Diskuse k článku: Konzervujeme boilies bez chemie

Autor diskuse: Groow - , 7.12.2006

TI - Profil | Po 5.6.2017 18:44:15

Nečetl jsem celou diskusi, tak pokud se budu opakovat, pardon.
Melasa NENÍ je vedlejší produkt, či odpad z výroby cukru z cukrové třtiny, ale je vedlekším produktem i ze spracování cukrovky.
Ocituji "wiki":
Melasa je zbytek po vycukernění cukrové řepy či cukrové třtiny; užívá se v likérnictví, na výrobu lihu, kyseliny citrónové, droždí, k dalšímu vycukernění nebo na zkrmení, ale také jako zdroj uhlíku v pěstebných prostředích. Obsahuje asi 50 % cukru, který však již není schopen pro velký obsah příměsí vykrystalizovat. Je velmi mazlavá a lepkavá.

Třtinovou melasu, BlackStrap, si už roky dávám ráno do kávy jako sladidlo. Proto jsem stále chytrý, zdravý a krásný, byť narozený v první polovině minulého století.
https://www.awashop.cz/bio-trtinova-melasa-blackstr​ap-600g/

Tu levnější, z výroby z cukru z cukrovky, užívám roky na slazení náplní PVA sáčků, držím v ní boilies i pelety a jiné dobroty pro ryby.Má jen jednu chybu, je černá, lepkavá a na všem drží. Ve větším množství se dá sehnat levně. Já koupil před 5 lety 20 litrů a mám jí ještě hodně.
Když chodím 2-3x ročně na kapry...

Rohi - Profil | Pá 5.5.2017 17:37:44

Tak momentálně zkouším také jít do soli, jelikož už nemám možnosti mrazáku.
Mám hotovou várku, tu jsem cca. 30hod. sušil, pak jsem ji pytlíkoval a zatavil. Teď na to koukám, a ta sůl v pytlících lehce zvlhla. Je to problém? Nechytí mi to plíseň?

Nechci koule sušit delší dobu, jelikož to přeci jen v bytě trochu smrdí. :)

venybit - Profil | St 1.2.2017 18:31:06

Nevím jak vy , ale já prostě uvařené a trochu proschlé koule zaleju nějakou esencí , kterou přidávám i do těch koulí a zavřu do těch plastových krabiček na jídlo. Všechny tyto esence, dipy co nerozpouštějí PVA jsou vlastně konzervanty, některé na bázi oleje, některé na bázi alkoholu ,jiné na bázi cukru. Není co řešit , jedna ta lahvička stojí cca 80kč a stačí tak na 3kg bojlí. Za půl roku máte nádherné brutálně nadipované bojlí ,stále poloměké jako čerstvě uvařené, nic se nekazí . Akorát když to často otevíráte tak dip zaschne, ty alkoholové nejrychleji. Ale nevadí, bojlí už je tím konzervované a nic se mu nestane. Já akorát den dva před chytáním zaleju koule znovu trochou esence a jsou jak nové. Stejně to pak dipujete před chytáním, a nejlepší rybu chytíte na rok starou kouli co někde nadipovanou vyhrabete v báglu,jako poslední v krabičce. Tak já to řeším takto. Nemusím pak sebou k vodě tahat už žádné dipy a přemýšlet který použiju . Mám to jasné ,vemu si 5kilo jahodových a 5 kilo česnekových koulí. Měsíce leží v dipu, vnadím s tím i na ně potom chytám. Nic jiného nevymýšlím. Akorát pozor na různé krevní esence a játrové atp. Ty bejvají na bázi vody a nic nekonzervují, schnije to ještě rychleji všechno :) Poznají se na 100% nesmějí rozpouštět PVA.

žaky20 - Profil | Ne 24.3.2013 15:50:50

Prosimvás poraďte,udělal jsem si pelety,které jsem nechal sušit 1 měsíc.Potom jsem je dal do krabičky a po měsíci,kdy jsem je chtěl vyzkoušet na nich byla plíseň.Dá se použít také konzervace v oleji?

LudvaBrno - Profil | Čt 8.1.2009 12:27:47

Hoši, vy ste fakt chemici-potravináři:-). Sůl konzervuje tím, že ucpe póry:-))). Lol. Ale jinak fajn článek, mrknul sem na to z čistě profesní zvědavosti a utvrdilo mně to v tom, že ty tzv. Éčka mají z hlediska evoluce nezastupitelnej význam.:-)))

CarpMaster - Profil | Čt 8.1.2009 11:51:01

Melasa je taky konzervatn. A dobrý, ale v tomhle případě je otázka do jaké míry je rozumné ji použít. Resp. jak kvalitní. Melasa mimoto má i vlastní aroma, které by bobky určitě přejal.

FishmanAlda - Profil | Čt 8.1.2009 11:48:36

fishmen17a - nezkousel sem ale podle toho jak mi drzi melasa tak to bude pekne dlouho rekl bych rok urcite mozna dva ale to je stejne jedno pac to do ty doby stejne vychytas ne ;)

fishmen17a - Profil | Čt 8.1.2009 11:18:11

nikdo nezkousel?

fishmen17a - Profil | St 7.1.2009 22:47:33

zkousel nekdo je zalit melasou? jak dlouho to asi vydrzi v uzavrene nadobe??

mathas - Profil | Čt 21.12.2006 21:05:43

tataban: absolutni vakuum neexistuje. Takze ti ho nezaruci ani profi arizeni. takze normalni zarieni co jenom vysaje vzduch ja rikas je plne dostacujici.

Honzas - Profil | Čt 21.12.2006 21:01:54

Pvl : Sůl, kterou používám je bez jódu. Jinak sůl z koulí vytahuje s vodou k povrchu i oleje a esence. Po určitém čase pobytu v soli koule voní o mnoho víc než před tím a jejich povrch je jakoby mastnější.

Tataban | Pá 15.12.2006 8:35:37

tak na to vakuové balení zapomeňte pánové... celý den jsem to sháněl a to jediné pořádné profi co vám zaručí skutečné vakuum, tak to stojí několik desítek tisíc... ty ostatní jen vycucnou vzduch na určitou nízkou úroveň, ale vakuum ani náááhodou...

Ondrys - Profil | Út 12.12.2006 22:52:15

To Tataban: Vakuove baleni potravin bys mel najit v kazdem lepsim obchode s kuchynskyma potrebama.

saki | Út 12.12.2006 21:24:01

Tataban pošli ich mne ja ich už upracem neboj nič:o)))

Bachy - Profil | Út 12.12.2006 19:06:07

Tataban - tak to je docela pech. :o))) Do jara daleko.

Tataban | Út 12.12.2006 18:00:02

kde na to VAKUOVÁNÍ seženu nějaký přístroj a pytlíky? teď jsem dorazil se 70kg koulí a slíbený mrazák nemám k dispozici...

Pvl - Profil | Út 12.12.2006 12:10:51

Honzas : myslíš, že ani ten pach nenatáhnou ? Dříve byla sůl bez nějakého "pachu " dnes " se do ní přidává jód jestli se nepletu. Tak jestli by bolky nebyly cítit .

Petr.J | Út 12.12.2006 11:39:38

Nazdar chlapi, já už několik let používám na konzervaci zavařování do skleniček, před časem jsem o tom něco napsal u konkurence http://www.chytej.cz/clanky.php?clanek=532 . Vyzkoušel jsem hodně různých způsobů, ale tohle se mi osvědčilo nejlépe, kuličky vydržeji klidně i do druhého roku a zase tak moc práce to nedá. Hlavní výhoda je v tom, že po otevření jsou kuličky jako čerstvé, nejsou vyschlé ani vyčichlé. Jinak ještě další výhoda je odolnost proti hlodavcům, asi každý zná co se stane když se na kuličky podívají myšáci.

Bachy - Profil | So 9.12.2006 21:50:33

Honzas - Jestli nemluvíš o sušení, ale o konzervaci solí - klidně se s Tebou vsadím. :o))

Honzas - Profil | So 9.12.2006 17:35:29

Ještě k tomu uložení v soli. Při tomto vysušování se uvolńuje vlhkost z kuličky směrem ven do soli, takže nemůže být řeč o nasáknutí bolií solí. Když je sůl hodně mokrá je třeba ji vyměnit za novou-suchou, aby se proces neobrátil. Ta hrubozrnná sůl se na koule nenabalí a boilie není slané ani na povrchu.

Ondrys - Profil | So 9.12.2006 0:09:34

Fishky:To je jasné, že chutě ryby a člověka se dost liší. To s těma zákuskama jsem uvedl jen z recese pro srovnání. Ale stojím si za tím, že méně je někdy více.

Fishky - Profil | Pá 8.12.2006 21:55:33

Bachy: to že kapří chuť je mnohonásobně citlivější, nemusí znamenat, že to co připadá hnusné tobě, bude připadat hnusné i jim. Jedl bys na šutr vysušený bobule z rybích mouček, či dokázal by ses nafutrovat k prasknutí řepkou, nebo by ses kvůli arašidům stal závyslákem (a těch příkladů je do nekonečna)? Ne? tak zkus oddělit svůj pohled od toho kapřího.

Bachy - Profil | Pá 8.12.2006 21:47:13

Fishky - To je pravda, ale čekal bych, že kapří chuť je mnohem citlivější, tím pádem logicky stačí mnohem menší sladkost na znechucení než nám, lidem.

Fishky - Profil | Pá 8.12.2006 21:42:46

Ondrys: nelze srovnávat své návyky s těmi kapřími, to co vyhovuje a šmakuje tobě, nemusí kaprům - stejně tak, jako by nemusely šmakovat tobě jejich návyky...