Jeseterům hrozí vyhynutí kvůli kaviáru

Autor diskuse: Miraryb - Profil , 23.3.2010

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 19:49:02

račet >> WR-9 - 23.3.2010 18:23:19 >> vzhledem k tomu, že jeseteři jsou tažný ryby, tak v tuhle chvíli je jakýkoliv nasazování původních druhů jeseterů za účelem jeho přirozenýho rozšíření dost nesmyslný...

WR-9 - Profil | Út 23.3.2010 18:23:19

já považuji jesetera za jednu z nejpěknějších ryb vůbec doufám, že ostatním severským zemím se jim ho podaří zachránit, polsko uz začína s odchovem. místo tolstolobika jsme měli už dávno chovat jesetery!

usak - Profil | Út 23.3.2010 13:34:39

Venca888 >> taky jich tady nebylo toliko co tam (edit-jak ryb, tak lovcu)........................(a kdo vi, jestli v tom taky nemeli prsty:-)

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 13:10:14

usak >> tak ono mezi náma v západní Evropě se podařilo vyhubit jesetery už dávno... bez pomoci soudruhů... :-)

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 13:09:10

Cloud >> to chápu - nepředpokládám, že by se tak dělo v Rusku na oprejskanym kutru. Spíš mi šlo o takový farmy třeba i v západní Evropě - existujou a přesto se jeseter při odebírání jiker pro kaviár zabíjí...

Cloud - Profil | Út 23.3.2010 12:54:26

Venca888 >> Jo asi chvátají,a jinak je to dost pracné udržet při tom rybu v klidu.Tři lidi mají co dělat!Občas to jen bolí,a občas jsou i zlomeniny rukou.Ji nak tuhle metodu nám přivezli z Ruska.

usak - Profil | Út 23.3.2010 12:48:57

Venca888 >> asi to bylo tak, jak pise Cloud...Kazdopadne, tak jak uz zaznelo nize soudruhum, kteri ziji z ruky do huby, a pracuji pro kaviarovou mafii v delte Volhy, v Kaspickym mori atd, je to uplne fuk...tez byl fajny dokument, jak oficialne neexistuje cerny trh s kaviarem a v Astrachani to valili na kazdym rohu, stacilo se jen zeptat...

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 12:45:58

Cloud >> no, jasně... ale teď mi jde o to, proč se tahle metoda nepoužívá i pro získávání jiker pro kaviár.

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 12:45:17

usak >> to se právě myslim dělalo dřív při umělym výtěru, ale za prvé to bylo pracný a za druhý to měla za následek dost značnou mortalitu (o morální stránce nemluvě). Ale v tom dokumentu o umělym výtěru ve Vodňanech se mluvilo o tom, že dneska už to uměj udělat bez toho, aby je rozřezávali. Dokonce to tam ukazovali - takovym udělátkem zajeli rybě do řitního otvoru, zmáčkli jí břicho a jikry se vyřinuly ven. Nevim, v čem spočíval dřívější problém nemožnosti realizovat takovou proceduru, protože mi na tom nic světobornýho, co by potřebovalo supermoderní technologie, nepřišlo, ale takhle to prezentovali.

Cloud - Profil | Út 23.3.2010 12:44:17

U nás taky docházelo k zabijení jeseterů ale z důvodu výtěrů.Dnes se již používá metoda naříznutí řitního otvoru cca 10-20mm,a následným propíchnutím vejcovodů.Tlakem se ryba vyprázdní do nádobky,kde dojde k oplození.Je dobré ránu zašít a pak dojde k rychlému zhojení ranky.A ryba si může v klidu plout dál.

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 12:40:08

pepa-č >> ale jasně, že jo... já nekritizuju, že je zabíjej - pokud jsou tam pro maso (nebo i pro maso), tak neni co řešit. Já jsem se jen pozastavil nad tim, proč se někde nechovaj ty jeseteři dlouhodobě jen na kaviár, když je tak žádanej a jeho cena roste s ohledem na to, že je čim dál větší problém je ulovit. Je dost možný, že v tom bude nějakej zádrhel - třeba, že se musej vyndavat jinak nebo ve stádiu, kdy ten umělej výtěr ještě neni možnej nebo tak něco...

usak - Profil | Út 23.3.2010 12:38:08

Problematice kaviaru se celkem zajimave venuje kniga "Kaviar-fascinujici cesta za utajenymi dejinami kaviaru" od Ingy Saffronove, za par korun se dala prikupit v levnych knihach...rekl bych ze nedavno jsem ji tam jeste zahlidl...
ad kuchani ryb pri dolovani jiker-nezasivaji je nahodou po tomto zakroku, a neodebiraji jim jikry opetovne, tusim to bylo v nejakym dokumentu z CCCP

pepa-č - Profil | Út 23.3.2010 12:32:04

Venca888 >> tak nevím. každopádně ryba (či jiný živočich) chovaná na maso (či jiný produkt) uměle v zajetí se nepouští. Ty jeseteři jsou tam jako krávy v kravíně a na pastvě. Osud je jim dán.

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 12:26:35

pepa-č >> no, to já jsem právě asi viděl to samý - taková ta reportáž "bez komentáře" na ČT24 či co. Bylo to ve Španělích, získávali z nich kaviár, ale neřekl bych, že by je vraceli, protože tam vzadu pak viseli na hácích s rozříznutym břichem... to asi nerozplavali... :-)

pepa-č - Profil | Út 23.3.2010 12:19:40

Venca888 >> ve Španělsku to tak dělají, chovají tam jesetery úplně stejně jako u nás se u nás chovají kapřata. Vytírají je a vracejí zpět do rybníků (takové veliké komorové). viděl jsem to v Objektivu či tak něco v TV (nedávno)

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 12:17:39

pepa-č >> to je jasný, jednodušší asi ano. Ale představ si, že místo reprodukční-vědecký líhně bude existovat prakticky na stejný funkční bázi farma s jeseterama... jen ten produkt nepude do líhní, ale na talíř. Případně se daj tyhle aktivity i kombinovat. Vzhledem k tomu, že ti každá ryba dá jikry opakovaně po dobu desítek let (s ohledem na dlouhověkost jeseterů), muselo by se to přece rentovat, ne (díky ceně kaviáru)?!
Nevim - nechci vypadat jako nějakej mesiáš... jen mě to tak napadlo už několikrát, když jsem o tý "těžbě" kaviáru slyšel. Spíš se domnívám, že v tom je jinej háček, protože i na farmách v relativně civilizovanejch zemích ty jesetery zabíjej... proto se ptám.

foxxx - Profil | Út 23.3.2010 12:09:18

šmudla >> No když v Africe věří šamanovi,že lidská oběť udělá cihly červenější,aby se lépe prodávaly a namelou do nich dělníka,tak já už se dnes nedivím skoro ničemu....:-(

pepa-č - Profil | Út 23.3.2010 12:08:06

Venca888 >> rozříznout ho je rychlejší, jednodušší a levnější a zvládne to i Voloďa na lodi v Kaspickém moři, nejen vědec s rouškou na puse a v bílém plášti.

Venca888 - Profil | Út 23.3.2010 12:02:36

heleďte, já jsem viděl pořad o umělym výtěru jeseterů, kde povidali, že jsou dneska už díky nějaký nový technologii schopný je vytřít bez toho, aby je zabili (což údajně dřív nešlo). Proč stejnym způsobem nezískávaj i ten kaviár? Rozumí tomu někdo?

šmudla - Profil | Út 23.3.2010 10:27:32

já si myslím že jeseteři nejsou první ani poslední živočiši kteří doplatí na gurmánství a "víru v nadpřirozené léčivé účinky", třeb ajako prášek z nosorožce, roh jednorožce, medvědí žluč, tygří drápy atd. velryby taktéž.
Myslím že by bylo záhodno vymyslet pověru že prášek z ledviny pravého gurmána(ten kdo pozřel velrybu, kaviár z jesetera .....) tak když bude do dvou hodin zabit a jeho ledvina rozemleta na prášek tak ten prášek vyléčí rakovinu.
rázem budou v brzské době všichni nenažraní gurmáni vybiti a světová populace jeseterů , velryb, nosorožců a jiných hodnotnějších živočichů ochráněna.

Jezte lidi, těch je dost, takový pečený američan posypaný koriandrem, kam se hrabe Bobika.