Diskuse k článku: Krmení a komponenty pro domácí směs

Autor diskuse: Miki - Profil , 22.4.2010

bart.bm - Profil | Út 28.7.2020 21:34:39

Johny_bream >> po 10ti letech asi těžko bude vědět co tu plácal navíc profil smazal

tvistr - Profil | Po 20.7.2020 22:52:49

Johny_bream >> odpověď jako vždy bude na bodu mrazu.... takže nula. Prostě někteří sebestřední jedinci mají neustále potřebu se v něčem rýpat....

Johny_bream - Profil | Po 20.7.2020 21:05:03

Fishky >> Ahoj, vím, že je to už letitý článek, ale zajímalo by mě, jestli bys mohl jmenovat pár (nebo aspon jednu) komponent, které patří do profi směsí, když v článku zmiňované komponenty jsou obyčejné věci- měl jsem za to,že tyto věci právě patří k základním komponentám závodních směsí, nevím co jiného nebo jaký typ potraviny by tam měl ještě být třeba?

Brebis - Profil | Pá 20.8.2010 1:39:39

Sven >> Sven, yemanm >> Díky chlapi za diskuzi. Jdu vařit :).

Fishky - Profil | St 16.6.2010 17:24:37

Po dlouhé době jsem si přečetl na MRKu článek, no... oceňuju snahu, ale upřímně pod pojmem "domácí", mám komponenty, které seženu doma - tedy nemusím kvůli nim na eshopy či do rybářství, abych pořídil Kopra melasu či CocoBelge, a současně pod krmením za babku mám řadově spíše krmení vskutku z nejobyčejnějších surovin (a ceny kolem řekněme 10-15kč/kg), svým postupem, znalostmi a prací však dovedených k fatální účinnosti. V článku jsou spíš jen obyč věci, se kterými bych si upřímně netroufnul sednout vedle profi směsí a zachytat. Upřímně příprava krmení na závody mě vesměs zabere hodiny a hodiny, kdy těsně před dnem "D" (nejčastěji v noci) nakutím vše potřebné na 99% a u vody už jen doladím. Článek hodnotím kladně, protože je jedním z mála "informačních" (a tu skupinu, pro kterou zde jsou nové věci či nastartuje ke kreativní činnosti, si dozajista najde)´.

Sven - Profil | St 16.6.2010 15:43:07

yemanm >> není zač. Vodu (studenou) si připravím v poměru 1:1
Ve skutečnosti to je pak o něco méně, protože už přivedením do varu se něco odpaří. Druhý, největší odpar je při ředění rozpáleného tuhého karamelu a třetí při chladnutí. Takže finálně tam vody zbyde minimum. Hotový karamel by měl mít hustší konzistenci asi jako omáčka. Nenapadlo mě nic příhodnějšího.
Receptů je v kuchařkách a na netu spousta, třeba najdeš nějaký lepší. Já používám takový jako popisuje odkaz dole 14:50:53. Ten mi vyhovuje. Můžeš ho okořeněnit třeba perníkovým kořením nebo mletým anýzem apod. Je tu velký prostor na improvizaci.
Ve vodě se rozpouští v pohodě.
Protože si na běžné chytání s feedrem a krmítkem nepřipravuji velké množství návnady, vlastně žádnou vodu nepoužívám. Den předem zaleju trochu TTX nebo kukuplacku karamelem a nechám nasáknout. Potom přidám vnadicí směs až do požadované sušší konzistence.
Pokud je připravená směs před použitím příliš suchá, přivlhčím ji vodou z revíru.
Takže nahrubo si připravuji krmení už doma. Pokud bych se na ryby nevydal, nasypu to do mikroteňáku a dám do mrazáku. Vlastnosti se tím nezmění.
Zatím končím, vyrážím na ně :-)
Ještě jsem zapoměl, že to skladuju v 1/2l PETkách v chladničce ale není to podmínkou. Může to být jákékoli chladnější místo, hlavně tmavé. Vydrží to neuvěřitelně dlouho, protože cukr je konzervant a karamel je upražený a uvařený, max. nasycený cukerný roztok.

yemanm - Profil | St 16.6.2010 15:12:07

Sven >> Děkuji ti mnohokát za krásný postup a podělení se o vlastní zkušenost, která je vždy oproti teorii mnohem cennější. Já už protentokrát nakonec Kopra melasu sehnal, ale příště už si jí rozhodně nekoupím (dal jsem za ni nehorázné peníze) a udělám si domácí z karamelu a kokosu.
Poprosím tě ještě o jednu věc, když budeš ochotný. Když uděláš ten karamel, Dáváš 1:1 cukr vodu, nebo dáváš méně? V tomto bodě se totiž recepty výrazně liší. A jak pak jde polotekutý karamel rozpustit u rybníka ve studené vodě a v čem to uchováváš?
Díky

Sven - Profil | St 16.6.2010 13:10:22

yemanm >> našel jsem na netu pěkné rozfázování tavení cukru při karamelizaci. Tak nějak to vypadá v praxi http://knedlik.pise.cz/2009-jak-na-karamel-z-cukru-​aktualizovano.html

Sven - Profil | St 16.6.2010 13:04:13

yemanm >> tak OK a v pohodě. :-)
Samozřejmě, že jsem to několikrát vyzkoušel, jinak bych o tom nepsal.
Za stálého míchání, nasucho opražím 0,2 kg balení kokosu, tak aby získal světle hnědou barvu. Zároveň získá i krásnou vůni. Musí se u toho stát, protože kokos pouští olej a má tendenci se připalovat. Takže míchat a míchat aby se to nepřipálilo. Jakmile to je hotové, okamžitě přesypat do jiné nádoby a nechat vychladnout. Pokud si na to troufneš a máš velikou pánev, můžeš dělat i větší množství najednou. Já raději dělám víckrát menší dávku, lépe se to míchá. Když kokos vychladne, přidám do něj asi 1dcl tekutého karamelu a nechám nasáknout. Výsledek nebude suchá směs ale lepivé drobení. Vůbec to nevadí, protože se to ve vnadící směsí rozmíchá a ztratí.
Tato jedna dávka bude součástí cca 3 kg krmení. Tedy cca 10% hmotnostní podíl.
Někomu se to může zdát málo ale podle mě to směs do teplé vody zatraktivní dostatečně.
A do studené vody bych to nepoužíval. Tam melasa (karamel) žádné zázraky nedělá.
Nebo vynecháš melasu (karamel) a přidáš jen pražený kokos. Tím můžeš nahradit tzv. CocoBelge. V podstatě to je to samé, jen bez značky a nepoměrně levnější.
Udělat karamel není vůbec složité ale chce to trochu trpělivosti a soustředění. Nemíchal bych najednou větší množství než 1/2 kg. (výsledek bude cca 0,6l)
Po první várce pochopíš proč :-)
Místo kulaté vařečky je třeba použít placatou (s rovnou hranou) aby se lépe míchalo ode dna.
Než se začne cukr tavit chvíli trvá, cca 10 -15 min. a je třeba vydržať. Jak se začne tavit, začíná fofr. Musíš stále míchat, hlavně ode dna. Jak se rozpustí a získá zlatohnědou barvu, okamžitě odstavit, nejlépe do umyvadla se studenou vodou aby se proces zastavil. Když to připáliš, karamel zhořkne a rovnou to vyhoď.
Nejlépe je vařit v nerezovém hrnci, který se snadno myje. Smaltovaný hrnec zhnědne a rozhodně tě paní bytná nepochváli.
Do použitého hrnce stačí nalít horkou vodu a nechat odmočit. Pak jde snadno umýt do původního stavu.
V druhé fázi, kdy se vychladlý ztvrdlý karamel zkapalňuje, je třeba dolévat vždy vařící vodu. I tak to chvilku syčí a prská. Kdybys na rozpálený ještě tvrdý karamel nalil studenou vodu, může ti to vyletět ven. Takže bacha na oči !
Takže ze všeho nejdůležitější je, udělat si na to chvilku, stát u hrnce a míchat a míchat ! :-)

yemanm - Profil | St 16.6.2010 12:11:47

Sven >> Ne, neobtěžoval si mě, Pokud máš pocit, že můj příspěvek tak vyzněl, tak si ti omlouvám. Popravdě, jsem rád za každé rady, které se dočtu!

Jinak prosím, nezlob se na mě, mé příspěvky neměli být útokem proti tvé osobě a bych bych nesmírně rád, kdyby si mi řekl, jestli máš zkušenosti s výrobou Copra melasy.
A k tomu receptu na ten domácí karamel bych se tě chtěl zeptat, jestli je to složité, či nikoliv, mám trochu obavy z toho, abych to nepřipálil a také, jestli je možné dělat větší množství najednou, nebo je třeba udělat vícekrát množství menší.

Sven - Profil | St 16.6.2010 0:06:03

yemanm >> promiň, že jsem Tě obtěžoval svou radou. Byla poslední kterou jsem hodil někomu neznámému do placu.

yemanm - Profil | Út 15.6.2010 18:15:22

Sven >> Svene, děkuji ti za reakci, ale my dva bysme toho měli nechat :) Asi se vůbec nechápeme :) Já vím, že je to kokos s melasou. (Vím, co je kokos a vím co je melasa). Chápu že když nemohu sehnat tohle, je nasnadě, udělat nebo koupit melasu/karamel a kokos a nějak to umíchat. Ale nejsem přesvědčen, že by se mi podařilo dosáhnout stejné kvality. A hlavně nevím,zda by se mi podařilo směs usušit.
Můj dotaz směřoval tím směrem, jestli je třeba možné kopra melasu (kokos s melasou) nahradit nějakou zcela jinou složkou a ne jednotlivými ingrediencemi, které smíchám.

P.S. máš zkušenosti s domácí výrobou "Copra melasy"? Pokud máš ověřené, že to funguje, tak to i zkusím :)

Sven - Profil | Út 15.6.2010 15:19:52

MrKos >> je to právě naopak. Vyhánět budeš z kuchyně Ty aby rodina neumlsávala :-)))

MrKos - Profil | Út 15.6.2010 15:16:54

Sven >> to vypadá docela nenáročně a možná s tím nebudu vyhnán z kuchyně, zkusím

díky

s vařením všelisjakých semínek s medem nebo melasou už jisté zkušenosti mám a máš recht, je to dobrodružství :-)

Sven - Profil | Út 15.6.2010 14:50:53

MrKos >> vyzkoušej takový recept. http://www.velkaepocha.sk/Recepty-Vanocni-karamel.h​tml
Dělám to podobně a kvalita 1A. Pokud pospícháš, můžeš začít přidávat vařící vodu i bez předchozího ztvrdnutí v první fázi ale potom bude karamel řidčí a kvalita trochu klesne.
Ale jedno je bez debat. Sice investuješ trochu své práce ale získáš levně kvalitu. Často je taková příprava a vaření větší dobrodružství než samotný lov. :-)))

MrKos - Profil | Út 15.6.2010 14:26:08

Sven >> jsem to zkoušel akorát jednou a asi jsem to vařil moc dlouho nebo co to protože z kila rozhodně litr nebyl :-)

Sven - Profil | Út 15.6.2010 14:01:05

MrKos >> tak to Ti mohu prozradit, že z 1kg cukru, uvaříš cca 1,2 - 1,3 l dost kvalitního karamelu. Cena cukru muže být i za hubičku, např v síti Tesco od 16.- 22.6.
za 9,90 Kč :-)

MrKos - Profil | Út 15.6.2010 13:52:03

Sven >> otázkou pouze zůstává kolik kg cukru padne na litr slušného karamelu ( né sladké tmavé vody ) ... když to srovnám s melasou která se dá za určitých podmínek splašit kolem dvacky za litr bych se spíše držel té melasy a nemusím se s ničím patlat

Sven - Profil | Út 15.6.2010 13:49:29

Martin M. >> samotné označení kopra, zahrnuje podle slovníku zřejmě dužninu kokosového ořechu jako takovou http://cs.wikipedia.org/wiki/Kopra
Tedy asi ve všech způsobech zpracováni. Určitě máš pravdu, že na podobné účely (krmné) se používá odpad, který zůstane po vylisování oleje nebo nějaká nekvalitní sorta.
I s tou melasou s tebou souhlasím. Pamatuji dobu, kdy u všech kravínů apod. stály bazény a cisterny tohoto odpadu z cukrovarů aby se melasa jen tak zbůhdarma nelila do kanálů. A JeZeDáci byli naštvaní, že se s ní museli patlat :-)
Proto jsem přesvědčený, že podobný výrobek domácí provenience z kvalitnějšího mletého kokosu a kvalitního cukru, určených pro lidskou spotřebu bude také nesrovnatelně kvalitnější.
Souhlasím i s názorem, že jsou lepší lákadla na ryby :-)))

Martin M. - Profil | Út 15.6.2010 13:33:03

Sven >> domnivam se, ze kopra je jen odpad po vylisovani kokosove duziny. Podobne jako arasidova moucka prodavana v ryb, prodejnach nejsou mlete arasidy, ale jen odpad po vyrobe oleje z arasidu. A kopra melasa bude jeste vetsi odpad, nez samotna kopra s melasou ;-) Osobne se domnivam, ze i ta melasa bude jen "z nouze ctnost" z dob, kdy byl cukr (nebo i ten zminovany karamel) prilis drahy (melasa i dnes stoji radove koruny litr, drive jeste mene). Za 100kc/litr, za ktere se dnes melasa prodava v rybarskych prodejnach, urcite existuji zajimavejsi lakadla. Jen vedet ktera ... nevedomost nas nuti kupovat drahe veci.

Sven - Profil | Út 15.6.2010 13:25:24

yemanm >> myslel jsem že to pochopíš :-) Nejde o googlení ale schopnost chápat psaný text a vytěžit nabízené informace ve svůj prospěch. Kdybys tomu odkazu věnoval minimální pozornost, zjistil bys, že za tajemným názvem "kopra" se skrývá zcela obyčejný mletý kokos, který je k dostání v každém obchodě za pár kaček. Pro zvýšení jeho atraktivity (vůně a barvy) ho stačí trochu opražit.
Melasa je melasa. Pokud ji nemáš, můžeš ji nahradit karamelem, což je v podstatě to samé. Návod na jeho výrobu najdeš v každé kuchařce. K jeho výrobě potřebuješ něco cukru krystalu, opět k dostání v každém obchodě a voda teče z každého kohoutku. Toť vše.
Finální produkt Copru Melasu vyrobíš smícháním kopry a melasy (karamelu).
Nevýhodou tohoto domácího výrobku je příliš nízka cena a absence věhlasného loga.
Proto notně a zaslouženě sklidíš pohrdání místní odborné veřejnosti. :-)


yemanm - Profil | Út 15.6.2010 9:30:54

Sven >> Dík, googlit umím taky :)
Myslel jsem, jestli náhodou Miki nezkoušel něčím nahradit. Já sice vím, co to je, kdo to vyrábí, ale nemohu to nikde sehnat.. třeba se poštěstí.. Ale abych si to koupil z netu, to je nesmysl.. leda s něčím, ale teď jsem si nakoupil, tak nemám potřebu. Njn, tak to zkusím ještě někde sehnat.

Richosek - Profil | Po 14.6.2010 16:04:01

Miki, no právě já taky koupil za dvacku v drogérce je toho 20 ml, s tím barevným pečivem bych taky zkusil něco jako yemanm, nebo ještě obarvit obyč potravinářskou barvou rohlíky a pak je semlít na strouhanku :-)
Jinak je to směs, kterou určitě vyzkouším

yemanm - Profil | Po 14.6.2010 15:54:01

Tak já se taky přidám do diskuse, už jsem jí dočetl, tak na to mám právo. Především bych rád poděkoval Mikimu, za jeho velmi dobrý článek! Pak bych rád pohaněl všechny, kteří mají tendence se tady hádat do krve jestli to funguje lépe než tohle nebo tamto. Snad si to sami můžete vyzkoušet, ne? Komu se to nelíbí, tak ať to nezkouší! Mě osobně se to třeba strašně moc líbí a určitě to vyzkouším. Jen uvažuji o tom, že tam ještě přidám domácí buchtu (přibarvenou) místo toho barveného pečiva.
P.S. Miki, prosím tě nemáš nějaký nápad/návrh čím by se dala nahradit Kopra Melasa? V ČB se mi jí nepovedlo sehnat, ještě to zkusím v JH, ale pochybuji.. Kdyby tě napadla náhražka, byl bych moc rád.