Diskuse k článku: Kaprový vs. feederový prut

Diskuse k článku Kaprový vs. feederový prut

Autor diskuse: jak23 - Profil , 13.10.2010

Cabalek - Profil | Pá 20.9.2013 11:25:26

Vim, ze je tento clanek uz nejakou dobu offtopic, ale nenechalo me chladnym ta hora nesmyslnych a zbytecnych prupovidek o tom, jaky je to problem zasakovat na 20 minut kapra.Pritom autor zcela jasne vysvetlil,proc to udelal.Ja osobne v tom nevidim zadny problem, pokud se pri tom s rybou zachazi slusne.Predpokladam, ze sak, nebo vezirek nebyl historickeho data s oky velkymi jak roztrhane silonky stare prostitutky.Tak o co jde? Dle meho slo o zavist.Kazdopadne clanek poucny a fotky luxusni.Rozumni lide se vzdy nejak domluvi a verim, ze pokud by clen RS nebyl totalni hovád, tak ho s tim kaprem i sam vyfoti a pak ho spolecne opatrne pusti.Ja osobne ryby nekonzumuji a 90% ulovku poustim opatrne zpet.Ale lapit takoveho kouska, tak udelam vse pro to, abych si ho zvecnil.Samozrejme tak, aby se mu nic nestalo.A dokonce si myslim, ze by tohle udelala naprosto drtiva vetsina rybaru.Ale jelikoz to nezni cool a neni to jak sam dobre vim dle pravidel, tak se tu hafo lidi dostane akorat k moralizovani.A nebo priste muze takovyto moralista napsat clanek sam.Jsem zvedav o cem by byl

kohzu - Profil | So 7.5.2011 9:35:09

kapry chytam feredoví prut mam taky a dá se s tim nornálně chitat

nepijunesouložimnekouřimapouštim - Profil | So 7.5.2011 9:22:20

Vágus >> odjeď do ciziny, tady se chovej jako člověk.

hOOny - Profil | Pá 18.3.2011 19:25:28

Pěkný článek jsi napsal. Jen mi stačilo přečíst jak jsi zdolával "svou" kapitální rybu a hned bych si to s tebou vyměnil. Nikdy jsem nezažil takovou výpravu, ale chtěl bych to změnit, a proto jako inspirace ti dávám za jedna.
Místo toho, aby se někteří kochali krásnými rybami a tiše záviděli, začnou řešit věci které nejsou hlavním tématem tohoto článku. Vždyť nikde jsem nenašel na jakém revíru jsi chytal a tak ani oni nemohou vědět co je pro tento revír specifické.
Chlapi tento článek je přece o tom jak parta nadšenců jede na kapry a prožívají krásné chvíle u vody. Proč to někteří nedokážete pochopit.
Ale jinak fakt pěkné ryby jste chytli a hezky jsi to popsal. U mě dobrý. Petru Zdar

Tomak - Profil | St 1.12.2010 1:40:50

Jenze tady je zase problem, ze kdyby si vzal toho mrzaka, tak uz nemuze dal chytat, protoze dosahl maximalni denni vahy ulovku. A nebo,pokud je ten revir na Morave, tak 1 ks kapra.

Vágus - Profil | Út 16.11.2010 0:14:42

Když vás tady tak poslouchám, tak si asi příští rok povolenku ani nekoupím! Už teď vím, že zase budu ty NESMYSLNÝ pravidla porušovat....tím myslím chytání přes noc, zavážení a občasné zasakování velkýho kapra, protože bez těhlech věcí by to pro mě asi ztratilo smysl a chuť jít vůbec k vodě! Je mi zle z toho jak naše břehy vypadají a jak se většina rybářů chová bezohledně k přírodě. Jak se kradou trofejní kapři z Labe a celkově ze všech vod a prodávají za směšné ceny do kaprodromů.......je mi z toho fuck na zvracení a vy tady naděláte, když si člověk zasakuje svůj těžce vybojovaný úlovek, to kvůli čemu utrácíme tolik peněz a dáváme do toho svůj veškerý volný čas, a zasakuje ho na chvíli, než mu přijede kamarád udělat fotku na památku, aby měl na co vzpomínat, jak prožil krásné chvilky, včetně toho, že rybě dal svobodu. Přijde mi to vaše myšlení o ničem!!! Už se nedivím, že spousta dobrých kaprařů si jede radši zachytat do ciziny. Mějte se...

Radek76 - Profil | So 6.11.2010 23:08:33

Hoj rybáři.
I mě vadí rybáři, kteří si svévolně porušují RŘ pod pláštikem C&P (sakování, chytání přes noc,...),ale né z důvodu, že oni chytají a my nic. :) Když jste členem R svazu, tak dodržuj platné podmínky. Jestli si myslíš,že jsou špatné, můžeš přece iniciovat změnu těchto podmínek. Správnou formu neřeknu, protože mě to nezajímá,ale byl bych rád,aby případná změna byla prodiskutována a právoplatně schválena kompetentním orgánem. Zdá se vám, že je systém skostnatělí a neflexibilní? I to se přece může změnit. Protože co nesnáším, a ku.va hodně, když si někdo myslí,že on může, protože přece vyznává C&P. Porušuje platné podmínky?Ano,nebo ne?Ano-persekuce,do doby než se to změní (myšleno podmínky,né přístup danýho rybáře). Ne- můžeš chytat. Co na tom nechápete???

jak.23 - Profil | St 3.11.2010 12:33:07

ještě jedna zajímavost ohledně zapsání "přisvojeného" puštěného úlovku zpět. ...je tomu více let, kdy jsem pravidelně zapisoval ulovené nadmírové ryby a přesto je pouštěl. V domnění, že poslouží alespoň tyto údaje ke statistikám daných revírů apod. Do poznámek jsem uvedl - ryba vrácena vodě. Nicméně jsem byl při vrácení povolenky po Novém roce !osočen! na organizaci, že se zapisují jen skutečně ponechané ryby, a to k jediné statistice - doplnění revíru násadou! A prý zbytečně plýtvám jejich časem....babo raď :D

jak.23 - Profil | St 3.11.2010 12:27:21

ahoj ještě jednou. Necháme to být....byla to chyba a to nepopírám, nicméně od začátku lovu nemám v úmyslu odnést od vody žádné úlovky, takže si opravdu nevybírám(e), kterou rybu proženeme udírnou nebo na místě klepneme! Měj se a ať se daří Petru Zdar

šmudla - Profil | Po 25.10.2010 14:49:39

jak.23 >> Vše v pořádku, Ok já ti neberu tvůj pohled na svět. Rybu kterou jsi dal do saku jsi měl změřit, zapsat do povolenky, počkat na kámoša, nafotit třeba miliardu fotek a kapra pusti zpátky do štěrkáče nebo převést na soukromák nebo domů do jezírka a pak ho odvést někam na jinou vodu nebo ho za rok jít vrátit do revíru.

Prostě v článku tu na mrku by se němělo propagovat takové porušování pravidel že kaprař zapisovat ponechanou rybu nemusí a všichni ostatní musí. Pak se nediv když se ty nezapsaný sasakovaný ryby prohánějí udírnami nebo jsou prodány do kaprodromů do nucené prostituce.
Jinak děkuji za radu, opravdu bych měl jít víckrát k vodě, neb můj mrazák zeje prázdnotou(a zima fakt bude dlouhá a krutá).
Až já za víkend chytnu 250kg kaprů tak si taky budud vybírat kterýho klepnout a kterýho pustit zpátky(což ovšem činím už dnes kdy si vyberu co vzít a co ne). Já bych toho zmrzačenýho vzal z lítosti ať se dál netrápí, někdo ho pustí i kdyby mu visela hlava na páteři.

NeBeroun alias Qwerty81 - Profil | So 23.10.2010 18:10:12

šmudla >> s tím chyť a pusť jsi mimo.. stačí se mrknout do soupisu revírů SM Opava 2C
tímto se ale nezastávám zasakované nezapsané ryby..

jinak článek byl super :-)

kakr - Profil | So 23.10.2010 17:58:54

jak.23 >>
Jen maličko opravím názvosloví. Ryba v pytli se považuje za PŘISVOJENOU A PŘISVOJENÁ RYBA MUSÍ BÝT ZAPSÁNA DO POVOLENKY. Pokud má více jak 7kg , končí denní lov.
Ale rybu , která se stala z věci ničí (ryba v revíru) přisvojením Tvým majetkem skutečně nemusíš zabít.
Záleží jen na Tobě (vlastníkovi) co s ní uděláš, zda ji proženeš komínem, či vrátíš vodě.

jak.23 - Profil | So 23.10.2010 17:39:01

šmudlo, rád ti mé papíry pošlu, ani nemá cenu se s tebou dohadovat, třeba na to bude mít náladu někdo otrlejší, komu nevadí se pouštět do různých nesmyslných obvinění apod. Jsem pytlák, který přírodu čistí od ostatních bordelářů, jsem pytlák, který pouští s láskou a péčí ryby, které masaři doslova vraždí, jsem pytlák, který vše řádně platí a ještě vypomáhá Máš pravdu je to to samé. ASI BYS RADŠI kdybych kapra rovnou bacil, zapsal a udělal s ním snímek až poté. Rybářská stráž tak asi bude spokojenější.
Doufám, že sis stihl naplnit mrazák, zima bude dlouhá a tuhá!!!!
Až si vyzkoušíš lovit (ne jen dovolená, ale letitý pobyt) někde v zahraničí, tak bys asi zíral. To jen u nás je vše takto nastavené a zbytečně omezující, a to jen díky chamtivým a sobeckým rybářům. Tím nechci nic srovnávat, nemá to cenu!!!
Ironií je, že sak jsem použil poprvé od puberty, kdy jsem ještě bral sem tam kapříka babičce apod, což situaci samozřejmě nemění. Ovšem inovace proběhla i v sacích a v dnešní době lze koupit tak pro rybu bezpečné saky, že o tom nemá cenu ani diskutovat s někým, kdo to hned přirovná ke klasickému pytláctví? HLAVNĚ, NIKDE není dáno a psáno, že rybu, kterou zasakuji MUSÍM ZABÍT!!!! Pustit ji mohu kdykoliv se mi zachce, ikdybych ji zapsanou měl!
Tvé myšlení o perfektní genetice mluví za vše, jen dobře že lidé jako ty nejsou lékaři, to by byly jatka, aby bylo více prostoru pro zdravé a dokonalé......
Přeji ti mnoho úspěchů pohody

Sven - Profil | Čt 21.10.2010 13:12:09

šmudla >> také si myslím, že pokud se dokázal kapr sám zrehabilitovat a podle fotky byl v docela slušné kondici, není žádný důvod k jeho utracení.
Jen ať si plave.
Alespoň každému příštímu lovci bude demonstrovat, kam až jsou schopni zajít někteří takérybáři - dobytci, v honu za úlovkem sumce.
V ostatním s Tebou souhlasím.

Jarda Š. - Profil | Čt 21.10.2010 12:44:12

šmudla >> Když ten kapr byl s handicapem schopen přežívat, tak bych proti jeho puštění nic nenamítal. Pravdu pochopitelně máš v tom, že na svazovce nesmíš dát do vezírku nebo saku rybu, kterou si nechceš ponechat.

šmudla - Profil | Čt 21.10.2010 12:07:21

jak.23 >> Ryba uložená ve vezírku saku apod se z pohledu rybářské stráže považuje za ponechanou. Rybýřský řád nezná žádné rozdělování rybolovu na Chyt aPust a Chyt a vezmi.

Jsi normální pytlák. Zavřel jsi metrovýho kapra do saku a nezapsal ho, na svazovce se za tohle berou papíry.

Měl by jsi brzo přijít o papíry nebo chytat na revírech kde "kapr v saku"=nehrozí riziko odebrání povolenky, čili chytej na soukromákách a neber si svazovou povolenku. Takových kaprařů pytláků co si omlouvají porušování pravidel, tím že rybu pustí, mám plný zuby. Mrzák kapr bojovník, hmmm :) Mrzák kapr patří zakopat nebo má právo být sežrán aby uvolnil místo lépe geneticky vybaveným jedincům.

jak.23 - Profil | Út 19.10.2010 14:37:40

david.kalbac >> díky! Tvůj názor respektuji! Každý názor je dobrý, ať už jakkýkoliv! Nicméně s tebou nemohu souhlasit v pojmu "srovnavat Kaprařinu a Feederařinu" jak si uvedl, neboť lov na Feeder je lovná metoda, jejíž cílená lovená ryba nemusí být jen kapr, ale jakákoliv. Kdybych si zvolil cílenou rybu lína, tak je to hned Línařina??? Na feeder lze lovit jakákoliv ryba, která u nás plave, objektivně krom obřích sumců.
O rozdílech bych silně polemizoval, protože jestli nejbyly (nejsou) patrné pro nás rybáře, tak pro ryby byly (jsou) zásadně markantní a výsledky hovořily za vše.
A a a o tom to je ne :D

Všem mnoho pěkných chvil u vody!

jak.23 - Profil | Út 19.10.2010 13:57:01

šmudla >> nevím vlastně ani co ti odpovědět....Zjevně máš nějaké komplexy, ale kdo nemá?!....cm? k metru mít mohl, ale nevím k čemu ti tato informace vlastně poslouží.
Nemůžu ale nereagovat na tvé připomínky. Vlastně máš dle výkladu R.Ř. naprostou pravdu. 15 minut jsem pytlačil s nezváženým, neměřeným a nezapsaným velkým kaprem! OVŠEM Problém je v tom, že výkon R.Ř. nakazuje zapisovat jen PONECHANÉ úlovky!!!! A to v případě lovu "chytˇa pusˇ" není dost dobře možné :D takže jsem PYTLAČIT NEMOHL a kapánek si protiřečíš, ale nevadí.
Mrzák - tak pokud to byl nástražní kapr (nebo ať se stalo cokoliv), tak si nemyslím, že tvé řešení by bylo správné. S tímto zmrzačením dokázal přežít a vyrůst, a v jeho poslání (krmit se a rozmnožovat) jej to nijak neomezuje a je naopak obdivuhodné jak se s tím vypořádal. Pro nás to byl kapr bojovník. Navíc pokud by měl pojít, tak by si to příroda zařídila....nemusíme vše dělat za ní!

Petru zdar a všem pěkný a povedený podzim :D

šmudla - Profil | Po 18.10.2010 8:28:28

jak.23 >> Jen taková drobnost. Kolik měl cm ten uteknutý velekapr?
Slušný rybář když uloží rybu do saku vezírku apod tak si ponechanou rybu zapíše do povolenky a ukončí lov. Byl zapsaný do povolenky nebo jste tu půlhodinu pytlačili s 15kg kaprem ve vezírku?

PS. Kapra bez ploutví bych tipnul ža uteklou nástrahu nepovedeného sumcaře(nejspíš oštípal kapříkovi ploutve aby nalákal sumca). Doufám že jste alespoň toho mrzáka kapra zbavili života.

david.kalbac - Profil | So 16.10.2010 22:27:32

Ja si osbne myslim ze ten clanek ja tak trochu onicem nejde srovnavat Kaprarinu a Feedrarinu...at uz je to treba heavy.....feedr nebyl sestaven na chytani extra velkej kapru ale to neznamena ze nejdou chytnout vse zalezi na tom jakou vodu vyberem a jakou nastrahu pouzime a jak krmime.....proste si myslim ze to nejde srovnavat a tak tenhle clanek torchu straci smysl ale zase musim pochvalit ty krasny ulovky ty se povedli tleskam........

marys - Profil | Pá 15.10.2010 16:40:28

Levandulak >> no pravě ,nechápu jak to někdo muže říct ,že feeder je jen na malé ryby. Taky chytám na feeder(medium,heavy) a mam už chyceno par pěkných kousku a vůbec se nebojím jít s feedrem na kapry 10+

Piccaso - Profil | Čt 14.10.2010 22:06:09

Nazdarek, moc hezký zážitek zrovna jsem si ho přečetl na záchodě v časopise Kapr a kapří svět. Chudák kapr bez ploutve a škoda toho posledního, že utekl bez zdokumentování :)

Mára Klauzík - Profil | Čt 14.10.2010 16:03:56

Moc pěkny, ale ten poslední kapřík chudak nema ploutve skoro.

jak.23 - Profil | Čt 14.10.2010 14:26:12

díky všem!

jak.23 - Profil | Čt 14.10.2010 14:25:19

děkujeme :D převážně praktikujeme 1+1 kaprový a feederový a je pravda, že požitek z boje značně převažuje na feederový, ale uvidíme, až bude na prutě třeba "dvacka" to bude jiná kávička :D všem hodně štěstí do podzimu!!! tight lines!

Spud - Profil | Čt 14.10.2010 14:24:21

Super článek, krásné úlovky... palec nahoru :)

zenbla - Profil | Čt 14.10.2010 13:52:44

hezký chudak kapr je mi ho lito

Levandulak - Profil | Čt 14.10.2010 9:28:13

marys >> Ale proč jen na čudly. Já s ním už nachytal pár docela pkných kapříků a vcelku bez problémů. Je to sice delší vytahování než s kaprovým prutem, ale o to je to zábavnější. Jen podotýkám, že lovím na feeder medium.

loda30 - Profil | Čt 14.10.2010 8:40:58

Mooc pěkné...

marys - Profil | Čt 14.10.2010 0:41:51

A pak že je feeder na čudly ,sice extra heavy ,ale pořád feeder....

jasommato - Profil | St 13.10.2010 22:36:48

nadhera ja zavidim nahlas

angelo - Profil | St 13.10.2010 22:14:09

paradni clanek..tise zavidim :))