Horní míra kapra ČRS a MRS

Diskuse k bleskovce Horní míra kapra ČRS a MRS

Autor diskuse: alva - Profil , 18.3.2008

MRKnato - Profil | Ne 23.3.2008 23:09:57

kakr : asi jsi to pochopil špatně. Uvedl jsem pouze příklad, že pokud by se kapr vysazoval v různém stáří a velikosti, jak zákon u jiných ryb předpokládá, pohled na K70 by změnilo asi dost rybářů, jejikož by ty ryby i vinou K70 těžko dorůstaly.... u levné konzumní ryby by to nebylo účelné. M,j. znám i dost malých vod, kde kapr snadno doroste do velikosti 70cm....

Rváč - Profil | Ne 23.3.2008 22:52:31

Petr Havliček - Souhlasim s Vama, bohuzel vzdy se tu najde plno odpurcu a hodne lidi, co poradne nepochopi jak je dana vec myslena:-(((

kakr - Profil | Ne 23.3.2008 20:49:09

MRKnato:
Tvůj nápad nasazovat kapry do revírů jak navrhuješ je naprosto mimo mísu. Ty, který všude zdůrazňuješ nutnost zachovat plnění zarybňovacích plánů bys vlastně provedl revoluci v rybářství.
Všechny zarybňováky by se musely předělat a sám všude uvádíš, že to není možné. Násada je uváděna v kategorii K2 , přepočítávací koeficienty sice vyhláška zná, ale jsi přesvědčen, že nasazením 15ks K1 (ekvivalent za K2) na říční revír něčeho dosáhneš? Jaká by byla návratnost takového vysazování, co ekonomika, kterou máš rád?
Zkus něco podobného navrhnout na VČS vaší MO a pokud neběháš stovku pod 10 sec. máš jen velmi malou šanci dostat se domů zdráv.
Kapr je prostě fenomén, smiř se s tím a raději energii proti němu věnuj boji za ryby reofilní, které máme oba rádi. Konzumní násada kapra je určena pro rybáře a těch pár kousků kteří přežijí a budou mít štěstí, že se přehoupnou přes magickou hranici 70cm nikoho neohrozí.
Jen je nesmysl, jak navrhují v Petici K70 zavádět něco podobného celoplošně a zákonem..

martin66 - Profil | Ne 23.3.2008 12:43:24

Reakce na MRKnato..Nejsem žádnej ortodoxní Chyť a pusť-to jen na vysvětlenou,ale Tvá poslední věta tě jasně vymezuje..no zaplaťpánbůh,že takhle nemyslíme všichni..ale aspoň jsi upřímnej..!!

MRKnato - Profil | So 22.3.2008 20:13:26

Petr Havlíček : situace by se rázem obrátila, pokud by se do revíru vysazovali kapři v různých velikostech a ročnících. Nejvíc plůdku, pak roček a velmi málo dvouleté ryby. Pak by argument proti K70, tedy jakékoliv aktivitě, která brání růstu obsádky a to nejen kapra přinášela většina rybářů. Chápu, že vysazování mírových kaprů je ekonomické, ale hlavně minimálně škodí revíru. Snaha o zvyšování dolní míry a zavádění horní už někde na 65cm je neodpovědné na vodách s pestrou skladbou obsádky. Nejen proto mizí pestrost obsádky, ale jak správně poznamenali další, ubývá větších kaprů, jelikož je dokáže chytit každý. Pak se nedivte, že obchodování s kapry je výnosné. Máš zábavu i peníze. Jediné řešení, je ztížit lov kapra, ale tím by upadl slibně se rozvíjející se obchod se "zážitky". Pro mě je rybář ten, který si ponechá povolené dva kapry deně, stejně jako ten, který je prodá i ten, který je pustí....

Ravs - Profil | So 22.3.2008 14:26:56

přesně tak, dřív na Labi a jinde v pískovnách plavalo mnohem více trofejních kaprů a obsádka ryb byla víc než pestrá, bohužel dnes je stav takový, že u nás na rybnících plave pár posledních trofejáků, na který mají zálusk kšeftmani, z tohoto důvodu zavádějí horní míru státní rybářství, hospodáři MO atd. Já za celkovým úbytkem ryb vidím neúměrný počet členů svazů, kteří brakují vody, svádět to na pár posledních trofejních kaprů v našich vodách je úplně zcesté, sorry MRKnato.

martin66 - Profil | So 22.3.2008 14:02:13

pánové,pořád mi hlava nebere,komu a proč vadí K70..jen zareaguji-kdyyž jsem začal s chytáním na Labi,nebyl problém během jedné návštěvy chytit 5 kapříků 60-70 a taková druhová pestrost jako tam ,nebyla nikde okolo,takže argument typu kapří DDT absolutně neberu!!spíš mi to připadá jako berlička pro lidi,kteří si prostě neodpustí takovouhle krásnou rybu zakrouhnout a nacpat do mrazáku,popř.výhodně prodat na soukr revír.

Petr Havlíček - Profil | So 22.3.2008 11:55:49

MRKnato: abych se přiznal, tak já se o hospodaření nikdy nijak zvlášť nezajímal. Ale marně přemýšlím, v čem by K-70 na "správné" vodě mohla ohrozit a nebo vůbec nějak souviset s hospodařením. Prostě se do vody budou sypat dál násaďáci, dál se budou vychytávat během pár měsíců, tak jako dosud. Jenom když, někdo holt chytí tu 70, tak ji pustí. A jak už jsem psal. Myslím si, že na malých (valná většina) vodách takový kapr vůbec není a díky systému, tam ani nepřibude. A tam kde takový kapr je, tak ho je jen pár kousků v celkovém množství ryb naprosto zanedbatelné procento. Mě by spíš zajímalo co si ty myslíš o těch námezdních partách kaprařů, který dělají to, co jsem popsal v minulém příspěvku.

MRKnato - Profil | So 22.3.2008 11:29:29

Petr Havlíček : Myslím, že rozumní lidé se mohou nějak dohodnout, i když se zcela úplně neshodnou. V mnoha věcech tě chápu. Trochu mě "nastartovala" výše uvedená bleskovka, kde, když to zjednodušším, tak dík za každou vodu, kde se vyhlásí K70..... V mnohých ÚS se tak děje mimoděk, za tichého přihlížení hospodáře, který si tak říká, a všude. Rybařina není o tom, co by kdo chtěl, ale co je možné a neškodí už tak zdecimovanému živ. prostředí. V tomto kontextu také posuzuji i K70. Např. i ve správě naší MO je část revíru ÚS, kde funguje K70 na vzláštní povolenky, pro každého člena ČRS. Bohužel ekonomicky funguje jen tak tak. Ekonomika tohoto způsobu hospodaření je druhou věcí, kterou se iniciativa K70 nezabývá, nebo o tom nevím.
K70 je podle mě způsobem hospodaření, ne rybolovným způsobem, proto bych očekával např. i revíry ÚS s např. jezerním hospodařením, které neexistují a jistě by si našly mnoho příznivců a tam je jakýkoliv "K" neslučitelný.
Stále se asi zapomíná, že výkon rybářského práva je hospodařením, které stanovuje ryb. orgán. Jeho reakce jsem tu nikdy na nikde nezaznamenal. Jaké s touto reakcí máš zkušenosti ty? Dost by mě to zajímalo....

Petrův zdar

Petr Havlíček - Profil | So 22.3.2008 10:43:48

Mrknato: já ti možná neumím přesně popsat to co chci a nebo by to byl elaborát. Věřím, že při osobním setkání bych ti to dokázal vysvětlit lépe. Třeba se to jednou povede ... Věř tomu, že K-70 nebyla stvořena proto, aby jsme měli velké kapry všude ale proto, aby zbyli tam, kde ještě jsou.

Petr Havlíček - Profil | So 22.3.2008 10:36:48

MRKnato: dobrá, zkusím ještě jednou odpovědět, protože reaguješ slušně a už předem nikoho nepomlouváš. Jestli někdo odnese jednoho kapra za den, tak to samozřejmě není krádež. Ale petice byla a je namířena proti "kaprařům" a nebo i celým partám kaprařů, kteří nekončí lov tím, že chytí jednoho kapra. Oni samozřejmě chytají dál, kapry sakují, nebo (na Novomlýnské 5) je dávají do potoka pod umělou hrází. A když ti kapři jdou tak jich dokáží chytit daleko více za den, než toho jednoho co jim dovoluje řád. A to já už nazývám krádeží. No a když těch kaprů je více prostě se zavolá odvoz a ctihodný majitel soukromé vody je za nějaký peníz odveze. Posléze se chlubí jaké má velké kapry v rybníce a prodává povolenku za 500, - - 700, - a více korun na den. Že zájemce o tuto povolenku najde je jisté. To je všeobecně známý jev a právě asi nejvíce tím trpí Novomlýnská 5, protože tam těch trofejních kaprů je asi nejvíce. Že se tak dělo, nebo ještě i děje je na Labi ví každý, kdo tam párkrát chytal. Tito "kapraři" a já je budu stále nazývat zloději se nevyhnou ale ani soukromáku. Například ze Štítu se odneslo také dost hodně velkých kaprů. Prostě je to věc, která mě vadí, tak hodně, že jsem se angažoval v K-70. Musím ale napsat, že dnes už bych nehájil vehementně K-70 na malých vodách. Samozřejmě je možné opět diskutovat co jsou to malé vody, ale to snad nebude nutné. Uvádím to jako příklad. Do takové vody, se pravidelně nasype spousta kaprů, kteří jsou určeni k tomu, aby se chytli a snědli. Je to v pořádku, proto se tam ti kapři nasypali. A jsem skálopevně přesvědčen, že kapr o velikosti 70 cm a více, v takové vodě ani není. Rybožravci (nic ve zlém) dokáží tyto vody vybrat každý rok do mrtě. Tím chci napsat, že prosazovat na těchto vodách K-70 je zbytečné. Takový kapr tam prostě do tý délky nikdy nedoroste. A když už náhodou ..., ale já si myslím, že ani náhodou. Takže naprosto nehrozí, že by se v takovýhto vodách začali hromadit mraky velkých kaprů, kteří by ohrožovali ostaní druhy ryb (když už by tam tu K-70 taky zavedli). Takže k tomuto na závěr. My, a nebo teda já nechceme mít plné vody kaprů. Ty vody plné kaprů jsou i teď, ale jak jsem již napsal pouze pár měsíců v roce, než se prostě vyberou. A to, že je po republice, ještě pár písníků 20 - 30 - 40 ha, kde je třeba několik trofejních kaprů je pomalu zázrak. Ti kapři tam přežívají hlavně díky tomu, že už více lidí pochopilo myšlenku C+R u těchto trofejních ryb. A pro ty co tuto myšlenku (C+R) nechtějí pochopit, je určena taky ta K-70. Určitě tomu nepomůže zakázat bivaky, příposlechy apod. Ale třeba u nonstop lovu si tak jistý nejsem.

MRKnato - Profil | So 22.3.2008 9:36:03

Petr Havlíček : Posílání do prdele u kapraře nepřekvapí, u tebe by mě to překvapilo. Velmi mě vadí, že za krádež označuješ něco naprosto normálního, tedy odnést si legální úlovek, jehož četnost a velikost, se právě u kapra zvyšuje používáním nových metod lovu. Omezení těchto metod a nezavádění dalších uvolnění lovu ( 3 a více prutů, 24hod, samosek za použití mimoháčkové nástrahy, příposlechy, bivaky,) by možná omezilo i to odnášení, tedy i to legální. Každá ochrana je určité omezení, ale to není ve "Vašem plánu K70". Toto se týká zatím jen kapra a je předkládáno nejen mládeži spolu s alkoholem, cigaretami a nevázaným sexem. Jak účinné....

Dalším a pro mě závažnějším důsledkem, je dopad pro ostatní druhy ryb a živočihy, kterým hordy kaprů, jak 40cm "násaďáků", tak trofejáků ničí prostředí a podmínky k životu. Zcela pomíjíš, že rybařina je dnes provozována dle zaryb. plánů v dekretech a kapři v nich jsou reliktem temné minulosti. Pokud hovoříš o ochraně, tak tu potřebují vč. financí, spotřebovaných v kapří looby, úplně jiné druhy ryb a jiné druhy revírů. Je pro mě nepřijatelné, že se zcela účelově někdo snaží do svazových revírů v územním hospodaření implantovat prvky "hospodaření" které se realizují na vodách, které revíry povětšinou nejsou a klientelu tvoří "hledači rekordů".
Na závěr si to dovolím shrnout do jedné lapidární věty. Čím víc kaprů a k tomu ještě více velkých kaprů, tím menší šance na rozvoj a přežití původních druhů ryb a živočichů.... Je to jako ochrana polí prostředkem DDT. Nakonec nás to otráví všechny.

Petr Havlíček - Profil | So 22.3.2008 8:41:23

Mrknato: ty jseš fakt dobrej. Ty víš kdo co vymyslí, jak to vymyslí za koho to vymyslí, ty dokonce víš, že ostatní jsou vlastně nemyslící trotlové co poslouchají kde koho na slovo. V podstatě víš úplně všechno. Ale to by mě ani tak nevadilo. Tvoje vědomosti ti nezávidím a myslet si pro mě za mě můžeš co chceš. Horší už je to, že svoje hluboké myšlenky vkládáš do úst jiným, píšeš o tom co vlastně např. stojí za K-70 aniž by jsi se opravdu, ale opravdu :-) zkusil zamyslet, jestli to náhodou ti volové nemyslí trochu jinak, než si to sesumíruješ ve své hlavě ty. Jenom vrozená slušnost a mé šediny mě brání v tom, abych tě už jednou pro vždy neposlal do prdele.

mirmen - Profil | So 22.3.2008 3:22:22

hmm, těm přerostlým ( + 70 ) - vraceným zpátky do živlu, by stálo za úvahu vpravit do tlamky jednu bojlinu od firmy KCN ( voní po mandlích )

MRKnato - Profil | Pá 21.3.2008 20:45:07

Pan Slamáček : rozumím dobře, člověk chycený při darebačině okamžitě vyhrkne, ale vy jste taky darebáci, nebo ti chytřejší a bez důkazů to precizují jako" darebačte si sami také"... To přeci není hodno komentáře....

Pan Slamáček - Profil | Pá 21.3.2008 20:30:21

Mrknato > precti si prispevek od copi, carpkiler. uz ti to dava smysl? jestli ne, tak sorry vic pro tebe nemuzu udelat :-)

MRKnato - Profil | Pá 21.3.2008 20:16:12

Pan Slamáček : tak teď ti snad poprvé nerozumím. Od koho chceš to zamyšlení? Ti, co zorganizovali K70, to mají vymyšleno a k prosazování používají ty, za které myslí oni a řídí je trackbalem z boilíí na compu z bambusu .....

Pan Slamáček - Profil | Pá 21.3.2008 20:08:25

panove, kteri jste se nadchli pro myslenku dolni horni miry, chtelo by se to trochu zamyslet. co to prinese a cemu to prospeje. co vlastne chcete chranit? rybu v jejim zrejme nejlepsim veku chcete zrejme nechat zrat a drobot a duchodce chranit? kazda ryba, je na tom trochu jinak a proto ke kazde je potreba prihlizet jinak a rozhodne ne tak ze u kazde bude spodni a horni mira

MRKnato - Profil | Pá 21.3.2008 20:05:27

kopi : Je vidět, že Radličtí jsou fakt chytrolíni..... kapři se jim třou o sto šest a proto nepotřebujou brigády.... Počet kaprů, které dorostou z vytírajících se jedinců je 0, samo že mimo Radlice, tam tu situaci opravdu neznám....

Patrik - Profil | Pá 21.3.2008 18:13:07

kakr: to je dobře trapná výmluva, smrsklo by se tak akorát něco v kalhotech dotyčnýho, kdyby do vody vlezl sám :-)

PLCH - Profil | Pá 21.3.2008 18:10:35

kakr: jo to se dějou věci, že by se kapři přes zimu zkracovali o 2 cajky :-D

kakr - Profil | Pá 21.3.2008 16:59:02

pánové ,pozor na studenou vodu ta dokáže zázraky. Měli jsme případ, kdy dotyčný jako nástrahu použil kapra 38cm (v MRS je míra 40). Po odebrání povolenky se hájil tím, že kapra měl nastraženého dva dny a on se ve studené vodě trochu smrskl. Před nastražením měl těch požadovaných 40cm.

Carpkiller - Profil | Pá 21.3.2008 16:38:47

Přesně tak,také jsem pro zavedení horní i dolní míry u všech druhů ryb...

lubos666.p - Profil | Pá 21.3.2008 16:36:24

Koumáci už přišli na to,jak obejít horní míru:např:chytne se kapr 73-udělá se ŠMIK na ocasní ploutvi a už je domu hezkej 68! Chce se mi zvracet!

kopi - Profil | Pá 21.3.2008 14:10:04

Konečně rozumný počin, klidně bych to zavedl i u jiných ryb. Spodní a horní mez, mezi ní se ryby budou žrát. Ty malé dorostou do jedné velikosti a při troše štěstí přerostou i horní mez a pak si můžou růst a třít se do aleluja. Pokud mudou mateční ryby, bude o další generace postaráno.

MRKnato - Profil | Pá 21.3.2008 8:46:11

jindraŠ : O RL by nepřišel odebráním obecním úřadem určitě, ale asi (možná) rozhodnutím soudu, který by řešil případný trestný čin pytláctví, způsobením škody většího rozsahu.