Diskuse k článku: Setkání s fenoménem pstruhových vod

Autor diskuse: osprey - Profil , 12.11.2007

šumava - Profil | St 12.12.2007 7:52:00

jasně že za vše rybáři co chytají nemůžou, ale i nepřímo můžou za mnohé. Stačí vyvíjený tlak na zájem o ryby větších velikostí, uspokojovaný vysazováním Pd - negativní vazba na kupříkladu přirozený výtěr Li, na podzim Po a podobně. Divoké ryby se mnohem obtížněji loví, nehledě na to, že při normální věkové pyramidě je zákonitě těch větších mnohem méně než jiných - opět tlak na vysazení pokud možno velkých ryb ap.. Já mám zkušenost že na vodách bez rybářského tlaku se pronikavě zlepšil stav obsádky původních ryb - tlak rybářů není jen přímo v chytání, ale i trochu paradoksně i ve vysazování právě Pd v nevhodné době. Rozuměj, nemám proti Pd nic, je to krásná a bojovná ryba- pokud má čas se takovou stát, jeho vysazování je v pořádku, ale ne všude. Vysadíme -li na krátký úsek říčky několik set kusů duháků ve velikostech kolem 35 cm, je to sice příjemné tahání pro rybáře , ale v době tření lipana, je to pro řeku katastrofa. Stačí si prohlédnout jejich zažívadla.Aspektů je jasně mnohem více, ale některé jsou téměř neovlivnitelné, mezitím co jiné lze řešit bez problému a hned. Samoregenerace s mírnou pomocí chovatele je jasně možná pouze na nezdevastovaných tocích. Ruku na srdce- kolik rybářských organizací se stará skutečně o své revíry? Mnohdy je nejsou schopny ani označit, natož tlačit na správce toků, uživatele MVE, znečisťovatele ap. Pramení to opět mimo jiné z toho, že celá řada členů MO je v dané registrována proto že je třeba nejblíže apod - přežitek z ninulosti kdy to dokonce bylo poviností. Na vodu své urganizace ani nechodí chytat- nejsou třeba pstruhaři a jezdí na přehrady ap., tudíž k ní nemají vztah a je jim v podstatě jedno co se tam děje. Pár pstruhařů si zanadává na těchto a nebo podobných diskuzních stránkách a konec. Vůbec nechci zjednodušovat, na to se o věc zajímám příliš dlouho, těch věcí je dost a to je právě ten fenomén. Některé ale lze řešit, myslím že když se podíváme na rúzné strany od naší vlasti, uvidíme kam lze dojít a to v dobrém i špatném. Jako i jinde, žádná třetí cesta dlouhodobě nefunguje.

MRKnato - Profil | Čt 6.12.2007 19:34:30

šumava : opravdu si myslíš, že za špatný stav mohou rybáři, kteří loví na pstruhovkách? Není to až příliš jednoduché zjištění "viníka"? Znám i nepřístupné revíry, kde ryby zmizely. Chybu vidím úplně jinde, mnohokrát jsem ji tu nastínil. Žijeme v průmyslové zemi, kde je nosnou alternativou také průmyslová ryba, jako ve většině zemí Evropy.

šumava - Profil | Út 4.12.2007 21:34:11

Moc pěkný článek, skoro mám dojem že vím o které řece píšeš, ale takovejch nás bude víc. Podle mého je obrovský problém zkvalitnění pstruhové vody prací místních nadšenců když pominu příčiny běžnými hospodáři neovlivnitelné to, že pokud dosáhneš dobrého složení obsádky na svěřené vodě ( druh, velikost ap.) odpovědí na tvou snahu bude zvýšený zájem o revír, prostě že je to někde dobrý se hned proflákne. I pokud nebudou chytat vyložený masařky - ale oni budou, zákonitě bude docházet opět ke zhoršení. To funguje bohužel spolehlivě a znám dost případů.Řešení, které spolehlivě funguje proti této spirále, je pro většinu lidí nestravitelné. Na rybaření na pstruhoých vodách nelze pohlížet jako na masovou lidovou zábavu. Počty rybařících na jednotlivých revírech musí být limitovány, jako tomu ostatně bývalo i u nás. Situace, kdy se každej Hujer vyleje s kolegou v hospodě a řekne si že od zítřka budu rybář a za cenu jedný vopice může chytat na všech svazových vodách v podstatě bez kontroly je neudržitelná. Dokud se tohle nezmění, je možnost si slušně zarybařit pouze v nepřístupných končinách, kde existuje jediný v současnosti limitující faktor selekce a to je tělesná zdatnost. Ale kolik je takových vod a jak dlouho ten limit budu třeba splňovat, děsný pohled do budoucnosti. Článek opravdu moc moc pěknej. Díky.

Ladinek - Profil | Pá 23.11.2007 13:32:07

Presne tak, to je ta zakladni myslenka ! Nejdriv musime zmenit svoje chovani a svuj pristup. Pak uz bude cesta k odstraneni fenomenu mnohem snazsi...

Cottus - Profil | Pá 23.11.2007 13:27:45

Tak se nad tím zamysleme...než bude pozdě!
Zatím se stále pokračuje v tom ,co fenoména vytvořilo!
Hledat změnu ve stávajícím chování.....

MRKnato - Profil | Pá 23.11.2007 13:25:16

Proto jsme každý jiný a na pocitech nelze stavět obecné normy jednání. Mě potěší každá ryba, stejně duhák, potočák, ale i okoun a tloušť, pokud se v revíru vůbec vyskytují.... to, že mnohé druhy mizí víc a jinak než ty jiné, je důvod k zamyšlení.

Ladinek - Profil | Pá 23.11.2007 13:16:30

MRKnato > nevim jak tebe ale me mnohem vic potesi jeden potocak nez deset duhaku...Z Pd se stava kapr P vod a to jen proto, aby jsme meli co do mrazaku :(

MRKnato - Profil | Pá 23.11.2007 11:19:09

Tak ten vtip nebyl vtip..... snižování inteligence je běžnou operací, jako zvětšování poprsí... a ty by jsi měl furt něco proti duhákovi. Duhák je prostě potočák, kterému snížili inteligenci. Netrefí domů, furt žere a věší se na trojháky jako blázen, tedy dělá nám radost.

Cottus - Profil | Pá 23.11.2007 10:48:18

MRKnato:inteligenci jsem musel úmysně snížit....to abych aspoň částečně porozuměl marťanskému systému vedení rybařiny . Kde platí, že méně je více...ale jinde -více je lépe!

Poslední věta je asi tím problémem.

MRKnato - Profil | Pá 23.11.2007 10:43:15

Cottus : až doposud jsem si myslel, že jsi dostatečně inteligentní. Na to, na co se ptáš, jsem dole , tady dole platí, odpověděl.

Kdo tedy fyzicky tvoří :

3) Orgány územních svazů jsou:
a) územní konference
b) výbor územního svazu
c) územní dozorčí komise.

Jsou to Marťani? Ne, jsou to úplně jiní mimozemšťani, každý má svoji planetu-MO a za tu jedná. To, že to dělají, sdružují se, je asi normální, ale jak to souvisí s právní subjektivitou ÚS. Není zde střet zájmů?

Cottus - Profil | Pá 23.11.2007 10:34:46

MRKnato: 1.) kdo vlastní dekrety ?
2.) Kdo je komu zodpovědný za své jednání?

Ono to nahoře stále bezvýhradně platí!

MRKnato - Profil | Pá 23.11.2007 10:31:32

Cottus : není nahoře a není dole. To bylo, ty v tom žiješ možná doposud. MO, ÚS i Rada jsou svéprávnými subjekty, z nichž jen jeden má v rukou zopdpovědnost za rybařinu. Tím subjektem je z 98% ÚS. Jak ale může být ÚS svéprávným subjektem, když je tvořen zástupci jiných subjektů, kteří de facto rozhodují? A to jsou MO. Rozhodují o svých rozpočtech a rozhodují jménem ÚS i o podobě rybařiny a cestě, kudy se bude ubírat. Navíc je ovlivňován i Radou, která organizuje CS rybolov a schvaluje stanovy, resp. sněmem....

Cottus - Profil | Pá 23.11.2007 10:23:05

MRKnato: nedělej viníka současného stavu z MO....
Tam dělají pouze to, co jim nahoře dovolí!! Navíc jsou to vlastně nesvéprávná společenství.

MRKnato - Profil | Pá 23.11.2007 10:06:12

páni "reakcionáři", to co tu diskutuji, je pouze a jenom moje vize, kterou vynalézám, když se za dlouhých večerů dívám do plamenů ohně v krbu....
Kdo z vás viděl plán hospodaření MO? Kolik z těch "projedených" peněz, které se sice realizují dle schváleného plánu členskou základnou, jde efektivně do revírů, které má v užívání někdo úplně jiný? Není skutečně v silách a ochotě MO z těchto peněz něco ušetřit, investovat jinak a je to dáno stávajícím systémem. Jakákoliv změna v tomto stávajícím systému bude zatížena tímto "břemenem". A co hlavního, právě toto břemeno brání jakýmkoliv změnám....

komik - Profil | Pá 23.11.2007 9:29:22

Krásný článek, smutný a bohužel pravdivý. Dávám 1

drozďák - Profil | Čt 22.11.2007 13:09:53

Aby bylo opravdu všem jasno, je to samozřejmě pojato hodně ironicky. Vánoční žranice dělá dneska kdekdo, dovedu si pro bankocetle představit daleko hodnotnější využití, ale zase tolik mě to netankuje. Drobné přilepšování v rámci komunity je na denním pořádku. Organizované a hromadné olupování stád mě ale těžce sere!

Cottus - Profil | Čt 22.11.2007 13:05:53

drozďák: pouze některé MO,kde se pije borovička a na plese levný guláš....tak tam bych to ponechal!

drozďák - Profil | Čt 22.11.2007 13:00:37

MD: to je snad jasný, ne ty vole! Přece těm mr..m z MO nebudem nechávat škváru. Stejně to akorát zase za měsíc prochlastaj a prožerou na plese.

Cottus - Profil | Čt 22.11.2007 12:55:49

Jižní Morava se obejde i bez ÚS....a pak,že pokrok nejde z východu!:-))

Miloš_Dia - Profil | Čt 22.11.2007 12:52:15

drozdák:
a prachy za brigády pokud možno taky protočit přes ÚS...