Diskuse k článku: Outdoorové oblečení - materiály

Autor diskuse: Rybář - Profil , 16.3.2006

Benet - Profil | Pá 15.1.2010 15:23:56

Dobře napsaný článek. Věřím, že si ho přečetlo spousta rybářů, a proto bych se chtěl touto cestou zeptat na vaše zkušenosti s nějakými membránovými kalhotami. Prošel jsem všechny možné výstavy, naklikal nespočet webových stránek, ale kvalitní rybářské nepromokavé kalhoty nenašel. Děkuji za vaše příp. názory

Kacula the Great - Profil | Po 27.3.2006 14:07:35

Jestli muzu poradit, otuzujte se, utuzujte se, dovolte termoregulaci sveho tela fungovat a pri stejnem pohodli usetrite za drahe veci a jeste budete mene nemocni : ),
nikoho nenutim je to jenom jina cesta

Jirka | So 18.3.2006 12:20:30

Tu peknou slecnu s typkem jsme potkali na Svitave v Brne, odkud je to i focené a chytali na sekanou :-)

ХАХАР - Господар на приватизацията - Profil | Pá 17.3.2006 20:22:17

nejlepsi je neprat :-) o hadry se pak daj dipovat nastrahy
a kdyz mas neporezni membranu,nemusis se ani bat zanaseni ... apropos, na membrany bez poru jsi rybari zapomnel ... proste ne kazda ma diry :-))))

Cucák - Profil | Pá 17.3.2006 20:08:50

Gore tex a podobný membrány se dají prát v pračce, ve speciálním pracím prostředku, pouze je potřeba pračku nejdřív naprázdno vypláchnout, aby se odstranili zbytky pracího prášku. Prací přípravek se používá zásadně tekutej, protože ho lze podstatně snadněji vymáchat a neruší funkci impregnace. Ohledně praní membrán panuje zažitý omyl, že čím míň - tím líp. Není to pravda, protože většina membrán je porézních a póry se ucpávají tukem z potu, což kazí funkčnost. Zásadní je nepoužívat aviváž, z toho důvodu že lidově řečeno " staví ( vztyčuje ) vlákna na povrchu látky což pochopitelně vede k delaminaci ( oddělení mebrány od látky ). Ještě k impregnacím Nikwax. Tato firma vyrábí jeden absolutně nevhodnej typ, před kterým varuje i Gore. Jedná se oé namáčecí impregnaci ( bunda se namočí do roztoku )což impregnuje povrch bundy ale současně taktéž vnitřek bundy - membránu, což vede k zásadnímu omezení prodyšnosti.

vraník - Profil | Pá 17.3.2006 19:03:48

Pěkný článek, dal jsem za 1, nic složitého, napsaný srozumitelně a jasně, akorát mi teda rybář zakázal bavlněné slipy........smajlík

Rybář - Profil | Pá 17.3.2006 17:54:39

upbraider: :-)
drda: myslím, že každé druhé praní :-)

upbraider - Profil | Pá 17.3.2006 17:18:35

Rybář,Abies Alba:Ok.Proti gustu.....aspoň vím, že je "slečna na fotce" je mladá paní....Abies můžeš to brát jako kompliment:-)) A co se mě týče, třeba jednoho dne taky zahodím maskinghadry a začnu se u potoka plížit přestrojen za červenou karkulku:-))))))) :-D

drda - Profil | Pá 17.3.2006 17:14:44

boyscout: ty taky musíš vlézt všude :-)

Benet: Rybář, ZN and all: provádíte impregnaci po každém praní nebo to třeba jedno dvě praní vydrží?

boyscout - Profil | Pá 17.3.2006 11:30:24

drda>co se zase o mě otíráš? Si furt jen stěžuješ a to tě člověk donutí šlapat za den max. 4km ve sněhu a vyvrtat přitom max. 20 dírek..... :-)

jinak další věci k tematu najdete např. na: http://www.tilak.cz/2005-6/tilak/05.html

Rybář - Profil | Pá 17.3.2006 11:21:46

upbraider: já nosím klasickou kombinaci modré a zelené (viz podrobný obrázek v článku) a AA má červenou. A i když si to nedokážu zdůvodnit, tak na množství záběrů při vláčce to vliv nemělo :-))

Abies Alba - Profil | Pá 17.3.2006 9:42:03

upbraider: Ano, chodím v takovém obečení na vláčku a vůbec mi to nevadí :))), ani mému manželovi :-))) a ryby, které jsem nachytala, se taky netvářily, že by jim to nějak vadilo. :-D
Každý si může vybrat barvu oblečení, která mu vyhovuje. Takže já mám ráda červenou a jiní mají rádi zelenou :)))
Autorovo oblečení můžeš vidět na fotografii, kde je navrstvené oblečení a k němu popisky. :)

Benet | Pá 17.3.2006 9:30:05

Pouze pro doplnění, bych rád uvedl, že při praní v pračce v žádnem případě nepoužívejte aviváž. Prodyšnosti Vašeho outdoorové oblečení by to určitě neprospělo. A dále, pokud použijete Nikwaxn nebo jiný prostředek na impregnaci, nejdříve oblečení vyperte.

upbraider - Profil | Pá 17.3.2006 0:47:08

No nevím nic proti goretexům a podobnejm vychytávkám...jen bych se chtěl autora zeptat jestli chodí na vláčku také v tak nenápadném oblečení jako slečna na fotce???

Jaro - Profil | Čt 16.3.2006 20:21:40

Článok hodnotím kladne, myslím, že s vlastným zdravím sa nehazarduje a človek nato príde až keď chytí zápal pľúc alebo ho skolí chrípka. Na ryby chodím hlavne kôli oddychu a nie, aby som pritom klepal kosu.
V článku by som ešte viac zdôraznil kombináciu použitia jednotlivých vrstiev. Je zbytočne si niečo kúpovať, ak to neviem použiť, alebo to používam nesprávne. Napr. použitím flísovej windstoperovej vetruodolnej bundy a goretexovej vrchnej bundy t.j. dvoch membrán naraz, telo oveľa menej dýcha a pri vyššej aktivite nestihne odvádzať pot.
Tajomstvo je v použití vrstiev tak, aby telo bolo vždy suché, alebo lepšie povedané vždy čo najsuchšie a pritom v tepelnej pohode.

brčal - Profil | Čt 16.3.2006 19:32:11

maros-Já to mám jako montérky aje v tom fajn.Zítra si pořídím další.:o))))))))))))

ZN - Profil | Čt 16.3.2006 17:48:53

Goretex peru ve vlažné vodě s přídavkem nějaké sračky, kterou seženeš v každým obchodě, kde se takové věci prodávají. Dělám to dle rady Cucáka, který to na MRKu zveřejnil někdy dříe. Funguje to.

maros - Profil | Čt 16.3.2006 17:33:21

Ja to perem len ked musim a to vsetko naraz aj brachove veci.Ja mam bundu garmont a gate salewa a periem to specialnom prasku od Nikwaxu.Nikwax je fakt najlepsi na inpregnaciu.Este jeden moj mali nazor ziadna membrana neodvedie vsetok pot ked makas ako fretka ! Niektore membrany su uz ako laminat uz je to cisty prsiplast skus noveho Mamuta. To je uz ina haluz

Rybář - Profil | Čt 16.3.2006 17:13:22

maros: nezlobím se na tebe, naopak je to dost možné, že v některých věcech mluvíme oba o tom stejném, jen si trošku nerozumíme :-)
Jinak membránovou bundu (Gelanots) jsme už vícekrát prali a bez problémů, detaily by v případě potřeby mohla přidat AA :-)

maros - Profil | Čt 16.3.2006 17:07:27

Prepac RYBAR este mam jednu otazku pral si uz niekedy tu goracovu bundu? Toje ina halu,mojim dvom kamosom mami oprali goracove veci v horucej vode a skoro ich jeblo .Membrana sa im zlupala ako spalena koza na slnku a uz ich nikdy nepouzili.
Fakt sa ospravedlnujem

maros - Profil | Čt 16.3.2006 17:02:32

Ja neodradzam aby si ludia nekupovali gorace a winstopper ved aj ja ho mam!! je to skvela vec az na tu cenu a neviem si bez tychto veci prectavit moj outdoor.Preliezol som uz polku sveta a je super mat zo sebou malo a zaroven kvalitnych veci.Ja nenabadam tvoj clanok,len si myslim ze 90 % ludi nepotrebuje specialne oblecenie / za nekrestanske peniaze /okrem hlavatkarom,kde je to takt potrebne a ba priam nutne! Mas nieco zo Soft shell,kamosi dost nadava ju ze sa dost dere od ruksaka.
A na druhej strane je dobre ze si ludia tento clanok precitaju a zacnu rozmysal ako sa obliect na ryby,lebo niekedy je to fakt hrozne ked prides na nejake jazero a polka ludi ma MONTERKY !!!
Je to moj nazor,prepac ze som to napisal.
V tom clanku mas pravdu ale to uz je iny level rybacky.Mne na ryby uplne staci bunda od DAM 1400,- a mik z ovcieho runa 900,- a ktomu gate za 1200,- a som v pohode.Chem len povedat ze sa da obliect aj ine materiali ako gorac.Ruku na srdce,namahal si sa narybach ta ze si sa az potil?Ak nie tak goretex je zbytocna investicia.Lebo o tom sa tu bavime.Vsetko je to len o tom ci to potrebujes alebo nie. Ale je to dobra tema na pokec.Nechcem byt clankokazic.

drda - Profil | Čt 16.3.2006 13:03:48

To je přesně článek, který si potřebují přečíst všichni, co se rozhodli investovat do pohodlí při rybaření. Jó, jó. Kdyby tady takový článek byl v době, kdy jsme si takové oblečení pořizovali s mojí drahou. To bych ušetřil času.
Dávám jednoznačně za jedna i když mi v tom článku pár maličkostí trošku chybí. Mimo jiných bych ho určitě doplnil parametry některých nejpoužívanějších membrán s patřičný vysvětlením a komentářem. Přesto si myslím, že jako první seznámení s outdoorovými materiály to stačí.

maros: je to článek který nikoho nenabádá k tomu, aby si takové oblečení koupil. Jen vysvětluje.
A velmi se mýlíš, když si myslíš, že takové oblečení je dobré pouze na Aljašku. O tom by tě přesvědčilo několik výprav na ryby společně s boyscoutem :-)))

maros - Profil | Čt 16.3.2006 12:26:49

ja som to nepisal preto ze chcem ten clanok nejako pokazit ale preto ze je to moj nazor aj pouzivam dost spolocnych veci aj na ryby aj na hory / termo aj windstopper vestu / ale nebudem si brat cervernu bundu a oranzove gate k mode do blata.Ten clanok je dobry,akurat nesuhlasi s tym ze windstopper,nowind a hlavne soft shell a polartec su nepremokave materiali a daju sa pouzit ako vrchna vrstva do dazda.je samozrejme ze ked uz nieco chces vymenit tak si kupis nieco lepsie a funkcnejsie.To vsetko je pravda a aj ja to tak robim.Ja len tvrdim ze je zbytocne mat na ryby bundu za 20 000tis ked ti tak isto posluzi aj bunda za 2000 a nemusis davat pozor ci ju zadrbes od blata alebo roztrhnes.tot moj nazor ! idem na ryby lebo vykuklo slniecko.

Rybář - Profil | Čt 16.3.2006 12:45:03

maros: nepsal jsem, že windstoper atd. jsou nepromokavé, ale, že v méně náročných klimatických podmínkách mohou zkombinovat izolační a ochrannou vrstvu. Ale všude, kde píšu o dešti, píšu taky o klasické membráně. :-)
Co se týká ceny, máš pravdu, že se nejedná o nejlevnější záležitost. Myslím ale, že je zbytečné strašit 20 tisíci. Sám na ryby nosím membránovou bundu, která před šesti roky stála cca 4000 a slouží mi zatím dobře. Dnes už se ceny posunuly, ale zlepšil se i střih a další vlastnosti . :-)

Cucák - Profil | Čt 16.3.2006 11:58:34

Článek je dobře napsanej a uvedený fakta jsou pravdivý.
Maros : Je to věc názoru, já osobně používám goretexový, windstopperový i sofshellový oblečení i na ryby i na hory. Mám ten dojem, že když je něco vyrobený pro použití v extrémních horských podmínkách, že to sezením u rybníka těžko zničím. Taky je hloupost rybařit ve vaťáku, když mám doma goretexku.

Abies Alba - Profil | Čt 16.3.2006 11:58:12

maros: Kdybych neměla funkční oblečení, tak za celý den na rybách v deštivém anebo větrném počasí nevydržím. Potřebuju pohodlí, sucho a teplo. Takže můj názor je, že pokud do tohoto oblečení můžu investovat, tak si ho pořídím a nezdá se mi to jako špatná investice. Ani na ryby. :))
Jenže každý člověk si musí oblečení koupit, nastane čas, kdy ti doslouží boty, bunda, mikina, svetr... Tak zrovna zainvestuju do funkčního a kvalitního oblečení a bot - samozřejjmě postupně - než si zase koupit nějaké super sexy moderní městské sáčko, ve kterém budu v zimě na zastávce zmrzat. Přece nejde o to, mít narvanou skříň různými druhy oblečení na různé příležitosti, ale můžeš si koupit jedno pořádné, které ti vydrží na velice dlouhou dobu...
:o)

maxwell - Profil | Čt 16.3.2006 11:56:12

Pěkný článek,dávám 1.Spoustě rybářů přestane být zima.(tedy jestli si vezmou z článku ponaučení),.)))

maros - Profil | Čt 16.3.2006 11:33:11

pekny clanok ale davam za 2.To co pises je dobre na na Aliasku a nie do nasich podmienok.Mam Goratexovu a windstopperovu bundu od Garmontu aj gate ale pouzivam ich iba na skialp a na turistiku.Su to vsetko drahe veci ktore su na ryby apsolutne zbytocne.Ked si kupis goracovu bundu s windstopperovou vlozkou to mas hned 12- 15 tisic a k tomu nejake gate 5 -6 tisic a nejake termo tak sa dostanes na nejkych 25 tisic a to si zabudol na boty co je okolo 5-6 tisic.Tak mi teraz povec kolko ludi si toto zobere na ryby,ked za rybacku prejde 2 km / a ani sa nezadycha / alebo sedi v clne.Prepac dobry clanok ale pre aktivneho turistu.Napisa si to ako z katalogu.Nechcem ti nicit clanok,ale je to moj pohlad na rybarske oblecenie.Samozrejme by bolo super keby sme vsetci mali take super rybarske oblecenie ako pises ale za tie peniaze mam celu vystroj.U na je rybarske oblecenie totalne predrazene.Sorry to je moj nazor . prepac

Bulk - Profil | Čt 16.3.2006 9:56:07

Já si žádné mladé neznámé dívky nevšiml, kdeže byla??

ZN - Profil | Čt 16.3.2006 9:49:28

Rybář:
jasný, přehledný, pravdivý. Třeba si to přečtou i milovníci pláštěnek z Baumaxu a klasických vaťáků.

MrKos - Profil | Čt 16.3.2006 9:44:09

... tak přesně takový článek tu chyběl... sice nedokážu popsané skutečnosti hodnotit po stránce odborné ale přesto je to stručné, jasné a určitě vystihuje danou problematiku... dávám za 1...

lubka: :-) na tu poslední větu se budu muset té neznámé dívky zeptat:-))

lubka | Čt 16.3.2006 9:22:27

Pěkný a přehledný článek. Praktické věci pro včechny rybáře. Dávám 1. Už proto, jak je autor vytížena našel si čas tuto oblast zpracovat. Jinak ta červená bunda na té neznámé mladé dívce s prutem u vody je ale maso!:-) Někdé sem četl, že ženy podléhající červené barvě jsou sexuálně velmi aktivní:-O