Opravdu nás čeká úplné vyhubení úhoře říčního?

Autor diskuse: Zámek - Profil , 27.9.2008

Myslíte si že je to opravdu možné?

A) ANO65%

B) NE32%

C) NEVIM0%

D) JE MI TO JEDNO2%

E) ANO DALŠÍ PODÍL NATOM MAJÍ RYBOŽROUTI2%

Od 28.9.2008 hlasovalo 57 čtenářů.

kakr - Profil | Út 30.9.2008 14:05:28

Nikdo nikdy nenapsal, že se v MRS nebude úhoř vysazovat. Jen bylo zdůrazněno, že MRS je v jiném postavení než ČRS. Bude vysazován bez dotačního peníze z Mze i EU. Pokud to nebude zakázáno úředně. i to je dnes v EU možné.

Cerebro - Profil | Út 30.9.2008 13:14:25

Lidi klidně bych do toho šel ale předsednictví máme jen půl roku takže to chce tak do února mít podpisy takže na tom začít pracovat hned. Pomůže mi někdo?

Petrson - Profil | Út 30.9.2008 11:36:42

>> hraji > něco vypovídá, když mezi řádky funkcionáře MRS lze číst, že se vlastně nedá a tedy asi nemusí dělat :) I když argument o nepůvodnosti Vám nikdo asi nevezme.

Knapík - Profil | Út 30.9.2008 8:05:35

Jak znám úhoře, tak pokud se někam dostat chce, nikdo mu v tom nezabrání(bohužel i do turbiny) - myslím dospělce, ne houfně odlovované monté....

hraji - Profil | Út 30.9.2008 7:38:27

Pro rybáře, kteří zde pláčou, že si ve vodách MRS úhoře nechytí bych chtěl jen upřesnit, v revírech MRS se z dlouhodobého hlediska loví přibližně 6000 kusů úhoře říčního (ponechané a vykázané kusy), tedy to nebude tak hrozné. Mník je původní ryba a loví se jich mnohem míň (146 kusů) a nevidím zde žádné nářka nad nedostatkem mníka.
Poznámka k vysazování jesetera malého, když řekneme a, je potřeba říct i b. Jeseter malý je sice původní ryba, ale pouze v řece Moravě a možná spodním úseku Dyje. Rozhodně není jeseter malý původní ryba ve Svratce pod Brnem a už vůbec ne v rybníčcích a nádržích.

Lukas J - Profil | Út 30.9.2008 7:29:03

Jak se k nám úhoř dostával dřív? Migrací z Labe - tak je pičovina sadit ho do malých rybníků a ještě hůř do přehrad s elektrárnama....... S tím, že ho na Moravě nechytím jsem smířený už několik let a jsem rád, že jsem si na dva kousky byť malé před asi 8 lety měl možnost šáhnout. Prozatím jsem pro sadit úhoře jen do řek v povodí Labe, odkud má šanci dostat se do moře.

Ale dokud EU nezakáže komerční lov Monté v moři při ústí řek, je všechna snaha ve vnitrozemí na nic - kolik se chytí ročně úhořů v ČR? Do 50 000? To jsou 2 kila monté, pokud by žádný z úhoříků neskapal (scifi) neboli dvě japonské polívky.........

Ty kurvy šikmooké bych chtěl vidět, jak by se tvářili, kdybysme jim šli vykácet ty jejich sakury........

fishmen17a - Profil | Po 29.9.2008 22:39:05

taky je ti problem ,kdyby se prirodni cesta nasla, nebo kdyby jej mo ,nebo svaz zacal sadit a zahajil na par let at se rozmonozi tak po odhajeni se na ne vsichni vrhnou a bude zase po nich, a my bychom cumneli ,breceli nadavali, a rok dva zahajeny uhor? to by jej brali vic nez ted. porad jetu vic rybaru co chodi k vode pro maso, takze kdyby se vyresil problem s uhorem , tak by se musel resit dalsi problem a tim by by l clovek. tot muj nazor

kakr - Profil | Po 29.9.2008 21:55:04

MRS se nachází v povodí Moravy, potažmo Dunaje. Ten se jak je obecně známo vlévá do Černého moře.
Zde se nachází podstata problému. Už pár let je ČR součástí EU a musí ctít unijní předpisy. Její úředníci za vydatné pomoci Rakouska rozhodli, že na Moravě není úhoř původním živočišným druhem a tudíž do tamních vod nepatří. Není prokázáno, že migrující úhoř se přes Černé a Středozemní moře může dostat do Sargasového moře, kde se vytírá.
V Čechách je situace poněkud jiná, úhoř má možnost se do Atlanského oceánu dostat i když soustavy hydroelektráren mu v tom úspěšně brání, nicméně teoreticky a v omezené míře i prakticky je to možné.
Dostáváme se nyní k meritu věci: v Čechách (ČRS) je úhoř žádoucí, tudíž dotovaný jak EU i Mze, na Moravě jižní (MRS) je nepůvodní, nežádoucí a nedotovaný. Přes tuto skutečnost MRS monté dováží a věřte, že odkrm na žlabech i když je náročný je velmi efektivní. Monté vysazené do volné vody má velmi vysokou mortalitu Odkrmený úhořík je mnohem odolnější k tlaku predátorů a jeho adaptace v revírech mnohem vyšší. Cena odkrmeného úhoříka je cca 15Kč.
Možná se zeptáte, tak jako já, proč tedy MRS nevyužije ČRS a nenechá si dotované monté dovést přes ČRS. Přiznám se, že můj dotaz byl účelový, přesně v souladu s naší národní povahou (jak co dokázat ojebat).
EU je ale na podobné věci velmi dobře zařízená a když do něčeho peníz vloží, tak si to setsakramensky dokáže ohlídat.
Tolik prosím fakta o nasazování monté v rámci MRS.

Jovánek - Profil | Po 29.9.2008 21:22:07

lanedz:Že jste do revíru nedostali pět let monté? Zkus se zeptat i v jinych MO a bude tě překvapovat,jak některé MO ho nedostali ještě delší dobu. Ještě kdyby se MRS netrhnul,dostával by možná monté dál.Ale s tím jeseterem máš pravdu,mně tohle nenapadlo a zcela jistě by to byla paráda ho v našich vodách mít běžně a běžně ho lovit.

A s tím kanálem ,to byl dobrý ftip.

Jovánek - Profil | Po 29.9.2008 21:13:37

Cerebo: jdi do toho,budeš mít hodně podpisů.

lanedz - Profil | Po 29.9.2008 20:33:39

Nevím jestli ještě bude vůbec možné zasahovat do tohoto rozhodnutí EU?Ale jedno je jasné podle EU je Morava a její toky považována za formálně vyřazené z důvodu nepůvodnosti druhu.Podle nich se sem úhoří monté nikdy přirozenou cestou nedostávalo kromně řek které se vlévají do baltu.Tak že úhoří monté nikdy z Černého moře nemigrovalo.Je to pro nás velká škoda že o tenhle druh ryby přicházíme.Tak proč jako náhradu za úhoře nevysadíme jesetera malého jako původní druh.Naše MO MRS již nedostala násadu úhořího monté již pět let.Násada kterou nám přenechá ČRS a to ve velmi malém množství jde přednostně po rozkrmení do velkých nádrží.Řeky a malé vody již nemají šanci! Pokud se neprokope kanál k Odře nebo k Labi! Ale i tak velké japonské společnosti které kupují úhoří monté na konzumaci mají přece jenom lepší finanční možnosti jak rybářské svazy.A tak asi máme smůlu ale jsou zde tedy ostatní původní druhy ryb a nevidím jinou možnost jak místo nářků nad úhořem/vím je ho škoda že bude scházet v našich vodách/začneme si zhánět do našich vod , jesetera malého.Doufám že se toho v brzké době dočkáme a že tenhle druh ryby nás svou přítomností ve vodě potěší stejně jako úhoř.

D.O.K. - Profil | Po 29.9.2008 18:52:03

Asi ůhoř razantně ubývá. Je to škoda....je radost na toho hada koukat jak spokojeně odplouva. Potřeba založit nějaký chovy . Aby se to alespoň trochu zlepšilo.

boby - Profil | Po 29.9.2008 18:49:14

Jestli si dobře pamatuji, někde jsem četl, že dokonce provádíme odlov úhořů a letecky je dopravujeme do ústí řek.To kvůli neprostupnosti některých vodních toků.Myslím, že pro záchranu úhoře říčního prozatím děláme dostatečnou a dobrovolnou ochranu.Určitě daleko víc než jiné státy. Možná by nebylo marné prosadit povinnost dodání určitého množství monté k vysazení, do zemí kde úhoř dospívá..

hraji - Profil | Po 29.9.2008 12:17:09

Petrson: šlo o nadsázku od začátku do konce, protože mi takové výkřiky připadají zcela mimo realitu.

Cerebro - Profil | Po 29.9.2008 8:50:35

Bohužel nemám zkušenosti s peticí. Ale jako nejlepší řešení se mi jeví internetové stránky na internetu kam se lidé budou zapisovat. Odkaz můžeme šířit mailem a nebo po icq + letáky na ulicích. Ovšem chce to navrhnout tutu petici a další lidi co by se na tomto projektu účastnili. Klidně bych do toho šel ale dělat to sám by mi zabralo hrozně času a trvalo by to příliš dlouho. Tak scháním dobrovolníky, kteří už i třeba mají zkušenosti s peticí.

Jovánek - Profil | Po 29.9.2008 5:42:11

V některých věcech má autor pravdu,ale osobně si myslím,že u nás úhoř nevyhyne.

Petrson - Profil | Po 29.9.2008 2:19:18

>> hraji > orgány jsou totiž jediné, kdo přijímá zásadní rozhodnutí, třeba v mezích, které jsem uvedl. kdybych to hodnotil subjektivně, úhořů chytám čím dál víc, letos z 6 byli 3 míroví, 5 puštěno. Takže podle mě by jich přibývalo :) Což asi víme, že je nesmysl. Pustit rybu je ale jediné, spolu s drobným příspěvkem z povolenky na nákup monté, co můžu udělat jako jednotlivec bez vyššího mandátu. A jelikož umělý výtěr možný není, jedinou cestou je ochrana druhu na úrovni celého biotopu (tedy nejen českých řek), způsoby, které jsem rozvedl. Ta bez posvěcení orgánů vlastně ani není možná, ať se nám to líbí nebo ne.
Působnost na místní úrovni je mnohem jednodušší: jaké programy? :)) To bys "pletl z hovna bič". Prostě, v současné době, kdo zaplatí monté, ten chytá. Pokud byste jej u Vás vysazovat nechtěli, protože není původní, aspoň ušetříte, ale nevím, jak to pochopí členové :)
A pokud známka nebyla nadsázka, taky krok vedle. Pořád bude něco docházet, to bychom měli za chvíli známku na lososy, okouny, podoustve......

PS: Zajímavé by bylo sledovat vývoj, kdyby se monté kvůli ceně úplně přestalo vysazovat.

Petrson - Profil | Po 29.9.2008 0:59:13

Ještě technická - není úplně přesné, že se řešení v rámci EU nehledá. Ne tak dávno jsem někde četl, že se zavádí či bude provádět další výzkum (těžko říct, kolikátý už) s cílem zjistit vše o rozmnožování úhoře a rozjet jeho umělou reprodukci. Přes řadu takových počinů v minulosti vědci zatím o množení hadů neví skoro nic. Dá se tedy říct, že perspektivy tohoto programu jsou velmi nejasné a vzdálené.
Soudím, že tento kror posloužil jen jako úhybný manévr, jakési náhradní (koho zajímá že neúčinné) řešení, aby se frantíkům nesáhlo na jejich lahůdky.
Jistě - výzkum do budoucna něco přinést může. Spolu s ním je třeba:

- nastavit závazné kvóty odloveného monté, přednostně určeného k vysazování do evropských vod, kryté také výrazným příspěvkem EU (účelem je reprodukce a omezený lov na udici, nikoliv přímá spotřeba). Obdobné mantinely tuším už stanoveny jsou, ovšem roli příliš nehrají. Poptávku totiž limituje cena, vyšroubovaná potravináři
- přísné kvóty objemu monté na vývoz, zvlášť do potravinářství
- ještě lépe tyto kvóty nestanovit a export monté mimo EU rovnou zakázat

Variací opatření by mohla být celá řada, netřeba je zde různě instalovat, každopádně řešení možná jsou, pokud - jak bylo už psáno - budou politici mít chuť k jejich prosazení.

Petrson - Profil | Ne 28.9.2008 23:59:48

>> sven > ono na ten problém příjde dřív nebo později. Faktem je, že priority našeho předsednictví budou dost zásadní a samy o sobě palčivé (lisabonský toaleťák, Rusko, ekonomická krize, energetika....). Jak dobře naznačuješ, mořské zdroje obecně jdou do kopru, už se o tom konečně popsala celá řada článků, ale řešení zatím neexistuje ani se nehledá. Přitom nejde jen o úhoře a tuňáky, taky lososy, tresky, už i sledě, sardinky. Při stávající výtěžnosti, spotřebě a bagrování dna moří ponornými sítěmi, se vyhynutí kupř. takové tresky, dosud celkem hojné, přiblíží do 50 let.
Jde o to, že pokud se mechanismy na obnovu mořských biotopů nepříjmou s předstihem aspoň několika desítek let (nutným k zachování reprodukce), pak skoro polovina planety, kterou moře živí, nebude prostě mít co žrát. Což, vedle dalších gigaproblémů bude další čára přes rozpočet. I když se zdá, že nás "suchozemce" by to trápit příliš nemuselo, opak bude pravdou: na zvýšenou poptávku zase nejvíc doplatí státy s maximálně rozvinutou strukturou samozásobitelství (tedy třeba my, kteří si veškeré potraviny musíme opatřit buď výrobou či nákupem, nikoli pasivním odsáváním přirozených zdrojů). Na globálním trhu kdejaký anonym mávnutím ruky odkoupí ze státního hospodářství třeba 5 vlaků obilí. Hlavním kritériem přitom je pouze obrat burzy (nikoli státní zájem), takže po něm nikoho moc nezajímá, kam obilí putuje a pro koho je určeno. Což pro nás opět může znamenat další vlnu dramatického růstu cen potravin, byť je řeč o vzdálenější budoucnosti.
Jinak, s politizací odborných témat, jako obecně škodlivým vlivem, souhlasím - posledně například soc. dem. ukázkově "posloužila medvědům", když tímto svým oblíbeným přístupem dosáhla definitivního zavržení blobu. - Jen příklad, pochopitelně je možný i obrácený směr.

sven - Profil | Ne 28.9.2008 23:43:19

Petrson : dobře píšeš ,že silné přímořské státy se budou vždy ohlížet pouze na své zájmy. Nejedná se pouze o úhoře ale také o lov tuňáků , žraloků ,kytovců aj. Jaká bude cena ústupků ? Nějak se mi nechce věřit ,že by se v tom naše vláda angažovala. Jsou tisíce jiných problémů ,které je třeba řešit a zatím na ně nedošlo. Důvody jsou známé : politikaření a snaha potopit třeba i dobrou věc ,pokud s ní vyjde opozice. Vždyť my nejsme schopni ani ochránit vzácné živočichy žijící na našem území.

Petrson - Profil | Ne 28.9.2008 23:17:42

>> sven > myslím že to tak utopistické není. Úhoř je sice okrajovým tématem, přesto se jím EU již zabývala. Bohužel došlo k jakémusi polovičatému řešení: zvýšila se ochrana jednotlivých kusů ve vnitrozemí (tedy zemích, které draze platí převoz, investují do vodních sítí atd.), zatímco ochrana mnohem účinnější, tedy právě monté při jejich tahu do řek, nebyla přijata ani v tom nejmenším poměru. Jinými slovy, přímořské silné státy si opět prosadily hledisko, které vyhovuje pouze a jen jim, a hlavně vůbec neřeší trvalou udržitelnost zachování druhu.
Otázka dokončení nedotaženého problému v EU tak záleží pouze na tom, jestli naše váda bude mít vůli nastolit i tuto další nepříjemnou otázku. Dokonce myslím, že zde by nějaká petice či podobná akce, podepřená seriozními daty a závěry, napomoci mohla, i když obecně jsem k těmto mechanismům celkem skeptický.

sven - Profil | Ne 28.9.2008 22:58:49

Cerebro . s peticí není třeba čekat na předsednictví v EU. Snad bys nevěřil ,že naši politici po tom co nám předvádějí by se angažovali v pro ně takové malichernosti ,jako je záchrana úhoře. Sepiš petici a my ji podepíšeme. Petici stačí zaslat některému z našich poslanců Evropského parlamentu.

Petrson - Profil | Ne 28.9.2008 22:45:12

>> Cerebro > to by ovšem byla šleha, ale myslím, že bez šance na úspěch. Dobrovolně si to vzít nenechají, a plošný zákaz (i když jsem ho dole taky navrhnul, byla to spíš nadsázka) bude k ničemu, protože by ho stejně nikdo nedodržoval. Mám dojem, že úhoři tak jsou odsouzeni k zániku. Možná až jich bude 5,5 a tržby za jejich export poklesnou k nule, začnou se teprve frantíci zajímat o to, že úhoř je živá bytost, někde se vytírá atd.
Ale zákaz exportu mimo EU by se myslím s trochou štěstí a dobré vůle podařil mohl. Pěkně bych jim to osladil.

Cerebro - Profil | Ne 28.9.2008 21:47:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jelikož bude naše země mít předsednictví v EU stálo by za úvahu udělat petici o zákazu lovu úhořího monté pro kulinářské účely. Aby ji naši zákonodárci zkusili předhodit k projednání. Máme jedinečnou šanci udělat alespoň něco užitečného pro další generace!

numen - Profil | Ne 28.9.2008 21:30:19

Tohle sice zmáklí nemám ,ale určitě by se dalo sehnat něco jako plašiče pred česla. Někde jsem četl , že při správném technickém namontování funguje na 95%. Já chtěl jen upozornit ,že vysazení většího množstvý úhořů bez lepšího zabezpečení hlavně voních elektráren je učinku míjející. Hlavně bez funkčních přechodů je to taky o ničem

tomfisherman - Profil | Ne 28.9.2008 13:24:14

Ano ČRS poslední dobou vysazuje uhoří monté.Např. naše MO dostala za poslední dva roky(vloni a letos) asi 300 ks odkrmeného monté (úhoříci tak kolem 30 cm). Jelikož máme jen uzavřené plochy, tak se snad většina udrží? I když pokud bude více vody, tak část jich půjde přepadem a směrem po toku dál. Jestli mám dobrou informaci, tak nyní vyjde 1 kg monté asi na 18 000 Kč a to je už prý vcelku dobrá cena ve srovnání s minulostí?

sven - Profil | Ne 28.9.2008 13:19:04

Mrknato : Vždycky je něco za něco. Pokud je trend znovu vrátit lososa do našich vod je to bohužel na úkor pstruhů. On takový metrový losos na mušáku nebo na vláčáku také nemusí být marný.

sven - Profil | Ne 28.9.2008 13:12:04

Martin M.: Osobně jsem letos vysazoval cca 2 000 ks monté do jednoho revíru. Poctivě jsem ho rozsadil po malém množství na co možná nejdelší úsek. Monté bylo tak malé, že si myslím, že ani nestačilo doplavat do hloubky. Na revíru lovím dost často na plavačku a vím ,jaká obsádka okounů ,perlínů, plotic a štiček číhá u břehu na nějaké sousto.

bambus11 - Profil | Ne 28.9.2008 13:07:36

MM: je fakt, že na labi jsou plavební komory, tam je docela celká šance na to, že se dostanou nahoru, jo a myslím, že náš úhoř je WR, když už jsi to nakousl.

sven - Profil | Ne 28.9.2008 13:05:50

noap : nechci se přít o slovíčka ,spíše bych úhoře než původní druh, označil za rybu původně k nám migrující. Stejně jako losos. Od té doby co k nám mohl migrovat přirozenou cestou se však mnohé změnilo. A to je třeba brát jako fakt. Nejde jenom o omezení původních migračních cest vodními stavbami na našich řekách ale hlavně již zmíněný masový odlov do sítí v ústí řek .

hraji - Profil | Ne 28.9.2008 13:00:54

Martin M: jistě, když k nám dojedou lososi z Baltu, měli by opačnou cestu zvládnout i úhoři, dokonce by se k nám mělo dostat i to monté. Co se týče množství vysazených úhořů v MRS, klesá a to dost podstatnou měrou právě díky ceně. Co se týče přežití malých úhořů, dle vědců je skutečně lepší odkrmit monté do nějaké rozumné velikosti, při tom jsou ztráty asi 20 % (a to prosím na úhoříky během odkrmu neútočí žádní předátoři), odkrm probíhá v kontrolovaném prostředí.
Pokud vím od pana Ličky z ČRS, i oni část úhořího monté odkrmují a část vysazují přímo.

Martin M. - Profil | Ne 28.9.2008 12:54:44

Mam dojem, ze v CR se chyta (chytalo) snad nevice trofejnich uhoru v cele Evrope. Urcite bych tedy vinu nevidel v tom, ze se sadi (sadilo) malo nebo ze monte je prilis male. Dokonce si myslim, ze cast z nich se do more skutecne dostane. Samozrejme ne z Lipna, kde sice treba 5% projde pres turbinu v poradku, ale pak ho ceka jeste nekolik prehrad. Uhori se ale chytaji i na hlavnim toku Labe a tam snad sance je.

noap - Profil | Ne 28.9.2008 12:52:38

sven: s tím nepůvodním druhem bych si dovolil oponovat.... v 1/2 ČR to je původní druh....

Mrknato - Profil | Ne 28.9.2008 12:51:44

sven : nemáte lososa, ani pstruhy, ale je to trend....

sven - Profil | Ne 28.9.2008 12:49:00

Mám podobný názor jako Mrybar,který byl rychlejší. Také si myslím ,že by se úhoři neměli vysazovat do vod ve kterých budou v době migrace ohroženi. Už zde je tedy možná úspora monté. Další problém vidím ve vysazování příliš malých jedinců , kteří většinou poslouží jako potrava stávající rybí obsádce . Pouštění ulovených úhořů nic neřeší. Je to z celkového hlediska zanedbatelné množství , nehledě k tomu ,že většina úhořů má jedno/dvoj/troj/háček zažraný až v pr..... a stejně by pravděpodobně uhynula.Chybu je třeba hledat u přímořských statů , kteří monté loví a prodávají ke konzumaci nejen Francouzům ale hlavně asiatům ,především Japoncům na které jste pozapoměli. Oni jsou hlavní odběratelé , neštítící se ničeho. Stačí si připomenout jejich lov velryb ke konzumaci. Úhoř zde není původní druh a proto není třeba to s vysazováním u nás přehánět. Měl by být jen doplňkovou rybou ,obohacující druhovou rozmanitost. Podobně jako losos ,kterého jsme začali vysazovat od roku 1999 . Lososa vysazujeme v naší MO do Ještědského potoka v povodí Ploučnice. Od té doby pozorujeme znatelný úbytek pstruha potočního , pro jehož odchov původně voda sloužila.

Mrknato - Profil | Ne 28.9.2008 12:47:20

Mrybar - jasná úvaha, pouze se opět musíme ptát, proč svaz ve své nejširší podobě umožňuje vyvádění revírů mimo jím prosazované hospodaření, dané platnými stanovami (ČRS) a draze chce kupovat a pronajímat jiné? To postrádá logiku.

noap - Profil | Ne 28.9.2008 12:47:12

Jak píše Mrybar, u nás v ČR to určitě nevytrhnem, neboť drtivá většina úhořů tu zůstane uvězněná až do smrti, takže jestli český rybář zkonzumuje nebo nezkonzumuje úhoře je skoro jedno... ,protože úhoř v rybníku nebo z povodí Moravy se nikdy do moře nemá šanci dostat... navíc populace úhořů u nás představuje mizivé procento z celkového množství těchto bezesporu zajímavých ryb... Takže pokud si v přímořských státech budou stále debužírovat na úhořím monté a dospělci krmit slepice tak se stávající stav asi jen tak nezmění....