Diskuse k článku: Jarní lov na picker na malých stojatých vodách

Autor diskuse: Petr K. - Profil , 25.1.2007

Bobertik - Profil | So 27.3.2010 21:26:01

Martin M. >> Petr K. - >> zdar, tvůj článek mě celkem dost zaujal, mohl by jsi sem ale ty tvoje montáže nakreslit nebo alespoň nafotit. Dík

jocker - Profil | Pá 26.2.2010 18:27:45

uzasny clanek, za 1
moc me to inspirovalo ted uz jenom najit ten spravny revir...

Robur | Út 13.3.2007 13:52:00

No já zkoušel něco podobného, akorát se dvěma pruty /360 a 270 cm/zároveň a mám pocit, že vyhrál picker, ale jako důvod vidím to, že u kratšího prutu je špička blíž k očím, takže na ni víc reaguji a tím jsou částečně potlačeny reakce na delší prut.

Bachy - Profil | Čt 1.2.2007 19:48:19

MrKos - Zcela jistě jsem nikterak nenaznačil myšlenku srovnání s položenou. :o) Ptal jsem se čistě se zájmu o pickerové špičky, což někteří možná nedokáží ustát. :o) Když už jsi takhle u toho srovnávání, musíš taky brát v potaz co je přesnější jestli policajt který ja metr daleko a zvedne se o 1cm k blízkému očku nebo špička která je od tebe vzdálená 3m a pohne se o 1cm. Abych ale odpověděl, tak si můžeš být jist, že číhátko lze nastavit tak, že ti odpoví na centimetrový potah centimetrovým posunem. Ovšem zeptám se tě - vem si do ruky metr a podívej se jak vypadá 1cm a pak mi řekni jestli a jak často zasekáváš takový potah. :o) A co se týče jak vypadá potah návazce o 2cm na číhátku tak na to se můžeš podívat v článku docela přesně. :o)
Nerad bych tu ale mluvil o položené, tak pokud chceš tohle dál řešit, je možnost se přesunout do pokecu k zmiňovanému článku. :o))

MrKos - Profil | Čt 1.2.2007 19:33:54

Bachy: i když jsem z uvedeného článku dle Tebe nic nepobral tak zásadní otázkou zůstává zda při potáhnutí o 1cm opravdu Tvůj policajtík popoleze o celý 1cm... nenapsal jsem totiž že při popotažení návazce o 1cm se špička pohne o 3cm ale to že když už Tvůj policajtík popoleze o 1cm tak průměrně vyladěná špička se pohne o 2-3cm... :-)
avšak vidíš že jsem aspoň pochopil co jsi chtěl říci v tomto pokecu :-)

Bachy - Profil | Čt 1.2.2007 19:23:33

MrKos - To je právě to co jsem se snažil říct, ty jsi to akorát převedl na číhátko. Když už jsi u toho číhátka, tak právě o tomto byl ten můj článek, zřejmě ti nic nedal. :o) Když potáhnu návazec o 1cm, na číhátku uvidím že došlo k 1cm potahu, když potáhnu návazec o 2cm tak na číhátku vidím že došlo k potahu o 2cm. Když potáhnu u pickeru návazec o 1cm - to mi chceš tvrdit že špička se pohne o 3cm? :o))))))))
profo - Jo, pokud by nás bylo plné auto tak by se to možná dalo nějak vymyslet, uvidíme jak se bude vyvýjet situace na domácí půdě. :o)

profo - Profil | Čt 1.2.2007 18:12:37

Bachy není zač, ale na srazu MRKu to už bude pasé, páš to bude v období kdy už není pomalu co ukazovat, protože záběry jsou o moc silnější a přesnější. No z opavy zaím nikoho hlášenýho nemám, ale kdyby jste se doholi třeba dva či tři, tak budem rádi...;-))

MrKos - Profil | Čt 1.2.2007 18:10:21

Bachy: Tvůj na čihátku viditelný potah 1cm se v drtivé většině případů u naprosto průměrně poladěného pickeru či fíídru = ohybu špičky o minimálně 2-3 cm a to už sekne i průměrně bdící fíírdmuž :-)

Bachy - Profil | Čt 1.2.2007 18:02:19

certbert - No jo, jenže já jsem zvyklý házet jen kousek. :o))

certbert - Profil | Čt 1.2.2007 12:10:21

Bachy oléé vyraž pěšky je to k nám co kamenem hodíš akorát teda několikrát budeš házet asi víc než míň-:o))

Bachy - Profil | St 31.1.2007 21:18:30

profo, petr.k - Je škoda že to mám trochu z ruky, rád bych přijel ale nemám na to kačky. :o( Ale dík za nabídku.
Jinač můj názor je, že málokdo a málokdy seká potah o 0,5cm - možná se pletu. Já považuju potahy za sekatelné až od 1cm a víc a tam si myslím že pokud ukáže takový potah přesně i špička 0,75oz, tak jemnější špička nemá co zpřesňovat. Samozřejmě mi je jasné že můžete mít pravdu ale dokať to neuvidím na vlastní oči, těžko uvěřím. Znáte mě. :o)
Zatím dík za info.

profo - Profil | St 31.1.2007 20:02:42

Brčko . v pohodě. Od toho mě tu máš ne...:-))))

Bachy: takhle se to jen velice špatně vysvětluje, když není možnost si to odzkoušet na vlastní oči. ale když máš jemný potah cca 0,5cm na špičce, tak je to podstatně hůř vidět na tvrdší špičce než na jemné špičce pickeru. Nevímjak ti to popsat aby jsi si to dokázal dostatečně představit. Tím, že je ta špička jemnější, tak signalizuje podstatně delší částí a tak je záběr mnohem čitelnější a viditelnější. Té práce s jemnou špičkou a jemností pickeru se rozhodně bát nemusíš. Po krátkém seznámení zjistíš, jak se máš zachovat a jak co kombinovat, aby ti jemnost dělala to co potřebuješ a neměl si s ní problém při vypínání vlasce a horších podmínkách. opravdu to chce vidět a vyzkoušet. Ta pozvánka vyřčená Petrem samo platí a když ji využiješ, pak budu jen rád a společně s petrem ti ukážem vše co budeš chtít s pickerem vidět a klidně ti necháme oba vyzkoušet lov s ním.

petr.k - Profil | St 31.1.2007 19:52:30

Bachy:ten poměr jsem napsal tak jak jsem to většinou při lovu společně na picker a feeder vypozoroval neber to jako nějaký pravidlo.To postavení prutu pod úhlem 120 stupňů jak používá Iceman jsem párkrát vyzkoušel ale občas se mi stávalo, že rybám vadil zvednutý vlasec z vody.Měl jsem na špičce pickeru jenom nepatrné ťukání, poté co jsem sklonil špičku prutu k vodě jsem dostal pěkné sekatelné záběry. Ty špičky u feederu a pickeru je třeba vidět jinak to snad ani nejde popsat.Všiml jsem si, že na téma feeder vs. picker tady na Mrku proběhlo kdysi několik diskuzí.
Jestli budeš mít v květnu o víkendu čas a zájem tak můžeš přijet na menší sraz co pořádá profo s kolčim.Tam můžeme popovídat a předvést i názorné ukázky.

profo:děkuji že mě zastupuješ a poradil jsi.Ty víš jak to u mě vypadá s netem, tak na dlouhosáhlé vyprávění moc času nemám.

Bachy - Profil | St 31.1.2007 17:04:10

profo - Abych řekl pravdu tak tomu pořád nějak moc nerozumím. Sice jsi to napsal dobře, ale není mi to stále moc jasné.
- Ty velmi jemné záběry - jaké potažení návazce máš na mysli? Přece když jde například o potažení o 0,5cm tak jde vidět při dobré sestavě pohyb 3/4oz špičky o půl centimetru, tato délka pohybu přece musí být stejná i u pickerových špiček - není tomu tak?
- Chápu výhody větrolamu, sednutí do závětří a podobně, i když to beru jako komplikaci která se ještě nedá využít vždy. Šlo mi teď vyloženě o sílu která přímo působí na průvěs kmene. Tedy sílu která působí na špičku tahem vlasce a tím ji ohýbá a zatěžuje. V klidném počasí mi je výhoda jemnosti skoro jasná, ale za běžných podmínek mám pořád obavu z přílišné jemnosti. Něco jako bys vzal jemnou špičku do silného proudu. Škoda že to nemůžu vidět u někoho v praxi. :o)

profo - Profil | St 31.1.2007 12:18:57

Bachy : na picker chytám jen na špičky jaké jsou k němu. Ta nejtužší je cca 1/3oz. Jak jsem psal níže. Špičku volím podle potřeby a její použití také. tzn.: pokud je potřeba, tak ji potopím a pokud to nejde pokusím se použít něco jako větrolam. rozumím tomu co chceš říct. Jde o to, že na jemnější špičce je i menší záběr mnohem lépe viditelnější. to je to proč použít picker a proč má lepší detekci záběru. Pokud jde o klasické záběry, pak i na 3/4oz jej uvidíš, ale pokud se jedná o velmi jemné a pomalé záběry, pak čím jemnější tím lepší a viditelnější je záběr. Nakreslil jsi to srozumitelně.

Bulk - Profil | St 31.1.2007 11:39:08

brach: Že Tě to překvapuje.

Jinak článek je to pěkný, vše pěkně rozepsané.

brach - Profil | St 31.1.2007 10:53:32

proboha..

Bachy - Profil | St 31.1.2007 10:49:15

profo - Zkusil jsem to nakreslit jen tak pro pochopení, není to přesné. :o) Co si o tom myslíš?

Bachy - Profil | St 31.1.2007 10:45:56

profo - Ono to položení prutu je dost závislé na podmínkách na břehu a taky na lovených rybách. Jinač souhlas, taky vidím úhel 90st. a co nejméně vlasce nad hladinou jako vhodnější. S těmi podmínkami o které mi jde jsem myslel běžný mírný vítr/proud, který vlastně vypíná průvěs kmene a závislost s jakou je možné s tak jemnými špičkami ten kmenový vlasec vypnout za takových podmínek. Je mi jasné že u těchto špiček není třeba mít vlasec úplně vyplý bez průvěsu, ale zase na druhou stranu se mi zdá že průvěs při mírném větru(proudu) už působí na špičku tak, že je vhodnější dát tuhší(například 3/4oz a víc). Tedy například špička 3/4oz ukáže stejný záběr úplně stejně jako jemnější, jen není tak ohnutá a tedy vychýlení by mělo být za běžných podmínek lépe postřehnutelné. Nebo se pletu?
S jakými špičkami běžně lovíš na picker při mírném větru?

brach - Profil | St 31.1.2007 10:12:35

Článek bezesporu dobrej, jen mě (už po několikáté tady na MRKu) zarazili diskutující - hlavně Bachy se svými 13-ti příspěvky (profa 11, ale to odpovídal na Bachyho rozbory).
Víš Bachy, tvůj první příspěvek si přečtu, i druhý, další přeskakuji, protože už moc "filosofuješ" a nimráš se v maličkostech, které asi moc diskutujících nezajímají.
Jinak na to máš samozřejmě právo a já jsem dalek toho, abych si osoboval právo "usměrňovat" tě. Jinak s článkem vcelku souhlasím, jen bych chtěl upozornit, že existuje ještě jemnější chytání, než je uvedeno v článku.

profo - Profil | St 31.1.2007 8:44:02

bachy : je to trochu vidět i na tom prvním snímku z tohoto článku. Špička prutu Petra je cca do 10cm nad hladinou vody. A to proto aby eliminoval problémy s povětrnostními podmínkami. Na tom rybníce kde hlavně loví není vůbec žádný problém špičku i potopit do vody.

profo - Profil | St 31.1.2007 8:41:31

Bachy : většinu lovů se takto odloví s minimem monofilu nad vodou či mezi vodní hladinou a prutem. Je to dáno právě těmi podmínkami.

profo - Profil | St 31.1.2007 8:39:14

Bachy : Problém je, že je potřeba dodržet úhel cca 90° jakmile použiješ nepřiměřeně větší úhel 100°a více, pak se citlivost ztrácí, ale zase né až tak moc. Je horší, ale pořád se jedná o hodně jemnou sestavu. Co se vypnutí týká, tak se nechá vypnout i při trochu horších podmínkách aniž by to mělo nějaký větší vliv na citlivost. Samo, že podmínky nesmí být extrémní, tím myslím takové, že je potřeba nastolit použití feederu s tužší špičkou. Jde o to jakou optimální podmínku máš na mysli. Práce takto jemné špičky má své hranice a to nejen při šponování, ale i při detekci a ty je potřeba najít a v jejich dimenzích se držet. Pokud se ti to povede, pak se dostaneš do stavu, kdy jemnost a citlivost dokážeš zachovat i v podmínkách né příliš vhodných. Spíš bych řekl, že je to hodně o zkoušení a eliminování. Hodně při tom pomůže třeba i terč, který nepoužiješ jako terč, ale jako třeba větrolam do okolí špičky. Doufám, že to píšu srozumitelně. Dalši možností je schování se v rákosí a použít jej jako větrolam, použít vodní hladiny jako pouzdra na špičku. Díky její průhlednosti máš tak možnost sledovat pohyby aniž by jsi byl mimo dění.

Bachy - Profil | St 31.1.2007 8:10:11

profo - Jde mi o to, že každá špička má svou různou tuhost při různém ohnutí. Pokud tedy tah vody či větru ohne jemnou špičku do určitého úhlu například u špičky 1/3oz tak následně využitelná tuhost této špičky je stejná jako využitelnost tuhosti méně ohnuté špičky 3/4oz. Doufám že jsem to napsal srozumitelně. Jako další příklad z jiného pohledu bych uvedl z článku Icemana jeho postavení prutu v úhlu 120st. kdy opět podle mne využívá jinou tuhost špičky než při postavení stejné špičky do pravého úhlu. Tedy nevyužívá udávanou tuhost špičky ale ve skutečnosti se špička chová jako tužší. Není to tak?

Bachy - Profil | St 31.1.2007 7:49:11

profo - Jak je to s tím vypnutím nevypnutím vlasce u těch jemných špiček. Ono je celkem málokdy bezvětří a málokdy voda vyloženě stojí. Není to tak že ty jemné špičky jsou dostatečně citlivé jen v optimálních podmínkách?

profo - Profil | St 31.1.2007 7:43:13

Bachy : klidně pokud se trefím do chvilky na odpověď, tak klidně a rád.

Bachy - Profil | Út 30.1.2007 21:45:32

profo - Tak to je zajímavé, dneska už nemám čas, ale zítra bych se rád ještě k tomu vrátil a pokecal víc, jsi pro? :o)

profo - Profil | Út 30.1.2007 21:20:11

Bachy to potopení špičky jde bez problémů, ale musí samo k tomu bejt příznivej břeh. To co popisuješ tuto možnost značně komlikuje a spíš bych řekl, že ji anuluje. Co se týká kmenu, zkoušel jsem to na různé síly a musím uznat, že nárůst síly kmenu se značně podepisuje na citlivosti. Čím silnější, tím je citlivost horší, ale i tak je pravda, že i při kmenu 0,18 je citlivost cca 1,5:1 ve prospěch pickeru oproti feederu s 3/4oz špičkou.

Bachy - Profil | Út 30.1.2007 21:10:37

profo - Chytám jenom na krátko, akorát nechápu to ponoření špičky - podle čeho pak poznáš záběr? :o) Když jsem zkoušel tu špičku 3/4oz tak se chovala ve větru(spíš vánku) dost nestabilně, vůbec si neumím představit chování špičky 0,15oz. Ono tam kde chytám jsou většinou trošku vyšší břehy a pokud už by se dala dát špička lehce pod hladinu tak by byl prut v negativním úhlu ve smyslu kdy ti zabere divočák kapr. Beru že to není prut na kapry, ale zkoušel jsi někdy jak signalizují takové špičky třeba při kmenu 0,18mm? Myslíš že by bylo možné takový kmen použít aniž by se ztratila citlivost?

profo - Profil | Út 30.1.2007 20:56:55

bachy : vítr je trohu potíž. To chce dát tu střední a nebo tu nejsilněší, která je cca 1/3oz. Listí na vodě nevadí to je vyzkoušený. teda v případě, že nefouká, pak vadí. Vlny jsou špatný i na feederu když máš 3/4oz. Nechá se to eliminovat ponořením špičky pod vodu, ale nesmí být vlny jak na moři. Déšť jako takový nevadí. Napínání vlasce je stejný jako u feederu. došponování není problém a do vzdálenosti cca 15-20metrů, ale většinou se lape na menší vzdálenost tak do 15-ti metrů.

Bachy - Profil | Út 30.1.2007 20:52:02

profo - Co vítr, deštík, vlny, listy na hladině a tak...................:o)

Bachy - Profil | Út 30.1.2007 20:50:49

profo - Dík za info, zajímá mě to - jak je to s tou využitelností v praxi? Jde mi víceméně o stojaté vody. Jak je to s vypnutím-nevypnutím vlasce? :o)

profo - Profil | Út 30.1.2007 20:41:24

bachy: osobně mi přijdě, že ta nejemnější je ještě míň než 0,25oz. Tipnul bych jí tak na 0,15oz, ale to je jen můj tip. jinak ten poměr záběrů si myslím takový asi bude pouze s viditelností a spíše sekatelností. Na pickeru jsou ty záběry o hodně čitelnější než na feederu i když na něj dám 1/2oz špičku.

profo - Profil | Út 30.1.2007 20:39:06

Bachy : když to teda chceš takhle, tak špička 3/4oz na feeder a prostřední špička na picker. Vezmu je do ruky a rozdíl při ohnutí když ohnutí 3/4oz vezmu jako 0° pak špička pickeru je od ní odchýlena v úhlu cca 40-45°. Držím je v jedné ruce za poslední očko.

Bachy - Profil | Út 30.1.2007 20:37:37

profo - Aáá, zrovna jsem si myslel že už nikdo nespolupracuje. :o)))
Takže na picker jsou nejemnější od 0,25oz? Jak je to s tou využitelností v praxi a co si myslíš o tom poměru 3:1? :o)