Diskuse k článku: Rybaření ve Švédsku

Autor diskuse: Jaromír Drahoňovský - Profil , 8.9.2008

Northwolf - Profil | Ne 23.8.2009 3:52:39

Jaromír Drahoňovský - ® - Autorovi tleskam, perfektni prace, opravdu ocenuju, mnoho uzitecnych informaci.

Vítek - Já bysem se nyní do "báječných švédských revírú" nejel ani vyčurat. - To jako protoze je to kvuli jednomu curani docela z ruky ze ?

Vítek - Profil | Pá 12.9.2008 14:49:14

Když jsme už u toho, dal jsi řeč o uloupených rudolfinských sbírkách v třicetileté válce?Já bysem se nyní do "báječných švédských revírú" nejel ani vyčurat.

Lajnator - Profil | St 10.9.2008 14:03:33



Zdar

letos v pulce května jsme s kamarády byli v oblasti Nedre Dalälven, konkrétně ve Falunu. Převážně jsme chytali na jezeře Runn, které je podle místního průvodce nejlepší lokalita na štiky a okouny v oblasti 300km! (Jinak moc milej chlápek, pujčil nám hliníkovou loď s 15hp motorem na 3 dny za cca 1300sek, včetně vodních map a rad, kde jsou nejlepší fleky. V případě zájmu poskytuje i guide služby) Bez lodi se dá taky vláčet, ale není to ono! Navíc je tam dost vázek a z lodi je krásně vyprostíte, protože to jsou převážně kameny! Povolenka stála 100sek na týden.

Průměrně jsme chytli kolem 7 šlunejch štik denně (kolem 80cm). Toužený metr jsme bohužel nepřekonali, ale 92cm se k němu dost blížila. Navíc 80% štik bylo čerstvě pokousaných od kamarádek:-) včetně té 92! Po příjezdu do přístavu mi náš průvodce vše osvětlil. Prý je tam spousta štik přes 8 kg, které si důsledně chrání své území. Okounů jsme chytli jen pár samotářů, za to pěkných trofejáčků přes půl kila!

Jako nejlepší nástraha se osvědčil místní wobler "Zalt" (papouškové zbarvení), který se dá koupit v každém rybářství a velké stříbrné plandavky! Také velké flitrované gumy zbarvené do zelena dobře fungovaly. Okouni se nebáli zaůtočit na stejné gumy, jako jsme používali na štiky, jinak větší rotačky taky nebyly k zahození!

Štiky nad 80cm se musejí vracet zpět, jelikož nemám rád masařinu a prosazuji "chyť a pusť" tak šla většina zpět vodě. (až na dvě, které měli poškozené žábry)

Příští rok se chytám znova, tak doufám, že se mi podaří chytit ten vysněnej metr:-) V případě zájmu rád zašlu bližší info

Jakub