Diskuse k článku: Vyhnanie z raja

Diskuse k článku Vyhnanie z raja

Autor diskuse: Peter Klenovský - Profil , 4.4.2008

roming - Profil | Pá 12.12.2008 8:33:57

Je to smutne, ale bohuzial je to tak. Strucne sa to da zhrnut slovami: Nie je rybar ako rybar. Mam 25 rokov a ryby som chytal skor, ako som sa naucil chodit, takze si pamatam casy, ked na brehoch rybnika sedeli roztrusene skupinky "tichych blaznov", ktori sa navzajom poznali a bolo ich mozno poratat na prstoch dvoch ruk. Problem s odpadom prakticky neexistoval.
Prenesme sa o par rokov dalej- rybarov (alebo "tiez rybarov") geometrickym radom pribuda a spolu s nimi ubuda cistoty v reviroch. Ked sa zamyslime nad touto skutocnostou, je mozne tvrdit ze problem je v pocte ludi, ktori nosia odpad k vode a nie v tom, ako tento odpad odstranit. Osobne si myslim, ze je to vecou vychovy a postoja k prirode. Tiez si treba uvedomit, kolko je "rybarov" vo veku medzi 15-18 rokom a co ich k rybacke privadza (vacsinou ide o partiu a chut zakazaneho ovocia - alkohol). A v neposlednom rade si treba spomenut ako jednoducho sa robia rybarske skusky a ze si sami do svojich radov pustame ludi ktori nemaju o skutocny pobyt pri vode ani najmensi zaujem, resp. ani len netusia (a nechcu tusit) o com skutocna rybacka je. Jedine co je aspon trochu utesujuce je to, ze este stale existuju rybari telom i dusou, ktori su ochotni udrzovat nase reviry aspon v akom-takom stave.
Je len na kazdom z nas do ktorej skupiny sa zaradime.
P.S.: Ten revir s cislom 1 mozem skutocne len zavidiet. U nas sa podobny uz urcite nenachadza. Ale ostalo mi este jedno miesto, kam sa dostanu iba labute a ja:o), takze aspon toto miesto by som mohol volat svojou 1.

KAM!KAZE - Profil | Čt 1.5.2008 0:19:05

Není co dodat.Jsou lidé,kteří se k přírodě chovají s úctou a jsou ti druzí.Osobně-co si k vodě přinesu to si taky odnesu.Chce to jen jednu věc.Větší aktivitu RS.A pokud to někdo z nás vidí na vlastní oči,že se někdo chová jako prase u vody,tak stčí zavolat na telefon městské policie a upozornit na nepatřičné chování toho určitého"RYBÁŘE".Tohle není udavačsví,bonz,nebo jak to chcete nazvat.Je to jen snaha o to,aby to u vody vypadalo normálně a ne ako na smetišti.

BOWDEN® - Profil | Po 7.4.2008 22:25:52

N SpanyS - ® Po 7.4.2008 9:26:28

Ano pane kolego, souhlasím ale dovolím si zopakovat základní pointu a sice, lidé jsou takoví a jiné nemáme. Nebavme se donekonečna stále o tom jaké by to bylo kdyby lidé byli jací nejsou, snažme se přijít na to jak to udělat s těmi lidmi jací jsou a tedy jaké máme nyní, tady.
Jednou z mých vedlejších aktivit je právě nakládání s odpady, konkrétně likvidace černých skládek. Díky profesionalitě tedy vím, že dle platných zákonů za pořádek ručí majitel pozemku a to je dost přitažené za vlasy, například za nepořádek v lesích ručí majitel lesa a to i tehdy kdy to je cizinec a nemá žádnou možnost les hlídat. V případě vod je tedy rozhodné komu patří přilehlé pozemky. Pokud jsou obce tak ta je povinna pozemky uklidit a věřte mi, že je mnohonásobně lacinější přistavit kontejnery než pak platit fimám jako je ta moje likvidaci černé skládky. Obecně na městských úřadech panuje a celkem oprávněná obava, že kontejnery budou plnit chalupáři a občané z přilehlých vsí ale i lidé z města a cizinci a to je hlavní důvod nepřistavování kontejnerů a výsledek je neskutečný bordel všude a drahý úklid když už na to někdo upozorní v tisku a podobně. Navíc jde o uprděnou logiku lokálních patriotů z Horní Dolní kteří si neuvědomují, že přesně to množství odpadu v kontejnerech nebude vyhozeno v lesích. A věřte mi, že pytle trhá zvěř a rozhází to zvěř a ne lidi.
Domnívám se že jsou jen dvě možnosti. Buď nastolit socialistickou udavačskou totalitu jaká je v socanské Británii a o které píše autor postrádajíci jak osobní národní hrdost tak pojem osobní svobody v článku o národní povaze českých rybářů a nebo prostě přistavovat kontejnery i za drahé peníze. Výsledek bude hned několikerý. Bude více pořádku, ubyde nepořádku po lesích a škarpách a odpad skončí tam kde má a také a možná to zejména, bude naplněna litera zákona. Ten totiž neříká nic o tom jak a jak draho má být pořádku dosaženo a jak draho má být příroda chráněna. Zákon prostě nařizuje že má být pořádek.
Kontejner nikdo neukradne a přistavení není drahé a vyvezení také ne, je to únosnější než likvidace černé skládky a to říkám jako majitel firmy která vydělává na tom, že se kontejnery nerozestavují a nepořádek my draze uklízíme a tedy by mělo být mým zájmem aby lidi žili jako prasata a dělali bordelu co nejvíce.

SpanyS - Profil | Po 7.4.2008 9:26:28

BOWDEN: Beru na vědomí že jeto jen přenesený příspěvek z jiné diskuse, ale nedá mi to na něj nereagovat…
Vy jste si opravdu jistý, že přistavením kontejnerů se něco změní a opravdu si myslíte, že pořízení, přistavení a následná pravidelná likvidace odpadu dokážete plně zaplatit paušálem 10, - Kč/den?
Proč se na to ptám? To je jednoduché, počítejte semnou prosím… 1x kontejner s obsahem 1100L vyjte přibližně na 11 000 Kč, pravidelný vývoz (podle nasmlouvané periody s firmou, která má právo nakládat s odpady) vyjde přibližně na 150 až 250 Kč za jeden svoz, včetně poplatku za uložení na skládku. To je přibližně 16 000 Kč/rok, pokud kontejner bude vyvážen jen jednou za 14 dní a to vtom nemáte započítané náklady spojené s opravami, až tento kontejner někdo zapálí nebo shodí do rybníka…
Proč to říkám? Má práce je úzce spjatá s odpadovým hospodářstvím, takže o tom něco málo vím a něco málo si umím spočítat… Taky jsme měli u místního rekreačního rybníka odpadkové koše, které se vyvážely 2x týdně (tajně jsme doufali, že tím bude pořádku učiněno za dost), koše byly u každé lavičky, přibližně 40m od sebe… Po roce velmi nákladného provozu a údržby (opravy, výměny atd.) je stav takový z 12 odpadkových košů, je nyní schopno plnit svůj účel polovina, ostatní jsou zničeny (rozkopány, vysypány, zapáleny, nebo jen vhozeny do rybníka atd.). To jen pro představu jak by to mohlo, dopadnou…
V ČR je platný zákon na ochranu přírody a zákon o odpadech, kde je jasně definováno jakým způsobem se může s odpady nakládat a jaké sankce za tyto přečiny jdou uložit, druhá stránka věci je taková, že není kontrolní orgán, který by tuto činnost postihoval… MP mají omezený počet zaměstnanců, kteří jsou zaměstnáni rozdáváním botiček, státní policie je jen dobře placená složka, která se takovýmito „drobnostmi“ zabývat nebude a o součinnosti s místními orgány si můžete nechat zdát a rybářská stráž? Ta je, jaká je…
Takže co z toho plyne? Lidi trpí "prasečím syndromem", jedni po sobě seberou i papírek od žvýkačky, kterou neměli, a druzi si klidně pod sebe stelou a čekají, že to někdo jiný po nich uklidí…

BOWDEN® - Profil | So 5.4.2008 20:35:20

Dovolím si sem zkopírovat svůj příspěvek do diskuze k jinému článku kde jde o naprosto stejný problém s tábořícími rybáři kteří neodvážejí svůj odpad, co popisujete je podobné.

BOWDEN® - ® St 19.3.2008 0:51:40
Lidi jsou už tací a jiné nemáme. Vše co říkáte příteli je pravda ale opravdu jste přesvědčen o tom, že by obec neuměla od rybářů vybírat např 10, - Kč/den a za ten peníz přistavit kontejnery?
Sám odvážím od vody odpad a často nikoli svůj ale jako vy odvážím cizí odpad. Často neskutečně páchne a hrozí protržení pytlů a znečištění auta. Nevinil bych jen rybáře.
A i kdyby obec nevybírala peníze, když může stát a EU dávat miliony ochráncům přírody na nesmysly jako stanice handikapovaných živočichů a na vysazování škůdců, nemohlo by se také dotovat něco pořádného, jako třeba to přistavování kontejnerů? Co je lacinější, ten kontejner a nebo následný úklid? Tomáš Krška.

aspius - Profil | So 5.4.2008 10:39:24

Je to bohužiaľ tak a veľmi sa obávam, že to bude ešte horšie, pretože to by sa muselo zmeniť samotné zmýšľanie človeka. V takú zásadnú zmenu však sám neverím a iniciatíva zopár jedincov nápravu určite neprinesie. Snáď naozaj dôsledný a tvrdý postih.

sobotas - Profil | So 5.4.2008 10:28:10

je to smutné,že někteří rybáři se chovají bezohledně.

boriak - Profil | Pá 4.4.2008 21:49:49

pekne napísané, bohužiaľ pravda pravdúca, tú vodu ktorú smieš volať číslom JEDNA ti fakt závidím...