Kormorán chráněný škůdce

Diskuse k rybářskému videu Kormorán chráněný škůdce

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 19.12.2011

Balzer - Profil | Ne 5.2.2012 19:59:54

alpo >>
Až štyroch... To je na smiech, a tá podmienka že keď sedí na strome tak nemôžu strielať, veď to je choré... To je na čo taká výnimka ? :-)

alpo - Profil | Ne 5.2.2012 19:55:25

Ze by sa u nas zacalo blyskat na lepsie casy? Pozrite si video na deviatej minute.http://www.joj.sk/relacia-noviny/noviny-archiv/2012​-02-04-noviny-tv-joj.html

XAXAP - Profil | So 14.1.2012 10:09:30

Výr >> jenomže to "menej" je zanedbatelná odchylka ... narozdíl od globálního ekonomického chování člověků u kormošů dochází k přirozené "konjunktůře"

arnošt - Profil | Pá 13.1.2012 22:14:17

Fishky >> Krásné,výstižné a jednoduché.Jen to zrealizovat.Taky by se mohlo stát,že budou všichni odpovědní přemýšlet tak dlouho,až si nebude pro kormorány kam sednout v tramvaji...

Výr - Profil | Pá 13.1.2012 22:06:37

...nejak takto vyzerá vývoj popoulácie kormorána v Európe

Výr - Profil | Pá 13.1.2012 21:51:32

Martin M. >> domnievam sa že KEBY ste sa pokúsili úplne všetkých vystrieľať ( o čo sa určite v dohľadnej dobe nepokúsite ) v ďalšom roku by k vám priletelo podstatne menej kormoránov (odhadujem že menej ako polovica).
Aby som teda odpovedal celkom presne na otázku: Keby ste tento rok všetkých kormoránov vystrieľali, určite v ďalšom roku priletí menej ako ich je u Vás dnes a tiež sa určite nestane že nepriletí žiadny.

XAXAP - Profil | Pá 13.1.2012 14:30:13

Martin M. >> S tím jedním procentem to byla velmi bonitní otázka! Akorát jsi ji položil ve velmi nebonitním prostředí (co se týče využití inteligence a rozumu).

Výr - Profil | Čt 12.1.2012 21:02:13

rover >> o akých "skúsenostiach" zo zahraničia píšeš ???...kto vyslovil takúto "múdrosť" ?..."V rámci Evropy je opakovaně prokázáno, že ani velice masivní odstřel nevede ke snížení počtu kormoránů."
Pokiaľ totiž velice masivní odstřel nevede ke snížení počtu - NENÍ MASIVNÍ.....naozaj masívny a dlhodobý odstrel vedie totiž jedinému....K VYHUBENIU DRUHU.

rover - Profil | Čt 12.1.2012 15:57:26

Fishky >> jj, v jednoduchosti je "krása", ...ta se ale bohužel u nás "nenosí" :-(

Fishky - Profil | Čt 12.1.2012 15:51:50

rover >> je to celkem triviální, bych v kormoránovi nehledal nic, co tam není :-) co dobře poslaná kulka, to o ptáka méně, masivním kropením by jich masivně i ubývalo, a když něčeho masivně ubývá, tak je toho prostě méně a čím by jich bylo méně, tím více by se řešilo jejich přemnožení - jednoduché. Masivní odstřel tedy logicky vede k zlepšení, jinak nás za chvíli sežerou všechny :-)

rover - Profil | Čt 12.1.2012 15:45:01

Fishky >> jj, ...rychlé a okamžitě "viditelné" řešení. Zkušenosti ze zahraničí mluví ale jinak, ...nicméně např. trávit je by asi dobré nebylo :-)

rover - Profil | Čt 12.1.2012 15:39:44

nofish >> Teorie se různí, ...tak jak se nastavila koncepce ochrany, tak se musí nastavit rozumná ( dlouhodobá ) koncepce regulace. Je to běh na dlouhou trať, ...myslím že podaří, otázkou zůstává za kolik ?

rover - Profil | Čt 12.1.2012 15:34:00

Jarda Š. >> Prý už i v některých "spolkových" zemích, nemohu ale potvrdit ...

Fishky - Profil | Čt 12.1.2012 15:11:18

šmudla007 >> naše předky tolik nesužovala ta novodobá korupce, s tou teď všichni tolik bojují, že nemají čas ani na práci, samozřejmě jen do doby, než jim za tu práci někdo něco nedá :-) pak to jde...

šmudla007 - Profil | Čt 12.1.2012 14:56:57

Fishky >> Zvládli to naši předkové, my to musíme zvládnout taky :) Když už vyhubit nějaký druh, tak ať je to aspoň jeden kterej by sme my lidi vyhubili vlastním přičiněním a úmyslně( hodně druhů hubíme likvidací prostředí abyž by po nich štěknul pes).
Rybníkářům tenhle stav vyhovuje ..prachy dostanou a nemusijou rybník slovovat sítěma a starat se o prodej.. Prodávají kormoránům a kasírují od státu, dobrej byznis zajištěný odbyt.
Sem pochopil že se nikomu prostě nechce toho kormorána vyškrtnout ze seznamu ohrožených druhů a tím to všecko se točí dokolečka odnikud nikam.
No a dokud to nezačne vadit těm co ty odměny vyplácí, že je to teda už fakt hodně peněz ..tak to bude fungovat vesele dál a nic s tím nikdo nebude chtít dělat. Sebrat jim prachy a hotovo. Buď se rybníkář s kormoránem vypořádá nebo nebude mít v rybníku ani kapříka. A rybníkář není hloupý a řekne Franto myslivče, buď tak hodnej a sem tam nějakou tu vlaštovku picni .. domluví se na ceně za vlaštovku a je to.

Fishky - Profil | Čt 12.1.2012 14:56:47

šmudla007 >> desítky milionů se platí rybníkářům, kteří za svý love lobují :-) kdyby nelobovali s nataženými packami, tak by nic nedostali, takže pokud to nedostanou oni, tak to myslivcům do klína nepadne, v tomhle žádná návaznost ani logika není, tady to fakčí "táta na mámu, máma na tátu" :-)

Fishky - Profil | Čt 12.1.2012 14:53:36

rover >> V polovině 20. století byl kormorán téměř vyhuben a nevěřím, že to nebylo odstřelem ;-) pochybuju že směrnice a příručky EU sníží jeho stav, je prokázaný, že kormorán směrnice EU nečte, ale na olověnou kulku reaguje spolehlivě a rychle :-)

šmudla007 - Profil | Čt 12.1.2012 14:52:43

rover >> Tož to je jasné že plašením kormorána se ničeho nedosáhne, akorát teda lokálně. Já vidím hlavní problém v tom že ti kormoráni se prostě lidí nebojí, volavka ta bere do zaječích jenom co uvidí člověka na x stovek metrů.
Pokud postřílíme naše imigranty kormorány tak si můžeme dovolit mít více vyder a norků a takových těch drobnějších predátorů.
Odstřel na nocovištích .. no to se nesmí používat brokovnice co dělá rány.. a i kdyby. pokud se ty vlaštovky rozptýlí po krajině rovnoměrně ..tož nebudou způsobovat lokálně takové škody.
Jako pozitivní fakt který kormorán přináší je, že uloví ty slabší a pomalejší kusy ryb. To že jim řekami bez totálně žádných úkrytů servírujeme všecko pod nos, je záležitost povodí.
Pokud se už včil platí za škody desítka miliónů ročně, tak ať se ty peníze dají myslivcům a oni to vyřeší a ještě se ušetří.

1Mara - Profil | Čt 12.1.2012 14:49:37

rover >> No někde jsem četl , že by se to snad i dalo , myslivcí kdyby jim bylo dáno třeba zástřelný za zobák cca. 200kč a měli to dovolený , tak by pořádaly hony jako na kachny a husy , chodilo by se střílet i na nocoviště a věřím tomu že přez zimu jich by dosti zařvalo a ty stavy by se snížily. Tady jsem to dohledal , myslím si že by to kněčemu bylo , aspoň než by se našlo jiné řešení :-)


Ahoj Marku, teď jsem dočetl článek a viděl video co jste tady nastínil. Jedním slovem hnus, ono jako všechno v tomto státě za posledních 20 let .Tady nemá cenu cokoliv psát, já jsem na jaře viděl papíry , kde je možno lovit kormorána a ta naše říčka tam není a víš co, mě to nemusí vadit, jsem myslivec a na rybníčku kde chytáme, tam nepřiletí, tam přišmatle akorát vydra a to se pořeší a je zase chvilu klid. No ,ale když ty černý svině vidím, i zadarmo je(plaším olovem) oceláky neuznávám, myslim si, že to je další chyba v zákoně, jako stovky jinejch, tudíž nekomentovat a držet se toho nejlepšího.Nerozumím tomu, snad jen to, že ty zasraní ouřadi nejsou zodpovědní za ty svoje rozhodnutí a za to si můžeme sami. No kdyby to bylo na mě - 1) Lov na nocovištích okamžitě povolit, není důvod si myslet,že je to proti nějaké tradici, tady jde o ochranu naší přírody a našich ryb. 2)Okamžitě platit zástřelné a jak dobře počítal ten chlapík v tom videu, motivace zajímavá a myslim si, že by na ně některý MS i dělaly hony, co se týká těch počtů je to jasný!!! 3) Pokud někdo by jako myslim tím,,ochranáře" protestoval ,ať se podílí na placení škod, vona je ta drzost přejde. Jinak na konec bych chtěl říct, jak se může něco dobrýho stát v tom našem posranym , rozkradeným státě, když se nenajde rychlá jednoduchá shoda na takovýmdle ,pro mě zatim řešitelným problému???


Lovit Kormorána na nocovištích, jak jsem slyšel od slováků, je to nejrozumější co může být, po malorážce prý ani nevzlétnou.....-:)

nofish - Profil | Čt 12.1.2012 14:41:13

rover >> No plašení je mi jasné. To říkám, raši je už nechat nažrané, než aby měli hlad dříve.
Zajímalo by mě kdo najde nějaké rozumné řešení a estli se to někomu někdy podaří........

Jarda Š. - Profil | Čt 12.1.2012 14:38:42

rover >> Ano. Ale, bohužel, zatím jediný stát z těch, odkud k nám kormoráni přilétají, který už provádí jejich regulaci na hnízdištích, je Dánsko.