Diskuse k článku: Chanagaj 2007

Diskuse k článku Chanagaj 2007

Autor diskuse: Miloš Kopic - Profil , 22.11.2007

MilošK - Profil | Pá 30.11.2007 9:16:00

nara: Co se týče trofejí, myslím, že už není co řešit. Zabít tajmena je nějaký čas už zakázáno, tudíž zabývat se otázkou trofejí je bezpředmětné. Pokud jde o chlubení se trofejí, většině asi nejde jenom o tom, ukázat jaký jsem frajer. Fotky a videa jsou jistě krásnou připomínkou skvělých prožitků, ale pěkně udělaná trofej má také něco do sebe. Při našem prvním pobytu jsme si všichni tajmení hlavu vezli. Až na jednoho kamaráda, abych byl přesný. Doprava domů byla naprostý děs. Hlavy naložené ve formalinovém roztoku a v igelitových pytlích. Po cestě autem se samozřejmě pytle potrhaly, po podlaze se formalin začal roztékat. Do toho se poškodil výfuk, takže splodiny se někudy dostávaly do kabiny terénní "sanitky". Když jsme otevřeli okno, bylo to lepší, ale vzhledem k tomu, že venku bylo asi minus deset, brzy jsme ho zase zavřeli. Mongol jel stylem díra-nedíra a poletující kufry a bazuky nám občas přistály na hlavě. Dobře si pamatuji, že jsem byl na konci fyzických i psychických sil.
Poplatek za vyvezení tajmení trofeje ze země byl tehdy deset dolarů. Pak skokově zvýšili poplatek na dvěstě dolarů a nyní je konečně šmytec.
Tehdy prostě panovaly takové poměry, že nám nepřipadalo nic špatného na tom, si vzít jednu trofej. Tím spíše, že maso jsme použili jako vítané zpestření, tehdy docela chudého jídelníčku. Pravda je, vážený kolego, že dnes by nikoho z nás ani nenapadlo takovou skvostnou rybu zabít. Odneslo to však několik lenoků!
Jak dlouho ale bude "etické" zabíjet a konzumovat tak krásné ryby, jako jsou lenoci?

XAXAP - Profil | Út 27.11.2007 19:30:01

Řízek: Budvar is dead, Pardál rulezz!!! :-)

Pike: zační kajtovat! když bude počasí pro mouchu, budeš chytat, když bude fučet, budeš drandit po těch exkluzivních plážích na buggy. A budeš purysta jak cyp!

Apropos mongolové, vyserte se už na ty pseudoetické plky, porovnávání délky penisů, úlovků a pobytu v Asii, a radši koukejte provalit, jestli tam kurvadrát maj tu griotku nebo ne?

A pak je ještě otázka,
která mě trápí,
jak v mongolsku poznaj,
mongoloidní děti?

Řízek - Profil | Út 27.11.2007 11:12:01

Takova otazka trochu mimo. Co mate proti budvaru? :-))

mildas - Profil | Po 26.11.2007 20:44:47

Zazvonil zvonec a ............
Krááásnýýýý.

nara - Profil | Po 26.11.2007 20:36:50

Miloš Kopic: Děkuji za upřímnou odpověď. V Mongolsku jsem byl mnohokrát svědkem toho, jak místní obyvatelé loví ryby a z mého pohledu to také většinou není krásná podívaná. Mongolský lovec však rybu neuloví pro trofej zavěšenou doma na zdi, ale pro vlastní obživu, nebo spíš chuť, protože o maso opravdu nouzi nemá. Při tom prostředky k lovu volí podle vlastních možností a umu ať se nám to líbí, nebo ne. Faktem je, že po něm na břehu řeky a nebo v okolí jurty nikdy nezůstanou znehodnocené části rybích těl, ale vše co je poživatelné sám spotřebuje. Pouze v okolí těch několika málo velkých mongolských měst se už několik let objevují chytráci, kteří se na tržištích snaží přeměnit dary nádherných řek v peníze prodejem hromadně lovených ryb.
V nedaleké minulosti jsem viděl na březích španělského Ebra desítky obrovských sumčích těl, která zde hnila pohozená bez hlav. Byla doba, kdy se podobné věci děly i v Mongolsku s tajmeny a prsty v tom měli zákazníci české cestovky. Ještě štěstí, že přepravit takové trofeje letecky do vlasti nebylo a není tak jednoduché. Jinak by v těch řekách, na něž mají tzv. exkluzivní povolení k rybolovu už nebylo co lovit.
Svou reakcí na Váš článek jsem chtěl otevřít diskuzi o tom, zda měřítkem úspěchu rybáře je trofej a její prezentace před ostatními, neboli koukejte jaký jsem frajer, a nebo vnitřní pocit štěstí vyvolaný poznáním a věčným překonáváním hranic vlastních schopností.

P.S. I když šedin už mám taky dost, tak je velmi pravděpodobné, že v době kdy Vy jste začal chytat ryby, já jsem je ještě spolu s kačenkou proháněl ve vaně.

drozďák - Profil | Po 26.11.2007 15:00:21

Alan: takže jako na Šeremetěvu?

Alan - Profil | Po 26.11.2007 14:57:42

Já vypil slivovici už na Šeremeťevu. Zbytek zájezdu jsem byl střídmě na Budvaru. Až na závěr, kdy nás střídal dost hustej turnus a my se ocitli v jejich úvodním večírku. Z toho jsem zdrhnul, to bylo jak v Rusku.

medvěd - Profil | Po 26.11.2007 14:52:55

MilošK:byl jsem na Tengisu poslední termín,sníh i led jsem zažil.Jo,slivovička jim chutnala

MilošK - Profil | Po 26.11.2007 14:49:07

medvěd: Poprvé jsme, dle pokynů Procházky z Ingolu, vezli každý 4litry moravské slivovice. Stálo to za to. Vidět naše Mongoly po takovém večírku byla docela zábava. Nezapomenutelný byl "ochrančik" - neomezený pán nad rybolovem a honitbou široko daleko. Toho odnesli jako fošnu, uložili v jiné jurtě na zem a nechali osudu.
Horší bylo ráno. Když jsem ztěžka a s přemáháním otevřel jedno oko, myslel jsem, že jsem se zbláznil. Někdo vidí bílé myšky, já viděl okolo sebe bílé všechno. Dírou ve stropě jurty padal hustě sníh. Dost se mi ulevilo, když jsem si to po delší době v hlavě srovnal. Horší bylo, že venku bylo 20cm sněhu a řeka se zasklila.

medvěd - Profil | Po 26.11.2007 14:37:02

Taky jsem nebyl z Budvaru odvázaný,ale slivovice došla za čtyři dny

MilošK - Profil | Po 26.11.2007 14:35:16

Alan,Pike: Doma pro mne také Budvar neexistuje. Ale když jsem se po dvacetikilometrovém trmácení vrátil do kempu, ten "vyprošťovací" Budvar byl to nejlepší pivo, jaké jsem kdy pil. Ty další už nebyly až tak fantastické, ale kdo by se nadál, že bude jednou pít lahvový Budvar v takové pustině. Když jednou Budvar došel a Mongol byl nucen sednout na motorku, aby se druhý den vrátil obklopený krabicemi s místním pivem, musím říct, že mi chutnalo i to. Abych ale nekecal, spíš chutnalo vždycky jenom to první! Naštěstí víno nikdy nedošlo, tak bylo houby zle.

medvěd - Profil | Po 26.11.2007 14:23:11

Alan:jasně,je to tak.Já jich taky chytil nejvíc na strýmra,sice menších,ale byli to tajmeni.Jeden den nás vyvezli na kus řeky,kde jsem s mušákem mohl chytat akorát lipánky v mělčinách.Obrovská řeka,široká hluboká a tak mi dali do ruky vláčák.Tajmeni lovili třicet,padesát m od břehu.Prostě bez vláčení jsem mohl pozorovat jen velbloudy.Na mušák jsem nachytal spoustu lenoků 60+,kteří bojují víc jak tajmen do metru.Chytání lipanů na koníky byl taky super.Ale Celý Šiškid prostě s mušakem odchytat nelze

Pike - Profil | Po 26.11.2007 14:16:27

Budvar nebrat.

Pike - Profil | Po 26.11.2007 14:15:58

Medved: Jak pisu nize, jak bych se zachoval v Mongolsku nevim. Mozna presne jako ty. Nechal bych to na posouzeni a vkusu kazdeho soudruha. Na puristu si nehraju, pohnutky lovcu s vlacakem zcela chapu.

Alan - Profil | Po 26.11.2007 14:11:14

mědvěd>No tak, zapomínáš na zlaté pravidlo vkusu každého soudruha. Já jsem tam poprvé neviděl jen tajmena. Asi proto jsem jich moc nechyt :-). Vláčák jsem nepoužil. Každej je jinej a do toho navíc promlouvají i jiné okolnosti, jako třeba počasí. Než hrát v jurtě (srubu) karty a pít ten děsnej Budvar, to radši heavy fídra se syslem.

medvěd - Profil | Po 26.11.2007 13:49:49

Pike:chytal by jsi na mouchy lenoky a lipany,jinde okouny a pod.Myslím ,že každý kdo tam jede třeba poprve,tak vidí jen tajmena.Nejinak to bylo i u mne.Jednou jsem chytal na rybu,chytil jsem tajmena,,jednou ,v den mých narozenin mi tam mongol nastražil zadní nohy ze sysla.Chytil jsem velkýho tajmena a od tý doby jsem chytal jen na mušák.Vláčel jsem cca 20% času a až tam pojedu opět,ten vláčák si vezmu zase.

Pike - Profil | Po 26.11.2007 13:36:21

Podobne dilema jsem zazil 3x ci 4x v Dansku. Na vlacku se chytali ryby, na musku ne. Kolikrat s musakem neslo ani chytat. Zatim jsem pokazde odolal. Mozna proto, ze jsem tam nejel primarne na ryby. Chyceny morak byl jen bonus. Co bych delal v Mongolsku, to nevim.

MilošK - Profil | Po 26.11.2007 13:16:26

Nara: Když jsem ten článek posílal, bylo mi jasné, že se některý z puristů ozve. Sám v drtivé většině muškařím, ale ortodoxní muškař nejsem. V zimě si rád zachytám na plavačku a jednou, dvakrát do roka vezmu do ruky vláčecí prut.
Když jsme jeli na tajmeny poprvé, poučeni našimi a slovenskými hlavatkáři, vezli jsme "systémky", které se ježily masivními, pevnostními trojháky. Nejmenší wobblery byla 18cm Rapaly, vyjímkou nebyly ani 25cm Nils Mastery. Na chytání tajmenů na mušku nikdo z nás ani nepomyslel. To přišlo až později a cítili jsme se být průkopníky této disciplíny. I to chytání na rybku se časem zjemnilo. Zmizely velké trojháky, nahradily je jednoháhy.
Určitě je prima, když se dokáže dát dohromady čistě muškařská parta. Jenomže ne vždycky se to podaří. Pamatuji slova kamaráda Hynka, že už nikdy nepojede do Mongolska, pokud se najde někdo ve skupině, kdo poveze vláčecí prut (asi reakce na syslíky). V naší partě nebyli jenom samí zapálení muškaři, i když jsme byli odhodlaní chytat co nejvíce na mušky. Pokud je všechno jak má být, ryby spolupracují, tak vládne v partě pohoda. Pokud ale podmínky pro muškaření nejsou ideální a očekávané úlovky se nedostavují, nastane situace, že mnozí znervozní a s krátícím se časem si chtějí chytit velkou rybu. A tak dojde i na tu rybku. Jestli je to morální nebo ne, je věcí diskuze. Ale těžko můžu chtít po kamarádovi, který přijel až z Austrálie, aby s námi mohl zažít chytání v Mongolsku, aby zůstal u mušek, když tajmeni pro něj nebyli k chycení.
Jel jsem tentokrát přesvědčen, že na rybku chytat vůbec nebudu. Vezl jsem sebou stovky specielních mušek, pro všechny možné situace. Ale ruku na srdce, kolik rybářů si je bezvýhradně jisto, že nepodlehne pokušení a při nezájmu ryb o mouchy, nesáhne po vláčecím nářadí. A nakonec, pokud si chce chytit i tu trofej, i po té zpropadené rybce?
Mongolové si již začali uvědomovat, že rybí bohatství je třeba chránit a tudíž existují již některá omezení v lovu. Nejmarkantněji se to projevilo na nejlepší tajmenové řece, Čuluutu, kde se smí chytat jenom na umělé nástrahy. Na ostatních řekách nic takového neplatí a tudíž, co není zakázáno, je dovoleno. A i když budou vydány jasné předpisy, jakým způsobem bude sportovní rybolov vykonáván, nebude ještě vyhráno. Dokud nebude ustavena funkční rybářská stráž, která by omezení byla schopna prosazovat, není reálná šance na nějaké zlepšení. Údajně už i někteří rybáři kontrolováni byli, dokonce padly nějaké pokuty, ale spíše se prý jednalo o úplatky.
Na druhé straně se lze stále setkávat se skutečností, že domorodci ryby někdy doslova masakrují - střelbou z pušek, nabodáváním, chytáním do sítí a v zimě utloukáním pod ledem. Chytání ryb se i v Mongolsku stává módním a tak můžeme být svědky jak "načálstvo" se dostaví k vodě tu vrtulníkem, tu nejmodernějšími terénními japonskými auty a pak je vidět lov všemi možnými prostředky. A o zacházení s úlovky radši pomlčím, to není vyprávění pro slabší nátury. Námitky, že na revír má exkluzivně vydané povolenky nějaká česká CK, jsou těmto lidem jenom k smíchu.
Určitý pokrok nastal v tom, že se bez vyjímky všichni sportovně ulovení tajmeni vracejí zpět do vody. To dřív nebývalo.
Zatím je v mongolských řekách ryb opravdu mnoho. Určitě měřeno evropskými měřítky. A ti, co se budou chtít "popasovat" se zdejšími velikány, jistě najdou nějakou lokalitu, která nebude ještě tolik prochytaná. Ale na jejich místě bych na nic nečekal a pospíšil si. Ony opravdu ani ty mongolské řeky nebudou bezedné!
P.S.
A stáří? To, chlapče nestojí za nic! Kdyby ti někdo tvrdil, že je príma a bla bla bla, zažeň ho do kouta a dej mu pěstí do nosu:))))))

šeptal - Profil | Po 26.11.2007 11:24:23

Zabít rybu jen kvůli jejímu nastražení - ne. Když, tak nastražit živou.

Alan - Profil | Po 26.11.2007 10:58:37

Mongolové se průměrně dožívají nižšího věku, než my. U nás se takovým lidem říká "dědku". "Šedým vlkům" je kolem třiceti a kolikrát třeba hrajou vrcholově fotbal, viz můj bývalý spoluhráč F. Ravanelli.
nara>On už Jája psal, že byl navedenej ... stejným člověkem. Ono je to krapet složitější. Většina lovců "na férovku" je Mongolskem přežraná a cílí na velké ryby.

nara - Profil | Ne 25.11.2007 21:50:51

Miloš Kopic: Žiji v Mongolsku střídavě již 8 let. Určitě tedy ne tak dlouho, jako tam asi jezdíte Vy. Mongolové za jednoho ze svých největších nepřátel považují vlka, ke kterému na druhou stranu vzhledem k jeho instinktům a schopnostem projevují obrovskou úctu. Zkušené starce od kterých se učí nazývají uctivě "Starý šedý vlk". Podle fotografií (mimochodem moc hezkých) a textu skvělého článku usuzuji, že by jste si obdobné označení zasloužil se svými přáteli také. Zkuste tedy příště vůči rybám, z nichž dokonce některé dosahují Vám podobného věku projevit stejnou úctu a lovte je těmi nejšetrnějšími možnými způsoby. Po Vás budou do Mongolska jezdit další rybáři, kteří se s těmito dlouhověkými velikány budou chtít také popasovat tváří v tvář a budou používat metody, které pochytí od těch, kdo tam lovili před nimi a o jejichž úspěších se dozvěděli.

Pike - Profil | Ne 25.11.2007 21:34:29

Pan je zrejme Purista

nara - Profil | Ne 25.11.2007 20:56:43

snapa: My si trosku nerozumíme. Ulovit rybu pro vlastní obživu je přirozené a tedy normální pro každý masožravý druh a tedy i pro člověka a to i s kritizovanou technikou na rybičku. To mi nikdy nevadilo, nevadí a vadit nebude. Cestující z letadla ztroskotavšího nad Andami se z nutnosti živit se stali dokonce kanibaly a také je za to nekritizují.Nicméně v současné době moderních rybářských technik a nástrah je zabití ryby pro potěšení jaksi zbytečné.
Mildas: Jestli článek dobře chápu, tak pánové byli v Mongolsku poněkolikáté a tak to s tím chápáním asi už není tak jednoduché. Mongolské řeky nejsou bezedné a mortalita takto ulovených ryb přeci jen vyšší. A nebo platí, že když je to mimo ČR tak to nevadí?

tulo - Profil | Ne 25.11.2007 20:43:03

XAXAP-mongolci jsou vyborni lukostřelci))

XAXAP - Profil | Ne 25.11.2007 20:39:40

Miloš Kopic: na tajmeny a lov na ryby, sysly a mongolské děti prcal pes, ale maj tam griotku???

Snappa - Profil | Ne 25.11.2007 20:31:04

A jsme zase u toho. Jen negativita a negativita. A co ze chytta na rybku!! Kazdy ma svuj spusob a nebo skousi jine ktere se zivotem uci. Je vydet ze vetsina lidi tu chodi jen kritizovat a ne si precist o jinych mistech a rybareni.
Autorovi: Vykasli se na ne. Urcite sis dobre zachytal. a vetsinu ryb pustil . Ne jak ti MASARI V NORSKU!!!!!
Uz se tesim jak me tu setrou za muj clanek. DOVOLIL JSEM SI TOTIZ CHYTIT RYBU A CO VIC SNEDL JSEM JI!!!!

Alan - Profil | Ne 25.11.2007 20:21:11

Miloš Kopic>Myslel jsem to jako vtip. S nara nechci mít nic společnýho, sorry.

mildas - Profil | Ne 25.11.2007 19:11:42

nara: Co je k tomu vede ? Někteří tam jedou třeba jednou za život a chtějí si chytit tu svou životní rybu. Táhnul jsem si vláčku s sebou taky. Vzal jsem ji po x letech do ruky a vydržel u ní asi 6 náhozů. Dovedu si však ty důvody představit.

nara - Profil | Ne 25.11.2007 16:12:09

Docela se mi příčí představa toho, že zabiju rybu jen proto abych ji použil jako nástrahu pro ulovení jiné ryby, kterou lovím jen pro svoji zábavu a nikoliv obživu. Takový důvod pro usmrcení ryby je opravdu nedostatečný. Obvzlášť, když ryba ulovená na rybičku okovanou několika trojháky, které bývají zaseknuté v jejím jícnu, manipulací nutnou k jejich vyproštění velmi trpí a následkem tohoto zacházení často hyne.
Jinak tajmenů jsem na umělé nástrahy (dříve třpytky a woblery, nyní již 5 let pouze mouchy) ulovil asi 150 a ani jeden neměl háček v jícnu, což nemohu říci o rybách, které jsem viděl ulovit jinými rybáři na rybičku.

F4nky - Profil | Ne 25.11.2007 14:09:56

si myslim ze se posere celej svet,jestli to takhle pujde dal tak tu nebudou vubec zadny ryby,bych udelal treba omezeny pocet rybaru na celou sezonu,useky CaR atd.

lov na mrtvou rybku tajmeny nevadi,myslim si ze to je lepsi nez zelezna nastaha,ktera poskozuje zuby...

Miloš_Dia - Profil | Ne 25.11.2007 8:22:38

...a rozmrdáme i ten mongolskej....

nara - Profil | Ne 25.11.2007 8:21:11

Je krásné plnit si životní sny ulovením co největších ryb. Určitě bylo v Mongolsku krásně. Co však vede muškaře ke způsobu lovu v panenské přírodě ke kterému by se doma nikdy nesnížil? Velmi mi to připomíná zlozvyk většiny českých rybářů: "Když už jsem za tu povolenku dal tolik peněz, tak se mi musí vyplatit!" Tadyto zní nějak podobně: "Když už mě zájezd do Mongolska stál tolik peněz, tak toho velkého tajmena musím chytit a je jedno jak." Myslím že ryba o délce jeden metr ulovená sportovně na umělou nástrahu má zcela jinou hodnotu, než větší ryba ulovená na rybičku.

Alan - Profil | Pá 23.11.2007 1:29:42

Nějak se nám mezi muškaři rozmáhá lov na mrtvou rybku (viz Mongolsko alajája. Nebo sysla, viz Běží liška k Čuulutu). Jestli to nebude nějakým ošemetným lakem s vyšším obsahem toluenu...

Snappa - Profil | Čt 22.11.2007 20:02:30

elmi pekny clanek. Podle vseho jste se meli vyborne a rybareni i kdyz slabsi nez jindy stale dobre. Krasne ryby a urcite zazitek je tahat. Takove cesty jsou super v neznamych mistech a vodach. Sam se chystam na velkou cestu tak snad budu mit taky zazitky ktere budou hodne napsat na stranky.
Dik moc za clanek.