České vánoce jsou v ohrožení.

Autor diskuse: : vydrák - Profil , 19.12.2010

A co váš názor:-))

A) S aktivisty souhlasím.12%

B) S aktivisty nesouhlasím.88%

Od 19.12.2010 hlasovalo 93 čtenářů.

: vydrák - Profil | Čt 23.12.2010 9:06:39

Zdravím všechny.
Tady je jedno námětové foto na dnešní den.Povšimněte si,jak ten chudáček smutně kouká!!Tak hurá pro celer.

retrívr - Profil | St 22.12.2010 19:07:13

grizzly72 >> O tom nepochybuji, už jsi nad věcí a taky už něco pamatuješ, jsi stár , jak můj nejstarší syn. Byl to zcela rozumný pohled. Víš a tady se v těch tradicích dostáváš hned do dvou dalších zde probíhajících otázek. Proč košík, proč kapr na svátky. Nepřipomíná Ti to taky jako mě.

mi-ku - Profil | St 22.12.2010 19:04:53

grizzly72 >> nic nevezmu s úsměvem...máš naprostou pravdu...vlastním pekárnu a od prosince se můžeme zbláznit z nárustu práce a lidi nemají čas ani na nákup dárků...zítra to celeé pro nás končí a bude snad po stresu...


jo dárky budu asi řešit zítra v noci v tescu..))

a můj postoj k tě aktivistů co protestují proti zabíjení kaprů.......co ktomu dodat..je to banda blbejch vegetariánů, ale v němčem mají pravdu a to, že se zrovna šetrně s těmito rybama nezachází...proč mé stála výbava na šetrné ošetření kapra cca 5 tis a to mám jako koníček a ti lojzové co je prodávají je fláknou na železnou váho, nebo je nechají spadnou atd...jednoduše se k nim chovají jako hovada...

grizzly72 - Profil | St 22.12.2010 19:02:48

retrívr >> taky doufám, že přežiju :-)

retrívr - Profil | St 22.12.2010 19:00:58

grizzly72 >> Vidíš to podle jedné šablony.Já mám zcela jiný strach o osudu těchto svátků.Kolega ve škole dnes narazil na problém "našich" vánoc s Ježíškem. Divil by jsi se co tech Santů, dědů mrázů se vyskytuje. Muj kolega jim řekl podle mne památnou větu. Přežili jsme Dědu mráze, tak snad přežijem Santu.

grizzly72 - Profil | St 22.12.2010 18:55:58

Vánoce jsou v ohrožení ze zcela jiných důvodů, než se tady píše. Byli to svátky klidu míru a pohody, ale změnili se v oslavu nákupů a nenažranosti. Lidi jsou vystresovaní a podráždění, pořád jen něco sháněj a nervačí jestli mají všeho dost. Pro spoustu lidí jsou to svátky nervů a stresů a těší se až bude po vánocích. A proto nám je za pár let zruší, protože vystresovanej zaměstnanec, duchem nepřítomnej je k ničemu a to se kapitalistům nehodí do krámu.(poslední větu berte z úsměvem)

retrívr - Profil | St 22.12.2010 18:42:25

: vydrák - >> Nevím, proč zrovna kapr se stal problémem. Už to, že je to jednou za rok. Asi by aktivisté měli řádit jinde ,a to ne až u zabíjení ale především u chovu. Začít u ryby, kterou by mělo konzumovat více lidí, to nejen na vánoce mi příjde trapné zviditelňování samotných aktivistů. Jen ještě poznámka. Určitě je lepší, když to těm lidem zabijou, ušetří se tak doba odnosu domů do vany a "odborné " zabití, které je předmětem grotesek již mno desítel let.No a jestli " žrát" maso, to snad u člověka všežravce v potravním řetězci řešit nebudem. Bylo by to trapné. Pak by asi bylo určitě lepší, aby tygři a lvi začali konzumovat mrkev a to bych právě uvolnil ty aktivisty, aby se jim věnovali.Dám i návod.Začít v ZOO.

VRT - Profil | St 22.12.2010 18:21:30

SOPTIK 52 >> Humání smrt neexistuje. Snad jen přirozená. Jinak plný souhlas.

VRT - Profil | St 22.12.2010 18:18:21

Jóó a pánové, viděl jste někdo tzv. "košer" porážení hovězího? Řeknu vám, že i mě se z toho zvedal kufr. Ale jsem tolerantní typ a dokážu tolerovat zvyklosti a chutě jiných kultur či náboženství. Takže rozhodně nebudu někde blbnout s transparenty a megafonem v ruce. Čauec. Ať vám nezamrzají očka.

SOPTIK 52 - Profil | St 22.12.2010 18:17:17

připadám si jako kdybych v této zemičce hodně dlouho nebyl.Pár lidiček si umane prosazovat svoje titěrný názory a přitom vlastně zneužijí a i vlastně využijí nejhezčí svátky v roce.Já bych to i asi řekl takto :ať si baští jen zeleninu apod.,ať se vykašlou na maso(zbude asi více pro nás),ale ať prosím nekazí ostatním lidem něco,co tady bylo,když oni ještě s prominutím,ani nedočůrali na zem.Rozporcovávat tady otázky,jestli je hodně krve,nebo ne,to je k smíchu.Ještě jedno bych chtěl vědět,co to je opravdu humální smrt?!

VRT - Profil | St 22.12.2010 17:57:12

O transportu, skladování a manipulaci s kapry u prodejců se bavit nebudu. Vyhláška zní jasně. Je jen na lidech, jak se při prodeji zachovají. Jen bych chtěl říct toto. Všichni tady ryby lovíme. Zdolávaná ryba s háčkem v tlamce určitě nemá velkou radost, když ju taháme ke břehu. A jakou má asi radost, když ju ve 30-ti ve stínu bereme do ruky, zavěšenou za tlamku vážíme a pak ještě nastává proces focení? Nikdo určitě nepochybuje, že by nás nejraději kopla do pr... My tomu říkáme potěšení z lovu. To všechno jsou prostě úkony pro nás běžné a nikdo /pokud to děláme šetrně/ nám nic nevytýká. A doufejme, že to tak zůstane. Aktivisti prostě nemají čas, aby běhali kolem všech vod v republice a u každého rybáře stáli s transparentem. Tak si stoupnou na náměstí, tam je víc lidí a protestujou, když se zabíjí ryby paličkou. Přál bych jim, aby jednou stáli v hale, kde se plně automaticky poráží 500 000 kusů drůbeže denně. Nebo ve velkokapacitní vepřové a hovězí porážce. To je teprve masakr. Z toho by asi měli doživotní noční pomočování. Vím o čem mluvím, Dělal jsem 10 let ve firmě na technologii porážení a bourání masa.
Takže. Nechme je křičet ještě dva dny, oni to na svátky zabalí, na večeřu si dají pořádného bifťoura a po novém roce se budou radit, do koho se obujou příště.
Tak pěkné svátky a ať vám nezaskočí kost.

luft - Profil | St 22.12.2010 17:57:07

Vánoce už chtěli kdysi zrušit komunisti. Vidím, že jejich myšlenky jsou stále živé. :-))

metal - Profil | St 22.12.2010 17:54:19

Vitta >> Něco natom je , máš moji podporu zrušme vánoce !!!

Vitta - Profil | St 22.12.2010 17:52:10

Napadá mě pár poznámek:
Navrhuji zakázat štikám, sumcům a dalším dravcům pojídání živých ryb, je to přinejmenším neetické. Občas se dokonce stane, že tyto příšery rybu pouze zraní a následky takového chování jsou nedozírné. Totéž platí i pro kormorány, vydry ap.
Proč rušit jen kapra ?! Umíte si představit, jaké úspory bychom dosáhli zrušením vánočních stromečků....o dárkách ani nemluvím.
A cukroví bych také nepekl....ženský kvůli tomu týden šílí, ve finále zbytečně tloustneme a vůbec....zrušil bych vánoce

tuzemak - Profil | St 22.12.2010 16:59:07

Masařka >> děkuji..

tuzemak - Profil | St 22.12.2010 16:38:18

: vydrák >> k večeři ho nebu mět,ale až na druhý den si na něm smlsnu,jj když musíš tak musíš:o)))

: vydrák - Profil | St 22.12.2010 16:22:47

Zdravím všechny aktivisty na MRku.Kdo z těch 14% bude mít letos o vánocích k večeři psa??

(o)_(o) - Profil | Po 20.12.2010 8:55:01

Majsher >> Što ty gavaríl?

Cloud - Profil | Ne 19.12.2010 21:49:35

Je nejlepší znát alespoň tu teorii a pak debatovat jak by to mělo správně vypadat.A třeba se pak i rozhlídnout po městě a udělat si obrázek.Ne vždy a vše, se dá ale při prodeji zajistit.Ale každopádně způsob se zacházení s rybou by měl bít na prvním místě důkladně splněn!!

Majsher - Profil | Ne 19.12.2010 21:38:10

Cloud >> ano, tak teorii bychom měli.... :(

Cloud - Profil | Ne 19.12.2010 21:34:59

Uhlídej te si-
Pokud se člověk rozhodne neproblematizovat kaprovi cestu na vánoční stůl, vyrazí příští týden ke stánku, aby si nechal šupináče nebo lysce odborně usmrtit, popřípadě i naporcovat. Krajské veterinární správy již registrují stovky žádostí o umožnění sezónního prodeje ryb.
Městská veterinární správa v Praze například k dnešnímu dni registruje 175 žádostí o sezónní prodej kaprů, počet stánků zřejmě nepřesáhne v hlavním městě 200. Podmínky pro prodej jsou stejné jako v uplynulém roce.
Pro představu lze z těchto podmínek pro prodejní místo citovat:
Sezónní prodej živých ryb na samostatném prodejním místě je podle § 25 odst. 3 veterinárního zákona podmíněn tím, že osoba, která hodlá provozovat sezónní prodej živých ryb, oznámí nejméně 7 dnů před zahájením prodeje místně příslušné krajské veterinární správě, kdy a na kterém místě bude prodej zahájen a kdy bude ukončen. Provozovatel tohoto zařízení musí na vyžádání kontrolního orgánu prokázat, že toto oznámení provedl (písemně, e mailem, podpisem v záznamech KVS). Oznámení k sezónnímu prodeji ryb na samostatných prodejních místech nepodléhá správnímu poplatku.
Povinností prodejce je zajistit: místo, na kterém bude tuto činnost provozovat tak, aby odpovídalo požadavkům, které jsou stanoveny v § 7 a § 8 vyhlášky č. 289/2007 o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy EU.
To znamená, že samostatné prodejní místo pro prodej živých ryb musí být

a) vybaveno prodejním pultem s omyvatelnou, dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní deskou a s dostatečně velkými káděmi na úchovu živých ryb v souladu s požadavky na pohodu zvířat a na jejich ochranu před týráním,
b) umístěno tak, aby byl zajištěn co nejsnazší odtok odpadních vod do kanalizace a aby nedocházelo k roztékání odpadní vody při manipulaci s rybami,
c) pro účely kontroly k dispozici doklad o tom, kde byly ryby posledně sádkovány (např. dodací list, doklad o převzetí ryb).
II. Samostatné prodejní místo, kde bude provozovatel ryby při sezónním prodeji usmrcovat, kuchat a porcovat, popřípadě jinak upravovat, musí mít kromě požadavků na vybavení samostatného prodejního místa uvedeného v bodě I, také:
dobře čistitelnou a dezinfikovatelnou pracovní desku, nože, paličku na omračování ryb a stěrky,
dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace,
nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty; v případě materiálu 2. kategorie (leklé ryby) označené slovy „není určeno ke krmení zvířat“, v případě materiálu 3. kategorie (vnitřnosti, žábry apod.) – “není určeno pro lidskou spotřebu“,
d) v případě, že dojde ke smísení materiálu 2. a 3. kategorie je všechen považován za materiál 2. kategorie.
Kontrolní veterinární orgány se kromě těchto zásad řídí zejména ustanoveními zákona na ochranu zvířat proti týrání. Z tohoto zákona například vyplývá, že ryby lze usmrcovat pouze omráčením silným úderem tupým předmětem na temeno hlavy a následným vykrvením přetnutím míchy a cév řezem bezprostředně za hlavou nebo se přetnou žaberní oblouky a provede vykrvení za hlavou. Vykrvování ryb musí být zahájeno bezprostředně po jejich omráčení, přičemž musí být provedeno tak, aby vyvolalo rychlé a úplné vykrvení. Před ukončením vykrvení se nesmí provádět žádný zpracovatelský úkon. Nástroje, materiál a vybavení sloužící k omračování a vykrvování musí být sestrojeny, udržovány a používány tak, aby k úkonům docházelo rychle a účinně.
Dále pak je zakázáno při manipulaci s živými rybami: zbavovat živé ryby šupin nebo ploutví, vsouvat rybám prsty pod skřele do žáber, vtlačovat prsty do očnic, násilně vytlačovat jikry nebo mlíčí, omračovat a vykrvovat ryby jiným způsobem, než je uvedeno výše, a znečišťovat stanoviště krví a rybím odpadem.
Jak se ukázalo v uplynulých letech, lze očekávat, že ani letos nebudou při prodeji ryb problémy.
Zdroj: SVS ČR

Lukas89 - Profil | Ne 19.12.2010 21:17:32

Majsher >> Neřekl bych že na stáncích s kaprama nějak převažují ukrajinci, ale nevim, nijak se na to nezaměřuji.. Jasný, pravidla určitě nějaký jsou, o tom žádná, pak by se teda měli ty pravidla vyžadovat a jejich porušování trestat..

Lukas89 - Profil | Ne 19.12.2010 21:15:58

Majsher >> A ještě dodatek.. Můj názor neni jediný a správný, je to jen můj názor, a řekl bych, že někteří z těch aktivistů mi ho brát přímo chtějí, připomínají mi učitelku, která se nás ve škole snažila přesvědčit, že je lepší zabít rybu místo kuřete, protože ryba prý bolest necítí, dále se nás snažila přesvědčit, že jíst maso je špatné a podobný p*čoviny, ať se jdou napást, já maso jíst budu, kapra si nekupuju, radši řízek z prasátka na vánočním stole než z kapra a když už, tak bych si ho rozhodně nekupoval, ale to je opět jen mé stanovisko a můj názor.. ;-)

Majsher - Profil | Ne 19.12.2010 21:10:53

Lukas89 >> úplně by stačilo, dodržovat pravidla (jsou skoro na všechno) a školená obluha (a ne zas raní Ukrajinci)

Majsher - Profil | Ne 19.12.2010 21:09:10

tomm >> jedení kaprů (ryb) na Vánoce vymysleli mníšci již ve středověku, bo o svátcích byl předepsaný půst, tj. nesměla se jíst zvířata a oni s tím vy-ebali tím, že prohlásili, že ryby nejsou zvířata... Bohužel, mnoho lidí se k nim stále tak chová (nejen o Vánocích)

Lukas89 - Profil | Ne 19.12.2010 21:07:54

Majsher >> nevim jak přesně myslíš kdy jsem sám na něco co neni košer upozornil.. ? Zapadlo by do toho např. upozornění na masaření podměrečných ryb v hojném počtu RS? Jasně že to neni správný, ale jak jinak to zařídit? Napadá tě nějaký systém, který by nezvýšil rapidně cenu u těch vánočních kaprů a eventuelně nějaká "humání" smrt?

Majsher - Profil | Ne 19.12.2010 21:03:03

Lukas89 >> milý soudruhu, to, že tu nějaký systém funguje x let, jak píšeš, ještě neznamená, že je v pořádku. Aktivisti chtějí jen upozornit, ne brát tvůj léty ověřený a jediný správný názor. Kdy jsi naposledy TY sám upozornil na něco, co není košer?!? ..tak vidíš...

Cloud - Profil | Ne 19.12.2010 21:02:17

Snad je zítra nepotkám u nás,až budu masařit kapříky na stánku.Nerad bych pak demonstrčně smasařil i nějakého demonstranta.

peco - Profil | Ne 19.12.2010 20:58:39

Tak ako v cechach tak aj na slovensku je vela tychto vypatlancov.Absolutne nechapem co si ty ludia dokazuju,ale asi sa nevedia inak realizovat tak vymyslaju taketo hovadiny.Cest ich pemiatke

Sven - Profil | Ne 19.12.2010 20:34:34

Tichej >> s těmi kuřaty a slepicemi Ti dávám za pravdu. O tom něco vím.
No prostě jsme špice vývojového žebříčku....
Btw. Krev v ulicích mi také vadí a krvelačné PC hry také mastím (občas):-)))

Rytíř - Profil | Ne 19.12.2010 20:11:17

Dodlinka >> MOC SE KOUKAŠ NA TELEVIZI,VIM Z JAKYHO FILMU JE TEN SLOGAN.Jedno jestli do fabriky,nebo někam makat k soukromnikovi,to bylo jen prvni co mě napadlo nic jinyho v to nehledej.

Tichej - Profil | Ne 19.12.2010 20:10:11

Sven >> v něčem souhlasit jde a v něčem ano,hlavně by se mělo měřit všem stejným metrem mám na mysli drůbežárny pro vejce týraj slepice celé měsíce! Kdo zažil expedici kuřat z odchovny na jatka tak musí mít silný žaludek,aby pozřel v nejbližší době kuře k obědu.

A aktivisté se zaměří jen na to co je na očích,neb co oko nevidí tak pro to srdce nebolí.A pokud se jedná právě o děti,teenegri ,píšeš ,že jsou schopni vyjádřit to ,co cítí.Krev v ulicích jim vadí, ale krvelačné PC hry mastí jen to fikne.Tak asi to bude přece jen o něčem jiném ................

Dodlinka - Profil | Ne 19.12.2010 20:04:39

Rytíř >> Jasně. Než si vyslechnout jejich názor (a třeba s ním i nesouhlasit) tak je radši zahnat makat do fabriky aby poznali tvrdý život dělnické třídy. "Hajzli intelektuálský". Co třeba Mišelínka. Nebylo by to lepší?

tomm - Profil | Ne 19.12.2010 19:45:29

Osobně kapra nejím a není to z lítosti ani z přesvědčení, ale tradiční české vánoce nemají s kaprem nic společného. Tenhle kapří rituál, který mnozí z vás považují za tzv. českou klasiku je starý snad jen něco kolem 100let. Naši předkové tedy rozhodně kapra na vánoce nejedli, protože na něj za a)většina lidí neměla a za b) k tomu ani neměli důvod:-)
Tím chci říct, že zrušením tohohle novodobého zvyku (k čemuž určitě nedojde) by "české vánoce" aspoň pro mě nijak zásadně neutrpěly.
Jinak je fakt, že ryby na těch stáncích si dost často před smrtí vytrpí svoje, jestli se s tím ale dá něco dělat, to těžko říct.

Rytíř - Profil | Ne 19.12.2010 19:34:20

Dodlinka >> Je vidět,že tě to asi nedocvaklo.Myslel jsem to tak,že by potřebovali pořadně makat a ne někde blbnout zkrz tohle.Podle karty,myslim misto bydliště,si zajed do Strakonic.Zeptej se na slevarnu hliniku,nebo šedou kde jsou,stoji pořad A DĚLA SE V NICH FUTR.