Sladkovodní ryby by se měly stát každodenní součástí našich jídelníčků

nofish - Profil | St 29.6.2011 14:37:38

KóĎA >> Dal ybch si, jaksi nemám kde ulovit :-( třeba se ještě v tomhle desetiletí zadaří.

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 14:22:33

Vlastnoručně ulovený tloušť ,rádně osolen, okmínován a obalen ve směsi mouky a červené papriky, na roštu upražený - jóóó, to bejvala klukovská bašta

nofish - Profil | St 29.6.2011 14:20:30

pfly >> Heeeej trefa :-D sepsal si faktický stav takovým způsobem že se ještě furt směju :-)

nofish - Profil | St 29.6.2011 14:17:39

šmudla >> Hele s tím tlouštěm a tak je to tuplem pravda, spousta lidí to nejí kvůli kostem a tvrdí že se to nedá jíst...... asi to nikdy nezkusili.
Tyhle jednání ani tak nemají smysl pro "rybožroutství" spíš proto, aby si rybářské sdružení vybrečelo další peníze, dotace. Samozřejmě budou rádi když toho kapra prodají za 75/kg a ne za necelé 2Eur, ale jinak to význam nemá. POdání informací stylem "lidi nejí ryby" potřebujem dotace- musíme prodávat do zahraničí za nižší ceny, na to bych to viděl :-)

pfly - Profil | St 29.6.2011 14:12:09

Ještě bych zaměřil pozornost na vánoční hit ,,Vánoce,Vánoce přicházejí..,,
především na pasáže:
1. Proč si děda říct si nedá,
tluče kapra vpřesini
,
a pak běda,marně hledá
kapra pod skříní,
-mezi laickou veřejností vytváří názor,že kapr je pěkná bestie

2.Tyhle ryby neměly by maso míti samou kost,
říká táta vždy, když chvátá na pohotovost.
-konzumace kapra=ohrožení na životě

Pochopitelně,že pokud se tohle rozšiřuje o naší rybě domácí,od malička se vtlouká do hlav našich dítek.Nelze se divit,že ta konzumace je na takovém bodě jakém je.
Ten text je určitě práce nějaké drůbežářsko-jateční frakce.

pfly - Profil | St 29.6.2011 13:27:26

No musím kroutit hlavou(oblíbená hláška našeho mocnáře)...
a) kdo ryby konzumuje ve větším množství,má povolenku a konzumuje ryby za směšný peníz.Co nezkonzumuje,vymění a prodá,případně zužitkuje v potravním řetězci svého hospodářství.
b)pak je ještě sorta lidí co ryby taky konzumuje ve větším množství,ti ovšem ryby pytlačí.Ještě ušetří za sakra drahý adrenalinový zážitky a povolenku.Je ale potřeba podotknout,že na mnoha revírech o adrenalinu nemůže být ani řeč,jelikož tam RS nechodí.
c) lid se víc,,našich,, ryb nenaučí kupovat a konzumovat i kdyby na MZe dávali kapra zadáčo.Má to samý kosti a smrdí.Kuře nesmrdí a má křupavou kůžičku.
d) jde jen o to,jak někoho pumpnout o nějaký love a přepumpovat je do nějaký jiný kapsy.Aby si ti jiní mohli kupovat argentinskou svíčkovou a uzenýho lososa.

Tak tudy hoši cesta nevede,ve slepý uličce se těžko plánuje celodenní turistický pochod..

šmudla - Profil | St 29.6.2011 13:21:41

No každý den jíst ryby, no nevím nevím. Asi by se mi přejedly. Rybu si dávám tak jednou dvakrát do týdne. Spousta lidí neumí rybu vykuchat oškrabat, udělat polívku taky neumí skoro nikdo, vybírat kostičky se taky nikomu nechce a když to sečtu s tím že pro lidi znamená ryba=kapr(sváteční) nebo pstruh(luxus) nebo filé. A dokonce aji rybáři mi přejí kosti v krku když si dám cejna nebo tlouště... no nevím nevím. Chtělo by to nějakou katastrofu, aby lidi přestali být mlsní a vybíraví.

Ale čistě hypoteticky si dovedu představit situaci kdy bych každý den byl hodinku u řeky, nalovil cca 0,5-1kg rybiček jakýchkoliv(ouklej, tlouštíci, plotice, cejn,parmička,kapříček...) a ty se večer zpracovali na večeři, příloha pár brambor co vyroste na zahrádce, vajíčko od slepiček co by se prozobávali slimákama na pastvě a sváteční kačenka kuře nebo husa z probírky opeřenstva. Raz za čas bych donesl ondatru nebo bobra ať je i nějaký hlodavec .. :)
Prostě idylka zdravý vyvážený jídelníček lovců-sběračů a pěstitelů:)

nofish - Profil | St 29.6.2011 12:44:20

Ohraná stará písnička.
proti:
1) ceny (kromě prvovýrobců), pak to leze hodně nahoru
2) lidi na to nejsou zvyklí, rybu si většina dá jen na vánoce a to ještě občas z donucení rodiny
3) píšou se takovéhle články, v tv pak propagují ryby a nakonec koupí člověk kapra, maximálně granulema nacpaného pstruha.

Koupit si štiku, candáta, úhoře, vyjde hooodně draho. V úvahu se dá brát kapr, amur, tolstolobik a ten pstruh. Je to škoda, ale je to tak. Jenže lidi nebudou 2x týdně jíst kapra. Češi prostě ne. V supermarketech objeví půlky prapodivného vzhledu a stáří, živé ryby jsou tam docela předražené (v tecu nedávno kapr asi za 90). Takových článků, reklam, dotací na podporu konzumace a prodeje, už bylo a všechno bylo marné........

Butchi - Profil | St 29.6.2011 12:41:10

Lauri >>
Jenže lidi jsou taky debilní a koupí si kuřecí maso v akci za 70 korun.
Pak to šlahnou na zapečení do trouby a čumí jak puci, odkud se tam vzal půllitr vody.
Takže to vyjde nastejno, ne li ještě hůř, než nevykuchanej kaprál podle mě.

Lauri - Profil | St 29.6.2011 12:26:26

KóĎA >> O lenosti to je. Když si ale koupíš 1,5kg kuře tak za něj dáš třeba 80kč, máš ho natolik zpracované (vykuchané, bez peří abyz hlavy a noh), že ho můžeš v tomto stavu hned tepelně upravovat. Když si koupíš kapra 1,5kg tak za něj dáš 120Kč,ti co nedělají polívku (myslím většina lidí) odříznou hlavu, vykuchají,odšupinují a třeba odcvaknou ploutve a to vše vyhodí. Zbude jim jedlé torzo kapra cca 55% z váhy živého kapra. A to si lidi dobře spočítají, že z ceny 120kč skoro půlku vyhodí. Podle mého názoru je prvním faktorem cena a pak až ta lenost.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 10:54:35

KóĎA >>
Jen pro vysvětlenou, su z Olomouce, a tam v Moravě vídám maximálně nějaký ten mechano bordel, co vzala jarní voda (dopravní značky, tenisky adihas a hardy), tohle mě celkem překvapilo. Ale chápu to, velkoměsto a někde pravděpodobně nedořešená kanalizace, plus dobytek kolem vody všeho druhu.
Být za to pokuta 50 éček jak v rajchu, lidi už by si to rozmysleli. Pod Džbánem je to moc fajn na to, aby tam lidi dělali bordel.

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 10:47:20

Butchi >> tak jestli byl slejvák, tak to určitě břehy notně spláchlo. I Šáreckej není na svém konci moc čistej potok. On se pěkně pročistí pod Džbánem, pak už je to horší. Sice protéká krásnou krajinou, ale ty masivní zástupy lidí co to tam navštěvují tomu moc nepřidají.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 10:43:52

KóĎA >>
Jojo, vím, že jsi místní znalec.
Jen mě překvapilo, když jsme byli vláčet od soutoku se Šáreckým po dešti, plavaly ve vodě prezervativy, vložky, tampony, mrtví potkani a celkově měla ta hladina nějaký divný povlak..
Nejsem na to úplně zvyklý..

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 10:37:10

Butchi >> a co v ní plave? Rybařím na pražské Vltavě cca osm let a nikdy jsem si nic zásadního nevšiml. Často se v ní koupu (pod Prahou) a nikdy jsem neměl jakékoliv problémy. Podle mého soudu mnohem čistější než leckteré koupaliště na stojáku... Je celoročně hodně studená, určitě nejstudenější ze všech velkých českých řek (vliv Vltavské kaskády) a to čistotě jenom prospívá.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 10:31:26

KóĎA >>
Ja tak.
Jen se ptám, protože když vidím, co v té vodě plave, mám z toho celkem hrůzu.

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 10:24:59

Butchi >> já kapry nežeru, to byl modelový příklad. Ale kamarád jich už sežral kvanta z Klecánek i Modřan a nějaké rozdíly nehlásil.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 10:22:42

KóĎA >>
Jen dovol dotaz, bereš kapry z Vltavy pod nebo nad Prahou?

Kubajz - Profil | St 29.6.2011 10:02:49

To je krásný.Tahle bleskovka a hned nad ní tato http://www.mrk.cz/minidiskuse.php?id=640329.Tomu aspoň říkám podpora konzumace:-)

rover - Profil | St 29.6.2011 9:41:52

KóĎA >>
jj, kdo ryby konzumovat chce, tak si k nim "lacinější" cestičku najde, ...čerstvá ryba je samozřejmě nejlepší. To moře nám holt bohužel chybí ...

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 9:31:09

rover >> kapr z Vltavy na grilu je možná i lepší :-) Jinak já ryby extra nejím, čas od času si nějakou mořskou vezmu z Makra. Mají tam zajímavé akce, takže pražma královská za 150 očí za kilo potěší. A loni jsme v Norsku ochutnal čerstvou makrelu a můžu říci, že se stala pro mě rybí favorit č. 1

rover - Profil | St 29.6.2011 9:27:37

KóĎA >>
jj, podstřelil, ...u nás je to těch 110,- Kč, občas si je taky koupím, jen to maso po těch granulích není úplně to pravé, ...co nadělám :-)

Butchi - Profil | St 29.6.2011 9:26:58

Lauri >>
Pravda, dalo se to čekat.

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 9:26:29

Lauri >> ano je to o lenosti. Ale vem si jakého odbytu dosahují třeba kuřecí prsní řízky. Soudím tak, podle regálů plného tohoto tovaru. Tuším že i hypoších je prodávají za devět pětek za kilo. Je to hnus. Přitom za o něco menší cenu se dá pořídit už dobré kuře, jehož rozbourání zvládne i absolutní začátečník a dostane se za lepší peníze k nepoměrně kvalitnějšímu materiálu. A využije ho doslova celé, včetně kostí. Já to s kuřetem takhle aplikuji běžně.

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 9:23:18

rover >> teď jsem koukal na ceníky na netu. Pstruh se všude nabízí za cca 110 - 130 kg, což velikostně mému pstruhovi odpovídá. Možná jsem podstřelil cenu o deset korun. Ale pořád je to levnější než většina vepřového masa o hovězím nemluvě. Hypermarketovými kuřata nepovažuji za maso vhodné ke konzumaci.

Lauri - Profil | St 29.6.2011 9:21:43

Butchi >> já se nedivím ničemu :))

Lauri - Profil | St 29.6.2011 9:20:45

KóĎA >> já mluvím o výrobcích z ryb, jako jsou například filety. Když si člověk koupí celou rybu, tak to není tak strašné. Lidé si už moc nechtějí zaneřádit krví a šupinami kuchyň, ale drahé rybí výrobky také moc nekupují

Butchi - Profil | St 29.6.2011 9:20:16

KóĎA >>
Pstruh lososový? :-)

Butchi - Profil | St 29.6.2011 9:19:57

Lauri >>
Pak se můžeme divit, kam se poděly všechny bílé ryby a s nimi související dravci.
To je ta kombinace regulování, kormorána a masařstva, národnost nehraje roli si myslím.

rover - Profil | St 29.6.2011 9:18:12

KóĎA >>
Cena je opravdu zajímavá, ...zřejmě ryba odchovaná pouze na granulích, vyroste během 6ti měsíců ...?

KóĎA - Profil | St 29.6.2011 9:14:47

Lauri >> nesouhlasím. Mám ve svém okolí (Střední Čechy) nejméně dvoje sádky, kde za jednoho duháka či sivena zaplatím cca 35 korun. Na jednu porci mi to bohatě stačí. I pro čtyřčlenou rodinu mi to nepřijde nijak přemrštěné.

Lauri - Profil | St 29.6.2011 9:14:11

Butchi >> naprostý souhlas...když ne pro kočku, tak aspoň pro slepice, když nemám slepice, tak je má soused, se kterým rybu vyměním za vajíčka,králíka nebo něco jiného k jídlu. Nejhorší jsou Poláci, ti berou totálně vše. Mají plné vezírky všech možných ryb. U nás na Rozkoši jsem ještě neviděl aby Polák pustil jakoukoliv rybu od malých plotiček po podměrečné kapry.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 9:09:10

Lauri >>
Samozřejmě, potom se ještě chlubí, že jsou ziskoví. A vůbec nejhorší je, když někdo z nich řekne, že chytil jen pár chcípáků, ale vzal je aspoň pro kočku. Odnést od vody maso za každou cenu. Svaz to lepí kaprama a duhákama. 14 dní po nasazení jsou jatka a pak ve vodě zbyde to samé, co předtím - h...o.

Lauri - Profil | St 29.6.2011 9:07:18

Butchi >> to je pravda, proto jsou u nás ty vody tak drancovány. Spousta rybářů přepočítává kilogramy ulovených ryb na peníze a v tom je ten největší průser pro naše už tak dost vybrané svazové vody . Stále jsou kapříci dobrým platidlem a to nejen ve fotbale.....

Lauri - Profil | St 29.6.2011 9:05:01

Dida >> vím, že maso ,,domácích" ryb nebude levnější (roste cena krmiva, úbytek ryb díky rybožravým predátorům,.....atd.). Dnešní ekonomická situace nutí lidi kupovat co nejlevnější věci, myslím že jestli je maso ryb zdravé nebo ne není pro obyvatele tak důležité. Když udělají k obědu kuře s pořizovací cenou cca 60korun, tak na kapří filety za 200korun k obědu si nechají zajít chuť. A já to taky chápu. V obchodě taky koukám hlavně na ceny a ne na nutriční hodnoty.

Butchi - Profil | St 29.6.2011 8:30:33

Lauri >>
Vtip je v tom, že kapří filety si můžeš díky svazu opatřit relativně bez problémů.
Skryté náklady jsou sice větší, ale to většinu z nás zase až tak nepálí..

Dida - Profil | St 29.6.2011 8:09:36

Lauri >> Náklady na výrobu rostou rok od roku, cena těžko bude nižší. Maso našich ryb je zase mnohem hodnotnější zdravější takhle na to musí lidi koukat.

Lauri - Profil | St 29.6.2011 7:49:41

Je pěkné, že všichni propagují sladkovodní ryby, ale až se cenou přiblíží rybám mořským nebo kuřecímu a vepřovému masu, tak to bude o něčem jiném. Do té doby se to nezlepší. Dnes aby člověk koupil kapří filety pro čtyřčlenou rodinu, tak musí sáhnout hluboko do kapsy.

Arsenal - Profil | Út 28.6.2011 17:02:09

No,je to hezké a zajímavé.Ale jak sleduji současnost,ryby snad budou,ale na ryby nebude...
Jsem zvědav,kolik lidí v důchodovém věku si je koupí...
Tipuji tak 5%

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Út 28.6.2011 16:36:55

Pan Fuksa je masař největšího kalibru. Moderní lidé ryby nejedí, ti si je fotí a jedí pak ty fotografie