - Profil | Pá 21.9.2012 12:28:36

SlavnýLovecPampalini >> Klidně se jim to mohlo podařit, pokud nakupovali násadu v Polsku. Už jsem o tom taky párkrát slyšel.

šmudla007 - Profil | Pá 21.9.2012 10:00:25

meteor >> A tož u "nás" je zase jistější nachytat sto plotic než čekat na kapřa :) Kapř se při tom chytání plotice teda obvykle sem tam taky nějaký chytne, takže ve výsledku máš sto malých + navíc jednu velkou a to se prostě vyplatí :) Malá ryba taky ryba, když je jich kilo dvě.
S mikroploticema se ani mě moc "drbat" nechce, ale zase ty menší se nemusí vykošťovat(do 15cm). Byl sem na rybníku s K70, kapř celý den nikde(žádný ani malý kapř), tak sem nalupal zakrslých plotic kilo a půl za hodinku, na prudčejc usmahnul a ten kapr mi ani nechyběl.
Chytni si deset patnáct těch menších, průbni v malém měřítku a uvidíš. Letos jsem podzimní plotice začal "kosit" už cca koncem srpna.

retrívr - Profil | Pá 21.9.2012 9:54:40

šmudla007 - >> I já jsem za plotici, či karase. Bez hovorů a příkras.Je to ryby, která svoji cenu má.Nejsem pro rekordy a jiné okázalé hrdinské činy.

meteor - Profil | Pá 21.9.2012 9:47:28

šmudla007 - >> pěkný článek, jednička s hvězdičkou 2x podtržená ;-)

Jenom je mi divné, že jsem o něj "nezavadil" už dřív... i bych zkusil ty plotice nasmažit, ale musí s tím být hrozné "jebání", což není nic pro mě :-) většinou razím heslo "lepší jedna velká nežli sto malých" :-)
Navíc tady u nás plotice jsou, ale kousky přes 20cm bych spočítal na prstech jedné ruky...

Čendík - Profil | Pá 21.9.2012 9:24:16

Pěknej článek - konečně někdo rozumnej, kdo si váží i druhů ryb, kterými spousta " takyrybářů " většinou opovrhuje. Plně souhlasím s tím, že je tisíckrát lepší dobře upravená plotice z čisté vody než nějaký pstruh granuláč ze supermarketu.

šmudla007 - Profil | Pá 21.9.2012 8:37:43

Woohooo >> ono záleží z jaké vody ta ryba je... není voda jako voda. Někde se cejn/tloušt "žrát " nedá a jinde je to super rybaˇ. Bílou rybu se všeobecně doporučuje chytat jaro podzim zima kdy má tužší svalovinu(těsně před třením a dost dlouhou dobu po tření nechat na pokoji aby se zotavily).
Perlíny nechytám(respektive chytnu pár kusů kolem 25cm ročně), oni mají oproti plotici o dost pichlavější a tvrdší ty mezisvalové kostičky(plotice+ proudník je mají jemné tenké). Na zavináče/pečenáče je v podstatě úplně jedno z jaké ryby je uděláš, hlavní je u zavináčů důležité dodržet postup prosolení aby se zpevnilo maso.

Práša321 - Profil | Pá 21.9.2012 8:33:55

Já dělám plotice pečené v troubě a pečený to je lepší než kapr. Plotice vykuchám,
osolím okořením upeču na oleji na horko vzduch cca 20 minut.( záleží na velikosti)

SlavnýLovecPampalini - Profil | Čt 20.9.2012 17:52:30

nofish >> já nevím jestli to co chytám je stříbrňák nebo obecňák... je takovej do žluta... řekl bych že je to obecňák(myslim karas) a nepřipadá, možná je to podle revíru, odněkud ryba smrdí, odněkud má tmavší maso... jak kde, já mám stejnak nejradši kapra na gyrosu, ideální velikost 48-55cm.. jentak poprášit moukou a na sádle.. malina... karase dávám na grill s klasickym grilovacím kořením ale musí mít apoň 40cm, jinak je to kostěj

nofish - Profil | Čt 20.9.2012 17:19:04

SlavnýLovecPampalini >> nepřipadá ti to karasí maso tak trošku nasládlé?

Woohooo - Profil | Čt 20.9.2012 17:17:09

šmudla007 >> Zkousel sem osobne perlina a ten me neoslovil ... prisel me mastnesi trosku a takoven nevyraznej ... plotice jsou pry vyborne na zavinace me rikala znama

Vili z Role - Profil | Čt 20.9.2012 17:16:56

Článek pěkný a poučný. Nebylo by od věci tento celý proces natočit na video a umístit na web. Osobně bych to přivítal a po té bych určitě vyzkoušel. Díky Vili

SlavnýLovecPampalini - Profil | Čt 20.9.2012 16:27:56

šmudla007 >> u nás ve Varnsdorfu ti blbci koupili místo kaprů karasi.. nechápu jak se jim to povedlo no ale při výlovu se vylovilo neskutečné množství karasů 20-35cm :-)))... jinak karas má lepší maso než kapr a proto jakmile má aspoň 38cm tak jde na grill

SlavnýLovecPampalini - Profil | Čt 20.9.2012 16:25:23

šmudla007 - >> viděl jsem borce co vzal okouna asi 30cm a škrábal s ním kapra 50cm :D, na otázku jestli není lepší nůž mi řekl že to s ním jde perfektně a nůž nepotřebuje

valcha186 - Profil | So 25.2.2012 1:05:19

Děláme grundle z hrouzků. Je to paráda, máme jich dost a jsou na zdi terasy a berou řasu. Mají se dělat celé, nekuchané, ale to by nešlo, ani kdyby byli v karanténě. Malý nožík a už jedu, nebo nůžky z manikůry. Do mouky s paprikou, sůl, fefe, do fritˇáku sádlo a musí být křupavé a teplé. Jak vystydnou, už to není ono. Studené bílé víno a posezení na břehu. Méně otrlí ulamují hlavy a vyhazují. Jde o pevnou vůli, nebát se hlavy. Někdo jí také červy. Děláme je při jakékoliv návštěvě a je to skoro zadara. Kdo nechce ať nejí.

valcha186 - Profil | So 25.2.2012 0:52:37

Plotice, perfektní salát. lepší než z kapara. Vykuchat, odstranit hlavu, 3 dny v soli, omýt, 3 dny v octě s vodou 1-1, stáhnout ploutve s kůží, páteř a dát nakládanou zeleninku s fefe a majonézu. Ne bílý jogurt, skrábe v krku. Plotic máme hodně a děláme pravidelně. Nenáročné. Šupiny stáhneme s kůží.

sněžný muž - Profil | St 25.1.2012 15:44:38

A taková větší plotice na grilu , to taky není špatný .

nofish - Profil | St 25.1.2012 11:26:04

šmudla007 >> jn, jiná možnost asi není, ale to je začarovaný kruh když nejsou karasi (bacha stříbřití to musí být pokud se nepletu).

šmudla007 - Profil | St 25.1.2012 11:24:08

nofish >> budeš muset samobotovat výtěr kaprů a přihodit tam karase(ne stříbřitáka..pokud seženeš mlíčnáka obecného) :) Nutná a nezbytná podmínka k výskytu kaprokarase je existence karasů (pro mne již vyhubený druh).. Jinak na sabotáž je aji dobrý namíchat potočáka se sivenem(pokud jikry potočmena+mlíko sivena ...a případně na revanž jikry sivena+ mlíčí potočáka :).
A ještě brutálnější sabotáž bude pokud se namíchá losos s potočákem a hlavatkou ... no inspirace k tvůrčí práci se jistě najde dost.

>Pedro1..teda taková brutalita grundle z hrouzků(parmovčík hrouzkovitý) ...ti u nás taky už vymřeli, že se nestydíš :) Nebyly to potěr parem?

Pedro1 - Profil | St 25.1.2012 11:15:48

šmudla007 >> Zkoušel jsem grundle z hrouzků,pěkně na sádle a je to dobrý:-)))

nofish - Profil | St 25.1.2012 11:15:30

šmudla007 >> až ho někde objevíš tak poreferuj. Poznat jde ale já ho roky nechytil.
Ono někteří lidi by ho stejně asi napsali jako kapra, proto by mě právě zajímalo jak by jim pak chutnal :-)

Pedro1 - Profil | St 25.1.2012 11:15:03

nofish >> To by se Ti líbilo.Houno,jdu sepsat petici za O15.Když je nežeru já,tak nikdo:-)))A všude budou jenom dvoukilový okouni a to bude teprve paráda.

šmudla007 - Profil | St 25.1.2012 11:14:46

Pavouk‌ >> > ohledně oukleje jsem se v článku zmínil ..jen prostě u nás oukleje nejsou ..každej ať si recept aplikuje na svoji přemnoženou bílou rybu kterou má v dosahu.
Karas mi na tenhle způsob přípravy nepřijde moc vhodný, cejn a zimní tloušť určitě jo.
Postup není o vypražení kostí ..ale o přefiknutí kostiček na neškodné velikosti(což pokud vím tak oukleje se praží.alá grundle ..grundle nemám vyzkoušené).

šmudla007 - Profil | St 25.1.2012 11:13:13

nofish >> Kaprokarase sem v životě neviděl... a jsem si vcelku jistej že když mi rybář říkal že mu bralo hejno kaprokarasů tak si jsem vcelku jistej že prostě narazil na hejnko karasů stříbřitých (od pohledu to není obyčejnej karas a diagnostika prohlásí stříbřitáka za kaprokarase..neb je statný velký robustní a není zelenej :)).

nofish - Profil | St 25.1.2012 11:04:03

Pedro1 >> okouny dej do chladu a očisti následující den. Není to problém :-) Ale klidně je pouštěj, zbude víc na mě :-)

Pedro1 - Profil | St 25.1.2012 11:03:01

šmudla007 >> Okouny mám rád,očistit je umím vcelku rychle,ale prostě mě to nebaví:-)))Celej den u vody,jsem utahanej a ještě se večer čistit s deseti okounama:-)Škoda že se nenasazuje vakuově balený hovězí,nebo vepřový:-)))

Pavouk‌ - Profil | St 25.1.2012 10:57:37

objevil jsi objevene, diky bohu ze pises jen o karasech a ploticich...vyzkousej oukleje jsou lepsi.

nofish - Profil | St 25.1.2012 10:57:05

šmudla007 >> na ty cejny jse mu psal že co bysme za ně tady dali...... Takového jsem nechytil roky.
Osobně jsem rád že tu ti karasi nejsou, když už tak radši obecného, je hezčí a je to naše ryba :-) Neboj kdyby si ho někdo spletl s kaprem tak to pozná na talíři. Btw zkoušel jsi jíts kaprokarase (křížence) jaký je?
Když nebudeš zlobit tak tě na jaře na cejny vezmu, ale ti velcí prostě neberou, tak vecí jak byli v tom videu prostě nechcou, nebo jsou pomalejší než ti menší.

šmudla007 - Profil | St 25.1.2012 10:54:19

Pedro1 >> Počkej si na článek jak mikromasařit okouny ..ty doufám chytat umíš :) Lenost škrábat a čistit mne nejčastěji dostihne při chytání tloušťů (mám u vody sem tam i slabší chvilky :)).

šmudla007 - Profil | St 25.1.2012 10:50:50

nofish >> A tož ..nevím. mě se zdá že u nás se prostě stříbřiták málo vytře(je mu zima) a minikarásky dicky něco sežere. Plotice potřebuje dravce(okouny candoše štiky) aby nebyla zakrslá ..což prospívá každé bílé rybě mít dravčí pastýře. Plotice cejn sou výborní ..o moc dietnější než kapř..
Karas sice není tak dobrý jako plotka -- tož jen sem tam na zpestření, kdyby vozili třetinu násadáků v karasích tak by aspoň bylo co chytat a dědkové by karasy zapisovaly jako kapry :) "Dojdou kapři a není ani potah".

Jináč u videa Feeder v létě ..v prvním dílu se mi hrozně líbila poznámka Martina ..pouští Xtého dvoukilovýho cejna a "hmm to by se plnila udírna(kdybych na to byl)" ..no co dodat :) Rybáři začnou ryby házet zpátky když jich bere moc a pak je už nebere nikdo (cejn karas na jižní moravě :))

Pedro1 - Profil | St 25.1.2012 10:44:43

Hezkej článek včetně fotek.Kdybych nebyl tak línej,vyzkoušel bych to:-)

nofish - Profil | St 25.1.2012 10:28:37

šmudla007 >> hoj. Víš ono můžeš být rád že u nás ten karas skoro není. Má silnou tendenci se přemnožit, pak užírá potravu ostatním druhům a ani ti plotičáci by ti pak tolik nenarostli. A přece jenom maso karase se s plotičím nedá srovnávat :-)

šmudla007 - Profil | St 25.1.2012 8:25:02

Babuč >> Proč je 35 cm karas jiná liga? Osobně mám vcelku rád karase stříbřitého ..a ty když už chytnu tak mívají většinou hrubě přes 30cm(běžně 35-40.. dovezený s násadákama kaprama z rybníků). U nás se karas stříbřitý nevyskytuje jako plevel(jak je zvykem v jižních částech republiky-Dyje atd) takže karásek je "takovej menší vyhublejší kapřík").
Když čtu zprávy jak Ledničtí rybáři vozí stříbřitáky do kafilerky rovnou z rybníka, a ještě za to chcou proplácet peníze ..logika jde úplně do háje. Aspoň na krmení pro kuřata kačeny či vepříky by je mohli prodávat.

Babuč - Profil | Po 23.1.2012 19:29:09

Inu, může. Pročpak by ne. 35cm karas je ovšem jiná liga.

Jarda 7 - Profil | Po 23.1.2012 19:20:23

Konečně čtu názor,který potvrzuje,že nejsem jediný pro koho je bílá ryba jednička.Bílou rybu je možno zpracovat na mnoho způsobů,a je škoda že zůstává nedoceněná.Každopádně plotice upražená na pánvi je pokrm který nemá konkurenci.Poslední dobou jsem otestoval několik receptů z bílé ryby ve studené kuchyni,a zjistil jsem ,že bílá ryba může chuťově konkurovat výrobkům ze sledě.