Diskuse k článku: Koncentračné tábory pre ryby

Autor diskuse: Branislav Smutný - Profil , 30.11.2008

HallBall - Profil | Po 8.12.2008 10:44:34

Šlo by zabít dvě mouchy jednou ranou. Udělat na Rohlíku chráněnou rezervaci kormorána :o))

rgb23 - Profil | So 6.12.2008 1:04:55

Kapr oproti candátům, duhákům či ostatním dravcům, většině veškerého potěru... je mnohem méně náročný na množství kyslíku ve vodě. Spolu s karasem by asi lekal jako jeden z posledních druhů. Zdravá vzrostlá ryba (40+) vydrží na lačno bez většího úbytku na váze i několik měsíců.

Miky26 - Profil | Pá 5.12.2008 19:52:00

Nevím jak jste článek pochopili, ale souhlasím z autorem. Ryb by se mělo dávat tolik aby přirozená úživnost revíru nebyla narušena.Jeho přirovnání ke koncentračnímu táboru považuji za více než výstižné.

petho - Profil | Čt 4.12.2008 9:47:20

BS >> Pri zarybňovaní viem že spolupracujú BA 2 a BA 5(spoločný nákup), takže do ich vôd zrejme išla rovnaká ryba. Neviem či tam patrí aj Ivanka. Zle zazimovaná bola len časť, a tak sa mohlo stať(aj sa stalo), že niektorej vode sa ušlo viac z týchto rýb a niektorej menej.
Výsledky rozborov som osobne nevidel, ale viem že sa robil aj rozbor vody a bol v poriadku. Mimochodom Veľké čuňovo, kde bol úhyn najväčší, leží v oblasti zdrojov pitnej vody a je to dostatočne veľká vodná plocha na to, aby nebol problém s nedostatkom kyslíka. Okrem toho, hynula(v revíroch BA5) len nasadená ryba(usudzujem podľa veľkosti a druhu rýb). Situáciu na Rohlíku som nesledoval, takže pripúšťam že tam sa mohli priradiť ďalšie faktory.
Väčší úhyn v roku 2007 sme na revíroch BA5 nezaznamenali, takže sa k tomu nemôžem vyjadriť, ale ak niedke dochádza pravidelne k úhynom, tak je to samozrejme problém a treba hľadať príčinu.
Ohľadne zarybňovania, náš hospodár odmieta zarybňovať na 2krát s odôvodnením, že pri jarnom zarybnení je podstatne vyššie riziko ochorenia rýb a sú to aj vyššie náklady. V minulosti sa to takto skúšalo robiť, ale vraj sa to neosvedčilo. V súvislosti s tým úhynom sa na schôdzi dohodlo, že sa bude brať väčšia ryba(3-5kg - predsa len odolnejšia a bude menej kusov), ale ako som videl pri zarybňovaní, nasázdali sa ryby zväčša 50 - 55cm, takže na kusy tam nie je veľká zmena oproti minulosti. Takže uvidíme ako to dopadne, dúfam že lepšie ako pred rokom.

BS - Profil | Čt 4.12.2008 6:39:11

petho >> Chcel by som ešte predsa len niečo doplniť, v súvislosti s Vaším tvrdením v 1. vete. V roku 2007 došlo tiež k väčšiemu úhynu kaprov, ale nebol tak medializovaný ako ten v roku 2008. Nemali by sme sa teda uspokojiť len s vysvetlením o zlom zazimovaní. Ak sa neidentifikovali žiadne choroby, predsa len by sme sa mali zaoberať otázkou zníženia hustoty obsádky.

BS - Profil | St 3.12.2008 23:21:01

petho >> Ďakujem za vyčerpávajúce vysvetlenie. Čo sa týka iných revírov, násada na Rohlíku bola porovnávaná s násadou danou na štrkovisko Ivanka pri Dunaji (informácia zo spravodajského bloku jednej nemenovanej TV). Ak boli kapry zle zazimovaní, prečo sa to nepreukázalo aj tu? Na margo rozborov, nijako ich nespochybňujem, chcel by som len vedieť, v akom rozsahu sa robili rozbory? Bol robený aj test na otravu amoniakom? Ryby podľa mojich pozorovaní trpeli v období úhynov na dusenie a tiež sa na nich prejavovali príznaky autointoxikácie amoniakom. No a na koniec by som chcel ponúknuť pár riešení. Aj keď si na tom trvám, a osobne som proti tak zhusteným obsádkam, pokiaľ sa rybári nechcú vzdať takto zhustných obsádok, navrhujem rozdeliť nasadzovanie na 2 časti-na jeseň a na jar po ustálení chemických vlastností vody. Myslím že by potom neboli až také výrazné problémy so zazimovaním. Keď že je dno pokryté preifitónom a vyššie submerzné rastliny tam prakticky chýbajú, navrhujem kvôli zastabilizovaniu prostredia na severný cíp revíru nasadiť a udržovať ponorené rastliny ako napr stolístok klasnatý (Miriophyllum spicatum).

petho - Profil | St 3.12.2008 15:31:34

Množstvo nasády sa v posledných rokoch príliš nemenilo a k takýmto úhynom nedochádzalo, takže prerybnenie nebude hlavný dôvod úhynu. Podľa nášho vedenia RZ najpravdepodobnejšou príčinou úhynu bolo, že časť násady bola zle zazimovaná. Bratislava objednala také veľké množstvo rýb na zarybnenie, že dodávateľ toľko nemal k dispozícii, musel ich postupne zhromažďovať niekoľko týždňov a tak časť rýb strávila v sádkach príliš dlhú dobu. Nechali robiť aj rozbor a žiadne ochorenie sa nepreukázalo. To, že problém bol v násade, potvrdzuje aj úhyn na iných revíroch, kde išla ryba z rovnakého zdroja(napr. Čuňovo, Rusovce, Draždiak).
Čo sa týka zaryňovania, súhlasím že niektoré naše revíry(hlavne menšie) sa prerybňujú, ale to väčšine členskej základne vyhovuje. Celkový objem nasádzaných rýb sa prispôsobuje počtu členov a nie reálnym možnostiam revírov a rozmiestnenie je pravdepodobne ovplyvnené návštevnosťou a odnesenými úlovkami z minulej sezóny.

kakr - Profil | Út 2.12.2008 8:10:28

Mi-Bl >>
Proč si myslíš,že jsem vše uváděl. Jen proto, že neexistuje ,nebo jen velmi krátce "přesazený revír".
Jak správně píšeš, rybáři dokáží nepříznivý poměr i za cenu velkého nasazení uvést do normy, to je nadávání, že ve vodě nic není.
Napsal jsem, že místní poměry na Slovensku neznám, nicméně nahlédnutím do příloh článku se domnívám, že se jedná o svazový kaprodrom a jakékoli úvahy o nasazování optimálního počtu kusů je mimo i mísu.

Mi-Bl - Profil | Út 2.12.2008 7:53:50

Kakr:myslím si,že je zcela zcestné dávat ke srovnání papírování ČRS,ať jde o nasazování nebo úlovkové listy.Měli bychom vycházet hlavně z charakteru lokality a hlavně z toho zda jde o komorování ryb nebo o vysazení za účelem rybolovu.Zásadní je ale to,že jedno či druhé je bezpředmětné.Za prvé jde-li o komoru za určitých podmínek tam těch ryb může být mnohem více a za druhé valná většina členů Ryb. svazů je natolik masařema,že během několika dnů po jakémkoliv vysazení natolik upraví stav obsádky,že těch ryb je v revírech,hlavně těch do 10 ha,kde se ryba nemůže "schovat" vždy málo.Bavíme se hlavně o kapru,protože podle přesvědčení mnohých "ani jiná ryba ve vodě neplave".Mi-Bl st.

kakr - Profil | Út 2.12.2008 7:35:25

Velmi stručně.Neznám místní podmínky, násada 5 000kg na 2,5ha je sice značná,ale ne neobvyklá.Jedná se zřejmě o svazový kaprodrom,což je běžný jev i v ČR. Nevím, kolik ryb se na "Rohlíku" přivlastnilo. Mohu dát číslo z jednoho podobného kaprodromu v MRS. Je to revír na kterém loví jen MO a neplatí na něm svazová povolenka. Revír je zarybňován jen z prostředků MO, ne ze svazových.
Slíbené číslo je 7 520kg/ha. Tedy více jak 7 tun z hektaru. Jedná se o ryby přivlastněné. Nasazovaných musí být ještě víc.

Tomáš - Tom - Profil | Út 2.12.2008 6:42:33

Je dobře,že se tady někdo zamýšlí nad těmito problémy, nicméně bych opravdu úhyn nepřikládal nedostatku kyslíku,ale spíše nějakému bakteriálnímu,virovému či parazitárnímu onemocnění. CHtělo by to ale důkladné vyšetření ryb a vody.

Mi-Bl - Profil | Út 2.12.2008 6:38:50

Jsem velice rád,že se k mojí připomínce někdo připojil,kritika,oprávněná kritika je v pořádku,ale když jde o "bludy" jsou nebezpečné!!

BS - Profil | Po 1.12.2008 22:39:55

Ďakujem za Vaše reakcie k tomuto článku. Vážim si aj kritické reakcie, lebo z tých sa dá najlepšie poučiť. Tešia ma aj príspevky na odbornej úrovni. V článku som chcel poukázať na nedostatky systému ako takého, konkrétne príklady mali slúžiť len na "dokreslenie". Ešte predsa k tým fotkám: boli robené deň pred a deň po hromadnom úhyne. Viem ako sa kapry právajú keď sa len vyhrievajú. Tieto na 1.obrázku sa pri vyrušení nekoordinovane točili dookola a prevracali nabok. Aj na 2. fotke vidno kapríka položeného naboku, ten nebol zdochnutý, bol živý, takto oddychoval, medzi tým zvláštnym plávaním. Na 3. obrázku vidno aj časť tela jednej z uhynutých beličiek, takže to dokazuje, že sa problém netýkal len kaprov.
Inak súhlasím s názorom vysadenia lieňa do takejto vody, ktorá rýchloreguje na zmeny počasia. A čo mi na tomto revíri najviac chýba sú submerzné rastliny, proste ich tam vôbec nevidno.
Budem vďačný, keď si prečítam čo najviac najrôznejších postrehov aby som sa čo najviac poučil. Branislav Smutný

Tomáš - Tom - Profil | Po 1.12.2008 20:12:00

Dovoluji si vstoupit do diskuse ač váš revír neznám. To,že se dnes revíry nadměrně zarybňují kaprem je fakt,se kterým nezbývá než souhlasit nicméně si nemyslím,že obsádky,které uvádíte by nebyly schopny na této ploše přežít.Při komorování ryb jsou obsádky mnohem vyšší a přezimují bez větších problémů. Dalším příkladem jsou soukromé revíry kde jsou obsádky celoročně vyšší ( i 6 000 kg/ha). Z uveřejněných fotografií není ani zřejmé,že by se ryby dusily spíš kapři odpčívají pod hladinou na slunci což je běžné.Kdyby došlo ke kyslíkovému deficitu tak to budete první pozorovat dušením candátů a ostatních náročnějších ryb než kapra. A ta zaplísněná ryba je důsledek špatného zacházení zřejmně při výlovu nebo přepravě. problémy této lokality bych hledal někde jinde.

Mi-Bl - Profil | Po 1.12.2008 17:51:05

Vážený pane Smutný,
po přečtení Vašeho článku bych Vám doporučoval,aby jste se dříve než napíšete další,blíže informoval a hlavně přesně o tom co a jak se nasazuje a za jakých pravidel,než dospějete,z mého pohledu k takto ukvapeným závěrům.Myslím si,že "názory",které jste zde zveřejnil jsou sice pěkně napsané,ale zcela ukvapené.Miroslav Blecha st.

mirmen - Profil | Po 1.12.2008 16:32:29

děkuji za článek, myslím si, že na takových vodách by neměla být ani stanovena horní míra kapra.. v případě nadbytku kaprů povolen odlov třeba 5ti kusů denně .. a za úvahu vysazování např. lína , případně jiné kaprovité ryby ( plotice, cejn .. ).. možná i zvýšení spodní míry dravců nebo stanovení delší doby hájení dravců ...

colek - Profil | Po 1.12.2008 16:14:09

myslím že stavy popsané na těch fotkách, jsou buť jen momentálním krátkodobým přerybněním a nebo spíš zhoršením podmínek ve vodě, např krátkodobý nedostatek kyslíku, nebo nahromadění škodlivin nebo něco podobného.

Heroluka - Profil | Po 1.12.2008 14:50:30

lumpo >> Já to vše chápu. K přírodě mám podobný vztah a do tý fronty bych taky nešel. Omlouvám se jestli jsem to špatně napsal ale nijak osobně jsem to nemyslel. Jen když vezmu současný stav kdy jsou ryby do rybníku dávány tuny ryb proto aby je rybáři odnesli a snědli, tak se mně jeví takové to řešení schůdnější pro všechny. Ti co chcou z vody jen maso to budou mít bez práce a nákladů s tím spojených a ti co chcou do přírody za klidem budou mít víc klidu od těch druhých. Vyřeší se spousta sporů u vody, porušování předpisů a další.

lumpo - Profil | Po 1.12.2008 14:41:21

Heroluka >>nepatrím medzi nespokojných ľudí, nikdy by som sa neznížil postaviť sa niekde do radu aby som si mohol zobrať z auta rybenku. Pre mňa je rybárstvo relaxom a športom a nie, ničením toho čo pre nás a následné generácie nechala príroda. Dúfam,že si pochopil, že si ma neodhadol. Ale ja napriek tomu uznávam tvoj názor a to z dôvodu,že dokážeš hľadať riešenia. A ešte niečo ja chodím len s otvorenými očami a nebojím sa povedať pravdu. Keď ma pozvali na takýto lov tak som slušne odmietol. Princípy prírody by mal dodržiavať každý človek.

Heroluka - Profil | Po 1.12.2008 14:25:20

lumpo >> Neznám přesně podmínky na vašem revíru ale u nás je to obdobné. Ale podle mne se nejdřív bude muset zmenšit počet těch co chcou nacpat mrazák aby se to změnilo. Já osobně bych vyhlásil termín a každý kdo příjde s povolenkou dostane ryby jaký chce přímo z auta a zapíše je ještě před přebráním. Nebude u vody takový tlak. Ryb ve vodě nebude muset být tolik a všichni budou spokojeni.

lumpo - Profil | Po 1.12.2008 14:17:26

boriak :-) keď tak dobre poznáš Rohlík mal by si poznať aj pravdu,že doba hájenia po zarybnení tam neexistuje a hneď po zarybnení sa tam klátia kapry. A nie hocikdo tam chytá-ale výbor Mo SRZ BA ll. na čele s členmi RS. Hoci, len akože chyť a pusť. A potom tie reči čo dokážu viesť-
za tri hodiny som chytil 60ks atď. To je pravda o Rohlíku a keby si chcel vedieť mená kľudne ich zverejním, pre mňa to nie je problém. Doba 14 dní po zarybnení je doba aklimatizácie novej osádky
jazera. Ryba si musí nájisť svoje miesto,zvyknúť si na vodu,ktorej zloženie je určite iné, v akej dorastala a ešte je veľa faktorov,ktoré ovplyvňujú aklimatizáciu ryby. Takže asi o tom to je a nie o
množstve,ale o farizestve a neznalosti. Keď dopicháš rybu po zarybnení,keď nie je stabilná teplota vody,tak môžeš očakávať zhoršenie zdravotného stavu osádky. A tieto základné laické vedomosti nemá ani hospodár Mo SRZ Ba ll., ktorý sa hrdí titl. MVDr. Tak mi prosím vás vysvetlite
o čom to je? Tento môj článok neber ako kritiku, ale ako pravdu, lebo takto pravda vyzerá.
Petrov zdar všetkým slušným rybárom a priteľom prírody.

boriak - Profil | Po 1.12.2008 13:39:11

rohlík poznám a nad zarybnením tejto kaluže oproti narp. zlatým pieskom len rozum stojí, kto mrhá peniazmi a rybami ..mosrz ba II

Petr Koch - Profil | Po 1.12.2008 11:28:46

kakr >> Taky si myslím, máme naštěstí dobře informovaná speciální komanda masařek, který se postarají o rychlou rovnováhu.

Heroluka - Profil | Po 1.12.2008 10:05:32

Zajda >> To nebylo myšleno vážně.

Zajda - Profil | Po 1.12.2008 9:56:47

Kamy >> Heroluka >> A pak by se spousta lidí, kteří se živí chovem ryb šla pást, že?

kakr - Profil | Po 1.12.2008 9:54:02

V ČR žádné rybí koncetráky nemáme. Máme šikovné rybáře, kteří v krátké době dokáží stavy kaprů naředit do podoby víc než malé.

Heroluka - Profil | Po 1.12.2008 9:46:14

Petr Koch >> Já takový úchylák nejsem takže bych množství odnesených ryb jen razantně omezil a pak by revír nepotřeboval tak velkou pomoc. Jinak souhlasím že je to problém systému.

Petr Koch - Profil | Po 1.12.2008 9:43:34

Kamy >> Heroluka >> no jako správný uchylák jsem pro, aby se chytalo pouze chyť a pusť a zásah do revíru se činil jen, když to příroda nezvládne sama, ale myslím si, že by si sama uměla poradit. Trochu problém je ovšem v tom, že lidi chtějí lovit a to maso odnášet. Tento článek v podstatě dělá z úředníků co vydávají Dekrety trubky. Je to o celém systému.

Heroluka - Profil | Po 1.12.2008 9:39:59

Petr Koch >> A když někdo bude chtít maso ať si to chytne a zabije holýma rukama. Jako ostatní predátoři v přírodě.

Je pravda že kdyby na malých revírech jen postavili auto a ty ryby rozdali z kádí tak to má stejný význam a nemuseli by se trápi týden v přerybněný vodě.

Petr Koch - Profil | Po 1.12.2008 9:37:02

Kamy >> Heroluka >> ano navrhuji narvat do baťohu igelitky, nasadit kukly a vyrazit vypouštět všechny ty chudáky do lesů, luk strání, potoků, řek a rybníků :o)
Nechci být nařčen z antiekoterorismu, ale nesmí se to přehánět a slza v oku by měla mít jasný důvod.

Heroluka - Profil | Po 1.12.2008 9:33:35

Snad si další lidi uvědomí co se u nás děje. Pro tu rybu to musí být strašnej stres ale co třeba kuřata v chovech a další zvířata. Dokud to bude většina brát jen jako zdroj masa tak se s tím budem muset smířit.

Petr Koch - Profil | Po 1.12.2008 9:28:06

Souhlasím s tím, že se nasazuje a to speciálně kapra moc, ale nerozumím té optimální obsádce. Měl by snad stát u břehu hospodář a za každou ulovenou rybu jednu hodit z kádě do revíru?
Vnímám současný stav jako požadavek většiny a možní by se to dalo i parafrázovat. Svaz mírného pokroku v mezích zákona.