Diskuse k článku: S feederem na štěrkovištích

Autor diskuse: machin - Profil , 28.8.2006

MartinChrastek91 - Profil | Čt 5.6.2014 14:42:47

Super článek Machine. Toto velké jezero (spolu s dalšíma dvěma) mám asi 5 minut na kole o domu. Na feeder tady chytám stejným stylem jako píšeš už dlouho a téměř vždy si parádně zachytám. Co se týče slávek, tak ty už na tomto jezeře nejsou tak aktuální jako tráva (řasy apod.) ve vodě. :-)

Bajobajo - Profil | St 17.12.2008 18:30:21

Nazdárek Machine,
docela fajn článek. U mě máš za 1. Už jsem dlouho nepovodil nějaké mlgoně tak když budeš mít čas napiš a půjdem na ně.

machin - Profil | Út 5.9.2006 7:21:52

Díky za kladné ohlasy. Jsem moc rád, že se článek aspoň někomu zamlouval :-)

Mirek Saf.:jak jsem psal v článku, moje docházky k vodě jsou převážně k řece a na štěrkáč chodím méně, spíš jen odpočívat - dřív jsem se na štěrk zaměřoval určitě víc...z těchto důvodů moje výpravy na š. taky připomínají, jak píšeš, víkendový lov. Ryby na flek teda lákám jen po dobu lovu, krmit dopředu nikdy nechodím(i proto, že bych na krmný flek mohl nějaký čas zapomenout-přetlak rybářů). Já echolot nepoužívám, ale kámoš s ním jednou projezdil jeden š. zakreslil mapku a pak jsem se divil jak blízko břehu jsou vyvýšeniny dna (žádné ostrůvky, ale např. v 9m hloubce vyvýšenina na 5m) následoval pak super lov na těchto top místech. Nyní tam je bohužel přestulíkováno a tak feeder nemá šanci. Často kolem nějakého š. jen tak brouzdám jen s dalekohledem a foťákem a tahám rozumy ze zkušených rybářů(tihle mnohými nenávidění dědkové toho o revíru ví většinou opravdu hodně, vždyť tam sedí skoro každý den třeba 30 i víc let, v technikách a způsobu chytání už je to většinou horší:-)). No a jindy prostě ujdu 100m než najdu asi 3 volné fleky několikrát si je projdu , prohodím slovíčko s kolegy, dozvím se, že nic nebere :-), vyberu, sednu, vystřelím feedery do tmy na 8 až 15m hloubku a pak už viz. článek(zkrátka přesně jak píšeš)......článek jsem se snažil ušít na míru onomu občasnému lovu třeba i v málo známé lokalitě, snažil jsem se nastínit moji maximální snahu přilákat ryby a vyprovokovat je k záběru i když se zrovna nenacházím na top fleku, který je na těchto pohodlných vodách permanentně obsazen

Mirek Saf. - Profil | Po 4.9.2006 17:24:40

V článku je osvěženo mnoho z toho, co již bylo málem zapomenuto. Viz předchozí příspěvek. S tím souhlasím a dávám rovněž 1. Přiznám se, že já po neúspěších na štěrkáčích, jsem je opustil. Přitom jich mám v dosahu několik nádherných vod. Já byl ale úspěšnější na těch měnších, revírech řekněne do 8mi ha s hloubkou max 5m, když jsem chytal ( duben - září ) max do 2 metrů. Svůj dosavadní neúspěch na štěrkáči jsem si připisoval těmto faktorům :- ryby migrují po velké ploše a hledají optimální zonu, která při průměrné hloubce cca 6-8m může být v lavicích např. s 3m hloubkou. Bez sonaru a vyvážek tyto zony jsou pro feedraře vesměs nedostupné. Při břehu nebo v dosahu 15-30m jsem je doposud nenašel. Navíc proč by kapři jezdili se krmit jinde, když v hloubce kolem 2 m je běžně rostlinstvo s různými pochoutkami. Situace se např. může změnit ( velké vlny okysličí vodu a ženou teplejší vodu ke dnu ap. ). Souhlasím s Rickovým názorem, že kapři milují mělkou vodu, třeba několik desítek cm při břehu, což na štěrkáči znemená nastrahovat "přímo pod nohy". S tím souvisí další problém - absolutní klid, což vidím jako skutečně velký problém. I když ho já dodržím, okolní procházející rybáři a v létě i rekreanté to mohou zkazit. Proto kapříci najíždějí do těchto partijí za tmy, což mi na feeder moc nevyhovuje. Takže mne zajímá, jak dlouho ryby připravuješ na svůj flek, zda jsi úspěšný nejen na nových šterkáčích bez enormního výskytu rostlinstva a zda si myslíš, že popsaná metoda je vhodná i pro občasný ( víkendový lov ), kdy přijdu za rozbřesku k vodě a třeba na Hlučíně nebo Benešově musím ujít i 100m než najdu volný flek. V takovém případě lov ve vzálenosti 15-30m znamená výstřel do tmy a mohu jen hádat zda to leží v 8mi nebo 12 ti metrech.

Petrson - Profil | Ne 3.9.2006 5:43:31

Jak sám autor uvedl, nepíše nic bůhvíjak převratného (tím ovšem nechci říct, že jsem úspěšný fídrař :-)). Přesto je článek plný zajímavých drobností, "šipek" vytyčujících směr, kterým je dobré se vydat, chceme-li být na šterkovištích úspěšní. Namátkou - vaření buráků, pražení konopí, široká škála nástrah a deduktivní postup nastražování, přirovnání slunečnicových semen k mlžům (to mě zvlášť zaujalo).
Tento typ vod jsem si v poslední době hodně oblíbil. Souhlasím s tím, že jsou jiné než "klasické" stojáky - obvykle mnohem členitější, s čistější vodou a specifickými pastmi v podobě chapadel porostů na dně, zrádných propadlin nebo zmíněných sláviček. Chytit zde pěknou rybu je složitější, o to víc tedy potěší, když vlastní nejisté závěry potvrdí zkušený fídrař. Rovněž musím podtrhnout, že daleké náhozy jako podmínka úspěchu jsou mýtem. Na mnoha pískovnách a štěrkovnách jsem chytal ryby do 15 m, mnohdy i do 5 m od břehu, na plavanou ještě blíž (i když většinou nešlo o kapry).
Článek je dobře složený, kráčí vytříbenou stylistickou linií a až na pár slohových nepřesností (jsou to ale jen mušky) se dobře čte. Právě na detailech, zde hojně obsažených, často závisí podstata úspěchu. Takže u mě dobrý, za 1.

komik - Profil | Út 29.8.2006 14:45:54

Zajímavé počteníčko. Štěrkoviště u nás v okolí sice nejsou, ale ty poznámky o nástrahách jsou asi hodně univerzální. Dávám za 1