Bobři zaplavují zahrady

Diskuse k bleskovce Bobři zaplavují zahrady

Autor diskuse: petrhod - Profil , 12.9.2011

malamut - Profil | Ne 18.9.2011 22:01:40

Lutra >> mlíko nepiju a pivo minimálně. Za svým názorem si stojím.

Lutra - Profil | Ne 18.9.2011 21:58:40

malamut >> já bych ti ten klid a bezstres přál, když ti kroupy rozbijou vše o co ses půl roku snažil, nebo ti bobři postaví hráz a zaplaví tu hektar tu dva a kdybyses řídil dle zákona nesmíš do toho zasáhnout.
Ty asi neumíš číst, jinak bys o pár řádků níž přečetl, že jsem pro zrušení dotací, ale všech a všem, tedy celé EU. Pak by to byly ty správné podnikatelské rovné podmínky. Ale prostě meleš si svoje a vzbudíš se až bude litr mlíka za stovku. Pokud vůbec. Jo a pokud mlíko nepiješ, tak pivo je z ječmene.

Jarda Š. - Profil | Ne 18.9.2011 21:56:17

Lutra >> Nebo kdyby zemědělci v EU dřeli od rána do večera za necelých 100 USD měsíčně, jako v rozvojových zemích, tak by potraviny byly levné a nemusely by být dotace.

malamut - Profil | Ne 18.9.2011 21:45:29

Lutra >> tobě dotace vyhovujou, tak budeš plácat svou. Mě nevyhovuje platit daně jak kráva mj. na to, aby zemědělci žili a "podnikali" v klidu a bez stresu.

Lutra - Profil | Ne 18.9.2011 21:40:16

malamut >> Tak pozor, já soudruh nejsem a nikdy nebyl od r. 93 se živím jako OSVČ právě v oblasti zemědělství.
Pokud by to bylo, jak píšeš bez EU a bez dotací, tak právě bychom byli odkladištěm přebytků, ne že teď nejsme, ale máme k tomu aspoň ty dotace z EU. Ale to je holt s některejma lidma mimo diskuzi. Pa.

malamut - Profil | Ne 18.9.2011 17:40:02

Lutra >> ty dotace se někde musí vzít. Hádej kde. Bingo, z našich kapes. Prachy nejsou prvoci a nemnožej se dělením. EU a náš vstup do ní je tragédie sama o sobě. Nebýt zasraný unie, nebyla by dnes zlikvidovaná naše tradiční zemědělská a potravinářská výroba, žádnej šašek by nediktoval nesmysly. Prober se soudruhu.

Lutra - Profil | Ne 18.9.2011 14:58:19

malamut >> dotace = platba za údržbu krajiny.
Nebo jinak, dotace dostávají v celé EU. Když bychom je my nedostali, byli bychom proti ostatním znevýhodněni -tedy i tak jsme protože máme asi 60% ostatních a doopravdy by naši zemědělci nepřežili. Potraviny v supermarketech by pak byly za reálné ceny. Odhadem tak 300% výš než nyní.
To by pak byl teprve šrumec. Ty kecy o tom, že levné dovezem, to může říct jen debil, který neví o čem to je. Pokud někdo v okolí má levnější potraviny, pak jen proto, že má vyšší dotace.
Já bych dotace taky nejradši zrušil, ale v celé EU. To už vidím Frantíky a Němce co oni na to.Pak by se totiž ukázalo jak na tom opravdu každý je. To je ale na delší debatu a někde jinde.

malamut - Profil | Ne 18.9.2011 13:31:35

Lutra >> stačí že vím, že se zemědělcům dávají dotace. Proč??????? Pokud se neuživí, tak ať se na to vyserou, proč jim mám přispívat na bezstarostný život? Já taky dotace nedostávám.

Lutra - Profil | Ne 18.9.2011 13:07:56

malamut >> no je vidět, že o současném systému dotací a celkově situaci v zemědělství víš celkem prd.
Jen k těm pozemkům na elektrárny: 90% jich neprodávají zemedělci ( ti si max postaví něco na střeše) ale majitelé pozemků se stejným názorem jako tady většina přispívajících. Tedy žijí si v klidu ve městě a o dění na venkově se začnou zajímat až v momentě, kdy v jejich oblíbeném supermarketu buď budou prázdné regály, nebo kilo kuřete za 300,- Kč. Ti jsou totiž ochotní prodat půdu bez ohledu na to, k jakému účelu a i s tím, že ji mají vázanou nájemními smlouvami, které sami podepsali.

Fishky - Profil | Pá 16.9.2011 9:24:02

šmudla >> to už bude kompletně vysekaná amazonie a pšenička, kukuřička, kachničky, prasátka či kuřátka z Brazilie pofrčí do celýho světa :-)

malamut - Profil | Pá 16.9.2011 9:17:03

Lutra >> no já se divím, že při současném systému dotací se zemědělci vůbec ještě snaží něco vypěstovat, dotace by jim na pohodlný život stačily. Další zdroj jejich příjmů je postupný prodej orné půdy pro budování fotovoltaických elektráren. Obávám se, že pokud někdo bude mezi fotovoltaickými panely pást ovce, dotaci dostane taky.

šmudla - Profil | Pá 16.9.2011 9:08:52

Lutra >> Co bude se zemědělcama? 2012 se blíží a přestane se sít obilí a kukuřice a brambory? Já nesleduju zprávy tak nevím kdy s tím zemědělci seknou, pověsí traktory kombajny na hřebíček a nechají nevděčné velkoodběratele a konzumenty trošku vyhladovět.
Ty si myslíš že intenzivní velkovýroba bude moci fungovat donekonečna a donekonečna zvyšovat hektarové výpěstky? Já nejsem v jídle moc vybíravý, zbodnu pečenou kobylku, vařeného hlemýždě, mravence nebo i 10cm okounka, dají se křoupat kopřivy, černý bezinky, jeřabiny šípky atd. Kdyby nebylo na chelba tak stačí přestat vykrmovat brojlery a prasata(respektive jich nevykrmovat tolik) a hnedka budou mít lidé co do pusy).
Jinak z experimentů mě ještě čeká otestovat pečený kořen orobince, prej se dají křoupat i ty listy orobince jak špenát povařené, a něco se dá jíst i z rákosů(oddenky či kořínky vařené), klasika do polívky mám ověřené že se dají dát listy pampeličky, kořen pampelišky, jetel, jitrocel,jahoda listy, mladé lístky lípy.
Ani mě by se voda v únoru v obýváku nelíbila, ale tohle se prostě stává. Lidé žijí v chatrčích i přímo v bažinách, akorát ty chytrče mají nad úrovní možných záplav na kůlech, my češi neumíme udělat zvýšené přízemí a neumíme se zeptat kolik metrů vody na našem pozemku lze čekat.... a pak ta voda v obýváku je prostě nevyhnutelná, uděláš si rysku na zdi + rezervu a víš kde dělat podlahu nebo jak vysoko mají být kachličky.

Lutra - Profil | Čt 15.9.2011 21:52:55

šmudla >> ono taková záplava v únoru při plus třech stupních je naboso taky docela fajn.
Navíc tady na bobry nikdo nesvaluje stoletou vodu, ale opakované zaplavování pozemků při nezvýšeném průtoku.
Jó a do zemědělců se klidně trefujte, dlouho to ale nebude, páč co se týče potravin, schyluje se k pěknýmu průseru a pak opravdu dojde i na ty bobry tepelně upravené.

rover - Profil | St 14.9.2011 14:25:27

šmudla >>
Přesně, navíc ti tu "polnost" v této oblasti nikdo nepojistí. Ono něco logiky v tom je, bobr je chráněný státem, za způsobené škody odpovídá tedy on, tzn. že za ně musí i platit. A jak víme, stát je dojná kráva, ...proč tedy nesvalit stoletou vodu na bobra.
To pozitivum se na velké vodě určitě najít dá, stačí věc brát s nadhledem, ...i když v ložnici s metrem vody se to těžko realizuje ... :-)

šmudla - Profil | St 14.9.2011 13:30:22

rover >> Měl jsem nabídku na prodej zahrádky, jen jsem si to obešel i celé dokola a metr a půl vysoko na plotě naplavené větve a tráva mi jasně řekly: tady teda pěstovat a stavět chatku neexistuje :)
Nějak mi uniká smysl obviňování bobrů, z těch nikdo jaktěživ nevytříská ani kačku protože mají jenom žluté zuby a noru v břehu,a i to ukamenování pro výstrahu zákon zakazuje :)
Akorát pro ten dobrý pocit, že viník je znám.
Mě záplavy přijdou jako docela normální a přirozený běh věcí, je strašně příjemný se čvachtat bosýma nohama po zaplaveným trávníku, když svítí sluníčko a je teplá vodička.
A taky si pak rok po záplavách vzpomenu kde jsou vymletý nový túňky a kde na MP potoku jít posbírat splavené vykrmené potočáky 30+ :) Ono všeobecně lidi málo hledají na negativních věcech to dobré čeho se dá využít nebo se poučit pro příště se vyhnout škodám.

Butchi - Profil | St 14.9.2011 13:13:16

Zelení ekoteroristé.
S velkou pompou všude nasadili bobra, který v naší přírodě NEMÁ přirozeného nepřítele.
Teď jen přemýšlím, jestli tento fakt ignorovali kvůli uspokojení vlastních úchylných pohnutek, nebo jestli jsou tak omezení, že jim to ani nedošlo.
Každopádně to zase hodili na ostatní, však oni už si s tím nějak poradí.
O způsobených škodách vědět museli, ale jsou vysmátí, protože nic platit nemusí. Vůbec by asi byli nejradši, kdyby se z česka stal prales.
Čekám, kdy začnou introdukovat dinosaury (Původní druh, ne?)

meteor - Profil | St 14.9.2011 13:09:49

Venca888 >> jsi přespříliš přízemní ;-) Já bych to přisoudil kompletně lidstvu jako celku, respektive lidské nenažranosti a krátkozrakosti.

rover - Profil | St 14.9.2011 12:31:35

šmudla >>
No vlastně je to tak, už i normální věci jako jsou záplavy, které občas přichází od nepaměti, nám přijdou najednou nenormální, ...jde jen o to, to na někoho "hodit", aby to "cálnul", ...bobr je tam zrovna na ráně.
Cynik by řekl, tak se holt musíte přestěhovat, a budete mít klid :-)

šmudla - Profil | St 14.9.2011 12:24:37

rover >> Vždyť nemusí zalívat, tak proč se na ně zlobí že jim zalívají zadarmo a bez práce. Nasadit rýži a je to.
Nevím jak u Brna ale tam mi přišlo že se všecko musí zalívat a okopávat jinak nic nevyroste. Voda v záhoncích tam asi vždycky bývala, akorát skrz hráze to lidi zapoměli, že pěstujou v zaplavovaných oblastech. Už z té oblasti přišli zprávy že žáby prokopaly ochranou hráz a pak lidi plavali v baráccíh( Horka nad Moravou). tak včil Litovel a zahrádka morko skrz dírku vyhlodanou v bariéře to už mi zvláštní nepřijde. Já bych si aji nějakýho ulovil, akorát neumím zpracovat kožešinu a obecně teplokrevný zvířátka, už jsem z té rybiny na talíři trošku unavený :)

rover - Profil | St 14.9.2011 12:17:21

šmudla >>
Mám pocit, že "kedlubnářům" jde o vodu v záhoncích, né o bobra v rajčatech ... :-)

hraji - Profil | St 14.9.2011 12:15:48

karel.datel >> tak zrovna v této bleskovce se jedná o moji ves takřka rodnou. Žil jsem tam, začal jsem tam chodit do školy. Bobři do školy nechodili, je třeba je mírně omezit. Pečený bobr je dobrý bobr. ;-)

šmudla - Profil | St 14.9.2011 12:14:29

Jéééé, tak bobrům zachutnala mrkev, kedlubny, rajčata? :) Mě ten titulek přišel takový zvláštní, sem to nedočetl a bral to že "bobři zaplavují přehrady" což by bylo ještě zvláštnější zaplavovat již zaplavené.
Zemědělci nadělají strašně moc škody a nikdo je nehubí, neboť nekousej do ruky která tě krmí :)
a argument že bobři odnosí nějakou kukuřici,, no a co křečci, a co domácí pěstitelé zvířectva, rybáři... ti taky odnosí spoustu kukuřice... a výkrm kuřat ty taky sežerou spoustu kukuřice, a výkrm kaprů ti taky sežerou spoustu obilí kukuřice.
Myslím že bobr na smetaně nebo alá králík je chutný tvor, tak jim přejme ať se ty naše Kapybary množí a přibejvají na váze.

rover - Profil | St 14.9.2011 12:10:35

Pokud chceme bobra, odkloňme řeku jiným směrem, ...peníze se přeci najdou na daleko větší "chujoviny" ...

Venca888 - Profil | St 14.9.2011 11:58:21

Lutra >> che che... právě zemědělská a stavební činnost způsobila, že ty řeky dělaj to, co dělaj... bobr je proti tomu směšnej problém...

michec - Profil | Út 13.9.2011 22:57:40

Když jsem byl onehdá v Lednicko Valtickém areálu a projížděl se na loďce po Dyji tak kapitán té lodě nám o bobrech říkal.... Kolem areálu se vybudoval plot za několik milionů korun a po čase zjistili že je uplně na nic protože bobři ho buď obejdou zavlažovacími kanáli nebo se hold podhrabou. Na neštěstí je plot tak blbě řešen že v něm uhyne spousty zvěře. Proto se ochranáři rozhodli tento plot zbourat a za dalších několik milionů vybudovat jiný. Ono by stačilo kdyby správci koupili pušku za pár tisíc.

Lutra - Profil | Po 12.9.2011 23:02:00

No o zahrádkách se ady píše, ale kolik škody nadělají zemědělcům zaplavováním pozemků a odnášením kukuřice, tto se dozvíme až nebude co na talíř. A to se může stát, i když tomu zatím moc lidí nevěří.

karel.datel - Profil | Po 12.9.2011 16:34:23

Zastřelíš ochranáře, zachráníš ves.

bowman - Profil | Po 12.9.2011 16:25:31

Nebo si dát bobra s mrkví:-)))

CarpHouser - Profil | Po 12.9.2011 16:12:31

Takže už neplatí, zabiješ bobra zachráníš strom, odteď je to "zabiješ bobra, zachráníš mrkev" ... :o)