Diskuse k článku: Lov kaprů v překážkách

Diskuse k článku Lov kaprů v překážkách

Autor diskuse: Aleš V. - Profil , 2.2.2006

martas11 - Profil | Pá 28.2.2014 20:20:53

Ahoj. Letos se chystam na lov kapru v parezech.'diky za rady. Chci se zeptat. Dokazes tou kotvickou utrhnout samotnej parez? A fakt se nemusim bat polozit nastrahu primo mezi jednotlove parezy? Pokud kapra nebudu rvat vyjede sam na volnou vodu? Mel jsem tam klasicke olovo a dvakrat mi zajel tak jsem se na to vykaslal. Nebo spise vyhledavas nejakou lavici nebo plochu kde parezy nejsou? Mam takovy nahovno echolot na jednotlive parezy. Tesim se az to zkusim. Diky ti

Luky 12 - Profil | Po 21.2.2011 17:39:30

Já jsem byl na jednom jezeře a do vody jsem chodil pokaždé,protože jsem neměl kotvičku

Ales V. - Profil | Čt 9.3.2006 14:47:36

Petrson:Děkuji za vesměs kladné komplexní hodnocení...:-))..Kdybych se pouštěl do úplných detailů, tak by mohl být článek 2-3x tak dlouhý...alespoň mám prostor časem napsat pokračování..:-))...po sezóně budu zase o kus chytřejší a zkušenější, tak možná navážu...Dík za názor..

Jirka Šachl:Pak dej vědět, jak to carpio ocenil:-))..

Petrson - Profil | Čt 9.3.2006 5:27:59

Profesionálním stylem, přehledně a celkem poutavě sepsané poznatky. Přestože širší užití lodí vyvolává polemiku, jsem rád, že se týká spíše záchranných postupů, a ne výhradně obhajoby nesmyslných zákazů lodí na velkých vodách. Jistě - jak už píší mnozí přede mnou - veškeré výdobytky se v rybařině dají zneužít. V dnešní době se ale tento problém prostě nedá řešit plošnými a preventivními zákazy. Pokud by měl být tento nesmyslně přísný metr využit stejně u všech disciplín, pomalu by se dospělo k tomu, že je třeba zakázat samotné rybaření. Jsem rád, že tento praktický příklad dokazuje opak.
Některé detaily mi sice při čtení zprvu unikaly a musel jsem se v textu vracet. Článek tohoto formátu by taky myslím snesl více detailů - použitý uzel, návazec, velikost háčku apod. Ale jeho poselství, že důkladným využitím lodí s lidským přístupem lze "náš malý český big - game style" provozovat téměř beze ztrát na životech ryb, a také originální montáž a práce s kotvou, několikrát převažují tyto maličké nedostatky. Hodnotím tedy výborně.

jurasoft | Ne 19.2.2006 12:18:23

Právě jsem vyrobil 2 pojízdné "splávky" k účelu jak popisoval Aleš. Použil jsem na to korkové špunty které jsem navrtal podélně a vsunul dovnitř vypsanou náplň do propisky. Snad carpio carpio ocení, že špunt je z velmi kvalitního francouského vína. :-)

Aleš V. - Profil | Pá 10.2.2006 20:23:14

Drahoš:Zítřek jsem musel zrušit, neb má dcerka 2 narozeniny....škoda..docela jsem se tam těšil...jinak domluveno...slivovička to jistí:-))..

Drahos | Pá 10.2.2006 18:54:33

Aleš-Je to jako u mě.Mám toho doma tak na půl roku.Jinak asi to spraví nějaká dobrá slivovice.Nebo dobrá visky.Johny walker tak se dá.Tiše přichází.Neboj jen decentně.Ale teď si dám občas dobrého archívku.Bílé SVG.TRAMÍN.MTG a tak.Je možné že se tam pojede o den dříve na pokec.Zítra do Blavy.

Aleš V. - Profil | Pá 10.2.2006 18:44:07

Bachy: To je ale všude o tom, že je to o lidech...hajzlíci se najdou kdekoli a může to být mezi krmítkářema,rybářema co zaváží,sumcařema...kýmkoli...a obráceně...obecně nemůžeš soudit nikoho...
Drahos:A až si budem vyměňovat ty zkušenosti...co budem koštovat??:-))..Mám doma velkej výběr(dostávám a sám nepiju), tak co mám vzít s sebou:-)))))...Už mi ta zima připadá nějak dlouhá...ať je alespoň na 3 dny duben:-)..

Lubomir Zabcik - Profil | St 8.2.2006 13:19:58

Drahosi-mas mail

Drahos | St 8.2.2006 12:44:55

Aleš-Ještě nevím-Budeme tam mít asi dva týmy.Tak nevím.Ale to máš jedno.Hlavní je se zůčastnit.pokochat a pokecat.To na tom miluji.To je to správné ořechové.Jednou za čas se potkat s lidmi stejných zájmů.Vyměnit skušenosti.Poznatky a pokoštovat dobrej kořale.

Bachy - Profil | St 8.2.2006 9:48:15

Jirka Šachl: Při stahování montáže je určitě dobré uváznutou pomocí loďky vytáhnout, ale vem si zaseknutou rybu na 300m. Zaseklý kapr se dostane do vázky a okamžitě začne jezdit okolo a hledat další překážky aby se zbavil háčku - je to přirozené. Za jak dlouho se rybář ke kaprovi dostane? Průtažnost vlasce na 300m je okolo 30 - 60m, navíc vzdálenost po obvodu může být kliďánko i 100m. Takže kolik času má kapr na totální zamotání ? 5min? 20min? A jak ho chce rybář najít na širé vodě? V noci? Za větru? ... Jistě, najde se hrstka zkušených a férových rybářů jako např. Aleš V, zhcarp... Ti ostatní méně důslední si můžou o chyť a pusť tlachat co chtějí, ale jsou mnohdy horší než masaři kteří drancují vodu akorát jiným způsobem. Takže ani zdaleka né každý kdo používá loď není tak "čistý" jak myslíš.

Lubomir Zabcik - Profil | St 8.2.2006 9:37:15

Jiri Pacovsky-Ale ten kapor ktoreho si videl mohol kludne uhynut aj po nahodeni z brehu kedy rybarovi bez clna nedal sancu a so zvysnym silonom sa zamotal do korenov a prekaziek.mame tu jednu vodu ktorej hovorim Slovenske sarulesti a oproti nej je Sarulesty co sa prekaziek tyka fakt v plienkach..videl som tam kapra,ktory mal urcite vyse 20kg,ak nie viac,nemal som to moznost zistovat,nakolko bol omotany okolo prekaziek,ale to tak,ze so snur mal skoro ustrikovane tricko po celom tele..bolo to tak na 140m od brehu a v obdobi ked sa vyvazat nemohlo..mal vsak stastie ze som sa prave potapal a cistil si flek..celeho som ho vystrihal a on majestatne odplaval..na ten pocit nikdy nezabudnem...(mozno sa mi raz podakuje:o))
A mnohi rybari,hlavne nie C&R urcite nijaku kotvicku nepraktizuju,toto pre nich znamena zachranu aspon niekolkych stovak metrov vlasca..Velky kapor aj tak utrhne koncovu montaz...Takze tento clanok ma umna 1***

dandys | St 8.2.2006 9:25:21

2zhcarp: sám mám terezu a nebyl s ní velký problém, ani ve slušném větru. A v kombinaci s motorem bez velkých problémů zvládnutelné. Jen jednou jsem zažil hodně drsnou "plavbu" ale to se kamarádovi zamotala šnůra druhého prutu do vrtule a hned nás to sfouklo o pár metříků. S gumákem bych si to v tom fučáku nedokázal představit. Ale velká loď, to je jiná.

jurasoft | St 8.2.2006 8:22:59

Nevím jestli se vůbec mohu po svých 2 výjezdech na mlýny (bez ryby :-( )vyjadřovat ale můj názor je tento. Podle hovoru s místními co si pamatují jezero před napuštěním byly v místě kde jsem chytal přede mnou ve vzdálenosti cca 20 metrů a 60 metrů hráze ze zatopených keřů a prý i nějaký plot. Kdybych chytal na odhoz pak bych nahazoval relativně blízko za tyto překážky. S těžším olovem bych nedokázal vyvinout dostatečnou tažnou sílu abych koncovou montáž při stahování dostal co nejrychleji k hladině a "neškrtnul" o nějakou větev. A co teprve krmítko a 2 návazce ? Při použití člunu jsem si mohl pro zachycené vlasce dojet a jen jedinkrát se mi podařilo utrhnout koncový návazec. Nemyslím si tedy, že používání člunu je na škodu a že ti co jej používají nejsou těmi co vytváří spleť utrhaných vlasců a pletenek.

Aleš V. - Profil | Út 7.2.2006 22:46:54

zhcarp:Máme podobný zkušenosti..a líp bych to nenapsal...:-)))..díky...
Drahoš:Určitě pokecáme a na tu štamprlu taky dojde:-))..Ty budeš chytat s Lojzou?

zhcarp - Profil | Út 7.2.2006 20:30:32

Drahos: Jasně velká loď nebo dobrej gumák to má význam Osobně mam radši gumák, je lehkej, stabilní a líp se s nim manipuluje. Hlavně ne Terezu a podobné loďky, na NM pouze jsou použitelné jen pokud to nefouká. Kámoš tam tahal o půlnoci MK z vody, když sletěl z Terezy.

Drahos | Út 7.2.2006 20:22:09

Aleš V Určitě se uvydíme na Tovačově.Doufám že tam bude chvilka.Na pokec.Na štamprli.
zhcarp-Je fakt že vím co to obnáší ,a že bez lodě tam prostě na rybačku nejedu.Máme velké ve dvou loděnicích.

zhcarp - Profil | Út 7.2.2006 19:39:52

Drahos: Co se týká natrhaných silonů na D 5,6,7 tak nejhůř na tom je právě odhozová vzdálenost 90-130 m a je to hlavně pozůstatek po rybářích, kteří nemají k dispozici člun nebo loďku nebo jsou líní pro vázku zajet. Před 10-ti lety jsme na Mušově výhradně nahazovali a vyvážku jsme brali jen jako zpestření a vůbec nebyla cílená spíše limitovaná podle množství vlasce. Taky se mi jednou stalo na D 7, že jsem ráno nahodil a odpoledne když jsem chtěl prut stáhnout byl ve vázce, tak jsem tam zajel a koukám jak vejr, celá montáž visela asi 1 m pod hladinou na pavučině z natrhaných vlasců. Od té doby se vždy snažíme vyčistit místo kotvou. Tímto samozřejmě nechci omlouvat zavážení, ale myslim že větší paseku ohledně utrhaných vlasců tam udělá jednodení baťůžkář-krmítkář, než kaprař který si pro montáž zajede člunem a maximálně tam nechá konc. návazec. Co se týká stříhání vlasců tak to se mi taky příčí a když jsem to vloni musel poprvé udělat, tak jsem pak celé dopoledne strávil na člunu s kotvou dokud jsem je nenašel. Ale to je v každém z nás jak se k tomu postaví. Ještě se vyjádřím k otázce vlny a stahování silonů a bojek. Taky jsem tam za ty roky zažil různé počasí, ale nikdy jsem nezažil, že by to nešlo. Kolikrát jsme museli na člun naskakovat v prsačkách 2 m od břehu a rychle pádlovat, aby nás to nehodilo na břeh. Na vodě jsem se plácal místo 10 min třeba hodinu, ale vždycky jsme to zvládli, stačilo jen chtít. Aleš snad promine, že se vyjadřuju k otázce co byla pro něj.

Aleš V. - Profil | Út 7.2.2006 19:06:49

Drahoš:Jestli se někdy potkáme, tak ti povyprávím "humorné" příběhy o našem ztahování a zdolávání ve špatném počasí...několikrát šlo doslova o život....my chytáme se šutry a při stahování nám tam zůstane vyset tak max 1 prut a ostatní stáhnem ze břehu...pro ten jeden(někdy i 2) si vždy dojedem...když nad tím tak přemýšlím, tak ale existuje varinta, že bych tu montáž utrhl a následně nevyndal...občas tam je takový počasí, že to asi opravdu při sebelepší vůli neriskne nikdo....

Drahos | Út 7.2.2006 18:05:33

Aleš V Tak víš jaká je tam situace.Čerti mě berou,když přijde člověk o pěknou rybu,díky silonům.Jinak se tě zeptám Jak stahujete když končíte a nejde jet na vodu.Já to tam mockrát žažil.Zažil jsem tam ne jedno hylfe.Nic příjemného.Sám víš ,že tam stačí málo.Za deset minut je tam počasí ,jako kdyby byl konec světa.Vlny až na horu na hráz.Kor na konci léta, kdy začínají západní větry.Jinak TI přeji na Mlýnech co nejmíň utrhnutých vlasců.

Aleš V. - Profil | Út 7.2.2006 17:56:00

Drahoš:Pár lidí tam už se mnou bylo a může potvrdit, že 0 ...kdybych mohl napsat větší nulu, tak ti ji tam písnu....Vím možná o 2-3 utržených udicích v mém nejbližším okolí...naopak od tam vyndáváme kilometry vlasců a šňůr jako vy...

Drahos | Út 7.2.2006 17:43:24

Chlapi-Víte řeknu to na rovinu.Nejsem příznivec zavážení.Jedná se o to,že za ty roky se ve vodě nachází tolik kylometrů struny,nedej bože šnůr.Že by to omotalo zeměkouli.Ruku na srdce Aleši-kolik jsi tam nechal délek .Za tu dobu co tam lovíš.Asi nepřiznaš.Já vím co to je.Když přijedu na naše oblíbené místo.Tak půl dne jen kotvuji.Nastačím se divit.Jak daleko jsou vlasce od břehu.Taky jezdím pro každou úvadu.Vázku.Jsem nervozní,když se mi podaří utrhnout a nevytáhnu to kotvou.Neříkám že to je od Vás.Vím že rádi lovíte od Strachotína.Já jezdím kousek od vás.Ale to je jedno.Vím co je ve vodě keřů.Rákosí a překážek.Tam se ryby drží přirozeně.S tím vyvážení tam vznikají nepropustné sítě.Asi by jsme hodně koukali ,kdyby šla nádrž vypustit.Pamatuji 6 když byla spuštěna.Hotové sítě.tuny olova. koukal jsem přes co jsme ryby zdolávali.Nechtělo jse mi věřit.Tak jak říkal JIrka kolikrát se to člověku podaří vytáhnout,když se změní počasí.Víme o čem mluvíme.