Diskuse k článku: Technika lovu na boilies pomocí feederu

Autor diskuse: Marty - Profil , 24.9.2006

Bachy - Profil | St 11.10.2006 7:40:20

Petrson - Přesně tak, tohle vidím úplně stejně. U položené je těch "potahů" taky někdy nepřeberně. Samozřejmě často čekám na pořádný záběr a potahy sleduju, nesekám. Vytáhl jsem už ale dost kaprů kteří mi jen přizvedli lehkého policajta o 1cm.
Taky to vidím tak, že většina bobkařů na rozdíl od feedrařů používá větší háčky, nepřemýšlí moc nad postavením prutů a funkčnosti montáže ..., spousta z nich pak z výsledku usoudí, že stačí když budou 5m od prutů, to je pak těžko. :o)
Jinak možná bych k tomu mohl přidat ještě vliv hmotnosti olůvka na detekci záběrů a hodit to ještě s něčím špecijalnym do článku, uvidím.

Petrson - Profil | Út 10.10.2006 15:29:04

>> Bachy > to je skvělej nápad, určitě bych nebyl sám, kdo to přivítá. Jinak vesměs souhlasím, zvlášť u feederu těch záběrů, kdy se špička taktak pohne, je nepřeberně. A jak říkáš, i u dobře seřízené položené se takové záběry projeví velmi jemně. Zde vidím rozdíl hlavně v psychickém vnímání každého jedince - u feederu jseš jaksi zvyklej sekat i sebemenší ohnutí (jednoduše proto, že k záběru je malá vůle - o to taky u této metody jde). Naproti tomu u klasiky spousta lovců nitěrné záběry vůbec neseká, spíš zde funguje jakýsi zažitý zvyk sekat až pořádnou jízdu, či alespoň plynulý výtah čihátka k prutu. Jakoby se "báli" seknout slabý záchvěv, že nebude sedět. Zvlášť to pozoruju u dříve narozených, s jejich oblíbenými poznámkami "pořádnej kapr se musí seknout sám" :-) Postavení prutu vidím taky jako důležité, dost si toho hledím, zvlášť při užití poldy mezi očka - prut mám s vlascem vždy v jedné přímce.

Bachy - Profil | Út 10.10.2006 14:06:34

Petrson - Už jsem se tu o tom bavil víckrát. Jak budu mít čas, natočím to na kameru a hodím sem srovnání detekce jemných záběrů na feedr proti položené.
Můj názor je, že když neuvidíš jemný záběr u dobře sladěné položené, neuvidíš ho ani u feedru. Samozřejmě může být podle podmínek výhodnější jak feedr, tak položená - hlavní roli tam podle mne hraje postavení prutů vůči směru vlasce. Dalo by se ale říct, že víc výhod při lovu kaprů vidím u položené. Záběry kdy se číhátko (špička) skoro nepohne bych neviděl jako extrém, ale jako běžný jev i v našich podmínkách néjen na soukromých revírech, ale i na většině svazovek.

Petrson - Profil | Út 10.10.2006 9:16:01

>> Bachy > to asi jo, konečně klasicky taky často chytám a myslím, že mi nedělá větší problémy rozpoznat i jemný záběr např. od pohybu větrem, falešných záchvěvů od ryb, rochnících se v návnadě apod. Měl jsem na mysli onen typ záběru, který popisuje Andy Little v knize Lov velkých kaprů. Uvádí, jak pozorovali (či snad natáčeli podvodní kamerou) velké kapry při záběrech. Velcí zkušení borci byli schopni nástrahu v takřka kolmém náklonu ke dnu, kde spočívala, "vyšroubovat", aniž by se čihátko pohlo. To je ale asi v našich podmínkách dost extrém (možná ještě tak na nějakém soukromáku, kde se dost pouští). Každopádně jsem se s tím ještě nesetkal, asi je to tím, že nejsem dobrej jak Andy a ten záběr jsem poněkud přehlídl ;-))

Bachy - Profil | Čt 5.10.2006 13:52:53

Petrson - Ryba se u vlasového nastražení píchne o hrot podobně jako když napíchneš červa přímo a necháš volnou špičku. Jinak věř tomu že bys na položenou ty jemné záběry viděl taky.

Kocháč - Profil | St 4.10.2006 9:45:00

Mr.Piket - ® : buď v klidu :o) Nic za to nechci dělám to pro ně, ne pro tebe :o))))

Mr.Piket - Profil | St 4.10.2006 9:40:47

Kocháč : na žížalu chytám převážně hady....., nicméně jsem rád, že máme mezi rybáři i takové, kteří nám ty kapříky krmí a krmí a krmí a krmí.
Vojta

Petrson - Profil | St 4.10.2006 1:15:03

>> Kocháč > měl jsem na mysli hlavně příspěvek pana numera, který využil diskuze pod článkem ke své exhibici ohledně 90 kaprů a preventivnímu urážení všech, kdo takové ryby nechytají. Dost možná já nevím skoro nic o takovém lovu, ovšem nikterak ho nesnižuji. A mám dojem, že zrovna tak "pan chytrý" ví houbelec o chytání na feeder. Škoda tedy, že přehlídl nadpis a první větu, kde se hned v úvodu píše, že o chytání rekordních kaprů se zde nedočteme.
Ty si zareagoval, ovšem to už tak bývá, že na případné obecněji směřované výtky se ozvou ti slušnější. Ty si jen vyjádřil svůj názor, nic proti tomu. Mám to smíchané, co se týče způsobů, obvykle patřím k těm, kteří aspoň jedním prutem chytají "akčně", bo po delším sezení bez pohybu se začínám nudit. Když jsem ale u vody na vícero dní, rád si pár z nich "odpočinu" a jen tak zevluju u nahozených klacků, které se vytahují až v noci. Proto taky nikomu neberu jeho oblíbený způsob, myslím, že každý styl má své kouzlo. Jistě se asi shodnem, že velká ryba se musí opravdu vysedět, jak už říkávali staří praktici, a i tato součást lovu s mraky trpělivosti může být svým způsobem uměním :-)
>> Pyzda > myslím, že hodnotit nehákové nastražení jak "šup a je tam" je dost zjednodušené. Rozhodně to neplatí o všech záběrech. Mě třeba překvapilo, když jsem poprvé takový způsob uchycení použil u feederu, jak festovní záběry začaly přicházet a prvotní úlek z píchnutí o hrot byl zřetelný (často se i u této metody ryba sama zasekla a povolovala silon jízdou ke břehu - asi už to chtěla mít v podběráku odbyté :-) Ale začali se objevovat taky záběry velice jemné, jakési plynulé, velmi pozvolné ohýbání špice, připomínající vázku. Když se tento tip záběru podařilo seknout úspěšně (hodně jich šlo doprázdna), měli je na svědomí nej ulovení kapři, zřejmě už zkušení, kolem půl metru. Je otázka, zdali bych tyto záběry rozpoznal na klasickém prutu, a v tom vidím hlavní přínos článku - kombinace svébytného způsobu nastražení se zachováním maximální citlivosti detekce.

Kocháč - Profil | Út 3.10.2006 13:50:50

Mr.Piket - ® : Už si vzpomínám a jak jsi přišel na to, že byla nuda? A co se týče těch peněz, opravdu budu radši sedět bez potahu a rvat rybám kuličky než tahat male na žížalu :o))

Mr.Piket - Profil | Út 3.10.2006 13:29:25

Tebe a Tvého přítele jsem vyděl zhruba před 3 týdny na Tovačově. Prohodily jsme pár slov a říkali jste, že tam sedíte od čtvrtku a nebyl ani potah. Zdůrazňuji, že den kdy jsme se bavili byla neděle. Takže sedět 4 dny u vody a jen vyhazovat peníze, nudit se mi opravdu nepřipadá jako rybolov. Pro upřesnění jste tam měli labradora - bílého.
Vojta

Kocháč - Profil | Út 3.10.2006 12:36:59

Mr.Piket - ® : někoho baví tahat prcky ( říkejme tomu třeba aktivní způsob lovu, pro mě nuda) a jiného relaxovat týden u vody a povodit si třeba jenom jednu pořádnou rybu co za to stojí. Každého to baví jinak :o)))

Mr.Piket - Profil | Po 2.10.2006 7:13:52

Petrson : není co dodat, než pouze souhlasit a pouze zdůraznit, že p. Tychler se nesnaží ulovit trofejní rybu, ale především ryby chytat. Tím chci říct, že u vody opravdu chytá - nezaváží, nechytá z lodě, nepoužívá echolot a hlavně zná lepší využití volného času, než tupě sedět týden u vody a čekat na trofejní rybu.
Vojta

Petrson - Profil | Po 2.10.2006 6:20:37

>> Márty > zpočátku mě celkem dostal styl, s tím by fakt chtělo něco udělat - třeba pozvat na kafčo rybářku, která zároveň umí česky :-) Už jsem chtěl přestat, když si se po třetím odstavci trochu rozjel, je znát oddech z těžkého prokousání úvodu a přichází lehkost z fáze, která Tě už začala bavit.
Na textu je to vidět, sloh se moc nelepší, ale přesto se kapitoly o přípravě a dosažení pěkných úlovků dobře hltají.
Fotky by mě taky zajímaly, mám dojem, že v prvním obrázku si omylem předložil místo "páteru" vcelku hustou sekačku, ne? :-))
Můžu ale taky říct, že v poslední době jsem metodu rovněž zkoušel, zlákaly mě k tomu překvapivě festovní záběry na "rohlíkovky". Odtud byl už skok k pokusnému nasazení koule - taky hotovky. Vnadil jsem jen směsí obdobně namíchanou (ovocno-vanilková příchuť, vůní se kuličce ala jakási vodka velmi blížila) + části a celé boilie do krmítka a pár nástřelů prakem. Přesto, že jsem je feederem nabízel mnohokrát méně než na druhý, lehký kaprový prut, byl úspěšnější a jednoho kapříka jsem proměnil, měl sotva míru. Pár záběrů se mi zpracovat nezdařilo, ovšem ne všechny byly ostré a "jisté" (na druhém prutu několik jízd, ale 2 jsem sekl doprázdna a další nestihl). Zkrátka - v tomto mi článek dal hodně, takže z rybářského hlediska hodnotím pěkně.
Z diskuze mám dojem, že někteří čtenáři nepochopili, že lov trofejních ryb nebyl autorovým cílem. Chtěl prostě zkusit něco nového - proč ne. Navíc u této metody platí jedno - právě záběry ostřílených mazáků, které rybář na klasickém prutu nemusí zpozorovat, se na feederu můžou projevit účinně. V tom je asi nenahraditelný - svou bezprostředností mezi záběrem a zásekem.

Pyzda | St 27.9.2006 23:34:54

numero uno : nechci řešit tvé problémy s lovem velekaprů. Mohu tě ubezpečit že tato tvoje úchylka je řešitelná tím, že přejdeš ze svazových vod, do vod k tomu určených, kde si dozajista užiješ a nikdo si tě za tu tvoji úchylku nebude dobírat a dotírat proč lovíš na 3 pruty 24hod? Co ty na to? Nenecháš svazovky dědkům a strejdům aby si taky užili ?

numero uno | St 27.9.2006 20:42:40

Jste nějací chytří. Jakou technikou chytáte, předpokládám plavačku max. feeder, protože jinak by jste takový blbosti nepsali. Lov trofejních kaprů je o něčem jiném než čučení na špunt nad ploticí nebo čučení na feederovou špičku. Jedná se o lov na dny a týdny, prostě je to jiná technika umožňující lov větších kaprů. Chytil někdo z vás kapra nad 90cm na mnou zmiňovanou techniku? Pochybuju, jen se navážíte do kaprařů.

MrKos - Profil | St 27.9.2006 20:32:42

Pyzda: ano, myslím že v té alchymii bude hlavní podstata věci... a jakmile se prasátka zanoří čumáky do korýtka tak už stačí jen zdolávat a zdolávat ty čuníky co si nedají dostatečný pozor před pichlavým soutem... :-)

Pyzda | St 27.9.2006 20:22:34

MrKos : i tak by se to dalo po jistém zjednodušení říci. To jestli je montáž zapojena k feedru, sumčáku a nebo jeřábu je na chuti každého motače vlákna a nechci se tímto nikoho dotknout. Současně jsem řekl, že alchymie přivábení stáda kaprů a jejich udržení na místě lovu je podstatnou dovedností.

MrKos - Profil | St 27.9.2006 19:50:25

Pyzda: jestli tomu dobře rozumím tak jsi zajisté chtěl vyjádřit myšlenku že určitá skupina rybářů vlastně ryby nechytá ale pouze zdolává... :-))
Tvoje lehce neznačující formulace o "určitém umění" by tomu docela i napovídala...

Pyzda | St 27.9.2006 19:45:25

numero uno : i s tebou musím souhlasit. Já jsem ale mluvil o tom, že šup a je tam, není blbost až na vyjímky. Ty potvrzuješ moji základní teorii , že to, že až taková blbost není a proto ti děkuji za zastání.

numero uno | St 27.9.2006 17:48:27

Pyzda : evidentně víš prd o lovu trofejních ryb:o) Jakých menších nástrah? máš představu co je schopen pojmout kapr 90cm+. O jaké menší nástraze mluvíš? Koule 30mm a i větší jsou pro tohoto kapra menší sousta, stejně jako pro tvoje cejny nebo co kuku :o)

Pyzda | St 27.9.2006 16:09:13

Kocháč : Jasně, i to je možné, ale systém lovu s nástrahou mimo háček je z principu takový, že ryba se musí zachytit za háček sama. Ty ji k tomu nijak nemůžeš přemluvit, vč použití feerového prutu. Je samozřejmé, že použitím menších nástrah se lov tímto způsobem může provádět a i sekat jako při klasickém feedru.

Kocháč - Profil | St 27.9.2006 13:49:18

Pyzda: šup a je tam je blbost. Kolikrát nevíme o tom, že kapr měl bobek v tlamce při lovu na kapráky. Kolikrát se mi stalo, že jsem vytáhl kuličku opracovanou do různých patvarů od menších ryb, co potom mazáci trofejní kapři, ti se při píchnutí o únikovou montáž nesplaší jako kapřík do 60cm :o)

Louda - Profil | St 27.9.2006 13:03:30

Pohanit to může každej ale něco napsat je už slabší.Dávám ti za 1.

Bachy - Profil | Út 26.9.2006 6:52:24

Pyzda :
-Lov na vlas určitě není jen o tom šup a je tam.
-Není jedno jestli lovím na proutek 5-25g nebo na 3,5lb kapřák. Ať si každý chytá jak chce, já jen nevidím důvod k lovu na minibobky automaticky přiřadit -cituji "V tomto případě si budeme muset vybrat nejtěžší z kategorie prutů" nic víc.
-To že se kapr vysazuje v extrémním množství nemá s boilisem nic společného a jestli je jeho příjem potravy mimo mísu bych nechal na zvážení každého soudruha. :o)

Pyzda | Út 26.9.2006 1:04:19

Bachy : Není lov na nástrahu ležící mimo háček u kaprovitých ryb, lovem šup a je tam? Nepopírám jisté umění, ale není jedno, jestli se loví na feeder a nebo na 3.5 lb kapráky? Jde o lov ryby, která se vysazuje v extrémním množství a její přijímání potravy je mimo mísu v otázce doby a způsobu záseku.

Bachy - Profil | Po 25.9.2006 14:23:12

Abych řekl pravdu, článek mě trochu zklamal. Každopádně ale věřím, že pro začínající rybáře může být přínosný.
Marty - Můj názor je, že takový lov na boilies má k uváděné "jemné technice" daleko asi tak, jako já mám pěšky do Plzně. Taky nevidím důvod "nutně" používat tak tuhé pruty jako jsou heavy. Jinak jsem víc čekal u montáží, třeba tzv. "poloprůběžná" montáž plní vlastně jen funkci proti zamotání, to jde ale vyřešit například jiným typem olova nebo jiným uchycením olova, které se na tak krátkou vzdálenost dá nahazovat vklidu bez zamotání a bez ryzika že ryba s sebou bude tahat tvé olovo mezi obratlíkama.

Kocháč - Profil | Po 25.9.2006 12:39:58

Omlouvám se, přečetl jsem si jen nadpis a nedočkavě hledal fotky trofejních kaprů. Žádné jsem nenašel. Kapr 67cm není trofejní ani náhodou. Známkovat samozřejmě nebudu :o)Edit: možná jsem se unáhlil, ale lov na boilís ve mě vzbuzuje představu lovu trofejních kaprů. V nadpise ani v prvních řádcích textu jsem nic o trofejních kaprech nenašel. Potom bych se přiklonil k nastražení kuku. Efekt by byl asi co se týče úlovku podobný. Není potřeba použít boilís. V minulé sezóně jsem se touto myšlenkou zabýval, rozpoznat opatrné záběry trofejních zkušených ryb metodou feederu, ale nakonec z toho sešlo :o) Feederem právě s ohledem na čas strávený u vody, ale šlo mi o trofejní ryby.

komik - Profil | Po 25.9.2006 12:30:31

Márty: Hezky napsané a to že je to jen souhrn starých a známých věcí nemusí být pravdou pro každého. Když něco znám, nemusím to vždy vyzkoušet, ale takovýhle článek funguje jako spouštěč - zas vyzkoušet něco jiného. Souhlasím s Mirkem Saf, že feeder je spíše pro rozpoznání jemných a opatrných záběrů, ale proč to takhle nezkusit. :-) pěkně se to čte, piš dál. :-)

Beznicku:) | Po 25.9.2006 11:01:39

[zajimava zprava, ale chci te prinutit zanechat tech tajnosti ;-), MM]

Mirek Saf. - Profil | Ne 24.9.2006 21:01:57

Tady máš jednu

Mirek Saf. - Profil | Ne 24.9.2006 14:47:02

Také jsem četl nějaké články od Tychlera ve stylu, jak a co vše je možné s feeder prutem dělat. Osobně si myslím, že lov na bobule feeder prutem je možno doporučit jen jako okrajovou metodu.. Např. jsem na dovolené, nemám jiné pruty a u vody se rouzproudila party a já nechci pruty stále hlídat. Tak to tak udělám, povolím brzdu a jdu se bavit. Sám jsem obdobu s peletkami zkoušel na letošním MRKosrazu. Použil jsem to na tvrdých prutech Shimano Solstace medium. No a při vodění bonusového kapra ( v tisku je o tom článeček ), pěkně vrzaly očka. Takže si myslím, že výhodnějsí jsou proto klasické kapřáky s pořádnými oky. Oni mívají u některých typů krásnpou parabolu a pokud volíte jemnější provedení ( např. 2 -2.5 lb ) pak pracují lépe než nějaké heavy feedery. Tato metoda, není určena pro napjaté sledování špičky, kdy při chvění poznávám , jak kapřík ožužlává kuličku a ihned zasekávám. To je ten pravý smysl feederu. No a že autor chytil na bobule i plotice, k tomu nepotřebuje feeder prut. To se mi stalo na Odře. Na masové boilie chodily dokonce i parmy.

Emanuel | Ne 24.9.2006 9:33:29

Hmm, takže u mě za 4. Zajímá mě jedna věc - ty fotky patří k tomu článku, nebo jsou jen ilustrační? Ten mini tloušť na šutrech určitě nebyl vypnutý v podběráku a kapr 67cm nebyl vyfocen večer, když odbíjeli půlnoc. Jinak další článek, který (dle mého názoru) jen shrnuje to, co už je dávno všem známé.