Diskuse k článku: Rybářské revíry a „nerevíry“

Autor diskuse: Jarda Š. - Profil , 16.9.2009

lovec-kuba - Profil | Ne 4.10.2009 15:31:59

dobre ale uš by mohl být konečně jiný článek

Mrknato - Profil | Pá 25.9.2009 23:36:42

PTR >> Radek Ptáček >> Jak psal Jarda Š, u vás je to "trochu jiné"....... z hlediska územního a CS lovu ještě více průserové, ale o to víc svazové......
Někomu se prostě hodí, že se s plány nemůže , nebo není záhodno hýbat..... Pokud hovořím o územním rybolovu, mám na mysli územní svaz, jako uživatele, skutečného držitele dekretů, ne "pseudouživatele a padělatele" povolenek.... který se posral z doplňku statutu CS rybolovu.....

Naposledy, za povolenku zaplatíš nějakých 900,-Kč a to je platba za objekt zábavy, násadu. U komerčního dodavatele to je konečná suma, bohužel pro svazovou rybu je nutno 700,-Kč za brigády a 400,-Kč za příspěvek prohnat svazovými kanály aby "svazový motor" naskočil a produkoval stejnou rybu, ale o tyto peníze dražší.............. Je to nadsázka, ale k realitě nemá daleko.

Radek Ptáček - Profil | Pá 25.9.2009 23:19:58

Mrknato >> Svaz je uživatelem na spoustě vod, na kterých nestíhá hospodařit dle potřeb těchto revírů. - Jak nestíhá? Zarybňovat původní rybou? Vždyť existuji přece zaryb.plány a pokud je neplní, a to jakýkoliv majitel dekretu, tak může o ten revír přijít. Co se týká reofilních druhů ryb, a dneska už nejenom jich, tak si nemyslím, že zakopaný pes je v tom že je nikdo nekupuje, ale ono upřímně ani není kde. Těch pár míst kde se dělá plůdek potřebu všech žadatelů nepokreje, tzn. že nejsou generačky, tím není plůdek. Na ročka nebo na dvouletou násadu to už takový problém není.
Nevím kde bereš čísla typu :odčerpávají cca 50% financí do "organizování a svazonákladů na levnou rybu. Ať počítám jak chci, tak do takového čísla máme u nás hooodně daleko. Navíc pokud zarybním nad rámec zaryb.plánu, tak to jde z mé kapsy (organizace) a je jedno o jakou rybu jde. Takže to určitě není o plnění šálků.

Mrknato - Profil | Pá 25.9.2009 19:09:07

PTR >> Radek Ptáček >> Nevím, proč bych měl zahrnovat já? Svaz je uživatelem na spoustě vod, na kterých nestíhá hospodařit dle potřeb těchto revírů. Jednou z hlavních příčin je rozpliznutí do činností, které pro uživatele dělají dle vyhlášky MO. Bohužel odčerpávají cca 50% financí do "organizování a svazonákladů na levnou rybu" , které komerční chovatelé nemají a o to by bylo možno územní rybařinu zlevnit a zasunutím špuntu do výlevky toho, kdo provádí některé činnosti pro uživatele a současně má svůj revír, a proto zcela zákonitě požadují na územních revírech navýšení zarybnění kaprem, protože jak jinak by ho lehce dostali do svých revírů, pak by se zvýšil i podíl ostatních ryb za stávající cenu povolenky. Je jasné že pokud chceme ryby lovit, musí se nasazovat. Nelze to při počtu rybářů honit " samotíží". Pokud zdražit téměř neomezený územní rybolov,o čemž se uvažuje, tak po výše uvedených krocích. Územní hospodaření by nemělo být "konvicí" s kávou pro MO k plnění jejich "šálků"....

Radek Ptáček - Profil | Pá 25.9.2009 13:20:55

Mrknato >> Aha, takže do toho výčtu nezahrnuješ žádné místa, kde se platí "nějaký" nájem bez ohledu na velikost? Někde se může jednat i o docela velké vody.

Mrknato - Profil | Pá 25.9.2009 12:12:50

PTR >> Radek Ptáček >> Je to možné, ale já hovořím o "státních" revírech, na řekách, přehradách, kde v dekretech žádná údržba není. Proto tyto stojáky jsou ideálním programem pro další fungování MO, pokud na to aktivní rybáři, jako další nadstavbu rybařiny přistoupí, zaplatí, odpracují navíc. Je ale nešťasné montovat zájmy a to i majetkové, této malé skupinky lidí a zájmy zcela jiné na "státních" vodách. Pokud zde reaguji, tak témeř výhradně ohledně problémů týkajících se těchto státních vod.

Radek Ptáček - Profil | Pá 25.9.2009 9:09:29

Mrknato >> Pokud máš v pronájmu, nebo vlastníš nějaký stoják ( např.), tak tam určitě bude nějaká zmínka o údržbě ( u nás to je ve všech smlouvách) a věř tomu, že jenom sekání a úklid trávy kolem "krcálků" něco stojí. Výměna prken v požeráku, čištění česlí od bordelu a jeho odvezení, tak to je další.
To že je pro mě výroba kapra nerentabilní už vím dost dlouho, proto ho ani neděláme. Nákup i s dopravou mě přijde levněji. Pouze na jediném chovném rybníčku vždy nějaký je a jeho výlov je spíš společenská akce pro udržení spolkového života, než aby mi to stačilo na zarybnění podle dekretu.

Mrknato - Profil | Čt 24.9.2009 22:07:42

Jarda Š. >> To jistě, ale uživatel je uživatelem u vás i u nás a jsou věci, které mu zákon zakazuje a on je dělá, protože to dělají všichni. Když je budou dělat všichni, žádné zákony nepotřebujeme..... Kdo u vás by chtěl lovit jen na svém jednom, dvou revírech za stejné peníze, jako jinde loví v celém kraji? Cesta k tomu vede podle mě jinudy, cestou snižování nákladů, ale samozřejmě nikoho neobviňuji, že dělá něco, co s územním rybolovem nesouvisí, protože si rybařinu představují jinak, ale pak by jinak měla vypadat i CS rybařina.

Jarda Š. - Profil | Čt 24.9.2009 21:45:58

Mrknato >> Ono u vás je to trochu jinak než u nás, kde uživateli převážné většiny revírů jsou MO a ÚS je víceméně koordinačním (a redistribučním) orgánem územního rybolovu.

Mrknato - Profil | Čt 24.9.2009 20:12:08

Jarda Š. >> Co je to údržba revírů? Tu snad provádí povodí, nebo se mýlím? Nemá ČRS pouze výkon RP? V současnosti se brojleři nevysazují? Dnes neovlivníš co a jestli vůbec budou MO něco chovat. Pokud chovají, tak je to až na vyjímky zbytečně drahý, přebytečný kapr. Kroužky mládeže u nás léta pod svazem nefungují a svaz ohrožen není. Dotují automobilisté, rodiny s embéčky automobilové závodníky? Opět anomálie, kterou tolerujeme.
Svaz funguje a mohl by fungovat lépe, efektivněji, k tomu, co je náplní výkonu RP. Tedy ekonomicky přijatelnému lovu na územních revírech kraje, většinou přírodních vodách, přírodních ryb, které MO bohužel nemohou a ani nechtějí garantovat. Tedy svaz takový, který si stanovil své cíle již nefunguje dávno....
To, co funguje je právě územní rybolov, přes tyto všechny překážky. Soukromníky do organizování rybolovu by tahal jen blázen. To jsem nikdy neřekl a není to nutné ani výhodné už tuplem. Nejsou už ale těmi soukromníky právě MO?

Jarda Š. - Profil | Čt 24.9.2009 19:44:17

Mrknato >> Údržba revíru by se měla provádět za peníze z povolenek.
Když bys to chtěl mít finančně co nejprůhlednější, organizačně co nejjednodušší a co nejefektivnější, tak bude na ÚS malá partička zaměstnanců, kteří budou po revírech rozvážet "brojlery" nakoupené za peníze z povolenek. To by pochopitelně bylo myslitelné a mnoho rybářů by to asi i uvítalo, ale nebyl by to stav podle mého gusta.
A co třeba kroužky mládeže a sportovní reprezentace? To by si ze Svazu vyloučil? To bych si také uměl představit, že závodníci si udělají svůj sportovní svaz a coby sportovci si sami budou žádat o dotace na MŠMT a shánět si sponzory a když budou chtít rodiče posílat dítě do kroužku, ať platí tak vysoké poplatky, aby to pokrylo veškeré náklady kroužku.
Jenže to by pak bylo vůbec nejlepší, abychom Svaz úplně rozpustili a všechny revíry nechali soukromníkům, kteří je budou provozovat na komerční bázi. Třeba by tím opravdu vznikla velká konkurence, která by tak tlačila dolů ceny povolenek, že by nás ta rybařina nakonec vyšla levněji.

Mrknato - Profil | Čt 24.9.2009 19:02:20

Jarda Š. >> No, jestli svaz může podnikat, pak je jedno, v čem podniká, obchoduje, třeba i s rybami a není to nic proti stanovám. Obdobné je to i s chovem, pokud nakoupenou násadu vysadím do revíru, kde mám výkon RP, pak ty ryby v revíru chovám. To, jestli koupím násadu ve formě jiker, plůdku, ročka, nebo i starší ryby, nebude až tak podstatné, jelikož ryby následně chovám i podnikám, plním tedy stanovy.
K ceně. Jestli se v celém svazu vysadí z povolenek za 120 mil, a to možná většina je od komerčních chovatelů, tak na těch cca 60 mil svazových mám "náklady" cca 200mil. (vč. peněz co se šetřílkové prolelkují na "brigádách"). Pokud ty ryby budeme kupovat všechny, koupí se jich víc jak cca 2x tolik, co dnes, kdy si MO (výbory) spokojeně svazově tráví peníze, po kterých se nikdo neptá, nebo se má za to, že je vhodné, aby je výbory takto užily. Ty si myslíš, že by nebylo možné, aby se rybáři organizovali zadarmo, nebo za poplatek při vydání povolenky, příp. by si rybář pár korun připlatil, stejně jako na schůzi, pokud by o ni měl zájem, obdobně jako o rybařinu? ..... Proto volaktorí prefíkanci, najme hraji chce ještě z povolenek provádět údržbu revíru, opravovat majetek MO a vůbec mu to není blbé, že to jsou peníze zcela jiného subjektu..... To tedy komerční chovatelé nesekají na rybochovech trávu, neudržují nemovitosti a výrobní prostředky? Kdopak chodí k nim na brigádu? A to mají násady ještě levnější než svaz, jak poznamenal výše zmíněný.
Něco tady nehraje... asi nepočítám z blahem, ale to ve stanovách nikde není....

Jarda Š. - Profil | Čt 24.9.2009 12:02:33

Mrknato >> Součástí výkonu rybářského práva je i chovat ryby. Jakou máš tedy představu? Že ÚS převezme od MO rybochovná zařízení a zaměstná profesionály, kteří se o ně budou starat? To myslíš, že by vyšlo levněji?

Mrknato - Profil | St 23.9.2009 18:24:05

Lada7 >> Poutavý není, to máš pravdu, ale skýtá dosti možností k diskusi. Pepíkovský systém 100,-Kč za brigádu a hurá do "světa" k "montérkám" asi není dlouhodobě uržitelný. Není udržitelný pro ty uživatele, kteří nechtějí redistribuci z "pepíkova", cca 43,-Kč za kg ryby měnit za jedinou tržní rybu v této ceně, ale dát revírům to, co jim patří. Kdo se vůbec zajímá, co dělají uživatelé? Jak se tyto informace dostávají ke členům? Na VČS se pouze výbor snaží odsouhlasit plán a účetnictví za minulý rok, ale to s územním rybolovem nemá skutečně nic společného.....

Mrknato - Profil | St 23.9.2009 18:15:02

Jarda Š. >> Pointa toho, že ryby bude chovat profesionál, je to, že nebudou brigády, nebude údržba rybochovů, revírů, nebudou nutné výplaty, náklady na sítě, auta, a to vše z rozpočtů MO, tedy mimo cenu ryby. Ale zůstane územně svazové uspořádání pro rybolov s tím, že tyto "svazově mizející" finance bude možno dát do nákupů a pokud se některá MO rozhodne konkurovat v tomto gardu profi chovům, je to jen na ní a jejich možnostech, ne povolování kohoutků svazofinancí ....

Jarda Š. - Profil | St 23.9.2009 11:46:15

Lada7 >> Kdybych chtěl být hudralem proti rybníkářům, kteří provozují "soukromáky" a proti rybářům, kteří tam loví, tak bych uvedl příměr, že je to jako kdyby myslivci za poplatek chodili střílet daňky nebo pštrosy do ohrady k zemědělci, který se zabývá jejich chovem. Právně je to vlastně totéž.

Jarda Š. - Profil | St 23.9.2009 11:25:07

Mrknato >> Ono jde ale také o to, že carpa nebo granuláka dělá kdekdo, ale nakoupit třeba lipana bývá problém. A chov původních druhů je podstatně náročnější, než chov "brojlerů", proto jsou dražší.Máš pravdu, že aby se členům ucpaly huby (resp.nacpaly mrazáky), je tedy nejjednodušší ve velkém vysazovat "brojlery", což ovšem zejm. pro tekoucí vody není ten správný způsob hospodaření.

Lada7 - Profil | St 23.9.2009 10:58:51

Tomuto článku "Rybářské revíry a „nerevíry“" jsem dal známku 5, protože mne prostě irituje a nemyslím si, že není ani trochu poutavý a nezaslouží si tolik pozornosti. Autor je "HUDRAL" asi na všechno(od počasí po politiku). Raději kdyby čas strávený kopírováním (opisováním) vyhlášek věnoval práci, mohl si vydělat nějaký peníz na víc a ten soukromý revír s hordami kaprů navštívit. A pořádně si zachytat! A nebo si během toho času připravit pořádné krmení a zachytat si i na svazovém revíru. Tenhle článek měl být buď napsaný lépe a popsat o co vlastně autorovi jde, nebo někde zastrčený hodně dole. Vážený autore! Nedělejte novinařinu, věnujte se rybařině!!!

Mrknato - Profil | Út 22.9.2009 17:09:33

PTR >> Radek Ptáček >> Ale ta "logika" je zvrácená. Řídí se potřebou financování svazů, nikoliv potřebami revírů. Pokud se podíváš do "prosazených" plánů, kde ne neposlední roli hrají právě MO se snahou, aby právě u nich se nevysadilo méně carpa, než u sousedů, tak to jistě neodpovídá záměru svazu a podmínkám výkonu RP, co se týče rozvoje původních rybích druhů. Proto, pokud MO chcete v návesňáku carpa, zaplaťte ho, lovte ho, ale v řece bude hospodařit ten, kdo ohlídá rozvoj původních druhů i peníze na ně......
Ano, u nás se proplácí též redistribuce v kalkulované ceně, ale carpa. Na doplnění původních druhů, které jsou napotvoru dražší to stačit nemůže.

Radek Ptáček - Profil | Út 22.9.2009 14:41:36

Mrknato - se změnou zaryb.plánů máš pravdu. Ale má to i svoji logiku. Důvodem není zabránit rozumným změnám zaryb.plánů, ale spíš takovému tomu českému přístupu, např. mám v zaryb.plánu 100 ks K2, ale já si bez ohledu dohodnu změnu na 1000 K2 a ty budu chtít proplatit. Cena povolenky však byla kalkulována na 100 ks. A co teď?
Co se týká peněžních toků, tak to by ti musel odpovědět někdo fundovanější. Za sebe mohu říct, že ryby, které jsou na dekretu mi ÚS proplatí v kalkulovaných cenách.

Mrknato - Profil | Út 22.9.2009 14:26:24

PTR >> Radek Ptáček >> U vás se MO, uživatel zavazuje statutem, že bez souhlasu ÚS nebude provádět změny zaryb. plánů, i kdyby to revír vyžadoval.

Bylo by dobré zveřejnit tok peněz ve vašem kraji, tedy jak se peníze z místních, územních, celosvazových a celorepublikových povolenek dostanou do konkrétního revíru....

CS rybolov má přehršle potoků, malých, velkých toků, přehrad, písáků, kde schází peníze na původní ryby, jejikož se umnně přesouvají do nejlovenější ryby tam, kde nemůže uplavat. Chce to novelizovat zarybňováky, ale nejsou love a to je důvod, proč vám to ÚS zakazuje.

Edit: již dnes je v držení MO mraky malých uzavřených revírů, které nejsou ani v územním hospodaření. Myslím že udělat "kozla zahradníkem" na územních revírech není dobré....

Radek Ptáček - Profil | Út 22.9.2009 14:20:10

Mrknato - se souhlasem ÚS??? Tak tomu nerozumím - vždy se musí splnit to co je dekretem předepsáno - když ne, tak to smrdí průserem, který může skončit odebráním dekretu, a to si myslím nikdo nedovolí.
Nevím na jakých vodách chytáš ty, ale já osobně ty plivátka preferuji (hlavně pro jejich určité kouzlo), navíc co by zůstalo v CS rybolovu?? Pár větších stojáků a větších řek (do plivátek jsem si dovolil "zatáhnout " i malé říčky a potoky, protože to v podstatě taková plivátka jsou).Nebo si myslíš, když zrušíš MO, tak ty co mají dekrety na sebe je přenechají někomu jinému?? Asi jsem toho namíchal víc, ale snad se v tom trochu vyznáš :-)

Mrknato - Profil | Út 22.9.2009 14:09:16

PTR >> Radek Ptáček >> ale ano, jen si myslím, že pokud by Stč. ryb. orgán postupoval dle zákona při hodnocení jak MO, držitel dektretu naplňuje nový zákon 99/2004Sb, tak by jen těžko MO vysvětlovala, jak může své revíry prohnat statutem územního rybolovu, kde se MO zavazuje nehospodařit, pouze se souhlasem ÚS a pak ještě další podnájem podnajímatele pro Radu. Rozumím těm MO, držitelům dekretů, kteří se této šaškárny a průserové akce neúčastní. Ona přechodná ustanovení se vztahují pouze na právní akty vyhlášení revírů, nikoliv statutošaškárny.

Edit: To je podle mě parketa pro spolky, soukromníky, případně i ÚS, ale nechť MO mají ony "plivátka" ,ale nenominují se tam, kam nemají.

Radek Ptáček - Profil | Út 22.9.2009 14:05:30

Mrknato >> vážně?? A kdo se postará o ty plivátka?? Pokud zůstanou v CS rybolovu.

Radek Ptáček - Profil | Út 22.9.2009 14:01:37

Mrknato >> Jasně, jenom se snažím popsat jak to funguje u nás. Přijde mi to i přehlednější, a to hlavně pro případné kontroly z kompetentních orgánů.

Mrknato - Profil | Út 22.9.2009 14:00:23

PTR >> Radek Ptáček >> Říkám do pr..le s MO. Těch peněz na ryby co by bylo, nebo ať si skutečně hospodaří MO a pak budete mít povolenku na jedno či dvě plivátka dražší, než dnes na celý kraj..... To co píšeš si vymyslely MO a ÚS, a aby byl klid to vepsal do popisu revírů, aby se mu na konferenci nesplašily ony MO ....

Mrknato - Profil | Út 22.9.2009 13:55:43

PTR >> Radek Ptáček >> Fyzicky i evidenčně bylo možno oddělit i RMV u nás. Na tyto "revírky" (slepá ramena, rybníky, propadliny, písáky) neměly ale MO dekret. Tyto "revírky" byly součástí původního, např. Labe 27 č. 451030....