Kormoráni plení vzácné ryby

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 15.2.2008

vorech - Profil | Čt 6.3.2008 21:00:23

to co je napsáno mohu jenom potvrdit viděl jsem na Labi mnoho ryb/kaprů,cejnů, plotic poškozených od ostrých zobáků kormoránů,kdy nejdříve jsem si myslel,že toto poranění je od někoho kdo manipuluje výbušninou k ulovení ryb.Pak jsem došel kzávěru,že toto způsobují kormoráni,kteří nocovali ne vysokých stromech v okolí.Jsou velice ostražití a reagují na každý podezřelý pohyb.To co provádějí v Německu se u nás zavede až bude pozdě a sice razantní odstřel na který tito ptáci reagují tak,že se zákonitě odstěhují.ŽS AU na to,že způsobují velké škody a RS na ně doplácí to vůbec nevadí!!!!!

luigi_lasagne - Profil | St 20.2.2008 20:03:10

To je sice velmi pravdive, bohuzel vsak tato skutecnost ochranare v cele s Katerinou AU Jacques a Martinem Bursicitym vubec nezajima, hlavne kdyz se budou moct divat dalekohledem na ptacky, jak pekne papaji. Ze vymiraji puvodni druhy, zelene nezajima. Na jednu stranu se strasne brani vysazovani amuru, sivenu a pd, na druhou skacou radosti z kazdeho kormorana, ktery prileti. Vysazovani puvodnich druhu je vubec nejvetsi tragedie, budeme znovu zavadet medvedy, vlky nebo dokonce dinosaury? Kam se proboha podel zdravy rozum?? Z meho pohledu pstruhare to nejvice odnaseji lipani. Ptam se, kdy se s tim zacne konecne neco delat?? Nas rybaru je spousta, proc jen nadavame mezi sebou, ale verejne se neprojevime? Zeleni maji podporu neznale verejnosti, protoze se cpou do televize, kde muzou. Udelejme to same, tohle je jednoduse valka a jestli chceme mit co chytat, musime take zacit neco delat..

veca - Profil | Út 19.2.2008 23:19:32

pravda je taková že dnes jsem byl chytat na Laby a bylo jich tam požehnaně pořád se někdevynořovaly z pod hladiny ani jsem si nestačil všimnout jak se noří a ani to netuklo

Lutra - Profil | So 16.2.2008 19:46:07

Vždyť je to furt dokola. Zelení si tady chovají kde jakou havěť na úkor lidí, kteří v soudobé kulturní krajině se snaží hospodařit s tím co tu ještě zbylo. Kormorán je jen jeden z mnoha průšvihů. Do nebe volající je problém norka am., který se dostal do naší přírody hlavně tím, že ho zelení teroristi vypustili z farem, aby se netrápil v klecích. Na vysočině je problém z mníkem, kterého roznosili opět zelení blbci po chovných pstruhových potocích, odkud je jen těžko se ho zbavit. Množilo ho na objednávku zelených rybářství Litomyšl a otdud se pak s povodní dostal do dalších pstruh. revírů. A mohl bych pokračovat dál. Co se týká kormorána mám obavu,že zle ještě bude, protože v Evropě už se probudili a začínají činit. jak do nich střelí máme je tady a pokud do nich nebudeme moci střelit také bude zle.

Sander - Profil | So 16.2.2008 19:17:09

hraji > aha, z mé praxe to nevidím kriticky, ale že by jich bylo opravdu hafo?
Hmm, asi rozbor obsahu střev kormoránů :o))

hraji - Profil | So 16.2.2008 19:11:10

Sander: to je ta výjimka, protože se ukázalo, že jesenů je v revírech dost a dost a mníků asi taky.

Sander - Profil | So 16.2.2008 19:03:57

hraji > "ignoroval" = od letoška je to jinak? V řádu ČRS pořád vidím mník 30cm a jesen 25 :o)

hraji - Profil | So 16.2.2008 19:01:35

Sander: ano, vždycky mě rozčílilo, když se v Rybářství chlubil nějaký jantar tím ulovil a zmasil jelce jesena, zákonem chráněnou rybu. Stejně tak s mníkem. ČRS prostě ignoroval vyhlášku

Sander - Profil | So 16.2.2008 18:59:32

hraji > "lovil" = směl vzít (měl míru)?

Masarka velká - Profil | So 16.2.2008 18:49:24

Kolegové musíte vydržet ochránci zelení a já nevím jaké ještě organizace které berou nemalé fin prostředky jak z naší kasy tak od bruselu za kvalitní a fundované studie tvrdí že kormoráni když nemají co žrát tak odletí na jiná lovišťe tak holt musíme počkat až všechno sežerou ?to je logické vysvětlení ne?

hraji - Profil | So 16.2.2008 17:22:52

Sander: jelec jesen je vyjmenován v chráněných druzích ryb ve vyhlášce obsahující seznamy chráněných živočichů již roky, v ČRS se ale celou tu dobu lovil, stejně jako mník. U nás v MRS se roky nelovil právě kvůli této vyhlášce. Nyní jsou vyřízeny výjimky z platnosti vyhlášky 395/1992Sb.

DR-VOŠTĚP - Profil | So 16.2.2008 17:12:48

Zdravím všechny kterým není lhostejný osud našivh ryb. U nás na Svitavě 2 okr. Blansko máme uz řadu let volavky.Protože chodím na tento revír chytat i nástražní rybičky můžu s jistotou tvrdt že zmizeli střevle potoční a mřenka mravorovaná které tu nebylo mnoho ale byla a už není. Oba tyto druhy jsou chráněny my rybáři si jich ceníme jako ukazatelů cistoty vod chytat je nesmíme ale volavka má hlad tak se musí nažrat at to stoji cokoli. Když sem to byl oznámit na životním bylo mi řečeno že stavy volavek na řece Svitavě jsou v mezích únosnosti. Na mou otázku kde končí mez únosnosti nedokázal odpovědět ale řekl že zelení by odstřel nepovolili. Povídám mu ale povolení k odstřelu volavek dáváte vy a ne zelení. Jeho výraz ve tváři byl culící se měsíček na hnoju. Pak sem zjistil že taky chodí na pstruhy ale koryto které má a nechce o ně přijít je pro něj důlezitější.Tento člověk který preferuje své zájmy nad zájmy společnosti na tomto postu nemá co dělat.

Sander - Profil | So 16.2.2008 9:18:32

Je to trošku mimo - nějak mi uniklo, že by byl jesen chráněnou rybou?

kratas61 - Profil | Pá 15.2.2008 17:09:44

letos je jich u nás o něco méně, ale je to dané opětovně mírnější zimou...bohudík ! kolem Tróje se jich stále několik motá.

mális - Profil | Pá 15.2.2008 15:03:32

Je pravda když jich je moc nic jinýho nezbývá !!!!

Čajo - Profil | Pá 15.2.2008 14:44:58


Kormorány na muške

V posledný marcový deň sa skončila dvojročná výnimka na odstrel 600 kormoránov. Po nekonečných rokovaniach, dohadoch, petíciách, počítaniach a neustálom dokazovaní katastrofálnych následkov na populácie rýb sa zdalo, že rybári dosiahli svoje.

Niektorí „ochrancovia“ prírody predpovedali katastrofický scenár, že zanedlho bude kormorán opäť na pokraji vyhynutia. Niektorým fanynkám mimovládnych organizácií sa dokonca oči zaliali slzami. Dôvod ? „Začne sa strieľať na vtáčiky...“ Realita bola ale úplne iná. Strelilo sa asi 50 jedincov!


Realizácia odstrelu prakticky nemožná

Podmienky vydanej výnimky boli natoľko prehnané, že jej praktická realizácia bola takmer nemožná. Spomeniem napríklad zákaz odstrelu na nocľažiskách kormoránov, kde sa skutočne dalo efektívne zakročiť bez akéhokoľvek ohrozenia iného druhu vtáctva. Možnosť lovu len na spoločných poľovačkách s poľovne upotrebiteľným psom vždy dopredu naplánovanou a nahlásenou „ochranárom“. Každý ulovený kormorán musel byť poskytnutý ochrane prírody na výskum - zamrazený a len v prípade ich nezáujmu zlikvidovaný v kafilérii.

Nejdem detailne spomínať ani prehnané požiadavky niektorých poľovných združení na tzv. odmeny za každý zastrelený kus kormorána. Predsa aj náboje niečo stoja a kormorán po gurmánskej stránke nepatrí práve k delikatesám...
Prvý rok bola navyše výnimka pozastavená z dôvodu „preventívnych opatrení proti vtáčej chrípke“. Tá ostatná, mimoriadne teplá zima znamenala, že sa kormorány zdržiavali prevažne na väčších nádržiach, kde výnimka neplatila.

Navyše zastreliť kormorána nie je vôbec také jednoduché, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Je to dobre organizovaný, mimoriadne schopný a učenlivý predátor. Každá neobvyklá situácia, zmena oproti bežným podmienkam, predstavuje preňho potenciálne riziko. V meste, kde je neustály ruch, loví často aj niekoľko metrov od prechádzajúcich áut. Uniká až v prípade, že niektoré zastaví. Na rybníku dokáže dokonca rozoznať poľovníka s puškou od inej osoby a tomu prispôsobiť únikovú vzdialenosť. Spomeniem ešte niekoľko superlatívov, ktoré z kormorána robia skutočne predátora „par excellence“.


S kým máme tú česť?

Kormorán veľký (Phalacrocorax carbo):
* Veľkosť 80 – 92 cm, priemerná hmotnosť samca 3 kg, samice 2,2 kg.
* Spotreba 500 g rýb na deň (porovnateľná s orlom skalným!).
* Veľmi zdatný predátor, ktorý:
- prehĺta ryby do 50 cm, cca do 1 kg,
- je schopný potápať sa 40 m hlboko (tomu ani ja nemôžem uveriť, ale je to údaj z viacerých nezávislých zdrojov literatúry),
- loví aj v silnom mraze – bežne pri mínus 25 °C,
- loví rovnako úspešne aj v prúde, aj v stojatej vode.
* Lov – väčšinou sociálny - 100 až 500 vtákov (na mori bolo pozorovaných aj viac ako 4000 vtákov).
* Rozmnožovanie - začína vo veku 2 – 4 roky, má výnimočnú plodnosť – až 4 vyletené mláďatá za rok!
* Dožíva sa až 25 rokov!
* Napriek tomu, že kormorány sú prenášačmi množstva parazitov a chorôb (nie je vylúčená ani vtáčia chrípka), väčšinou samy zostávajú neohrozené.
* Migruje až na niekoľko tisíckilometrové vzdialenosti.
*Prakticky neexistuje predátor, ktorý by ho ohrozil.
* Má neúplné trávenie – to znamená, že zvyšky nestrávenej potravy vyvrháva (aj s parazitmi), čo taktiež dokáže v prípade nebezpečenstva a potreby rýchleho úniku.
* Trus kormorána je mimoriadne agresívny a stromy, na ktorých sa pravidelne zdržiava, postupne vysychajú.
Pritom kormorány už viac nie sú ohrozené. Sú bežnejšie a rozšírenejšie ako pred 300 rokmi (Kohl – 2004, konferencia v Žiline) a ich populácia neustále rastie (v Európe cca 1 milión)!


Prečo chcú rybári reguláciu jeho populácie?

Je zrejmé, že predátor, ktorý je schopný efektívne loviť na mori a na veľkých riekach, ako napríklad Dunaj, si veľmi ľahko poradí s rybami na podhorských tokoch. Tu, dá sa povedať, že neloví, ale zobákom preberá ryby sústredené na zimoviskách. Veľkostne nevhodné necháva vyhodené popri brehoch rieky. Oveľa väčšie množstvo poranených rýb zostáva pod hladinou, kde postupne hynú na následky poranení, alebo vysilenia a ochorení, keďže nemôžu prezimovať.
Sú dokázané obrovské priame škody na populáciách rýb! Výsledky ichtyologických prieskumov sú alarmujúce! Odkladanie riešenia môže znamenať úplný kolaps ekosystémov podhorských riek a úplné vymiznutie niektorých bežných druhov rýb (lipeň, jalec obyčajný...), ako sa to stalo napríklad na rieke Orave!
Nenahraditeľné škody spôsobuje kormorán na genofonde pôvodných druhov rýb. Nepriame škody na ekonomike v dôsledku zníženia turistického ruchu, poklesu záujmu o športový rybolov...

Sú predvídateľné ďalšie škody - každý rok vyhľadávajú nové oblasti, revíry, začínajú sa trvalo zdržovať na niektorých priehradách (L. Mara, Bešeňová, Hričov, Oravská priehrada)!

Aj v rybnikárstve spôsobuje kormorán rozsiahle škody. Priame škody predovšetkým na násadách rýb. Navyše ryby, ktoré vplyvom stresu nezazimujú, masovo hynú počas zimy a v jarnom období na následky poranení a vysilenia organizmu.
Prečo patrí kormorán ešte stále medzi chránené druhy živočíchov? Ryba nemá právo na život?


Ako okrídlené potkany?

Nestotožňujem sa z názorom môjho priateľa, že kormorány sú vlastne okrídlené potkany, ktoré prenášajú množstvo chorôb, parazitov a robia obrovské škody na populáciách rýb, a preto je ich potrebné všetkými možnými spôsobmi a všade likvidovať. Dostali by sme sa tak opäť do opačného extrému. Podľa môjho názoru je kormorán súčasťou slovenskej prírody – patrí do miest svojho prirodzeného výskytu – na Dunaj. Aj tu by mala byť však jeho početnosť neustále monitorovaná, stanovené maximálne počty.

Kormorány prakticky nemajú u nás prirodzeného nepriateľa, ktorý by ich stavy reguloval prirodzenou cestou. Tvrdenia tzv. ochrancov prírody a členov niektorých mimovládnych organizácií, že jeho stavy sa prirodzene zregulujú vyčerpaním potravnej základne na riekach, sú mimoriadne nebezpečné a zavádzajúce. Po riekach totiž nasledujú vodné nádrže, rybníky, štrkoviská. Tu je ešte stále dosť veľká zásoba rýb na ďalšie roky a ani najmenej nepochybujem, že by sa tu kormorán negatívne neprejavil. Nie je neustála snaha o jeho ochranu príliš nákladný „POKUS NA PRÍRODE“?

zdroj:http://www.slovenskyrybar.sk/clanok.asp?cl=419

elhierro - Profil | Pá 15.2.2008 14:39:05

Martin M: je to asi tak měsíc, co byl v TV pořad o kormoránech. Byl povolem odstřel šesti kormoránů v oblasti Vltavy v Praze u Libně a pak ty kormorány detailně zkoumali vědci, především z hlediska obsahu jejich žaludku. Bylo to velmi překvapivé, v žaludku se nalezl i kapr 31 cm. Bylo konstatováno, že jedinec skutečně může sežrat až 1,5 kg ryb denně. Navíc ještě mnoho velkých ryb, které kormorání nejsou schopni pozřít poraní, což vede k následnému úhynu napadené ryby....... Pryč s kormoránama!!!

Martin M. - Profil | Pá 15.2.2008 14:19:04

Slysel jsem 0.5kg/hlavu/den, tedy za 3 mesice zimy celkem 45kg ryb. To je asi jako 5 rybaru za cely rok.

elhierro - Profil | Pá 15.2.2008 13:47:14

Martin M.: Už v loňském roce se podepisovaly petice k povolenému odstřelu kormoránů. Je pravdou, že kormorán se stal velkou hrozbou pro naše vody, dospělej jedinec denně může sežrat až cca 1,5 kg ryb. Dále přikládám článek o kormoránech, respektive pro lepší představu, jakou hrozbou pro naše vody jsou.

Před několika lety nikdo nemohl tušit, že zavedením důsledné ochrany kormorána velkého, vynikajícího lovce ryb vznikne v řadě evropských zemí konfliktní situace. Ničím neohrožovaní kormoráni vychovávají ročně v každém hnízdě často početných kolonií 3-4 mláďata, a protože je roční úmrtnost populace nízká, jejich stavy se rychle zvyšují. A stejně rychle se zvyšují i ztráty na rybách, což se nelíbí rybářům hospodařícím na sladkovodních nádržích. Když sto kormoránů zaletí pro svůj denní příděl ryb na rybník, musí rybáří počítat se ztrátou 100 kg šupináčů, což ovšem,když lovecký rybník obsahuje násadu mladých ryb, představuje více než 200 kusů. Kormorán snadno polyká rybu až 30 cm dlouhou a ve své lovecké náruživosti napadá, bohužel, i ryby mnohem větší, které nedokáže spolknout a svým dlouhým zobákem je jen smrtelně poraní. Nelze se divit, že rybáři usilují o regulaci stavu kormoránů.