Diskuse k článku: Jak jsem začal pouštět ryby

Autor diskuse: GRUPA - Profil , 31.1.2011

GRUPA - Profil | Čt 24.2.2011 10:34:03

šmudla >> Měl jsem tak trochu v plánu, "vytáhnout" tímto článkem z ostatních rybářů ten jejich "příběh". U někoho se to povedlo a u někoho ne. :-) Za každou reakci jsem vděčný, nikomu jsem neměl v úmyslu nic nutit, což mi asi vyšlo, protože jsem ještě nezaznamenal žádnou opravdu negativní reakci.
Ať ti to hrrčííí.......

šmudla - Profil | Čt 24.2.2011 10:07:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Hezký článek. Rozhodně nenutící všem rybářům špatný pocit když si vezmou rybu. Mě vůbec nevadí u vody rybář který za rok chytne 8mírových kaprů a všecky je vezme, čili rybář který toho moc nenachytá a mírový ryby vezme tím pádem všecky(když se drží pravidel, dob hájení a mír). Ryby jsem začal pouštet v okamžiku kdy jsem se naučil lovit.. a tím pádem jsem si mohl vybrat kterou rybu pustit a která je zralá na pekáč. Naučil jsem se na kapry na přehradě a po jedné úspěšné sezoně se 45ks na kontě jsem další rok omezil na 35ks a další na +-20ks kapra ročně, z jednoho prostého důvodu, víc kaprů se u nás nesnědlo a kdybych uměl chytit 10 15kg kapry tak by se úlovek omezil na 4-6ks ročně velikánů.
Na velký ryby se nespecializuju, když berou tak pustím i rybu kterou bych nikdy předtím nepustil(kapr 47cm hubenější lysec puštěn a následující 44cm baculatý šel do vezírku, následující 4ks mírových kaprů dostalo svobodu a přibral jsem jen 4ks 30cm cejnky malé). S tím jak vím kdy kde nachytat/zachytat si ryby pečlivě vybírám - nevím co bych dělal s 2-3metráky ryb které ročně chytím a všecky co bych mohl si ponechal.

Ryby máme rádi a tak těch 45-60-120kg ponechaných ryb za rok je můj limit(chodím 3/4roku k vodě a na rybník kde právě nasadili by mne nedotáhli rejžovat ani traktorem. Vím že kdybych chtěl tak těch ryb nachytám mnohem více, ale takhle mi to stačí a jsem spokojen. Vloni jsem pustil 48 a 50cm jelce a radši si vzal jednoho menšího 46, ta puštěná padesátka mi odpoledne zabrala znovu :) a znovu šel zpět do vody. To je to co mám oproti myslivci navrch, ulovek si můžu ale nemusím ponechat a nikdy nevím co mi příště na háček zabere.
žádný CaR mne nepřesvědčí abych rybu ráno pustil a odpoledne si ji šel koupit do TEsca když na ni budu mít chuť.

KUBRT cz - Profil | So 12.2.2011 19:27:12

GRUPA - >> Beru si tak 2 ryby za rok. Jina půšťam. Když mám na rybu chuť, dám si ji v restauraci. Ale jak tak pročítám příspěvky, napadlo mě, zda nedělám nejakému masaři, který to tam prodá vlastně sponzora. A je zase nad čím se pozastavit nebo rozhodovat.
Nebo ne ?

Článek perfektní, dávám 1.

GRUPA - Profil | So 5.2.2011 14:34:35

kakr >> omlouvám se za skrytí. Zkuste si to rozdat v SZ. Jinak souhlasím s tebou.
Ať ti to hrrčííí.......

kakr - Profil | So 5.2.2011 13:11:33

Jirka 24 >>
V kartě máš napsáno, že jsi učitel. Neučíš náhodou anarchii??

Rybolov je lov ryb, žádný sport. Ve vodě můžeš sportovat, plavat, potápět se, skákat, ale pokud si vezmeš udici a lovíš ryby tak nesportuješ - lovíš.

Ulovená ryba není sportovní pomůcka jako koule nebo disk.....

Kolik povolenek už jsi "nevydal" a "poblil" se u toho??

Jirka 24 - Profil | So 5.2.2011 12:46:25

kakr >> Soudit budu jednoduše z koho je mi "nablití" tomu povolenku nevydám. - to jsou ty s těma 200kg ryb. (a to je mi taky z těch, co o dobytcích, kteří parazitují na systému sportovního rybolovu (sporotovního, sportovního) smýšlejí tak, že jednají podle platných pravidel a omlouvají je tím, že mají rádi vdolky!)

Stanley88 - Profil | So 5.2.2011 11:53:36

GRUPA >> No nemůže páč je to pěkná svině:-) uuuu lacnej vtípek

GRUPA - Profil | So 5.2.2011 11:51:12

Stanley88 >> proč ne?

Stanley88 - Profil | So 5.2.2011 11:24:45

GRUPA >> Počkej to jsem nikdá nechytil. Někde je chyba!!:-) Myslíš že kormorán chytí ptačí chřipku?

GRUPA - Profil | So 5.2.2011 11:08:57

Stanley88 >> myslíš že kormorán chytí 10 kg kapra, nebo 150cm + sumce?? On ne, ale ty jo, že?
Ať ti to hrrčííí.......

Stanley88 - Profil | So 5.2.2011 10:57:49

Jak jsem začal ryby jíst? No to je jednoduché bud já nebo kormorán!

marmyš - Profil | Pá 4.2.2011 22:24:45

Werich prohlásil,že chytat ryby a pouštět je zvrhlost! A hlavně nezapomenout na pusu!!Pokud ty ryby má někdo opravdu rád,neměl by je tahat za pysk.

GRUPA - Profil | Pá 4.2.2011 15:14:02

tusa >> Ahoj, napiš mi SZ, nejlíp s nějakou fotkou. :-)
Ať ti to hrrčííí.......

tusa - Profil | Pá 4.2.2011 13:57:55

Nazdarek tvuj članek je dobrej já chytám teprve krátce od roku 2008, ale dá se říct že co chytnu tak to pustím. Rok 2010 mám tak 30 kapru ale samé kolem 45cm, jo a hlavně proč ti píšu jsem tvuj novej soused z dyje, mam s kamilem zahrádku vedle tebe,ale chytání na řece je pro mě nová věc,tak uvidíme jak to pujde, tak doufám že se tam někdy potkáme.

kakr - Profil | Pá 4.2.2011 13:42:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jak.23 >>
Nádhera, jen je ještě potřeba rozlišit "sportovní rybolovce".
Navrhuji aby měli na hlavě oranžovou čepičku s rolničkami , ve tmě doplněnou blikajícím majáčkem též barvy oranžové.

Oranžová barva = POZOR PŘÍZNIVEC NOVÝCH TRENDŮ.

rommi - Profil | Pá 4.2.2011 13:39:09

GRUPA >> nie, do nazoru si nezvyknem nas...:-)

GRUPA - Profil | Pá 4.2.2011 13:34:05

rommi >> ..už jsem se lekl že jsi změnil názor na můj článek..:-)))
Ať ti to hrrčííí.......

rommi - Profil | Pá 4.2.2011 12:56:09

jak.23 >> teda uz dlho tu nebola podobna krav...toto patri do Hviedznej roty MRKu....

jak.23 - Profil | Pá 4.2.2011 12:10:56

Super! ještě, že si v těchto chladných měsících alespoň můžeme takhle počíst :D jinak k problematice s masařkami. Jednoduše lze tento problém vyřešit a to prodejem 2 druhů povolenek.
1. Pro sportovní rybolov - doba lovu nonstop, klidně snad o chlup dražší poplatky, ale hlavně žádná neoprávněná buzerace od členů ČRS a jejich pomocníčků, nemluvě o jejich neschopnosti se přizpůsobit novým trendům. Ono by je to mohlo stát pár mozkových buněk navíc.....
2. Pro masaře - regulovaná doba lovu i hájení a strikní kontroly ohlendě zacházení s rybami, které jsou vráceny vodě... ono také není pustit jako pustit pánové...kopat ryby zpět, abych nevynaložil větší pohybové usílí??!! Ona je to nuda co? když si nemohu najednou odnést vše co chci...kéž by Vás to přestalo bavit úplně, nikdo by nelitoval!!!

Všem slušným rybářům Petru Zdar a "tight lines"

mirris - Profil | Pá 4.2.2011 11:24:45

Super, dávám za 1.
Kéž by jsi to uvedomily všichni z nás.

C.N.D - Profil | Čt 3.2.2011 21:02:13

Hodně pěkny članek. a jinak pouštěni ryb je krasna věc!!!!

megalodon - Profil | Čt 3.2.2011 20:41:39

Pěknej článek:-) Já taky začínal chytat od malička s tátem a jeho známým,kterej zase jeho přivedl k rybařině. Taky jsem každýho kapříka přeměřoval jestli už nemá míru a všechno si chtěl odnést domů,pochlubit se a tak... Tenkrát to prostě bylo tak jak napsal Grupa- automaitcky se ryby braly. Když jsme byly u vody s tátem a bráchem a někdo chytil už druhýho kapra,tak si ho napsal ten z nás, kdo ještě nechyt atd... prostě masařina. Ale špatný mě to v té době nepřišlo,protože jsem v tom vyrůstal a nikdo mě od mládí nevedl k tomu ryby pouštět.
I když ryby jím a mám je rád,tak se mě víc líbilo to,vzít si rybu a ukázat doma co jsem chytil a prostě ten pocit "chytl jsem ji,je moje,nechám si ji",než ji pak jíst. Když se naši rozvedli, ubylo mých rybářských vycházek a jen párkrát za rok jsem jel tátou na ryby... potom jsem přemluvil nevl.otce ať začne chytat,pak i nevl.bráchu a jezdili jsme spolu a taky se ryby nosily domů.
Bylo to někdy v 6. třídě,když se dostaly do mého zorného pole rybářské časpoisy v trafice (Kajman,Rybářství atd...) a já tam viděl články a fotky s pěknýma rybama a četl jak je borci pouští zpět. Doma jsem pak říkal,že to nechápu, proč teda na ty ryby chodí,když je stejně pouští.A stejně tak jsem moc nechápal rybáře co ryby nejí a chodí je chytat (a pouštět).Říkal jsem si "asi je to prostě baví". Ale články se mi líbily a postupně jsem začal část ryb sám pouštět-někdy proto,že se mě nechtělo je kuchat,jindy proto,že už bych byl "odchytanej" a nechtělo se mi ještě domů,nebo že jsme měli pár kousků v mrazáku a bylo mě líto bezhlavě brát další ryby domů. Pak jsem si i upravil vlastní míry a řekl si,že kde je míra 35 nebo 40cm,tak já si dám 45,protože menší stejně není nic moc a bylo by mě ho líto. A začal jsem trochu chápat,že ne vše se musí nutně odnést domů... A taky jsem začal slýchat narážky,že prosedím čas u vody a nic nepřinesu,místo abych doma s něčím pomohl a podobně...
Každýmu kdo to nechápal (a že to spousta mých známých nerybářů stejně nechápe,že sedím celý den u vody a ještě si ani nic nepřinesu domů), tomu jsem to vysvětlil,proč to dělám a hotovo. Dokonce někteří říkají jestli nekecám,že jesm to pustil a jestli si to nevymýšlím a ve skutečnosti jsem nic nechytl. Tak ukážu občas nějakou fotku;-) Dřív se to nepraktikovalo,takže pokud nebyla ryba doma,nebyl důkaz.Teď se úlovky fotí,takže se i tak můžu pochlubit a mít památku,aniž bych musel nutně rybu odnést domů:-)
Nejsem a nikdy nebudu 100% CaR, ale už taky nějakej ten pátek zdaleka neberu vše co chytím. Teď velkou většinu ryb pustím (každou sezonu větší a větší provento) a vemu si jich v přiměřené konzumní velikosti jen několik ročně. Pro sebe,pro rodiče nebo babičku...
A baví mě ta rybařina i tak,spíš ještě víc:-)
Musím říct,že když jsem jako mladší nechápal ten pocit z puštěné ryby,tak teď už jo. Je to opravdu hezkej pocit a pohled,když ji položím do vody a ryba si pěkně odplouvá do hlubin:-)
Loni po mě naši chtěli kapra, tak jsem koncem léta z jedné vycházky vzal kapříka cca 50cm, dal ho v noci po návratu domů do vaničky,ať si ho zpracují,protože já jsem šel brzy ráno do práce. Vykašlali se na to a kapr uhynul. Tak jsem si říkal,že si v klidu mohl plavat ve vodě místo toho, aby chcípnul zbytečně bez užitku někde v plechové vaničce... Bylo mě ho líto,přiznám to a nestydím se za to.
Ať vám to hrčííí :-)

mik UTD - Profil | Čt 3.2.2011 15:22:59

Venca888 >> pssst. Ještě se toho někdo chytne