Petícia „Chráňme vodné toky“

Autor diskuse: Sp. - Profil , 27.4.2011

šmudla - Profil | Pá 13.5.2011 10:13:05

kakr >> :) MVE= jez automaticky... ještě sem teda neviděl průtočnou MVE.
Ale ne každý jez= postavená MVE.
Asi by každej elektrárník měl nafasovat erárního bobra (mohly by být na příděl na zapůjčení od Povodí) a bobr dostane každý ráno nažrat hezky pokosené vojtěšky, něco rákosí a vrbový proutků a na noční šichty bude jez opravovat.
Jeden spadnutej prorvanej jez mám možnost sledovat v olomouci tak sem zvědav kdy to majitel opraví :) Ta díra tam byla nachystaná cca 10roků než to fakt ruplo. Až jez rupne tak to elektrárník bez jezu fungovat nemůže takže buď opraví, nebo přestane elektrárníkovat a šaškovat s vodou.

kakr - Profil | Pá 13.5.2011 10:01:21

šmudla >>
Všechny funkční i nefunkční MVE na našem revíru jsou pod jezy. Vtip je v tom, že vlastníci MVE jsou i vlastníky jezů, neb Povodí Moravy jim jezy za bakšiš prodalo. Tím si na sebe upletli ne bič, ale karabáč, neb se v některých případech jedná o jezy ve stavu téměř havarijním vyžadujících investice v řádu stovek tisíc.
Dobře jim tak, jen jsem zvědavej kdo to bude řešit až jez skutečně spadne......

šmudla - Profil | Pá 13.5.2011 9:48:06

Výr >> No ale když se to stavělo tak to vyhovovalo všem tehdy platným předpisům, a dotlačit včil po 20-50 rocích majitele aby nad rámec ze svýho stavěl něco co nepotřebuje a žádnej zákon ho k tomu nedonutí by byla naivita.
Takže ty chybějící přechody by mělo zainvestovat povodí ze svýho, v rámci nějakého operačního programu rozvoje poplace lososa, úhoře nebo třeba vranky obecné.. milionový granty se dávají na větší kraviny(přechod pro veverky který tam nežijou, přechod pro medvědy kteří tama netáhnou apod :)

Taky ti nikdo k tobě domů nepřijde a neřekne ti že máš zbourat střechu a dvě stěny na tvým baráku že dneska jsou jiný předpisy a kdo nezateplí dostane pokutu. To samý je u již hotovýho díla.. Dneska už ti novou bez přechodu nepovolí a plakat nad starýma , leda počkat na rekonstrukci a při rekonstrukci už úřady nařídí přechod nebo nedají razítko :)
Já zase vidím spoustu jezů bez elektrárny a tam rybí přechod taky nikde není.... všecky přechody co znám jsou udělaný na stavbách stavěných /opravovaných v posledních X letech .

Výr - Profil | Pá 13.5.2011 9:24:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

šmudla >> bager a dieru hovoríš :-).....nie je lepšie vyhodiť to rovno do vzduchu:-) ......tento rozhovor má takú maličkú chybu krásy.....ty mi vysvetľuješ že MVE by bola výborná vec KEBY ľudia stavali rybovody KEBY púšťali toľko vody koľko treba.....
KEBY.....to isté sa hovorilo o komunizme.....výborná myšlienka KEBY.....

Ja nie som zaslepený nenávisťou voči MVE ale zatiaľ som nevidel ANI JEDNU kde by rybári povedali - je to fajn....ryby chodia hore dolu bez problémov.....zato viem o MVE, ktoré kompletne znepriechodnili rieku s dramatickým dopadom na život v nej

šmudla - Profil | Pá 13.5.2011 8:54:54

Výr >> Tak si pronajmi bagr a proškrábni díru do jezu, voda už dílo dokoná a rybovod je OK. Zalepit díru do jezu není sranda. Bořit je dicky jednodušší než něco tvořit(třeba ten obyčejnej rybí přechod).
A s tím proškrábnutím jezu bych počkal těsně před velkou vodou aby se to nepoznalo :)

PS. K dotazu. 50cm ryba jestli máš na mysli pstruha tak ten vyskočí cca 45-70cm přes splav. Většina ryb je schopná přeskočit 15-20cm taky v pohodě. A jestli někde teče 15m3/s tak jen blbec by na takové řece dělal rybovod s 10l/s .... čili rybovod z 15m3 by měl stačit 30-150l/s.
Jsi zaslepen nenávistí vůči MVE tak to Tě omlouvá.

Výr - Profil | Čt 12.5.2011 16:33:49

šmudla >> myslíš si že v rieke kde je prietok 15m3/s sa 50cm ryba vydá hore rybovodom v ktorom tečie 1-10litrov /s ?
Na funkčné rybovody na riekach o ktorých hovoríme si "lopatu krumpáč pilu kladivo hřebíky a pár prken" môžeš dať za klobúk.

šmudla - Profil | Út 10.5.2011 11:44:46

kakr >> Aha... a povodí boří i bobří hráze? Shozený strom zakořeněný a ukotvený přes potok 2-5metrů v nivě ničemu neškodí.
U nás je asi povodí moc aktivní a proto potok vypadá jako kanál-rovné koryto, žádný meandry(ani miniaturní meandry aby na jedné straně bylo hlouběji a na druhé plytčina = rovné dno, žádný tůňky= žádný ryby= povodeň všecko pěkně spláchne.
Ale i povodí má nějaký časový prodlevy a hold jeden strom se vytáhne tak může fouknout větřík a spadne strom jinej který nahradí jeho předchozí funkci.
Sem netušil, že o 50cm hlubčí tůňka je nebezpečná překážka :)

kakr - Profil | Út 10.5.2011 9:22:06

šmudla >>
Kecáš, strom do vody shozený odstraní patřičné Povodí.
Jedná se o nebezpečnou překážku a jako součást protipovodňových opatření bude strom vytažen.

šmudla - Profil | Út 10.5.2011 9:10:41

Výr >> Tak si počti, vezmi lopatu krumpáč pilu kladivo hřebíky a pár prken a můžeš napravit křivdu na každém splavu neprůchodném pro ryby. Stačí jen chtít, složitý to není.
Taky se dá vzít motorovka a hezky po bobrovsku nalomit a shodit strom přes potok, nechat přečuhovat 2-3metry korunu na druhej břeh, namlátit tam zajištovací kolík z 5-10cm tlusté vrby která zakoření a splávek na 10-25roků je hotovej, práce tak na 20-30minut... na stromu se naplaví větve a listí a tím se to "ucpe" i když to bude prosakovat tak těma dírama můžou cestovat ryby nahoru dolů a pod stromem se vymele hlubčí voda kde pak za pár let můžeš lapnout padesátku potočáka.

http://mve.energetika.cz/vodnidilo/rybi-prechody.ht​m

Výr - Profil | Po 9.5.2011 12:28:31

šmudla >> "Hold že sou lidi ekonomové a nenechají sanační průtok a hejbou s vodou jak magoři to je jiná."..........no to máš tak ....žiadna MVE = žiadne podobné riziko.
Nie sú tie veľké rieky už dnes dosť skurwené ?.....treba spraviť to isté ešte aj s každým potokom ???
....najlacnejšia energia a najčistejšia je tá energia, ktorá sa ušetrí.........

Mrknato - Profil | Po 9.5.2011 10:29:48

Kluci slovenský, protože situaci u Vás dnes již neznám, ale znám ji u nás, tak Vám mohu říci, že všichni u nás kořistí. Používají přírodu jako rekreační zařízení, kde bivakují , všude , i v sebemenší říčce chovají kapry, protože se to vyplatí, vyvážejí odpad do přírody, tam se "vsákne", tak je i normální, že staví MVE, protože voda teče bez užitku. Malé toky se vybetonují, aby se voda zbytečně nevsakovala a lépe odváděla do ní vysypaný odpad.
Až si rybáři udělají pořádek sami mezi sebou, pak mohou poukazovat na jiné.

šmudla - Profil | Po 9.5.2011 10:17:26

kakr >> Tož to souhlasím. Ty ty ty by zabralo snad leda kdyby se přijelo s bagrem a v jezu se proškrábnul rybí přechod.... permanentní. Hold že sou lidi ekonomové a nenechají sanační průtok a hejbou s vodou jak magoři to je jiná. Průtočnou pontónovou elektrárnu bych si moc rád nějakou postavil .... ale těch otazníků a prašulí je nad moje síly.
Ono přínos to celkové energetické spotřeby je minimální, ale přestaň těžit uhlí na elektriku, vypni jaderky a rázem je vodní elektřina 20-60 procent celkové výroby. Ono se dá o každým jednotlivým zdroji elektřiny říct že je zanedbatelný a nepodstatný... rohlík se taky skládá z mnoha součástek a když není posypaný mákem, nebo není osolený tak se dá taky snít :)

Výr - Profil | Po 9.5.2011 9:54:46

šmudla >> lenže petícia nie je proti MVE ale.....prečítaj si pokojne petíciu a porozmýšľaj.

Ak sa budú stavať MVE tak ako existovali -s bočným náhonom atď atď...., ak budú mať FUNKČNÉ rybovody a budú si ich stavať investor za vlastné.....

"SR má k dispozícii aj veľký počet lokalít pre malé vodné elektrárne (MVE) na riekach Hron, Horný Váh, Poprad, atď. s výkonom 0,1 až 5 MW. Najperspektívnejšia je rieka Hron, kde je možnosť vybudovania 23 MVE s celkovým výkonom 35 MW a s výrobou 200 GWh/r. Nie je zanedbateľný ani potenciál možných mikrozdrojov na menších tokoch Slovenska.

Náklady na výstavbu vodného diela s MVE sa pohybujú v rozmedzí 60 až 130 mil. Sk/MW, v prípade už vybudovanej vodohospodárskej časti náklady činia 30 až 60 mil. Sk/MW. Návratnosť hydroenergetických investícií vychádza na cca 20 rokov pri súčasných výkupných cenách elektriny (1,50 Sk/kWh), čo spôsobuje nezáujem o výstavbu týchto zdrojov. Predpokladá sa, že výkupné ceny budú za krátku dobu upravené smerom hore a rozvoj sa urýchli. "
POSLEDNÁ VETA JE NAJKRAJŠIA.....zdroj http://www.seas.sk/encyklopedia/obnovitelne-zdroje-​energie/vodna-energia/

....t.j. zdvihnime cenu "zelenej" energie a OVČAN = daňový poplatník.... dostav sa na strihanie a dojenie....treba to spraviť rýchle a dnes..... kým sa ovčan preberie.....betónová loby už sa smeje.....dojebme to rýchle ako sa to podarilo so slnečnými kolektormi :-)

kakr - Profil | Po 9.5.2011 9:36:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

šmudla >>
Máme na revíru 3 funkční a provozované, 2 nefunkční a žádost o stavbu 1 MVE.
Všechny jsou postaveny pod jezy, které nadržují vodu a žádný rybí přechod nemají, neb na jezech žádný nebyl

Máš pravdu, že dříve bývalo MVE mnohem více. Ale zapomněl jsi přidat jednu dost podstatnou maličkost. Většinou sloužily k pohonu, mlýna, pily, a pod. Na síť jich bylo přifázováno minimum a nebyly nikým dotované.
Pokud se MVE provozuje v souladu s manipulačním řádem, má funkční a spolehlivou regulaci, dodržuje sanační průtok do hlavního toku je relativně neškodná.

Bohužel, dnes jsou MVE stavěny pro zisk a skoro každý vlastník chce být za rok milionářem. A tak se špičkuje, nadržuje voda, občas selže regulace a vypláchne se totálně nadjezí a rázem je trdliště na suchu. Škoda se vyčíslit nedá, majitel dostane Ty,Ty ,Ty a vše se několikrát ročně opakuje.

Nejsem expert, ale dle mého názoru přínos MVE do energetické potřeby státu je minimální.
Proto dle mého názoru - nejlepší MVE je žádná MVE.

šmudla - Profil | Po 9.5.2011 9:03:59

Výr >> Mě stačí že ta petice je proti vodním elektrárnám a využívání hydropotenciálu toků a řek.... čili je proti dobré věci. Chaotická výstavba malých vodních elektráren je dobrá věc. U nás se nestaví malý vodní elektrárny žádný, po válce jich tu bylo několik desítek tisíc .. myslím ty opravdu malé vodní 1-10kW ... výstavba velkých monster je většinou kontraproduktivní.

Výr - Profil | Ne 8.5.2011 15:13:22

šmudla >> a ty si text tej petície čítal keď sa Ti zdá zmätočná?

šmudla - Profil | So 30.4.2011 11:43:50

Rasto. >> Smudla:skus vymenovat vsetky pozitiva MVE....
Negativa z mojej strany
1, spomalenie prietoku = zvyhodnenie kormorana
2, stavby sa maju uskutocnovat na rybarsky,turisticky atraktivnych miestach
3, betonova opacha je betonova opacha.Zaclenit ju do prirodnej scenerie je nemozne
4, profit z MVE bude len do casu kym sa na vystavbu minu eurofondy
5, rybochody sa stavaju len papierovo.Bud sa nepostavia vobec alebo su nepouzitelne
6, zanasanie koryta pri spomalenom prietoku
7, zmena charakteru vody moze mat dopad na biodiverzitu,osadku ryb atd..
8, o efektivite MVE sa bavit nechcem lebo o tom viem kulovy.To co viem je ze MVE sa casto stavaju v malo zaludnenych oblastiach.Komu chcu energiu dodavat?Bude lacnejsia ako sucasna?Ak nie efektivita 0,- a zas sa len nabalia ludia z eurofondov

Takže MVE bez funčního rybího přechodu a regulace hladiny pro zajištění sanačního průtoku by neměla být ani uvedena do provozu- normální obyčejné technické podmínky běžně aplikované při stavebním řízení. Všecko co vytýkáte se jedná o v minulosti postavené a donutit vlastníky napravit stav současným normám a standartu je těžké- když se stavěli tehdy tak to podmínka nebyla a včil na postavené není moc pák. Zkuste si dneska vyběhat povolení na MVE ... se starají aji o to jaký oleje používáte když v dokumentaci je jasně napsané že ložiska jsou bezolejová a samomazná vodou.
Efektivita MVE= vodní elektrárna má jedny z nejmenších dopadů na životní prostředí ze všech známých zdrojů energie, a dobře začlěněná do krajiny i přináší nové biotopy a příležitosti.
Zanášení koryta= vodních elektráren je mraky typů a ty v minulosti nejvíce rozšířené(vodní pily hamry mlýny atp 2-10-30kW měli u sebe rybníček na akumulaci vody a chov ryb, žab atd žádný monstra kůli kterým se zaplavují vesnice a ničí údolí.. Tyhle MVE je potřeba obnovit, bylo jich tu jako máku a včil je vydupat z popela je nadlidská dřina(na takový malý elektrárně miliony nevyděláte).
4. Profit z MVE máte největší Vy jako uživatelé elektřiny. Ten kdo ji provozuje dostane 1,5Kč/kWh a napakuje se stát na daních. Dotace se v podstatě nedávají, každý si to staví za svoje peníze a přijde povodeň a je nahranej. MVE se staví aby fungovala 80-100roků. Takže 80-100roků šetří krajinu jinak zlikvidovanou těžbou uhlí ze kterýho se vyrábí podstatná část elektřiny a tepla v ČR a všude jinde... to vše jen ušetřené uhlí který se nemusí vytěžit a spálit.MVE bude fungovat i potom i kdyby se už žádná ropa zemní plyn ani uhlí už nebyli .. Vodní energie spolu s větrem byla první enegrie kterou člověk používal, pokud netoužíte po návratu potahů s koňmi.
1. Spomalení průtoku - nevím jestli nevíte že když je zima tak ryby v nadjezí jsou chráněny pod ledem kormorán ryby pod ledem neloví.
2. U nás byl potůček s mlýnem, v potůčku na splávkách a tůních u mlýna pstruzi a mníci 40-60cm. Mlýn je pryč, v potoce je 10cm vody, pstruzi 10-15cm z toho co se vysadí, rybník který byl u mlýna je pryč, raci zmizeli. Takže tam kde pamětníci chytali na udici pstruhy jako ruka dneska je prdlajz.
8.- každá MVE je napojená na rozvodnou síť a rozvodná síť vede i k vám domů do zásuvky, Argumentace že tepelný a jaderný elektrárny jsou v málo obydlených oblastech daleko od spotřebitelů je blbost. Radši MVE za humny za městem než megamostrum 450km daleko(co až někdo někde na těch 450km přeštípne dráteček, kde seberete elektřinu na svícení a počítač po večerech?. Vysvětlovat Vám problematiku pozitiv distribuovaných zdrojů v energetické síti by byla ztráta času, oproti současné nešťastné centralistické koncepci kdy výpadek jedné elektrárny = kolaps celé přenosové soustavy v kraji).
7. MVE může mít vliv na biodiverzitu pozitivní i negativní, vše záleží na tom jak konrétně tak která je navržená a v jakým režimu je provozovaná, nelze všeobecně generalizovat že MVE= automaticky mor na přírodu.

Sp. - Profil | Čt 28.4.2011 18:30:42

Mrknato >> ako už odpovedal niekto,ale ja to zopakujem nakolko otazka patrila mne.dal som to sem lebo je tu vela slovakov registrovanych.až maš stym problem tak ti nepomôžem.

Rasto. - Profil | Čt 28.4.2011 14:11:02

boriak >> ano cital som to....je mi z toho na grc....

boriak - Profil | Čt 28.4.2011 13:59:50

Rasto. >> odporučam pozrieť zákon o posudz. vplyvov na životné prostredie 24/2006 Z. z. hlavne pokial si pamätám na konci zoznam posudz. činností, a čuduj sa svete ak postavíš hrádzu do určitej výšky nepodliehaš rozh. ale len stanovisku atd...ked vidim mve na hrone tak mi je to jasné, že prehradenie v metr. je také ,,nizke,,

boriak - Profil | Čt 28.4.2011 13:56:21

Mrknato >> hlavne že vydržíš sám zo sebou

Rasto. - Profil | Čt 28.4.2011 13:53:19

Mrknato >> no taky matros ako hulis ty sa k nam na Slovensko este nedostal to mas pravdu.Zda a ze to na tebe zanechalo nasledky.Ale to tebe uz moze byt jedno.

Mrknato - Profil | Čt 28.4.2011 13:48:13

Rasto. >> Slováci snad feťáci sů neni...... To jsi přehnal.

Rasto. - Profil | Čt 28.4.2011 13:24:10 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mrknato >> vidis ako je fajn ze na verejne stranky ako je napriklad aj Mrk sa dostanu aj fetaci.Neviem kde inde by ta nechali prezentovat sa.

Smudla:skus vymenovat vsetky pozitiva MVE....

Negativa z mojej strany

1, spomalenie prietoku = zvyhodnenie kormorana
2, stavby sa maju uskutocnovat na rybarsky,turisticky atraktivnych miestach
3, betonova opacha je betonova opacha.Zaclenit ju do prirodnej scenerie je nemozne
4, profit z MVE bude len do casu kym sa na vystavbu minu eurofondy
5, rybochody sa stavaju len papierovo.Bud sa nepostavia vobec alebo su nepouzitelne
6, zanasanie koryta pri spomalenom prietoku
7, zmena charakteru vody moze mat dopad na biodiverzitu,osadku ryb atd..
8, o efektivite MVE sa bavit nechcem lebo o tom viem kulovy.To co viem je ze MVE sa casto stavaju v malo zaludnenych oblastiach.Komu chcu energiu dodavat?Bude lacnejsia ako sucasna?Ak nie efektivita 0,- a zas sa len nabalia ludia z eurofondov

Mrknato - Profil | Čt 28.4.2011 11:53:28

vanuz >> Tohle téma, této petice je hodně "politické", proto jsem zvolil i politické příměry. Šlapete si v tom už sami.

vanuz - Profil | Čt 28.4.2011 10:50:35

Mrknato >> jo, neviem na com slapes, ale isto je to kvalitne, nech ti to dlho vydrzi.

Mrknato - Profil | Čt 28.4.2011 10:41:14

vanuz >> Zaujímavé je to, že jste nemohli vydržet s náma, s maďarama, teď ani s MVE a ani EU a jejím stabilizačním fondem .....

vanuz - Profil | Čt 28.4.2011 10:33:04

šmudla >> cize cim viac ich bude, tym lepsie pre krajinu a pre nas vsetkych, zaujimave :)))

šmudla - Profil | Čt 28.4.2011 10:30:49

vanuz >> Ale ta petice je zmatečná a zbytečná protože brojí proti něčemu co samo osobě je krajině prospěšné.... Lepší vodní režim, náhony zkapacitňují zásoby podzemní vody atd atd.... kolem náhonů bydlí a žijou vodomilné rostliny atd.
Slováci se s tohle peticí prostě seknuli mimo opravdový problém.

Mrknato - Profil | Čt 28.4.2011 10:27:46

vanuz >> Ale jo, jen jestli vám tuhle petici nezakážou maďaři, stejně jako Matici slovenskou nějaký aritokrat Tisza HUngarkamion a bude čekat až je zase Česi vyženou.....

vanuz - Profil | Čt 28.4.2011 10:19:21

Mrknato >> pretoze mrk citaju aj obcanovia SR, logik. Ci to je zakazane?

Mrknato - Profil | Čt 28.4.2011 10:18:04

Sp. - >> Keďže petíciu možů podpísať iba občanovia SR, prečo to inzeruješ zde? Diskutovat by se malo tam, kde sa peticuje. Alebo sa bojítě žandárov a Hortyhovcov?

šmudla - Profil | Čt 28.4.2011 10:13:06

Pro všechny pomatené zelené mozečky bych doporučil jako povinnou četbu vynikající informační stránky http://mve.energetika.cz/ které vysvětlují problematiku mve ze všech stran.
Není problém v MVE ale v lidech kteří kapitalisticky ždímají na krev co to dá a tím vznikají zbytečné problémy. Vidím to v jednom kuse že na splavu není udělaný funkční přepad pro zachování průtoku zbylým korytem a nejsou vybudovány rybí přechody. Toť vše co bych k tomu řekl.

Založím asi petici pro podporu likvidace vodních toků, aby bylo zřejmé jak má vypadat kanál a jak má vypadat řeka či potok. Lidi si neváží toho že se nemusí o potok starat, stačí jen neškodit zbytečnými zásahy a opravami po povodních( povodně umí spravovat koryta lépe jak všichni inženýři).

vanuz - Profil | Čt 28.4.2011 10:00:30

rad podpisem, aj ked ta peticia asi ziadny efekt mat nebude, obavam sa....