Diskuse k článku: Jak se fotí ryby

Diskuse k článku Jak se fotí ryby

Autor diskuse: Protektor - Profil , 21.9.2006

Šumichrást - Profil | Čt 18.9.2008 13:20:12

Fajn návod. Vezmu si ho jako příklad na fotky.
Jsem v tomto směru naprostý amatér, vděčný za každou radu.

ZN - Profil | So 16.6.2007 13:32:00

Cottus:
prosím, přibliž mi nějak polopaticky tvou myšlenku, jak mě digizrcadlovka vyzve k novým superzážitkům při rybaření? Děkuji.

Miky26:
i nejlevnější zrcadlovka je mnohem lepší, než nejlepší klasický kopakt. To je objektivní fakt. Samozřejmě mám na mysli všechny měřitelné hodnoty a namám na mysli např. skladnost.

Miky26 - Profil | So 16.6.2007 13:08:12

Cottus proč zrovna zrcadlovku,když dnes už u klasic.digitálu můžeš jí na hodně dobrou kvalitu.
Opympus 550 s 18x optikou
.http://tms.wo.cz/mult/mult_center_070126.972957.html?top

Cottus - Profil | So 16.6.2007 11:55:09

Bez ohledu na níže uvedené příspěvky si myslím,že by stálo zato oživit tuto otázku....
Technika jde kupředu, proč tedy nevyužít její přednosti....
Nabídka digi zrcadlovek s optic.zoomem 24x- Panasonic-Leica...či jiné - to je dle mě výzva k možným novým super zážitkům i v oboru rybářství.

jonasuss - Profil | So 16.6.2007 9:45:54

Jeste jsem chtel rict, podivas-li se na fotky v MRK, vsechny jsou perfektni

jonasuss - Profil | So 16.6.2007 9:42:25

nekdo to jiz napsal, rybar chyda pro legraci, a fotograf foti pro penize, cili kdyz foti rybar chce mit zaznam o rybe kterou chytil a s dnesnimy programy si i ze spatne fotografie udela fotku, kterama uroven

bigM - Profil | St 6.6.2007 22:47:10

jsi úplně vedle a zkusto na třeba digi nebo jiném vebu o fotografii a prosím neopisuj odborné publikace. Díky

Přéma Amatér (Noe už není, prodal jsem jachtu) | Čt 28.9.2006 18:14:25

xaxap - sam sobe sis odpovedel........ hosiku? no to jsem nevedel.........tuhle to taky na mne jeden v parku zkousel............

XAXAmotofokoP - Profil | Út 26.9.2006 10:48:30

Noe: rezimy neni totez co vlastnosti, nazlobenej hosiku :-)

Přéma Amatér (Noe už není, prodal jsem jachtu) | Po 25.9.2006 18:47:14

někdo napsal - dneska ma polovina kompaktu rezimy jak zrcadlovka

Frostty - Profil | Po 25.9.2006 18:17:04

XAXAmotofokoP - ® :)))))))))))))))))))

XAXAmotofokoP - Profil | Po 25.9.2006 18:16:09

Hugo:
- muj stin na fotce kapra najdes tezko :-)
- dneska ma polovina kompaktu rezimy jak zrcadlovka
- veverka ma hunaty a dlouhy ocas ... apropos, jakou znacku rtenky a dalsiho liceni pro sve autoportrety pouzivas? :-)

Hugo Fisher - Profil | Po 25.9.2006 15:40:39

XAX - nemam zadna pravidla, jen doporuceni... ;)

4 - pokud ti pujde pres pulku kapra stin tebe, jak daneho lovce fotis, je to dle meho rusivy prvek. Ale predevsim mi jde o tu prirodu - je to preci jen "hezci" :) a hlavne o ty svetelne vyrovnane podminky (neduha vsech digitalu).

5 - mas pravdu, kdyz clovek trochu chce, nauci se pouzivat Av i klidne Mko.. :) Ale otazka zni - je to tak dulezite? U kompaktu je priorita clony - tady spise hratky s DOF velmi omezene.. Tvrdim, ze valne vetsine situaci vystaci pro kvalitni dokumentacni foto automatika, ktera udela zakladni ukony za rybare (ten at se soustredi na kompozici)

6 - mas pravdu. Clovek by mel vedet, co fotaku "prikazat", pokud mu z nej lezou prilis svetle/tmave fotky. Tedy naucit se kompenzovat expozici do +/-. Neni to tak tezke.

7 - nad kompozici at laboruje nekdo, kdo foceni trochu rozumi - kdo ma o nej tedy zajem. Takovy clovek vsak pote nepotrebuje zadny takovyto clanek na rybarskem serveru - najde si mnohem kvalitnejsi informace na fotografickych webech.. Bezny uzivatel at foti standartnim zpusobem - tj. vejde se mi do fotky cela ryba a bude poznat, kdo ji chytil.

10 - nebudu o tom vest spor - nechal bych to na uvazeni a nalade jednotlivych lovcu.. :) Ja se vzdy smeju jak veverka :)

XAXAmotofokoP - Profil | Po 25.9.2006 15:20:34

Hugo: mas tech pravidel jeste vic, nez kdyby se clovek naucil pouzivat zakladni pro kompozici a expozici :-)

Jinak:
bod 1 ... ANO
bod 2 ... ANO
bod 3 ... ANO pro "prostuduj navod" :-)
bod 4 ... v prirode nebo ne je vec kazdeho autora, stin je soucasti kompozice
bod 5 ... i blbec se nauci ovladat rezim priority clony popr. pouzit prednastaveny rezim na fotaku
bod 6 ... ANO, ale pokud clovek jede na autorezim a nechape princip expozice, tezko vyrobi ruzne fotky pro vyber (to si odporuje) ... tem, co se nechtej pouztet do kreativity radeji doporucuji bod 3 "prostuduj navod" a tam treba najde funkci vicesnimkovych rad s odstupnovanou expozici
bod 7 ... NE ... neni to zadne laborovani, zakladni pravidla jsou jednoducha (navic sis timhle bodem fakticky odporoval v bodech 2 a 4)
bod 8 ... ANO
bod 9 ... ANO
bod 10 ... NEEEEE! klidne at se sklebi, jako kdyby musel s tchyni na dovolenou k mori a jeste musel kazdej den petkrat uzivat rybi tuk ... zvlast u fotek s kapry by se mi to libilo :-)

Mário - Profil | Po 25.9.2006 7:58:44

Clanok podla mna super, pekne jednoducho popisane ISO, Makro, Clona .... - velmi pekne nic ine y mojej strany len chvala. Ja sa venujem rybarcine ale vo velkej miere aj foteniu. Vlastnim kvalitnu zrkadlovku - analogovu. A nechapem tuto myslienku v clanku "Dnes pro amatérské nebo poloprofesionální použití nemá smysl o analogových fotoaparátech uvažovat."

Pani digitalna fotografia ma nepopieratelne ohromne mnozstvo vyhod oproti klasickej ale este ta klasicka ma sem tam na vrch - preto sa jej aj ja venujem a tak isto velke mnozstvo profesionalov (za profika sa nepozazujem). Nezatracujme ju prosim. Skor pre bezne fotenie je ta digi vhodnejsia :-)

Hugo Fisher - Profil | Ne 24.9.2006 22:27:35

Ja mam porad pocit, ze tady vetsina z vas diskutuje trochu "mimo".. Valna vetsina rybaru nema jako dalsiho konicka fotogafovani (spis tak houbareni :) ), takze jsou jim nejake zdlouhave poucky jaky pouzivat software ci jak komponovat do "zlateho rezu" ukradene.. Chteji mit jistotu, ze bude jejich ulovek zachycen a to v takove kvalite, ze jej bude mozne pripadne verejne prezentovat ci tisknout.. K tomu bych rekl asi toto:
1 - kup digital = uvidis hned vysledek = mas jistotu, ze ta fotka skutecne existuje (jednou jsem otci fotil jeho NEJ kapra na analog bez filmu... Smutna historka :) No nic.)
2 - snaz se do snimku dostat jak hlavu rybare, tak celou rybu - usekle ploutve ci orizla hlava nebudi moc prijemne vzpominky..
3 - ostri s obezretnosti = bud trpelivy, nez nekdy pomalejsi automatika digitalniho kompaktu zaostri (precti si navod!) = zmackni spoust do pulky, nech fotak zaostrit (pozor, kam skutecne ostris!) na rybu, pripadne rybarovu hlavu (u komapktu je to fuk) a pak teprve domackni celou spoust.
4 - snaz se fotit hned v prirode, za svetelne vyrovnanych podminek (bud cely rybar na slunci, nebo vse ve stinu). Ne primo proti slunci (lovec se musi xichtit).. Ale ani ne tak, aby slunce ve tvych zadech hazelo na lovce osklivy stin..
5 - mas-li digital, nech ho pracovat na plnou automatiku (zelena zona), maximalne mu (pokud to jde) prikaz, aby ostril pouze prostrednim bodem (jistota, ze ti nezaostri nekam "vedle")
6 - mas-li digital, nacvakej fotek vice - na kartu se vejdou, doma je pak smazes. Je skoda setrit misto a pak zjistit, ze jsou fotky neostre (nejcastejsi pricina), co tmave/svetle.. /koukni se na vyfoceny nahled - i okem lze poznat, ze je fotka nepovedena, ze je tedy neco spatne).
7 - nelaboruj prilis nad kompozici, predevsim pokud chces rybu pustit (vyfot a pust). Fotografie s hlavou, rybou a telem do pulky pasu jsou ok.
8 - fot na nejlepsi kvalitu snimku (maximalni komprese = ztrata dat) - nikdy nevis, zda si danou fotku nebudes chtit dat v kancelari na zed.. :) Netrap se s megapixely - 3 a vice je dostatecny pocet pro "amatersky-dokumentacne-rodinne-rybo-foto", at uz ho budes nasledne posilat kamaradum v mailu ci tisknout..
9 - kontroluj pravidelne baterku (akumulator), aby me fotak dostatecne stavy, az na nej prijde rada! Pripadne kup jednu nahradni..
10 - lovec se musi usmivat - ostatni kdo fotku uvidi, nebudou jen nasrani z velikosti jeho ulovku, ale zaroven jim rozhodi naladu to, ze koukaji na fotku nekoho, kdo je stastny... ;)

Hugo, fotografujici amater

PS: Jde ciste o muj rychlo usudek - pokusy o univerzalni pravdy jdou vzdy mimo me.. :)

ZN - Profil | Ne 24.9.2006 22:15:34

Protektor:
jo, to je andere café :-)

Protektor(zkraceno z LordProtektor) - Profil | Ne 24.9.2006 21:59:46

tady je zlaty rez stazeny z fotografickych stranek

Mirek Saf. - Profil | Ne 24.9.2006 20:52:53

ICEman : vůbec jsi mne nepochopil, pokud je něco kvalitní, tak to rád koupím, pokud je to ale šunt a navíc drahé... ale mají to všichni. Jen si vzpoměn jak na poslední návštěvě Billa v Praze navrhl, že by mu z každého poslaného mailu na celém světě mělo do MicroSoftu přijít 1 cent. Využíváš mail, tak plať. Já mám spoustu programových nástrojů, které jsou kvalitní a nemusím za ně platit. Jen namátkou Mozilla Firefox, OpenOffice, na zpracování grafiky ( i fotek ) Gimp, typografický systém - TeX ( LaTex ) ap. Mnohé jsou i ve verzi pro Windows. Apropo raději investuji "do železa", takže mám již 2 roky nativní 64 bit a na to nativní systém. Windowsáci stále čekají na Vistu a myslím, že z bety se nestačí divit.

ZN - Profil | Ne 24.9.2006 19:33:23

Protektor:
ten tebou naznačený zlatý řez je špatně. Promiň:-)

Protektor(zkraceno z LordProtektor) - Profil | Ne 24.9.2006 19:01:32

proc chytat na silon kdyz muzu vypustit rybnik?:-))

Marcel - Profil | Ne 24.9.2006 18:55:50

Ice: Proč chytat na prut když jde uvázat kus silonu na lískový klacek :-)))

Ledňáček (Iceman) - Profil | Ne 24.9.2006 18:38:55

Mirek Saf: hmm, nechápu proč si kupovat na vláčku dělenej prut, když mě teleskop bohatě staší, odchytám to s ním stejně, a navíc má supr přepravní délku a stál mě desetinu toho co bych dal za toho děleného krasavce.
Asi tak :o)))

Protektor(zkraceno z LordProtektor) - Profil | Ne 24.9.2006 17:44:57

jak se tak ted na tu fotku divam tak to nejou uplne presne treitny.bylo to na rychlo.

Protektor(zkraceno z LordProtektor) - Profil | Ne 24.9.2006 17:34:29

rika se tomu vlastne zlaty rez.fotka je rozdelena na tretiny.treba horizont se ma davat na horni a nebo spodni (pomyslmou)caru fotka potom vypada poutaveji a zajimaveji.ale vyjimka potvrzuje pravidlo krasne fotky vzniknou i kdyz umistite predmet do stredu.zalezi co je na fotce.vlastne hlavni predmet to hlavni by melo byt bud pokud je to vodorovne na spodni a neo horni care a pokud je to horizontalne tak v nekterem ze 4 bodu

xycht | Ne 24.9.2006 17:17:18

X-raying-A-motofoko-X-i2notloving-A-P-itchus - ®:

Ještě k tomu tvýmu článku co sem hodil BigSteak, mám tomu rozumět tak, že k tomu abych udělal dobrou fotku, musim VŽDY umisťovat těžiště focených objektů do "třetin" jak píšeš?

ZN - Profil | Ne 24.9.2006 14:45:37

Mirek Saf. :
při vší ústě, ty jsi to rozsekl:-)))

Mirek Saf. - Profil | Ne 24.9.2006 14:31:27

Pokud si myslíte, že zpracovávat fotky lze jen programem za nějakých 20 tisíc, tak jste v hlubokém omylu. To vám Bill Gates pěkně degradoval mozky. Stačí trošku něco umět, nebo si pozvat kamarády, nainstalovat vedle Windows např. Linux a máte spoustu OpenSource programku zdarma. Já sám už 4 tý rok nepoužívám Windows a nijak nejsem omezovám. Normálně pracuji s netem, mám běžný kancelářský balík OpenOffice , spouštím hudbu, video, prohlížím si fotky a mnoho mnoho dalšího.

drozďák - Profil | So 23.9.2006 9:28:09

Xaxapovski: samozřejmě článek co přetiskl a vložil Big Steak v této debatě níže. Je tam hodně užitečnejch věcí. Dobrý.

ZN - Profil | So 23.9.2006 8:03:31

Noe:
otáčíš kormidlem debaty stále jiným směrem. Tady nešlo o to, čím kdo je schopen udělat fotku, šlo a jde o znalosti ohledně fotografování. A ty máš, bohužel, nevelké. O nic by nešlo, kdyby jsi se nesnažil přesvědčit ostatní, že opak je pravdou.
PS: viděl jsem fotky z vlastnoručně vyrobené dírkové komory, byly luxusní, nejen technicky. Takže o tebou zmiňované tématice něco vím a ani chvíli bych se tomu nedivil.

Noe | So 23.9.2006 7:56:43

xaxap III - můžeš prolézat a zkoumat co jaká fotka vylezla z jakého toho photoaparátu, možná se budeš divit s čím jsou lidé schopni tvořit slušné photo. http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=1&gal=last&galsort=default

X-raying-A-motofoko-X-i2notloving-A-P-itchus - Profil | Pá 22.9.2006 23:48:24

noe: až tak nejde o vyvolenost a o čas jen přeneseně. Apeloval jsem na tvoji neutuchající touhu vybruslit bez poskvrnky, přestože by bylo záhodno si uvědomit, že niveau znalostí může být relativní a člověk by měl hrdě nést odpovědnost za své omyly.

X-raying-A-motofoko-X-i2notloving-A-P-itchus - Profil | Pá 22.9.2006 23:44:09

drozdak: vždyť já žádný jed nehledám. Ptal jsem se, který článek by ti pomohl?