Hranické zaskočil nepořádek u rybníka

Autor diskuse: rover - Profil , 4.10.2011

Siven Polní - Profil | St 5.10.2011 15:32:03

fotojakes >> I to je objektivní pohled. A je pravda, že bychom měli začít u sebe (teda rybáři u rybářů).

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 12:33:32

rover >> ale tu diskusi čtou jistě i jiní:-) S tou soukromou MO máš částečně pravdu, protože ono to jinak nejde. Stát ti povolí jen 25 ročních povolenek na hektar, takže jich tam ani více pustit nemůžu. Já vím, že většina provozovatelů na to dlabe, ale já bych rád fungoval podle platných zákonů. pár ročních povolenek bych vyčlenil na rozdělení na denní, abych mohl přivítat třeba návštěvu z daleka, jako tebe a jiné normální rybáře pro které by ta roční povolenka neměla váznam.

rover - Profil | St 5.10.2011 12:25:31

nofish >>
S tímto nelze než souhlasit, ...každý si musí nejdříve zamést před vlastním prahem, a pak teprve vykřikovat. Nechci psát, že jsme národ bordelářů, ale inklinujeme k tomu celkem hodně :-(

nofish - Profil | St 5.10.2011 12:18:52

rover >> Ona ta vůle musí být na obou stranách a nebudem si nic nalhávat, lidi na bordel nadávají, ale zajímalo by mě, kolik lidí pak přijde na brigádu a ohne hřbet, když jde o sběr odpadků. Vsadím se, že ti co nadávali nevíce to určitě nebudou.
edit: Já si myslím, že stačí abys tam měl že budeš řádně hospodařit, nebo že budeš udržovat okolí, nebo něco tak a je to jasné. Pochybuju, že by na to smlouvy nepamatovaly, ale možné je vše.

rover - Profil | St 5.10.2011 12:18:25

fotojakes >>
Rozumím, já ti jí určitě nevyfouknu, ... už 5 let mám svojí :-)
V každém případě máš zajímavý záměr, ...vlastně vytvoříš vlastní soukromou MO, určitě si rád u tebe zachytám :-)
Já finance zatím neřeším, táhnu to ze "svého", není to voda pro všechny ( komerční ), nicméně do budoucna určitě s podobným finančním řešením počítám také, ...budu to muset ještě pořádně promyslet, resp. spočítat :-)

rover - Profil | St 5.10.2011 12:08:16

nofish >>
Určité věci se opravdu dělají "jinak", resp. s určitým záměrem, ...ti co něco dělají špatně si někdy mohou myslet, že to dělají dobře, proto možná ta dlouhá doba "nevědomosti", ale případ svazu to doufám není, byl by to absolutní šlendrián :-)
Pokud ty smlouvy klauzuli o nepořádku obsahují, byla by to na bordeláře jednoduchá páka, ...majitel musí pouze chtít ...

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 12:07:43

rover >> Chtěl bych to jako ukázku toho, že se dá hospodařit na "soukromé" vodě i pro normální rybáře a ne s cenou denní povolenky za 1000 Kč, ale za reálnou cenu, což je vzhledem k ceně pronájmu a zarybně tak 1500-2500 Kč ročně, bez dalších skrytých poplatků jako členské a brigády. Mimo to, brigády povinné, jinak nebude povolenka:-) Cílem je vytvořit vodu pro rybáře, kteří se chovají k rybám a přírodě s úctou a je jedno zda si ryby pouští, nebo si je nechávají, tedy v rozumné míře.

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 12:00:13

rover >> neboj, pokud to vyjde, tak se to dozvíš:-) Zatím jen mlžím, protože vod připadá v úvahu více, ale nerad bych, aby mě někdo předběhl:-)

rover - Profil | St 5.10.2011 11:52:25

fotojakes >>
Jestli se ti záměr povede, dej vědět, občas na sever jezdím, dal bych o tom i řeč. Uhlídat čistotu okolo vody jak píšeš není zase až tak velký problém, jen se musí chtít :-)

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 11:26:51

Siven Polní >> oni ho jeho funkcionáří likvidují sami, tím, že tyto problémy neřeší. Za to nemůže soukromník, který je ochoten se o vodu starat, ale zas jen ti rybáři, kteří se na činnosti té organizace podílejí. Bordel koupáčů by měla řešit obecní policie, ale tu musí volat rybáři.

nofish - Profil | St 5.10.2011 11:24:33

rover >> souhlasím s fotojakes-em podle mě svaz tu povinnost má. Určitě mu bude dána nějaká ohledně uržování prostředí kde se loví a tak. Nám se ten bordel nelíbí, většině je jdno, halvně že jsou kapři. Dokud svazu někdo nezačne kvůli bordelu šlapat na paty tak se to řešit nebude a na některých revírech se na to dle mého spoléhá. Pak zabere věta typu: "Za svazu tu byl bordel, dej to do nájmu nám, my tu budem uklízet".
Občas si fakticky (myslím to vážně) říkám, jestli současný stav, kdy ve většině řek plave prd, vysazuje se z 90% kapr, údajně proto že ho lidé chtějí a je skoro všude bordel, jestli to není úmyslné. Přece nejde roky dělat něco špatně a neuvědomit si to.

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 11:23:54

rover >> já mám třeba zájem o jednu vodu a jsem ochoten uklidit hromady odpadků od rybářů a zlikvidovat i nemalou nelegální skládku, která evidentně není od rybářů, vzhledem k částem automobilů. Následně si budu jako nový nájemce a uživatel revíru hlídat, aby nedocházelo k nedodržování pořádku ze všech stran. v tomto směru stačí dohoda s městkou policií, že jim budu pomáhat chytat ty co tam ty skládky tvoří a s rybářema bordelářema se vypořádám odejmutím povolenky.

To vše jen za pomoci několika ochotných rybářů, kteří pomohou, aby byl revír čistý a fungoval. Náklady na pytle a odvoz jdou na můj hrb, ale to už není zas takový problém.

Siven Polní - Profil | St 5.10.2011 11:21:12

fotojakes >>Dobře, jak jsem psal - je takových rybářů dost, ale bít Svaz a všechny tím, že rybník půjde do soukroma... A rekreantům to natřít jak? Těm bude u dupky, kdo vykonává na vodě rybářské právo...

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 11:13:57

rover >> tady nejde o to dobrá smlouva, dle mého to v těch smlouvách je, jen je svaz nedodržuje a majitele zatím neřeší, tedy pokud je na to nový zájemce o pronájem neupozorní.

rover - Profil | St 5.10.2011 11:11:11

nofish >>
Ty úklidové brigády samozřejmě nelze než podpořit, měla by to být povinnost, ...myslím. No peníze jsou ale na prvním místě, ...jak psal fotojakes, dobrá smlouva by to mohla řešit.

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 11:10:14

rover >> tyhle místa jsou důkazem, jakou sílu má příroda, ještě 40 let zpět tam byla jen jílová výsypka a dnes je tam žívá džungle. Ty vody jsou často hluboké, i když se to nezdá. Ta moje louže má až 5 metrů. Některé všek občas vyschnou a pak se zase naplní na jaře.

rover - Profil | St 5.10.2011 11:05:39

fotojakes >>
Aha, asi tuším, kde to je. Na jaře jsem to tam projížděl, ...určitě tam něco ze vzduchu spadne, ale ta "mazutová" laguna mi málem vyrazila dech, ...co jsem tam viděl :-(
Jinak vím, že rybáři občas živelně nějakého kapříka do Kyp pustí, otázkou zůstává, jak se jim tam daří, většinou jsou bez přítoku ...

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 11:00:24

rover >> to zarybnění není prací črs, ale jednotlivých rybářů, kteří tam ryby rozvezli z jiných vod. V podstatě žádna z těch vod není součástí revíru.

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 10:56:46

rover >> no tak ta moje je ta kypa pod "véčkama" směrem k faguli. je to vzduchem 500m od toho obřího hořáku a poslední rok mi přišlo, že těch sajrajtů jede do éteru nějak moc. V současné době mám rozjeto několik jednání, tak uvidíme.

Všechny pozemky mají majitele!

nofish - Profil | St 5.10.2011 10:53:32

rover >> Když vidím co se děje kolem vody tak už kolikkrát přemýšlím, proč je takový problém dodržovat pár pravidel a chovat se slušně a ohleduplně k okolí a rybám. Nepřišel jsem na jeden důvod proč třeba ty odpadky lidi nemůžou odnést domů když to dokázali k vodě donést. Prostě jediné co mě napadá, že jsou to hov*da, co nemají u vody co dělat. Dobře, někdo zahodí do křoví krabičku od cigár, to třeba zkousnu, časem shnije, ale když si přitáhnu pet flašku tak ji snad dokážu zmačkat a odnést......, to samé kusy vlasců, obaly od háčků a podobně.......
Jsem pro aby se brigády odmakaly třeba tím úklidem, je to potřeba, ale jak jsem už psal, on moc není zájem, výhodnější je, když je lidi platí.

rover - Profil | St 5.10.2011 10:51:45

fotojakes >>
Okolo chemičky znám jen "Kypy" a Teplák, ...vím že některé Kypy jsou zarybněny, ale jsou poměrně malé, i když v relativně hezké přírodě, ...ani nevím, zda mají nějakého majitele. Ono sehnat dnes kvalitní vodu k pronájmu není až tak jednoduché, proto jsem se ptal. Jezdím občas na Doupov - Sedlec, tam se mi to líbí hodně, ...nájem od státu za celkem slušných podmínek.

rover - Profil | St 5.10.2011 10:44:17

nofish >>
jj, je to v lidech, to je neoddiskutovatelné. Je i jasné, že né všechen nepořádek je po rybářích, ...ale i od koupáčů, houbařů a pod.
U nás ty "čistící" brigády děláme, dokonce u revírů necháváme i igelitové pytle, nicméně se vždy najde někdo, kdo odpadky hodí na zem, a pak už to jde ráz na ráz. Tak jako je v BP přesně stanovena např. denní doba lovu, mělo by tam být i konkrétní znění ve smyslu pořádku u vody. Hlídání pořádku mezi lovícími jsem už zažil, stačilo jedno slovo a bylo uklizeno :-)

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 10:39:17

rover >> tu vodu nemám vedenou ani jako revír a vypadá to, že nájem zruším, protože ta blízkost k chemičce je větší problém než jsem čekal. Ale pracuji na jiných vodách a proto vím, že na to majitele pozemků slyší.

nofish - Profil | St 5.10.2011 10:31:57

rover >> ono optimální cesta by vedla tím, že ti co na ten revír chodí občas povině půjdou bez prutů, ale s pytlem na odpadky. Pak by si ohlídali i kolegy.
To že jsou lidi bordeláři je obecně problém. Jako školáci v Třeboni jsme chodli uklízet kolem silnic, škola to kasírovala. Divil by ses, kolik se toho dá nasbírat na kilometru ne nějak extrémně frekventované silnice první třídy (Třeboň- Lomnice nad Lužnicí). Lidi jsou prasata. Ty nevyhodíš ani papírový kapesník, jiný to celou dobu hází do pytle, ale ten pak mrskne do vysoké trávy..... Osobně vidím problém i v tom, že povolenku má každý pito*ec (jinak to napsat nešlo). Bordel po koupačích a tak není taky zanedbatelný a i rybář jim může "dát do tlamy" , jenže když dělá bordel sám, tak raši mlčí.

rover - Profil | St 5.10.2011 10:26:52

fotojakes >>
Ta smlouva je v tomto směru myslím v pořádku, ...vlastník by si měl pohlídat její dodržování. Jinak vím, že máš svůj revír, ...provozuješ ho jako soukromák, nebo se jedná o jinou vodu, o které píšeš ?

rover - Profil | St 5.10.2011 10:22:20

nofish >>
U nás myslivci řeší podobné problémy ( pytlačení v oboře ) fotopastmi, které umí i krátší videosekvence, nicméně se jim začali ztrácet, ...tudy ovšem cesta z problému nevede.

nofish - Profil | St 5.10.2011 10:19:49

Turňa >> To víš, někde to vzít nechtějí, jinde se dělá vše proto aby nevzali, nedej bože když by to byl třeba schopný vysokoškolák, co umí i vyběhat papíry. Pak by se mohlo "něco z historie" prokecnout a bylo by zle. Nejde o věk, ale o příístup.
To je ale na úplně jinou debatu....

Turňa - Profil | St 5.10.2011 10:15:37

nofish >> Bohužel, máš pravdu. Jenže, mladí to po dědcích vzít něchtějí, alespoň u nás na Kladně.

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 10:13:29

rover >> momentálně jednu takovou smlouvu mám a je to tam přímo napsáno, že jsem povinen udržovat pořádek a v případě, že se objeví bordel, musím ho na své náklady odstranit. Pokud bych tak neučinil, o nájem přišel, majitel pozemku to uklidí a já to musím zaplatit. Pochybuji, že pro svaz mají jiné nájemní smlouvy a tato část tam není.

nofish - Profil | St 5.10.2011 10:12:32

fotojakes >> já vím, psal jse to včera, mi to připadá, že ti co potřebovali už si nahrabali a potřebují tenhle systém poslat do kytek, aby to mohli převzít sami z těch nahrabaných peněz...... Věřím, že jim vyhovuje současný stav/nestav.

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 10:10:05

nofish >> já vím, ale pokud se to nezmění, tak je to jen další hřebíček do rakve tohoto systému. Mám za sebou jednání s obcema, státním podnikem a známý i se soukromou těžební společností a všude na ten bordel slyší. Jim je jedno kdo a za jakých podmínek tam bude vykonávat rybářské právo, ale chtějí pořádek na pozemcích, které někomu pronajímají v podstatě zadarmo a když to někdo neplní, rádi nájemce vymění.

nofish - Profil | St 5.10.2011 10:08:49

rover - >> není ani tak smutné že nasbírali pytle s bordelem. Ono to nebude jen po rybářích. Znám místa kde letos nebylo nic, než se začali lidi chodit koupat. Smutné je, že chytit někoho když to vyhazuje a dám mu finanční sankci, aby se to rozkecalo, je skoro nemožné a že to tam za týden bude zase :-(

rover - Profil | St 5.10.2011 10:07:22

fotojakes >>
Svaz určitě nese určitý díl viny, ale není všemocný, nicméně ty "povinné" úklidové brigády jsou jen část řešení ( je to o financích ), je nutná i kontrola ze strany RS, či vlastníků pozemků, a na to navazující přísné postihy bordelářů, ...s tou výpovědí ze smlouvy to je zajímavé info, na tuto strunu zadrnkat by bylo celkem záhodno ...

nofish - Profil | St 5.10.2011 10:04:39

fotojakes >> si mě pobavil :-D Svaz nechá lidi odmakat brigády :-D A kde vezmou ty prachy co za ně mají a nikdo pořádně neví kam jdou? Spočítej si průměrnou mo z menšího města, když bude mít třeba 1500 členů Z toho Třeba tisíc má brigádnickou povinnost. To je peněz.......
Jsem pro, ale nikdy to neprojde. Udělat třeba každý měsíc úklidový víkend/den. Nepředstavitelné.

fotojakes - Profil | St 5.10.2011 10:00:32

Asi by nebylo špatné, kdyby majitelé pozemků, včetně obcí a státu zkontrolovali pořádek kolem vod, kde ČRS umožňují na základě nájmu výkon rybářského práva. Při zjištění nepořádku, tedy asi u drtivé většiny vod by měli požadovat zjednání nápravy. ČRS k tomu má brigády, ale místo organizace jejich vykonání raději vybere peníze a nějak je utratí, vždyť odpadky kolem vody běžnému rybáři asi nevadí, ale hlavně aby bylo nasazeno.

Jinak tímto bordelem dává svaz pádný argument do rukou soukromníků, kteří chtějí soukromý revír, protže obce, státní podniky a velké společnosti na tuto písničku slyší a rádi změní nájemce ze svaz na soukromníka, který se o vodu starat bude. Nehledě na to, že neudržování pronajatých pozemků je většině nájemních smluv jako důvod k výpovědi této smlouvy.

rover - Profil | St 5.10.2011 9:59:53

Siven Polní >>
Je to vleklý problém, který bez přísných postihů jen tak nezmizí. Ti kdo jdou k vodě "jen tak" na procházku, ...párkrát za rok, a vidí ten nepořádek, tak jen nechápavě kroutí hlavou...

Siven Polní - Profil | St 5.10.2011 9:42:55

Rybářů, kteří se takhle chovají, není málo. Dřív jsem myslel, že za to můžou koupači a pubertální chlastači, ale většina blbů po sobě nechává i jasné důkazy (obaly od ryb. potřeb). Nechápu to, podle takového chování jde o uslintance, kterým neměla být nikdy vydána povolenka (a občanka). O povolenku přijdou, ale jaké procento... Zde píšu o stojácích, řeky przní opravdu svorně všichni.